10 שנים

E u t e r p e

New member
10 שנים../images/Emo42.gif../images/Emo16.gif

''ממשלת ישראל מודיעה בתדהמה...'' והשאלה הכי ישראלית שיש - איפה הייתם בשבת ההיא? איך קבלתם את זה? ומה שהכי מטריד- ראיתם את התוכנית בערוץ 2 אתמול? מה אתם חושבים בנושא? האם המצב פה היה שונה לטובה אם הוא היה חי? צריך לתת ליגאל עמיר להתחתן ולתרבות?או איך זה שהוא בכלל חי? שוטו..

G A L 17

New member
../images/Emo16.gif

הייתי בבית , הייתי עדין קטן אז ישנתי ובכלל לא שמעתי על הרצח , רק למחרת בבוקר ששמעתי רעשים בסלון התעוררתי , התכוננתי לזייף מחלה ולבלות יום בבית , אבל אמא העירה אותי במהירות ושמה אותי עם עיתון מול הטלביזיה , הייתי קטן מדי בשביל להבין - לך תסביר לילד בן 8 מה זה רצח ראש ממשלה , אבל מאז שגדלתי זה אחד הנושאים שיותר נוגעים בי ואני מקפיד ללכת כל שנה לעצרת בכיכר רבין ולהשתתף בטקסי זיכרון בבית ספר , רק חבל שבזמן האחרון הטקסי התייחדות הפכו ל"פסטיבל של אביב גפן" לגבי יגאל עמיר? ראש השב"כ אמר בריאיון בחדשות לא מזמן שזה שהוא נשאר בחיים זה מחדל - אני מסכים איתו ... עצוב שהתיאוריות קונספירציה כבר לא בגדר הזיה עצוב שרוצח מתועב נחשב לגיבור אצל קבוצה כל כך גדולה של אנשים עצוב כשאנשים אומרים שהוא כבר ריצה את עונשו אף אחד לא מרים גבה.. עצוב לשמוע אנשים ברדיו שאומרים שלרצוח בוגד זה בעצם לא פשע כזה נורא... לפני כמה שנים ירק איזה ברברי על האנדרטה של רבין , מדינה שלמה געשה ורעשה עד שתפסו את הבן אדם , היום אח של יגאל מודיע שהוא גיבור , אחיו הצעיר מחייך על זה שאחיו מודל לחיקוי , אפילו חבר כנסת כבר מעז לצעוק בקול רם שהגיע הזמן לשחרר את יגאל עמיר , ולי נשאר רק לבכות שהגענו למצב כזה... ביום שישחררו את יגאל עמיר אני בטוח שבפן האישי זה יהיה היום שאני אדע שאין לי יותר מה לחפש במדינה הזאת.. יש 2 אפשרויות או שאני אעבור למדינה אחרת או שאני אקח סכין ואהרוג אותו בעצמי ויבלה את שאר חיי בכלא , מן הסתם להרוג אני לא יכול אף אחד , אבל אין לי מה לחיות במדינה שמתייחסת למנהיגה כבוגדים לפני 10 שנים קמה נערה צעירה , נועה קראו לה , ועם כל הכבווד לשמעון פרס , ביל קלינטון ושאר המכובדים - היא זאת שגרמה למדינה שלמה לבכות "אני לא מסוגלת לסיים , אבל כנראה שיד זרה , יד עלוב נפש כבר סיימה עבורי" אני קורא את זה היום , 10 שנים אחרי ואני לא יודע מי העלוב נפש , עצוב שבשביל חלק לא מובטל מהציבור הנרצח הוא עלוב הנפש , לדעתי עלוב הנפש הוא בכלל לא יגאל עמיר - הוא כל אותו ציבור שהתיר לו לעשות את זה , שלא מגנה אותו עד היום , שרואה בו גיבור , איך אמר יגאל עמיר במשפט? " רצח כזה חייב להיות מגובה ואם לא היה לי גב ולא היו עומדים מאחורי אנשים רבים נוספים, לא הייתי פועל'" אני יודע שהבאתי פה וואחד חפירה , אבל אחרי שבוע שאני שומע בכל מקום "מה עשו מרצח רבין" באמת שהייתי צריך להוציא את זה איפשהו

