תשעה באב בתל אביב

תשעה באב בתל אביב

לפני שאומר את דעתי בנושא הבליינות בליל תשעה באב אזכיר מקצת האירועים האיומים שקרו התשעה באב ואני מאמין שלאחר מכן תובן דעתי ממילא. 1)חורבן בית ראשון (586 לפני ספירת הנוצרים) 2)חורבן בית שני (70 לפני ספירת הנוצרים) 3)נחרשה ירושליים (132 ) 4)נלכדה ביתר (135) 5)גירוש יהודי אנגליה (1290) 6)גירוש ספרד (1492) 7)העברת יהודי רומי לגיטו (1555) 8)אישור תכנית הנאצים לכלוא את יהודי פולין בגטאות (1941) ואני שואל - לא דיינו כל האירועים והצרות הנ"ל למנוע מבלייני העיר ת"א לנוח ערב אחד כדי לזכור את חורבנות היום הזה? נכון שהצום והלכותיו נתקנו בעיקר על החורבן ועוד הרבה לפני רוב האירועים שהוזכרו בהמשך הרשימה, אבל שימו לב באיזה יום איום ושחור מדובר, זה יום של עשיית חושבין, של חשבון עצמי, של זכרון עברינו השדוד באותו יום בתאריכים מתחלפים, לא שווה זיכרון? לפחות שיכירו בערך היום מהבחינה הלאומית שבו כמו שמכירים למשל בימי השואה והזיכרון, ובצדק. אני לא רואה הבדל בין מאורע בן מאות ואלפי שנים למאורע שקרה אתמול.

פלסטיק

New member
בודאי שצריך, כל אחד כדרכו

כמו שהחרדים מכבדים את יום הזיכרון לחיילי צה"ל כדרכם ודורשים שיכבדו את זכותם זו יכבדו החילונים את תשעה באב כדרכם. אם כל אחד מכבד לפי דרכו אני לא מבין על מה אתה מתרעם.

איני מתרעם...

אני גם מסכים עם דבריך במידה מסוימת שכלאחד יכבד את האירוע בדרכו הוא, אני למשל מחנך את בני משפחתי לאזכר בימי הזיכרון לשואה ולחללי צה"ל בקריאת תהילים בזמן הצפירה, אנו אכן לא עומדים בצפירה מהטעם שלא חוסר עניין וטעם מבחינתנו. אבל לעומתנו , האם יש לחילונים דרך לזכור את תאריך תשעה באב? אני אישית לא הכרתי כזו דרך ואשמח להכיר, לפחות לגבי הבליינים בת"א שבכוונה הולכים ויושבים במקומות בילוי יש לי טענה, כי לא נראה שהם דואגים לציין את היום או רגישים לגביו במידה זו או אחרת.

פלסטיק

New member
יש סיפור יפה (של עגנון דומני)

אל תתפוס אותי במילה בעניין של הסופר, יש לי בדיוק בלאק אאוט. עיקר הסיפור מדבר על יהודי בגולה בתחילת המאה שטעה בדרכו ומצא מקלט אצל יהודי אחר. היהודי האחר במנהגו היה מאוד זהיר ירא שמים וצנוע, אבל כשהגיעו לארוחה הוא זלל בפראות לפני שהלך האורח לדרכו, לא התאפק ושאל אותו לגבי המנהג המוזר בעל הבית סיפר לו שכשהיה ילד היה פוגרום, הפורעים הרגו את אביו ובסוף שרפו אותו והוא ראה שמכל האבא הגדול שלו יצאה רק אש קטנה....אז הוא החליט שאם זה יקרה לו, הוא ידאג שתהיה אש גדולה וזו הדרך שלו לזכור את אביו. ממליץ לך לקרא את הסיפור, סיפור יפה לעניין: לחילונים אין חוק מסויים לכל אחד איך בדיוק צריך להתאבל, כל אחד בדרכו. בביתי זה בא בעיקר בסיפור על מה שקרה והבטחה הדדית שאנחנו נעשה ככל שביכולתנו כדי שמקרים כאלה לא ישנו. לגבי אנשים שלא מתחשבים בחרדים, אם יש כאלה נראה לי שהממסד החרדי אשם ביצירתם, ראה את תשובתי למסורתי לעניין פורז

קראתי הסיפור ולא ראיתי הקישור

הלואי והיו עוד כמוך בעם ישראל שמפנימים את תודעת החורבן, אמת הלואי. אבל האמת ידועה לשנינו, אין כמוך הרבה ואפשר למנותם על יד אחת תודה לי בזה. אני מעוניין לדעת איך אתה מקבל את תופעת הבליינות בתשעה באב? בעיני היום הזה אמור להיות בצדק יום אבל לאומי.

פלסטיק

New member
בודאי שלא בודדים, והקישור עובד.

