ת-ע-ל-ו-מ-ה במשפחה

רותם39

New member
ת-ע-ל-ו-מ-ה במשפחה

לחברי הפורום שלום רב,
להלן כל המידע הרלוונטי.
1. בעיתון הצפירה ביום 27.3.1896 הופיעה הודעה על אירוסין של יהושע אלישברג מלונה ומלכה חזה מגרודנה.
הערה: בעיירה לונה היה ר' יהושע אלישברג אחד ויחיד, וזהו סבי. המודעה בעיתון הצפירה הייתה הפתעה גדולה בשבילי. אינני יודעת מי זאת מלכה חזה מגרודנה, האם נישאו סבי יהושע וארוסתו מלכה והאם נולדו להם בנים או בנות.
2. סבי, יהושע אלישברג, נולד בלונה בשנת 1871 (בערך), נישא לסבתי, בתיה לבית קוסובסקי מלונה. בתם הבכורה נולדה בלונה בשנת 1906 ונקראה בשם מלכה. כל שמות הילדים של סבי וסבתי ידועים לי. כמו-כן ידועים לי שמות הילדים של האחים של סבי.
הערה: מעניין לציין, שהשם של הבת הבכורה של סבי וסבתי, מלכה, זהה לשם של ארוסתו לשעבר של סבי.
3. במדריך העסקים של גרודנה משנת 1929 מופיע חיים אלישברג, רופא שניים, וכתובתו בגרודנה: רחוב אוז'שקובה 4.
הערה: אינני יודעת מיהו אותו חיים ואם זוהי כתובת ביתו או משרדו.
4. ברשימת התורמים לקהילה היהודית בגרודנה בשנת 1937 מופיעה אנה אלישברג, רופאת שניים, וכתובתה: רחוב דומיניקנסקה 14.
הערות: אינני יודעת מי זאת אנה אלישברג ואם זוהי כתובת ביתה או משרדה. כמו-כן, אינני יודעת אם יש קשר בין שני רופאי השניים: אנה אלישברג וחיים אלישברג. יש לציין, שאין דפי עד לזכרם של אנה אלישברג ושל חיים אלישברג.

מה ידוע לי מתוך מקורות שונים על משפחת חוזה בגרודנה?
5. ברשימת התורמים לקהילה היהודית בגרודנה בשנת 1937 מופיעים לייב חוזה ויונה חוזה, בעלי הבית ברחוב דומיניקנסקה 18.
6 ד"ר חנה ברכיהו מירושלים מלאה דף עד לזכר בני-דודים שלה: לייב חוזה (נולד 1892) ויונה חוזה, (נולד 1894). לייב ויונה נולדו בגרודנה לשמואל ורבקה חוזה. הכתובת שלהם בגרודנה, שהייתה ידועה לגב' ברכיהו, היא ברחוב סדוביה (Sadowia).
הערה: רחוב סדוביה הוא שם הרחוב בתקופה הרוסית (הצארית). בתקופה הפולנית, בין שתי מלחמות העולם (וגם כיום), הרחוב נקרא בשם: רחוב אוז'שקובה (זהו אותו הרחוב, שבו בשנת 1929 הייתה כתובתו של חיים אלישברג). נאמר לי שד"ר חנה ברכיהו עלתה לארץ (מלטביה) בשנת 1912, ולפיכך כנראה שידעה את הכתובת של בני הדודים שלה בגרודנה בתקופה הצארית.