Dawson girl

New member
../images/Emo16.gif

אממ בשבת ההיא סביר להניח שישנתי.. אחרי הכל הייתי בכיתה ג'
אני זוכרת שלמחרת בבוקר באתי להגיד לאמא בוקר טוב לפני ההתארגנות לביצפר וזה.. והיא הקשיבה לרדיו במין רצינות מוזרה כזו.. ותבינו, אני באה מבית ימני וכזה. אבל זה היה הלם, בהחלט.. ואני באותו זמן ראיתי אותו כמו אבא כזה של כולם ולא ממש עיכלתי שהוא מת
את התוכנית לא ראיתי, על מה היא היתה? תגידו לי ואז אני אגיד מה דעתי
המצב פה, אם הוא היה חי? אין לי שמץ של מושג. בחיי. לדעתי בכלל נותנים ליגאל עמיר הרבה יותר חירויות ממה שמגיע לו.. כאילו לעזאזל, הוא רוצח
איך הוא נהיה כזו אישיות? לא פלא שחוגים ימניים קיצוניים לוקחים ממנו דוגמא, אם ככה מתייחסים לאיש שרצח את ראש הממשלה

G A L 17

New member
כם אני לא ראיתי אבל התוכנית הייתה

על הקונספירציות ... איך היו 3 חורים בחולצה אם פגעו בו רק 2 קליעים , לא יכול לפרט כי לא ראיתי את התוכנית , אני רק יודע שזה עצוב , שאתמול אני יוצא ואנשים לא מפסיקים לדבר על זה , שוואלה אולי יגאל עמיר באמת לא הרוצח אולי זה קונספירציה , ברור לי בלי לראות אפילו תתוכנית שאף אחד לא ניסה אפילו בדרך עקיפה להגיד שיגאל עמיר לא הרוצח , אבל כשמתחילים עם תיאוריות קשר למינהן , יש מי שילך רחוק יותר

G A L 17

New member
משהו שאני רוצה שתקראו ...

