...

...

שלום, אני נשואה כבר 3 שנים. עד היום אני לא מוצאת בתוכי את הרצון להביא ילדים לעולם. כל מה שעולה לי מלחשוב על הנושא הזה הוא שילדים זה עול, ואין לי טיפת התלהבות מלחשוב על הנושא. אני כל הזמן מרגישה כאילו משהו פגום בי כי נדמה לי שזה רצון שאמור להיות מובנה בכולם ובטח בגיל 30 ולאחר תקופה של נישואים, מאוד מוטרדת מהנושא, זה בא לי בגלים... אנשים מסביבי וסביב בעלי פחות או יותר בגילנו מביאים לאט לאט עוד ועוד ילדים, ואני מרגישה מאוד את הלחץ הסביבתי, גם הסמוי, והוא מגיע גם מצד חמותי, אם כי הוא מעט דעך. בעלי כל הזמן עונה לאנשים שהבעיה היא אצלו מבחינת פוריות (למרות שבלי קשר יש לו חשד שנים רבות בקשר לפוריות שלו). קשה לי עם המצב הזה כי אני מרגישה שאני תוקעת אותו בחיים. אנחנו מתחזקים בדת, וביהדות יש חשיבות אצל הגברים להבאת ילדים מבחינת התיקון הנשמתי, אז מלבד זאת שאני מרגישה שבעלי רוצה ילדים אך גם מעט חושש, אני מרגישה שאני פוגעת בו גם ברמה עמוקה ורוחנית עוד יותר. בזמן האחרון אנחנו לא מקיימים יחסי מין כי מבחינתי זה או גלולות או הריון. עם הגלולות הפסקתי לא מזמן לאחר כמה שנים כי הרגשתי שהן משפיעות עלי, אמצעים אחרים למשל כמו קונדום שזה לא הורמונלי זה משהו שכנראה לא נשתמש בו כי זו הוצאת זרע לבטלה. חשבתי על דיאפרגמה אבל זה לא ממש מביא לי התלהבות, אז גם פה אנחנו תקועים. שאלתי את עצמי אם אולי אם הייתי עם גבר אחר או אם לא הייתי סטודנטית אז הדברים היו נראים אחרת, אבל אני לא בטוחה בכך... (יש לי עוד הרבה זמן ללמוד (שנים) עד לקבלת מקצוע והפנמתי שהלימודים הם לא בהכרח הגורם המעכב אם כי אין ספק שילדים מאטים את קצב הלמידה וזה חשש שכן קיים בי כי מלכתחילה אני איטית בלמידה שלי). בנוסף עד לא מזמן הייתה לי חרדה נוראית מהריון ומלידה והטיפול בחודשיים שאחרי, אך קראתי על כך המון באינטרנט ונראה לי שהחרדה פחתה מאוד, אז אני לא בטוחה שזה הגורם העיקרי שמשפיע עלי, ומה גם שלפני שנים רבות לא ראיתי בתוכי סוג של לחץ או התעסקות עם נושא ההריון והלידה כי הבנתי מבחינתי שבשביל להביא ילדים זה רק פיסת דרך שלא ממש הטרידה אותי אז. בעלי אמר לי מזמן שהרצון לא מתגלה בי כי אני לא משחררת את הלחץ ולא מפסיקה לחשוב על זה, אז אומנם שיחררתי ועדיין אני לא רואה שהרצון הזה לילדים מופיע. דרך אגב גם חשוב לי לציין שהתחושה שילדים זה עול הגיע כנראה מהבית - מאמא שלי, גם אחותי הגדולה מציינת שזו התחושה שקיבלה ממנה. אני זוכרת שלפעמים אמא שלי הייתה אומרת בקול רם שהיא מרגישה כמו עבד. אני מבינה שזה דבר סובייקטיבי אבל אין לי שום מודל לחיקוי שיכול להראות לי את ההיפך בנתיים. בכל מקרה היחסים שלי עם אמא שלי טובים ואני לא מעלה את זה בפניה. חוץ מבעלי יש אולי רק שני אנשים שיודעים על הקושי הזה שלי ואחת מהם היא אחותי. דרך אגב גם ביומיום אני מרגישה כאילו שאני כל הזמן עסוקה, גם אם מישהו חיצוני לא יבין זאת ויחשוב שאני סתם מפונקת. אז אני בעצם שואלת את עצמי איך אפנה עוד זמן (והרבה זמן). גם קשה לי עם האחריות של כל הזמן לענות לצרכים של ילד בכל רגע נתון ללא הפסקה. כל יום לבשל ולרדוף אחריו וכו'... אני שואלת את עצמי איפה אני בכל הסיפור, אני באמת חוששת להיכנס לדיכאון אם יהיה לי ילד, אני מרגישה שזה עלול לקרות. אני מפחדת שבעלי גם לא יעזור לי כי הוא טיפוס כזה שלפעמים מתרחק מהבית כשמשהו קשה לו. יש לי גם מעין לחץ כי בעלי גדול ממני בעשור, ויש זמן ביולוגי מוגבל לכל הנושא הזה. וכמו שכבר ציינתי גם עצם זה שאנו נשואים כבר מעל 3 שנים יוצר לחץ נוסף. בזמן האחרון גם יש לנו קושי בזוגיות, אני מרגישה מצד בעלי שלפעמים אין ערך למילים ולהצעות שאני מציעה לו, ולפעמים הוא אינו מתקשר כל כך, כמעט סוג של זומבי (למרות שיש לו איזו בעיה התנהגותית בעיקרון אבל אני מרגישה שזה החמיר), יש עוד דברים רבים שאני מרגישה... מצד שני למרות שהרהרתי אם אולי לא נועדנו זה לזו, עדיין חשוב לי הקשר הזה ולעבוד עליו, ואני גם באמת חושבת שאני רוצה לחיות איתו ואני אוהבת אותו, ואין לי בעצם שום סיבה או רצון לעזוב אותו. נראה שגם הוא מצידו לא רוצה לאבד אותי, ואני יודעת שאיכפת לו ממני מאוד. בסך הכל אני יכולה רק להודות מאוד על קשר כמו שלנו. אני באמת מאוד מבולבלת, האם אפשר בבקשה לקבל עיצה או לנסות להראות לי את הדברים מזוית ראייה אחרת שאולי לא חשבתי עליה? (אגב אני לא יודעת אם זו נחשבת הודעה פיקנטית בעיני "תפוז" או לא, אבל ליתר ביטחון אני מבקשת לא להציג אותה בעמודים ראשיים) תודה רבה