ומה הם המקורות הנוספים על משפחת חוזה מגרודנה, שהגיעו אלי ישירות מגרודנה ממש בחודש האחרון? המקורות כתובים בשפה בלארוסית ונעזרתי כמובן במתרגמת.
(i) זיכרונות של גרמני שהיה בגרודנה בתפקיד אדמיניסטרטיבי בשנת 1916 (המקור נכתב בגרמנית אך הגיע אלי תרגום לשפה בלארוסית): הגרמני מזכיר את היהודי חוזה (אינו מזכיר את השם הפרטי שלו או את כתובתו), שהיה בעל פונדק בגרודנה.
(ii) מקור נוסף בבלארוסית (להלן: מקור ii), שבו בין היתר, ישנו קטע על ההיסטוריה של הבית, שנמצא כיום ברחוב סובצקייה 14. לפי מקור ii, בתקופה הרוסית (הצארית) הבית שנמצא כיום ברחוב סובצקייה 14 היה שייך ליונה חוזה (Хозэ). לאחר מותו של יונה חוזה בשנת 1896, הבית עבר לבעלות של בנו אלתר שמואל חוזה. שמואל הפך חלק מהבית למלון עם 25 חדרים. באותו קטע נאמר, שבשנת 1928 בבית ברחוב דומיניקנסקה 18 היה מלון בבעלות שמואל חוזה.
הערות: הרחוב שנקרא כיום סובצקייה (Sovetskaya) היה נקרא בתקופה הפולנית בשם: דומיניקנסקה. במקור ii, באותו הקטע, נאמר פעם סובצקייה 14 ופעם דומיניקנסקה 18. המתרגמת ואני סבורות שאולי הייתה "הזזה" בארבעה מספרים של הבתים מהתקופה הפולנית לתקופה כיום, כלומר, בית שבתקופה הפולנית היה ברחוב דומיניקנסקה 18 הוא כיום ברחוב סובצקייה 14. זאת ועוד,שמואל חוזה הוא כנראה בעל הפונדק, שמוזכר ע"י הגרמני במקור i.
(iii) בפסקה אחרת במקור ii נאמר, שהחל משנת 1915 הבית, שנמצא כיום ברחוב סובצקייה 7 היה בית חוזה.
הערה: משפחת חוזה הייתה כנראה משפחה אמידה בגרודנה ובעלת כמה בתים. יתכן שגם הבית שבו הייתה מרפאת השניים של אנה אלישברג (דומיניקנסקה 14) היה בבעלות משפחת חוזה. בשיחה שהייתה לי עם תושב גרודנה לשעבר, הוא סיפר שבהיותו ילד, היה הולך לרופאת שניים ברחוב דומיניקנסקה. הוא לא זכר את שמה של הרופאה וכמובן שלא ידע אם הייתה לה משפחה. אני תוהה אם היה זה אך מקרי שהכתובת של אנה אלישברג בשנת 1937 (דומיניקנסקה 14) הוא באחד הבתים או ליד אחד מהבתים, שהיו בבעלות משפחת חוזה... אוסיף עוד ואעיר בסוגריים, שבמקור ii נמצאו כמה אי-דיוקים בעניינים אחרים.
אלה כל הנתונים. הכול התחיל ממודעת האירוסין של סבי, יהושע אלישברג ומלכה חזה...
קשה להיות יהודי, סטטיסטיקאי וגנאולוג. אני תוהה אם כל האמור לעיל הוא סתם צרוף מקרים אקראי או אולי ישנם כמה צרופים מכוונים, שיש ביניהם קשר. ישנם כמובן כמה תרחישים אפשריים. ומי יודע, אולי לרותם39, נכדתו של יהושע אלישברג, ישנם אי-שם בעולם קרובי משפחה, שגם הם צאצאים של יהושע אלישברג...
כל הערה, הארה וגם שאילתא על הנתונים תתקבל בהערכה ובתודה.
שבת שלום.
 

אקשט

Member
מלכה

האם ידוע שם אמו של סבך יהושע ושם חותנתו?
מישהי מהן מלכה?
למה אני שואל:
משום שיש כמה אפשרויות (לפחות):
א. אירוסין היו וחתונה לא הייתה.
ב. הייתה חתונה והיו גירושין.
ג. הייתה חתונה, מלכה נפטרה, ואחר-כך נשא סבך את סבתך
[עם/בלי ילדים..].

מכל מקום, אני מניח שאת מחפשת בפטירות של 1896 עד 1905...