בי אישית זה ממש נגע אני שונאת צביעות אני באמת שונאת צביעות עכשיו חזרתי הביתה, אחרי שמ-6:00 אני ערה, בבי"ס מ-7:30, עושה חזרות ואז טקס 5 פעמים. בהמשך היום צפויות לי עוד חזרות מ-16:00, ועוד טקס, וזהו וזה מתיש, וקשה, אבל פשוט מעורר מחשבות. כי אני רואה את כל התלמידים, מכל השכבות, יושבים וצופים במשהו שאמור להזכיר להם, שאמור לגרום להם לחשוב. לא להתרגש, לא לבכות, לא - זה לא חובה... כל ייעודו של הטקס זה לגרום להם לחשוב. וכשהם עומדים ב"תקווה" ומדברים על מה שהיה אתמול בטלויזיה, זה מוכיח לי שלא למדנו כלום. כשרבין נרצח הייתי בת 9 וחצי בערך. כיתה ד'. אני זוכרת את הערב הזה מעולה.. מה-זה מעולה, אני יכולה לשחזר מה לבשתי ואת הריח שהיה בסלון. ההורים שלי לא היו בבית, והייתי רק עם האחים הגדולים. אינ זוכרת כל שניה, את הרגע שעברה כתובית של "בעוד מספר דקות תשודר מהדורת חדשות מיוחדת", ואת הרדיו שהיה פתוח במטבח ואת אח של רץ לסלון וצועק " ירו בראש הממשלה!" הייתי בת 9 וחצי.. כיתה ד'. מה לי ולדיונים פוליטיים? אוסלו הייתה בשבילי עיר הבירה של נורווגיה. מפיגועים היה לי כבר שקט, ואני זוכרת שפעם, כנראה לפני בחירות, קיבלנו בעיתון של הסופשבוע תמונה של רבין, ועפ"י מה ששמעתי איפשהו אמרתי - "איכס". לא ידעתי על מה ולמה, ומי הבנאדם. ילדה בת 9 וחצי, מה היא מבינה בפוליטיקה? בשבילה העולם הוא ורוד עם נקודות סגולות נוצצות כאלה. ובאותו ערב, איכשהו הרגשתי שאני חייבת להשאר ערה ולראות הכל. זה היה בלתי-נתפס בעיני.. ירו בראש הממשלה? מה? למה? מי? הייתי בטוחה שכבר הייתה הסתננות של ערבים או משהו... והרגשתי, איכשהו, בוגרת יותר. אז נשארתי ערה וצפיתי, עד שנרדמתי. כשקמתי בבוקר, הדבר הראשון שיצא מהפה שלי היה - הוא מת? אמא אמרה שכן. שאלתי מי, היא אמרה שמישהו מאיתנו. שתקתי. ובבי"ס - טקס, דפי ההיסטוריה, תהליך שלום שנגדע, סובלנות, סבלנות, דעות פוילטיות, רצח. כיתה ד'. ורציתי ללכת לכיכר. כאילו גם אני חלק מילדי הנרות האלה. ובכיתי עם כולם, ורציתי לדעת עוד, ולמה, ולא עיכלתי. ובכיתה ה' כבר כתבתי איזה שיר, והשתתפתי בטקס וגם בשנה אח"כ וזו שאחריה ועכשיו, שמונה שנים אחרי. אני זוכרת כל שנה שעברה מאז, כל יום זכרון כזה, כל שיחה בכיתה וכל טקס. ואני מסתכלת אחורה, ומסתכלת עכשיו, וחושבת לעצמי - אז איפה ילדי הנרות? איפה דור הפרחים? איפה כל אלה שבכו בכיכר וחלקו לו כבוד אחרון בלוויה? איפה האיחוד? איפה הסובלנות? איפה הכבוד? אפילו כבוד לבנאדם עוד לא נשאר. לא למנהיג, לא לשמאלני, לא לרמטכ"ל-לשעבר, לא לראש הממשלה, לא לשר הבטחון... לבנאדם. לאבא, לסבא, לבעל, לאח. איפה הכבוד למדינה? לא לשמאל, לא לימין, לא להפגנות, לא למתנחלים, לא לפלשתינאים, לא לשרים. למדינה. למדינה כעם, כגוף מאוחד שפועל יחד, שצריך לחיות יחד בשלום, לתפקד. איפה הכבוד, כשילדים בני 12, 13, 18, לא שרים את התקווה? השלטים האלה שהונפו בעצרת ביום שבת, נגד צה"ל, נגד גיוס, בעד השתמטות... מעניין אותי מה יצחק רבין, ראש הממשלה ושר הבטחון, הרמטכ"ל ה-7 של מדינת ישראל, היה