פורומים

לדעתי, בהחלט פנית לפורום הנכון עם ההתלבטות. ובכל זאת, הנה פורום שיכול לעזור לך בתמיכה. אם את באמת לא רוצה ילדים, אז אני מסכימה עם יעל שהבעיה העיקרית שכנראה תעמוד לפנייך היא הנורמות של החברה הדתית.

תודה לך על התגובה

אני דווקא מכירה את הפורום הזה, אך נראה לי שאינו מתאים לי מכיוון שזה פורום של נשים שעשו כבר את הבחירה שלהן. ואני עדיין לא בטוחה בדרכי ובעיקר מחפשת את הרצון הזה לילדים בתוכי. אני הרבה שואלת את עצמי אם אולי בעתיד כשאתבגר אהיה מלאת עצבות שלא הקמתי מסביבי משפחה, אבל עצם התהליך של גידול המשפחה הוא הדבר שמפחיד אותי.

נכון

שם מדובר על אנשים שלא באמת מתלבטים. אם את באמת מתלבטת עדיין, אז באמת המקום לעשות את זה הוא יותר בטיפול אישי. בעיקר שעלולות להיות לזה השלכות על הנישואין שלך. לגבי ההרגשה ש"ילדים זה עבדות": אם את דתייה, אז אני מניחה שגם אימך כך. אם כן, אז היא בטח גידלה הרבה ילדים (ארבעה? ששה? שמונה?) וילדה כל שנתיים שלוש. אבל מה לגבי ילד אחד, או שניים? זאת אולי עבודה קשה אבל לזמן הרבה יותר מוגבל, שאם אתם משתמשים באמצעי מניעה, אתם אלו שקובעים מתי הזמן הזה יהיה. אגב, אני לא אומרת את זה רק מתוך תיאוריה. אני באופן אישי ממש לא נהניתי לגדל תינוק, ובכל זאת בחרתי להביא אחד כזה לעולם -- ועוד בתור חד הורית! כשהוא היה תינוק הרגשתי חלק גדול מהזמן כמו עבד, כי זו עבודה של 24/7. אבל עכשיו הוא גדל, והוא ילד בן 4, ונורא כייף לי איתו.

