שמחתי לפגוש הרבה חברים וותיקים ופנים מוכרות! אין מילים מספיקות להודות לחן המלך על הרמת האירוע ההיסטורי הזה! אתמול שמעתי מכל כך הרבה חובבים שאמרו שזה היה היום המיוחד בחייהם! יש לזה משמעות! שמחתי לפגוש כל כך הרבה חובבים בני הדור הצעיר (וואו, זה עושה אותי זקן...) - בהחלט מרגישים שיש למי להעביר את השרביט!
בנימה אישית, מעבר לדברי התודה לחן ולשאר הצוות שתרם להרמת האירוע האקסקלוסיבי הזה, אני רוצה לומר שכחובבי רכבת, מוטלת עלינו גם אחריות מסוימת לתרום לקידום נושא הרכבות בפרט ונושא התח"צ בכלל. כל אחד כפי כוחו ויכולתו - אם זה בהתנדבות במוזיאון וסיוע לחן ושאר הצוות, ואם זה בקידום נושאים חשובים לנו, כאשר אחד הבוערים והחשובים בנקודת זמן זו היא הצלת הקו ההיסטורי לירושלים אשר עומד בסכנת כלייה אמיתית. אם הרכבת תפסיק את התחזוקה המינימלית שהיא עוד עושה בקו הזה, הסיכוי לשמר אותו יהפוך מקלוש ללא קיים!
לעניין הקו לירושלים: הצלתו מצריכה או ביצוע של חלופת G או העברה לאגודת חובבים או חטיבה היסטורית ברכבת, שלוחה של המוזיאון למשל.
עם הוצאת קרונועי ה IC3 משירות אין לרכבת ציוד נייד מודרני המסוגל לנסוע בקו.
לטעמי חיבור מסילתי שני לירושלים חשוב כגיבוי. אני למוד שלל מקרי תחזוקה ושידרוג שהביאו לסגירות כאלו ואחרות ברכבת התחתית והארצית בלונדון. יש מקרי חירום או שידרוג שהביאו לסגירות ארוכות של חודשים במקטעים כאלו ואחרים, אך הרשת איפשרה להמשיך לנסוע סביב הסגירות. לא זה המקרה כשיש קו מודרני יחיד וכבישים פקוקים.
מהסיבה הזו אני רואה בתוכניות הרק"ל השונות מבית שמש לירושלים איום על היכולת להחזיק חיבור מסילתי שני, גיבוי חיוני לדעתי.
אני מודע לרמת הסיבוך של חלופות ה G, אך עם ההחלטה הרשמית להאריך את הקו החדש עד החאן עם דפו תת קרקעי (יקר ומיותר לדעתי) איפה שצריכה לדעתי להיות תחנה בצומת אורנים - ההארכה מגיעה כמעט עד למלחה ולכן חיבור כזה יקרוץ בסופו של דבר למתכננים. אם חס וחלילה יקרה משהו בגשרים או במנהרות שיצריך השבתה למספר שבועות עד חודש - מה טוב שיהיה חיבור נוסף מאותן התחנות.
אם יוחלט על ארגון חובבים או שלוחת מוזיאון - בבריטניה יש לפחות 50 רכבות חובבים. חלק ניכר מהן הם קווי ענף שקוצצו בשנות השישים והועברו לאגודות המפעילות אותן. ישנה בעיה אחת עם המודל הבריטי והוא שהרכבת הלאומית התעקשה לרוב על הפרש של תחנה אחת בין תחנת החובבים האחרונה לתחנת הרכבת הפעילה הראשונה, מה שהפך את הגישה בתח"צ לקווים אלו לבעייתית. בימינו יש יותר תיאום ורכבות חובבים מסויימות מורשות לעצור בתחנות פעילות. האגודות האלו בדרך כלל כוללות סדנה הנדסית לטיפול ברכבות הישנות ואת המימון הן משיגות מנסיעות לאורך הקווים, בעיקר בעונות התיירות, תוך צימצום ההפעלה בחורף לכדי סופי שבוע מסויימים או "רכבות סנטה" מיוחדות. אם אינני טועה מותר להן לגייס תרומות ומענקים כי הן אינן חברות למטרת רווח, חלק ניכר מכוח העבודה שלהן הוא מתנדבים.