תשמעו סיפור...

התקדמנו די יפה להבסתך

"ברור שהיסוד מוצר-יוצר הוא מחויב המציאות ואין דרך להפריד ביניהם" זה טאוטולוגי - ברור שמה שנוצר יש לו יוצר, רק שטרם הצלחת להראות שהיקום הוא מוצר. "גם אתה מסכים לכך, אלא ששאלתך, אותה הזכרת גם במשל הקוסם, שוב צפויה ואופיינית: "מה יש לך להציע, האם היוצר לא כפוף ליסוד זה?"." והתשובה היא שאין לך כלום - והגיע הזמן שתכיר בזה. "ובכן, גם האל כפוף ליסוד מוצר-יוצר" יפה, סוף סוף דתי עם קצת הגיון בריא. "ולכן, אם אנו משוכנעים שבכל שרשרת יש לולאה ראשונה שאינה תלויה בקודמתה" מילת המפתח היא *אם*. "כלומר שיש בורא קדמון שהוא לא נברא, אנו חייבים להסיק, איפוא, שהיוצר אינו נושא את המאפיינים של "מוצר"." ולחילופין שכלל אין בורא, ושהיקום אינו נושא את המאפיינים של מוצר. אם יש משהו שאינו נושא את המאפיינים, זה לא חייב להיות אלוהים - זה יכול להיות היקום עצמו. "בעצם, זהו השלב הבא בויכוח, בו עלינו לדון בשאלה "מהו `מוצר` ומה מאפייניו". מה שאתה אומר שמה שנכון לגבי האל נכון לגבי היקום - שגוי בתכלית" אינו שגוי - אם כל דבר מחייב יוצר, גם היוצר חייב יוצר. אם יש דבר שאינו מחייב יוצר, זה יכול להיות היקום עצמו ואז אין צורך באלוהים. "כי גם אני לא הייתי מוכן לקבל שגוף חומרי בעל מסה מולקלורית הוא הלולאה ה1-, אנו מדברים אם כן רק על יוצר שהוא עצמו אינו מורכב אלא מופשט, לא מוגבל אלא אינסופי." אתה מדבר על יוצר כזה - אני מדבר על יקום כזה. יקום מופשט (מוסבר על-ידי מספר קטן של חוקים) ואינסופי, שגם אתה מסכים שאינו מצריך יוצר. "אבל זה כבר שלב שני בנושא, והשרשור המזדקן כבר לא יספיק להכיל אותו, אם תרצה להמשיך בנקודה הזאת - בשמחה נפתח שרשור חדש בפורום!" אתה מוזמן לפתוח שרשור חדש.

כן - לא - כן - לא - כן - לא

מה זה הויכוח העקר הזה? למה אתה נע על סקאלה אחת הלוך-חזור? חידשת משהו בתגובה האחרונה, או שסתם שרפת קלוריות בהטחת בוקסים וירטואליים על מסך המחשב? איזה נוסח של התדיינות? אנא תרגיע, קח כוס מיץ אשכוליות צונן, שב על המקום ותהיה עניני: שמע אחי, לא איכפת לי להסיק שהיקום קדמון, אם תסביר למה אתה קורא לו מופשט ולא מורכב (ולו על בסיס מספר -גדול- של חוקים), או לחילופין תסביר למה הוא אינו "מוצר" - לפי המאפיינים שלך. כמובן, שאתה הרי כ"כ צפוי, תיכף תשאל: ו-מ-ה ה-ה-ס-ב-ר ש-ל-ך? אבל תאמין לי, לעת עתה, שיש לי הסבר פשוט מאד, ויש לשער שגם אתה תבין אותו... אני רק רוצה, ברשותך, הפעם, לגלגל את כדור המוח למגרש שלך...

אני מסתובב איתך בקרוסלה

"לא איכפת לי להסיק שהיקום קדמון, אם תסביר למה אתה קורא לו מופשט ולא מורכב (ולו על בסיס מספר -גדול- של חוקים)" כי יש מספר די קטן של חוקים. "או לחילופין תסביר למה הוא אינו "מוצר" - לפי המאפיינים שלך." הוא לא מוצר כי לא יצרו אותו. "תאמין לי, לעת עתה, שיש לי הסבר פשוט מאד, ויש לשער שגם אתה תבין אותו... אני רק רוצה, ברשותך, הפעם, לגלגל את כדור המוח למגרש שלך..." תגלגל אותו כאוות נפשך לאן שאתה רוצה - או שאתה מצליח להביא הסבר מבוסס, או שלא. בינתיים לא, ואני חושב שגם אחר כך לא.

כמה חכם...

"הוא לא מוצר כי הוא לא נוצר"... כמה חכם, גאוני ואפילו מקורי, להביא ראיות מהמסקנה עצמה... איך לא חשבנו על זה קודם. "תגלגל כאוות נפשך" ובכן נפשי אוותה לשמוע מפיך מפיק המרגליות -לפחות- מילה אחת הקשורה במישרין ו/או בעקיפין לנדון שלנו, מלבד הטחות אישיות ודמגוגיה זולה, התור שלך להגיב לא יעבור עד שתגיב.

אתה דמגוג

"הוא לא מוצר כי הוא לא נוצר"... 'כמה חכם, גאוני ואפילו מקורי, להביא ראיות מהמסקנה עצמה...' אני מחזיק בדיעה שהיקום לא נוצר אלא התקיים ללא ראשית, והבאתי תימוכין לדיעה שלי (ניסוח א', ניסוח ב'). מה שלא נוצר איננו מוצר ואין לו יוצר. קשה לך להתמודד עם זה ? זבש"ך. "התור שלך להגיב לא יעבור עד שתגיב." אני אמרתי את מה שיש לי להגיד (ניסוח א', ניסוח ב') - רוצה תגיב, לא רוצה אל תגיב, אבל הדמגוגיה שלך כאילו הכדור במגרש שלך לא מסתירה את העובדה שאתה מנסה להתחמק מלהציג את הטיעון שלך ולהגן עליו.

למעלה