חושב ומרגיש אם היה רואה את השלטים האלה מתנוססים ככה, בעצרת לזכרו. זה, יותר מהכל, חילול כבודו. ומה הפלא שיש קרע, כשהעצרת לזכר רצח ראש הממשלה הפך להפגנה המונית של השמאל, שאפילו הוא עצמו לא היה מוכן להשתתף בה? ואיפה האחדות כשכל הימנים שדווקא כן חולקים כבוד למנהיג שלהם לא יכולים לבוא לעצרת לזכרו? רבין הפך למשהו שהוא לא. הוא הפך לקדוש המעונה של השמאל, ולפושע של הימין, וכל צד מנסה לאמץ אותו לחיקו למען קידום האינטרסים שלו. אז השמאל הופכים אותו לקדוש שהוקרב למען השלום ושהיה היחיד שיכול היה להציל אותנו. והימין משתמשים בו כדי להראות איזה זוועה יכולה הייתה המדינה שלנו להיות עכשיו. אבל כולם שוכחים לרגע לעזוב את האישיות ולהסתכל על עצמנו. להסתכל לרגע מה הרצח הזה עשה לנו, איזה לקחים אנחנו, כחברה, כמדינה, הפקנו ממנו. כולם רבים ומתווכחים איך המצב היה נראה עכשיו אם רבין כן או לא היה חי, במקום לעצור לרגע ולהסכל איך המצב עכשיו. רבין לא חי. הוא גם לא יחיה. כל נסיונותינו להחיות אותו או את מי שהוא היה נעשים לשווא. כל מה שאנחנו יכולים לעשות זה לקח רגע של שקט ולחשוב מה אנחנו יכולים לשנות כדי שהתהליך שרבין התחיל ימשיך באותו כיוון. במקום לאחד אותנו, יצר הרצח שסע אפילו יותר גדול בקרבנו. וזה מעציב אותי, וזה צבוע בעיני. איפה ילדי הנרות האלה, של הכיכר, שכתבו שירים והניחו פרחים? שסמכנו עליהם שיצילו את המצב? שיאחדו את הקרע הנוראי הזה... אני, בת 9 וחצי, כיתה ד', הבטתי עליהם בהערצה. רציתי להיות חלק מהם, ניסיתי, באמת שניסיתי. אבל כל הדיבורים האלה, והצביעות המתוקה הזאת של "סובלנות וכבוד"... איפה הן, הסובלנות והכבוד? נעשינו צינים, נעשינו מרירים, איבדנו את התמימות שלנו. במקום לחשוב מה הרצח הזה עשה לנו כחברה, עד איפה הגענו שמנהיג נרצח על-ידי אחד מעמו, בגלל דעות ורעיון ואידאולוגיה, במקום לשחזר את הרעד שעבר בכולנו כששמענו שזה היה ישראלי ולהבין שהטעות היא אצלנו, ולא אצל אף אחד אחר, במקום כל זה העדפנו לעטוף הכל במילות אהבה ועצב ומתיקות עגמומית, במילים של סובלנות וכבוד, בשירי זכרון ועצרות המוניות, בדיבורים על כבוד ובנאומים על שלום. ועשינו טקסים והפגנו, וכל שנה יש עצרת וטקס ושיר נוגה וקטע קריאה. במקום כל זה היינו צריכים לעשות. אבל אנחנו העדפנו להשתיק את המצפון שלנו ע"י אמירת ססמאות נחרצות וביטויי אחדות, ולא ניסינו לרגע לחשוב על ההשלכות של הערב הנוראי ההוא. אני בת 17 וחצי עכשיו. כיתה י"ב, אוטוטו מתגייסת. אני מסתכלת על האנשים בשכבה שלי, בבי"ס שלי, על איך הם רואים את היום הזה, אם הם רואים אותו בכלל, ושואלת את עצמי מה יקרה לדורות שלא הכירו אותו, שלא יודעים מי זה רבין ומה קרה באמת. כל מה שהם ילמדו זה שרבין זה שמאל והוא רצה לתת מדינה לפלשתינאים. הם ילמדו על המלחמות שהוא ניצח בהם, ועל הסכמי אוסלו, ואת הנאום של נועה הם יכירו בעל-פה, כמובן, כמוני. אבל אף אחד לא ידאג להזכיר להם מה הרצח הזה עשה לנו. כמה אנחנו, כחברה, השתנינו. או יותר עצוב - כמה היינו צריכים להשתנות, ובעצם - לא קרה שומדבר.