אגב, מניין הוודאות שיהושע אלישברג היה רק אחד בלונה?
 

בר52

New member
הרהורים בעקבות המלכה צלינה

התעלומה היא תעלומה וכיצד נדע מה קרה לאחר קשר האירוסים עם מלכה?
קריאת אותו שם של האהובה/אשה הראשונה לבת שנולדה מאשה שאתה התחתן אח"כ
הזכירה לי אולי את גבור - הגר - של הסופרת יוכי ברנדס שקרא לנכדתו בשם אהובתו הראשונה
מבלי שהקרובים אליו יידעו שהוא משמר את שמה
ומאידך חשבתי כמה אומללים יכולים להיות חייו של אבא שבגלל אילוצים משפחתיים כאלה או אחרים
נאלץ לקרוא לבתו בשם שלו אישית נושא זכרונות לא נעימים
כי יש אפשרות שמלכה היה שם שנשא זכרון נעים ומכובד עבור הר' אלישברג והוא יזם את קריאת השם
מלכה לזכרה בהסכמת אשתו ( לא סביר שבעיירה קטנה כ לונה לא ידעו כולם על האירוסים הקודמים שלו)
או קיבל בשמחה הצעה לקרוא לבת על שם מישהי אחרת לגמרי אך בדרך עקיפה משמר שם של זכרון נעים עבורו
מצד שני אפשר לחשוב על האפשרות שהשם מלכה עורר בו דחייה וזעם אך מפני בקשה של משפחת אשתו לשמר שם של יקרה להם
שהייתה קרויה מלכה והוא נאלץ לקרוא לבתו הבכורה בשם שעבורו מזכיר זכרונות לא נעמים
על כל פנים צריך לקחת בחשבון
1. וודאי שבעקרון אין זה נאה לקרוא לבת בכורה על שם אשה קודמת שאליה היה נשוי
2. שלא היה נהוג לקרוא בקהילות יהודי אירופה באותו שם לכבד מישהי שעדיין בחיים
3. צריכה להיות סיבה מאוד חזקה כדי שאישה תסכים שבתה הבכורה תקרא באותו שם של אשה קודמת בחיי הבעל

כך שאין לי מה לקדם את פתרון התעלומה
 

שרי סילבר

Active member
התייחסות להערות יתכן שמלכה אליה היה מאורס יהושע נפטרה עוד בטרם הנישואין או מייד לאחר הנישואין (אולי אפילו במהלך-לידה, זה היה נפוץ, ולמרבה הצער במקרים רבים היולדת והתינוק/ת נפטרו שניהם). בהחלט נתקלתי במצב, בו האישה הראשונה נפטרה, וכשנולדה תינוקת מהנישואין השניים קראו לה ע"ש האישה הראשונה שנפטרה.

בהקשר הזה מצטרפת לארנון: יתכן שניסיון לאתר רישום-פטירה של מלכה חוזה יספק תשובות. אם נפטרה בטרם הנישואין ליהושע, הרי שנפטרה/נקברה בשם חוזה.

"קהילות יהודי-אירופה" היו מלאות ביהודים ספרדיים, שם דווקא נהוג גם נהוג לתת שם לילוד/ה ע"ש מישהו/י שעדיין בחיים. כוונתך היתה שבקרב הקהילות האשכנזיות לא היה נהוג וגו'.
 
אף פעם לא משעמם אצלך


אני בטוח ששקלת כבר את כל האפשרויות לבחון את הסוגיה באמצעות איתור רישומי נישואין, ולכן אני שואל זאת רק לשם סיפוק סקרנותי ולשם הרחבת אופקיי: מהם הרישומים מאותה התקופה ומאותו האזור (לונה/גרודנה) שעשויים לשפוך אור על התעלומה הזו?