היי עפרה

אני מודה לך ששיתפת אותי, אני רואה לפי התגובה שלך שבאמת לא הבהרתי את מצבי מבחינת הדת - אני חילונית ובאה מבית חילוני-מסורתי, וכך גם בעלי. לבעלי תמיד היתה נגיעה ליהדות אבל בגלל קונפליקטים פנימיים מצוי איפשהו בין העולם החילוני לדתי. ולגבי - ההתקרבות בדת התחילה אצלי בצורה מורגשת (לאו דוקא חיצונית) בעיקר לפני שנתיים וחצי בערך, אך אני מניחה שהיתה קיימת בצורה מסוימת עוד הרבה לפני זה. ביומיום אני נראית דיי חילונית מבחינת לבוש חוץ ממקרים מסוימים כמו למשל הליכה לבית כנסת. גדלתי עם 3 אחים נוספים, עם הפרשים של בין שנתיים לארבע בין ילד לילד. באופן כללי למשפחה שלי אין ממש התנגדות להתקרבות שלי ולדיבורים שלי שקשורים לדת, אני גם משתדלת לא להגזים בזה ממילא. יש לנו גם דתיים וחרדים במשפחה הקצת יותר מרוחקת אז זה לא נושא זר...

אה- הה

זה באמת משנה את התמונה. אם כך, אז איפה בעצם הבלבול? בכל התלבטות יש בדרך כלל צד של "נגד" וצד של "בעד". ברור לי מה הצד של "נגד" הבאת ילדים אצלך. מהו הצד ש"בעד"?

בעד:

- תהיה משפחה סביבי כשאגדל (דווקא נראה לי נחמד להיות בעלת משפחה עם ילדים בוגרים, רק הדרך לשם היא המטרידה) - לא תהיה לי תחושת החמצה (למרות שאני יכולה להגיד את זה גם על הצד שכנגד...) - לא אפגע בבעלי בצורה הרוחנית שאותה אני מבינה וגם מבחינת מימוש הרצון שלו - לבעלי יהיה מין לפחות לזמן מסוים... (יש כרגע בעיה בנושא של אמצעי מניעה) - לא ארגיש לא נורמלית - לא יהיה שקט מדי בבית כפי שקורה עכשיו (לפעמים זה נוח מאוד ולפעמים מדכא) - אולי זה כן מתאים לי וכן יהיה לי נחמד וכן יחזק אותי ואפילו ירגיע אותי (למשל בעצם הרגעת תינוק) - נפסיק לתרץ תירוצים לסביבה - אני ארגיש נשית יותר (היום רוב האנשים שלא מכירים אותי חושבים שאני בערך בת 20) אני מנסה להעלות בראש עוד טיעונים בעד ואין לי כרגע אבל סביר להניח שקיימים עוד...

ובכן

רוב הנימוקים שנתת בעד, הם בעד שלסביבה יהיה ילד, לא לך אישית. את שוקלת לעשות ילד בעיקר כדי להיראות יותר טוב, וכדי שאנשים סביבך (למשל בעלך) ירגישו יותר טוב. לא כדי שאת עצמך תרגישי יותר טוב. ואני אגלה לך שחסר אצלך כרגע שיקול בעד חזק מאוד: "כי בא לי" / "כי אני רוצה". אשה שבאמת רוצה ילד, רוצה את זה גם בלי נימוקים. זו כמעט תחושה פיזית.