../images/Emo16.gif

אני הייתי בכיתה ד'. אני זוכרת שאבא שלי העיר אותי בבוקר ואמר לי שראש הממשלמה נרצח. כמובן שלא הבנתי שומדבר בהתחלה ורק אחרי שדיברו על הכול בבי"ס התחלתי לעכל מה קרה... ולא ראיתי את התוכנית,והיא דוקא נשמעת לי ממש מעניינת,חבל

גרמס

New member
אני הייתי

בכיתה ז', כמעט בת 12 ובניגוד לכל מי שכתב פה, אני דווקא ידעתי מי זה רבין, לא כי בכיתה ז' הילדים כבר מבינים קצת בפוליטיקה, כבר הכרתי אותו הרבה קודם. גרתי במושב בגולן והימים ימי אוסלו.. והדיונים הפוליטים של אז עסקו בנסיגה מרמת הגולן.. בשבילי בתור ילדה קטנה כשיש רק שחור או לבן, טובים או רעים, רבין היה רע, אפילו רע מאוד, כי הוא רצה להרוס לי את הבית ולהפקיר את בטחון המדינה שלי. במוצאי השבת ההיא בדיוק חזרתי מערב לזכרה של רחל אמנו שביא' בחשוון חל יום פטירתה, רחל אמנו, שנפטרה בדרך לארץ ישראל ולא זכתה להקבר עם שאר אבותינו במערת המכפלה ונקברה בדרך, בבית לחם, כדי שתוכל להתפלל על עם-ישראל כשיצאו לגלות כשבית המקדש נחרב, בגלל שנאת חינם והקב"ה מבטיח לרחל "מנעי קולך מבכי ועינייך מדמעה כי יש שכר לפעולתך ושבו מארץ אוייב" והתפללנו אז יחד לשלום אמיתי, אמנם קצת שונה מזה שקיוו לו באותו הלילה בכיכר רבין.. חזרתי הביתה ואבא שלי לא היה, אמא שלי ישבה ליד הרדיו וסיפרה לי שירו ברבין, כל הגברים היו בבית-כנסת וקראו תהילים לרפואתו.. התקופה שאחרי הרצח הייתה מאוד מבלבלת ועצובה במדינה- כל ההאשמות נגד החברה שממנה יצא יגאל עמיר כללו בעצם את החברה שבה גדלתי, ואני לא שמעתי ולו בקצה האוזן מישהו מטיף לדבר מה נורא כל כך. יגאל עמיר לא מייצג שום דבר בחברה הדתית שיסודותיה מעוגנים בעשרת הדיברות ובהם "לא תרצח" ומאז בכל שנה יותר ויותר יש לי הרגשה הולכת וגרועה, הפסטיבל השנתי סביב רצח רבין רק הולך ומקטב בין שני צדדים במדינה. בבית הספר שלי ציינו את יום רצח רבין, אך לא בלימוד משנתו המדינית. היום הזה צוין כיום של אחדות לאומית- מה נלמד מהרצח המתועב ונפיק לקחים לעתיד, אם משהו כל-כך נורא הצליח להתבצע במדינה שלנו כנראה המצב היה רע מאוד. ואין צד אחד של המתרס אשם יותר מהאחר אלא כולנו אשמים- אשמים שהמתרסים האלו קיימים לכתחילה. כל העיסוק ב"מורשת רבין" הוא די מאוס בעיני, זה שרבין נרצח זה לא אומר שהדעות הפוליטיות שלו היו נכונות ושאנחנו צריכים ללמוד אותן עכשיו, זה שהוא נרצח מסמל שנאה שלא הפוליטיקה ולא שלום עם הפלסטינאים יתקנו אותה. בעיניין כל תאוריות הקונספירציה אני לא כל-כך יודעת מה לחשוב, כל התאוריות האלו כבר מסתובבות מיום הרצח עם מליון הוכחות. גם אם התאוריות האלו נכונות זה לא מוריד מאשמתו של יגאל עמיר, אלא רק מוסיף לו כמה חברים לתא.. ואני לא חושבת שצריך לפסול את זה על הסף כי הכי נוח זה להאשים אותו, לבודד אותו ולהרגיש טוב עם עצמנו שאנחנו את שלנו עשינו- יש לנו עוד הרבה עבודה.. וכמו שאומר אביב (אם כי לא נראה לי שזו בדיוק הכוונה שלו, אבל זה שיר מדהים):"האשמה עלינו" אם מישהו בכלל הגיע עד פה אני אשמח לשמוע מה דעתכם