ארנון
 

Melitz

New member
נסי לאתר את משפחת ד"ר חנה ברכיהו או יותר נכון את משפחת בעלה

ד"ר חנה ברכיהו ובעלה ד"ר מרדכי ברכיהו היו דמויות ידועות בא"י, פרטים ביוגרפיים אודות חנה ברכיהו מופיעים במקורות שונים (ספר הרופאים של א"י, ספר האישים 1936, חומרים אודות העליה השניה ועוד), לפי המקורות הנ"ל שמות הוריה של חנה ברכיהו היו יהושע-השל והלנה, אין אזכור לצאצאים של חנה ומרדכי ברכיהו.

בכל מקרה, אחיו של מרדכי ברכיהו הוא אהרון מיכל ברכיהו שלפי אתר הארכיון לתולדות רחובות הוא הסבא של עפרה קציר.
באתר 144 מופיעים עפרה ויצחק קציר המתגוררים ברחובות.

אמנם קשר קצת רחוק ולא למשפחת חנה אלא למשפחת בעלה אך אולי בכל זאת יתמזל מזלך ותקבלי איזה קצה קצהו של חוט על צאצאים או קרובים של חנה ברכיהו.

בהצלחה
 

רותם39

New member
אין לי רגע דל. ואלה תשובותיי:

ראשית, תודה לכל המגיבים.
בעיירה לונה התגוררו כ-1500 יהודים. במהלך השנים שבהן אני עוסקת בחקר העיירה, למדתי להכיר את רוב משפחות היהודים שהתגוררו בעיירה ובפרט את משפחת אלישברג. אין כל ספק, שבעיירה לונה היה ר' יהושע אלישברג אחד ויחיד, וזהו סבי.
שם אמו ושם חותנתו של סבי יהושע ידוע לי, והוא אינו מלכה. יתכן והייתה דמות מדורות קודמים ממשפחת סבי או ממשפחת סבתי, ששמה מלכה, אך זאת אינני יודעת. ניסיתי לנתח את המצבים האפשריים ואת רגשותיהם של סבי וסבתי. הגעתי למסקנה, שאם הייתה דמות מדורות קודמים ששמה מלכה, סבי וסבתי היו נמנעים לקרוא לבתם הבכורה בשם מלכה אם מלכה חזה הייתה בחיים בשנת 1906. התרחיש שנראה לי סביר ביותר הוא, שמלכה חזה נפטרה בין 1898 לבין 1905 וכפי שציינה שרי, התינוקת שנולדה בשנת 1906 לסבי וסבתי נקראה על שם מלכה חזה ואולי היה זה גם שם של איזושהי מלכה מדורות קודמים במשפחה של סבי או סבתי.
לעניין תעודות ומסמכים: עד כמה שידוע לי, תעודות לידה, נישואין, גירושין ופטירה, שהיו בידי הקהילה היהודית בעיירה לונה, וכן גם רוב התעודות של הקהילה היהודית בגרודנה, נשרפו עם הכיבוש הגרמני. בכוונתי עכשיו לפנות לחוקר בגרודנה ולבקשו לבדוק אם קיימים מסמכים רלוונטיים, שאולי יאירו מעט את התעלומה על הקשר בין סבי ומלכה חזה. כמו-כן, אני מעוניינת לדעת את שם האב של כל אחד משני רופאי השניים: חיים אלישברג ואנה אלישברג. זה בוודאי ייקח קצת הרבה זמן אך נקווה לבשורות טובות.
אנסה גם ליישם את הצעתו של Melitz ולפנות למשפחת בעלה של ד"ר חנה ברכיהו, אם כי אני די בספק שמכאן תבוא ישועה.
 

שרי סילבר

Active member
חזה/חוזה את מן הסתם מודעת לכך, אך למען הסר ספק: השם מופיע בגרסאות שונות כמו Chaza, Chaze, Choze, Khoze, ועוד. חשוב שגם החוקר שיבדוק את הדברים עבורך יהיה מודע לכך. בחיפוש של השם נראה שהיה ענף של המשפחה בביאליסטוק, ולא מן הנמנע שהם קשורים לאלה בגרודנה.

בהצלחה רבה, ואנא שובי לדווח.
 
למעלה