זוית הראייה היחידה

שמפריעה לך היא זו שקשורה לדת - שמעודדת ילודה כמצווה. בפועל, יש כיום יותר ויותר נשים שיוצאות עם ההצהרה שאינן רוצות בילדים משל עצמן וכל עוד שאין קונפליקט עם בן הזוג, אלו החיים שמנהלים. לחץ חברתי? מזה אין לה איך להימנע גם אם אינך דתיה. תמיד כשלוקחים עמדה קצת שונה מהנורמה יש לקחת בחשבון שהנורמה תתייצב לך מול הפנים כל פעם ותשאל אותך מה קורה ולמה את לא מיישרת קו. אנשים שעושים החלטות לא נורמטיביות צריכים מידה רבה של חוסן כדי לעמוד מאחרי ההחלטות שלהם ולחיות את החיים שלהם כמו שהם בוחרים. אם אין חוסן, החלץ קשה מדי עד בלתי נסבל... תלוי בחוסן לא בנורמה.

תודה

אני לא בטוחה שרק הדת מפריעה, אם כי אני דווקא תומכת בסיבות שהדת ובעיקר הקבלה מביאות לכך.... לגבי הלחץ החברתי - זה נכון... עוד לא פיתחתי מספיק חסינות נגד זה... אני עדיין "דופקת חשבון" יותר מדי, גם לא אוהבת לשקר

זה בסדר גמור לבחור.

זה בסדר לבחור האם רוצים או לא רוצים ילדים. הנורמה החברתית שבה אנו חיים כמעט ולא מאפשרת בחירה בתחום הזה, ומשאירה את מי שלא רוצה ילדים, עם תחושה שמשהו לא בסדר אצלה. בהרבה מאוד מדינות בעולם כמות הילודה הרבה יותר קטנה מאשר בארץ, וחוסר הרצון להביא ילדים לגיטימי לחלוטין. (החמות לא מתערבות.
) ממה שכתבת נראה, שאת יודעת בדיוק מה המשמעות של גידול ילדים, הן מבחינת האחריות האמהית כלפיהם והן מבחינת המקום שלך כאמא. וייתכן שזה לא מתאים לך, לא לכולם מתאים להיות אמא. אני מוצאת שהסיבות שלך נכונות ואולי עדיף לא ללדת ילדים, מאשר לגדל אותן בתחושת עבדות, או לחילפין ללדת כדי לפצות את הסביבה מתוך תחושת אשם. את לא אשמה ויש לך זכות מלאה להחליט איך את רוצה לחיות את חייך, עם או בלי ילדים. בהצלחה.

תודה לך

אך נניח אם קיבלתי החלטה כזו מה עושים בעניין הזוגיות? אני בהחלט לא רוצה שהיא תיכשל, אני לא ממש רואה את עצמי חיה ללא בעלי, ומצד שני אני באמת מלאת נקיפות מצפון כלפיו בעניין הזה. האם באמת יש סיכוי שהרצון הזה יופיע יום אחד?

עוד זווית ראייה?

יש לי רעיון לעוד זווית ראייה, שכנראה טרם חשבת עליה: זווית הראייה של הילד או הילדה שאת עשויה ללדת. נסי לדמיין פעם איך מרגיש ילד, שלאמא שלו "לא ממש בא עליו", שהיא מרגישה ש"אין לה זמן בשבילו" ושהוא מהווה עליה "עול". נכון, את, האמא, אולי תרגישי לפעמים נורמלאית. אבל כשהילד שלך יבכה ארבעה ימים וארבעה לילות בגלל מחלה, או גאזים, זו תהיי רק את איתו. לא "כולם". כפי שאת מתארת את בעלך -- אפילו לא בטוחה שהוא יהיה שם איתך. כי לפי מה שאת מתארת, "הוא טיפוס כזה שלפעמים מתרחק מהבית כשמשהו קשה לו.". ותינוק שבוכה ימים ולילות -- זה קשה!

וסליחה

אם התגובה שלי קשה, או מייאשת. אני מרשה לעצמי לומר לך את זה, רק כי אמרת שאת באמת מתלבטת, וגם נתת את כל הנתונים. בתכלס, אל תשכחי שאני כרגע "סתם אחת מהאינטרנט". לקבלת החלטה על סמך נתונים מקיפים יותר ושקלול יותר נכון גם של הגורמים הרגשיים, אולי עדיף לפנות ליעוץ אישי.

למעלה