אני מכיר הרבה כאלה. למשל אני יודע שכמה פעמים בשנה עולים נערים בני 18 מהטובים ביותר היושבים בארץ (כל פעם קבוצה גדולה אחרת) ונשבעים "שנית מצדה לא תיפול", והם רק חלק קטן מהחילונים שנשבעים וזוכרים. לכן בודאי שלא יכול להודות שבודדים. אני לא מבלה בתשעה באב כך שאתה צריך לשאול אחד שמבלה. העלתי הסבר אפשרי באותו קישור, בדקתי וראיתי שעובד. תראי שרשום בסוף הודעתי "פורז" בצבע כחול. לחץ שם עם הסמן של העכבר.

gershon17

New member
אתה עושה טעות

הבליינות בתל-אביב בתשעה באב היא לא כקונטרה ליום הזכרון, אלא כקונטרה לכפיות דתיות רבות אחרות. נגיד, האיסור להציג חמץ בפסח, או ההכרח להתחתן בטקס דתי מקומם ומשפיל. אתה תגלה שכשהיהדות הדתית תפסיק לנסות להכריח את כולם לנהוג בדרכה, חילונים יהיו הרבה יותר סובלנים כלפיה. ובוא לא נכנס למה דעתי על חורבן בתי המקדש ותרומתם של אלה לאנושות.

אז אתה מודה שזה קונטרה? חבל.

בשביל הקונטרה הולכים ומחללים יום המכיל אירועים כאלו? נעזוב את ההיבט הדתי של היום ונתמקד בהיבט ההיסטורי הכולל והעצוב של היום, קודמך פלסטיק דיבר על כיבוד כל אחד בדרכו הוא, זה לא מתממש על פניו.

gershon17

New member
אני לא מכבד את מי שלא מכבד אותי

זה מאד פשוט ובסיסי. רק אתה בהצהרותיך הרבות (שאגב גורמות לי לחשוב שאתה פרובוקציה, אבל זו רק החשדנות שלך) מראה כמה בעיניך החילונים בזויים. אתה לא מצפה שכנגד דיעה שכזו אני אשב בשקט ואגיד "זה בסדר שהוא חושב שאנחנו בזויים, אני לא חושב שהוא בזוי". בניגוד למפלגת שינוי, אני כן, ובמוצהר, אנטי-דתי. אני חושב שצריך להשקיע סכומים נכבדים בחילון כמה שיותר דתיים וחרדים, ושצריכים לא רק להביא לשיוויון בתקציבים, אלא לאפליה נגד חרדים. חרדים ודתיים הם סכנה להמשך קיומה של מדינת ישראל כמדינה מערבית דמוקרטית מודרנית. כרגע אתם עושים פותרים את הניגוד בין הרצון שלי לתת לכל אחד לחיות לפי דרכו, לבין השאיפה שלי למדינה בלי אף רב בכלל ע"י זה שאתם כופים עלי את דרכיכם, ונותנים לי פתח להחזיר לכם מידה כנגד מידה, ולטעון שזה בסדר לכפות עליכם את דרכינו. כשתפסיקו עם הכפיה והדת תופרד מהמדינה לגמרי, אני אהיה בבעיה מסויימת. אבל אז אני אהיה מוכן לפעול רק בדרכיו של אמנון יצחק. כלומר, לשכנע, להלהיב ולפרסם, ובמקביל לפוצץ כינוסים של מחזירים בתשובה (לפוצץ במובן "להפסיק את הכינוס", לא במובן של "לשים פצצה").

masorti

New member
הצחקת אותי...

שנינו יודעים שגם אם החל מהשבוע יוחלט על הפרדה מוחלטת של הדת מהמדינה (ביטול כל הכפייה הדתית), אף בליין לא ידיר את רגליו מבתי הקפה בת"א בערב תשעה באב. אין שום קשר ל"כפייה דתית" אלא לעובדה הפשוטה שהמורשת הלאומית והדתית היהודית חשובה כקליפת השום למגזר מסוים של הציבור בארץ, בתוספת העובדה שאותו מגזר גם אטום לרגשות של אחרים.

Laila18

New member
שאלה

האם מי שמבלה בתשעה באב יודע שזה תשעה באב? אני לא עוקבת אחר תאריכים עיבריים ונראה לי שכך גם חילונים רבים אחרים?

נו באמת

יום האבל בתשעה באב הוא על חורבן בית המקדש ותו לא (ויהפוך ליום חג ומשתה ברגע שייבנה בית המקדש השלישי). אם אתה חושב שצריך להכריז יום אבל גם על מאורעות אלו זה נחמד, אבל לא קשור לט´ באב "המקורי"...

אנדרי ז

New member
אחרי הקמת ביהמ"ק השלישי

יותר לנו להטיל קנסות על הדתיים החוגגים באותו יום?

masorti

New member
לפחות אל תדבר שטויות בנושא השואה

סעיף 8 שלך הוא: "אישור תכנית הנאצים לכלוא את יהודי פולין בגטאות (1941)". אז לידיעתך אדוני הנכבד, יהודי פולין היו כלואים כבר בגטאות מ-1940. גטו לודז´ למשל נסגר סופית במאי 1940. ואם התכוונת לאישור התכנית להשמדת היהודים, אז למיטב זכרוני ועידת ואנזה היתה בינואר 1942. (ועוד לא קרה שתשעה באב חל בינואר)

alon14

New member
צודק ביותר

אבל הגטאות לא היו קיימים מ-39? אני מדבר על טרנספר שעשו ליהודים כמעט מיד עם כיבוש פולין.

masorti

New member
ממה שאני זוכר...

הצוים להקמת הגטאות בפולין הוצאו בין אוקטובר לדצמבר 1939. היתה תקופת ביניים של מספר חודשים בה היהודים אומנם עברו לגטו אך עדיין יכלו לצאת ממנו במשך היום (שונה מעיר לעיר). בדוגמא שהבאתי, במאי 1940 הגטו נסגר סופית ולא ניתן היה יותר לעזוב את תחומו.

למעלה