McFLy AnNuShKa

New member
זה בדיוק מה שמעצבן אותי..../images/Emo42.gif

ומונע ממני ללכת לעצרת של רבין!במקום שהיום הזה יהיה יום של כעס על עצמנו - יום שיזכיר לנו - ש.. כמו שאת אומרת "אנחנו" (אמנם קצת קשה לי עם זה.. אבל יש בזה הרבה אמת) רצחנו בנאדם בגלל דעה
ולא יום שבו נרצח תהליך השלום... אני אישית, ביום הרצח הייתי בת 8 בכיתה ג' וככל הנראה ישנתי.. כי רק בבוקר שסבתא שלי (שהייתי ברוגז איתה ואני זוכרת את זה טוב) באה להעיר אותי לביצפר אמרה לי שירו ברבין. וכזה קפצתי מהמיטה "מהה? מה זאת אומרת ירו בו?? והוא בבית חולים עכשיו?" ואז היא אמרה שהוא מת. ושאלתי "את בטוחה??" ואז אני זוכרת שבביצפר באתי ממש מוקדם ופגשתי מישהי והיא צעקה לי "שמעת מה קרה?" וכל היום בבית הספר הייתה אוירה ממש עצובה... יש לציין שאני באתי מבית ימני, שבו לא אהבו את מה שרבין התחיל... אבל לי אישית יש המון כבוד לבנאדם הזה... כי פועלו בחייו זה הרבה מעבר ל"הסכם אוסלו" ואני לא אתחיל לכתוב כאן את הסטוריית חייו כי את זה אתם כבר יודעים.. וכיום... בשביל הילדים שאז עוד לא נולדו.. רבין זה סתם עוד ראש הממשלה ברשימת ראשי ממשלת ישראל בהסטוריה "עוד לא נולדנו אז". והם ידעו עליו את מה שיגידו בבית ההורים אם זה "פושע שמאלן" ואם זה האיש שהתחיל את תהליך השלום... ואני לא יודעת אם זה לא אמור להיות כך כי סך הכל.. מה אנחנו כבר יודעים על דברים שקרו כש"עוד לא נולדנו"? וואו... אני התכוונתי להגיב לך והתחלתי לחפור.

גרמס

New member
זאת בדיוק הבעיה

הילדים של היום לא יגידו על רבין "פושע שמאלן", הילדים של היום לומדים על רבין בתור אישיות משכמה ומעלה, במדינה שכמעט סוגדים לזכרו וזו בעיה כי אין שום סיבה מיוחדת לסגוד לזכרו אלא רק לזכור טוב טוב את הרצח ולזכור מה הוביל אליו על-מנת שנוכל למנוע את הרצח הבא או את מלחמת האחים הבאה!!

Dawson girl

New member
אוקי

קודם כל, אני די מסכימה איתך.. גם לדעתי הפכו את יום הזכרון לרבין לחגיגה של השמאל
רק שלדעתי כן יש מקום לשימור הזכר שלו.. הבנאדם עשה כל כך הרבה למען המדינה, וזה מגיע לו (וגם אני לא מסכימה עם אוסלו והצעדים שהוא עשה לפני שהוא נרצח). א-ב-ל.. החשיבות של לזכור את הרצח הזה היא בגדול יותר לדעתי.. לזכור מה זה עשה לנו כמדינה, כחברה במדינה שאמורה להיות דמוקרטית, ושבה נרצח אדם בגלל דעות, שבחברה כזו אמור להיות להן מקום.. צריך ללמוד מהרצח הזה, שאסור לזה לקרות שוב, לעולם! זה סכנה לחברה.. אם זה ימשיך ככה (כל הלגיטימציה של תאי טרור יהודים, ארגונים ימניים קיצוניים וכו'), יקרה עוד רצח כזה, והיום הזה לא רחוק. אני מסכימה איתך לגבי השנאה והשסעים שיש בחברה
. עם שסעים כאלה, הרבה יותר קל להגרר לקבוצות כאלה.

למעלה