תשמעו סיפור מצחיק

Dr Spock

New member
תשמעו סיפור מצחיק

בדיוק קראתי בספר של סטיבן ו' הוקינג-"קיצור תולדות הזמן": "-כיצד הייקום מצטייר בעינינו-" "מדען ידוע (יש אומרים שהיה זה ברטרנד ראסל) נשא פעם הרצאה פומבית על אסטרונומיה, הוא הסביר כיצד כדור הארץ מקיף את השמש וכיצד השמש עצמה חגה סביב מרכזו של אוסף-כוכבים הענקי הקרוי הגלקסיה שלנו. בסוף ההרצאה קמה גברת קטנה וזקנה שישבה בשורה האחורית ואמרה: "מה שסיפרת לנו, זו שטות אחת גדולה. העולם הוא לוח שטוח המונח על גבו של צב ענקי." המדען העניק לה חיוך מתנשא לפני שהשיב בשאלה, "ועל מה עומד הצב?" "אתה פיקח גדול, בחור צעיר, פיקח גדול," אמרה הגברת הזקנה, "אבל יש צבים כל הדרך עד למטה!" ותחשבו על זה!

../images/Emo45.gif קראתי את זה

וסיפרתי מאז למיליון אנשים. זה גדול. אבל אהבתי את ההמשך: "לרוב האנשים תיראה תמונה זו של יקומנו, כמגדל אינסופי של צבים, מגוחכת למדי- אבל מדוע אנו חושבים שידיעותינו טובות יותר? מה ידוע לנו על היקום?...רק לזמן (ויהא טיבו של זה אשר יהא) פתרונים" נקודה למחשבה לחסידי דת המדע.

Dr Spock

New member
אכן צדקת...

התפיסה שלנו לגבי היקום סביבנו הוא בדיוק זה... תפיסה, תיאוריה, פילוסופיה ולא הרבה מעבר לכך. אך לו זה היה תלוי באותם דתיים לא היה קיים המדע. אם הם היו שולטים בעניינים אז כולנו היינו עדיין גרים באוהלים בלי חשמל או מים זורמים ומקריבים חיות מקנה על מזבחים בטקסים מגוכחים, סוקלים ילדים ונשים, מאמינים באלים אכזריים וחיים תחת שליטים עריצים. כך שלדעתי עדיף להיות חסיד המדע בכל יום... מאשר סתם חסיד. גם זו נקודה למחשבה...

ולהבדיל מהדתיים,

אנשי הדת, מאז חרטומי מצריים, לא האמינו בשום אלים, והם היו אלה שניהלו את החברה ו...פיתחו את המדעים. הם גם היציעו להמונים את הסיפורים על האלים.

Dr Spock

New member
לא הבנתי...

אנשי הדת לא האמינו באלים? זה לא חלק מדרישות התפקיד? לגבי פיתוח המדעים, אני לא בטוח שאפשר לקרוא לאסטרולוגיה ותיאולוגיה "מדעים". מה ההבדל בין אנשי דת ודתיים לדעתך? (אני לא אומר שאין הבדל פשוט מעניינת אותי הגדרתך)

התכוונתי לבוסים, לכוהנים, לחשמנים.

ברור שהם אישית לא האמינו בשום אלים, אלא השתמשו בדת לצרכיהם, לשליטה בהמונים. חרטומי מצריים ידעו מצויין לחשב את זמני הגאות והשפל של הנילוס ואת ליקויי המאוֹרוֹת, והיציגו זאת כאילו האלים סיפרו להם. ברור שהיו האסטרולוגיה והאלכימיה והסופיסטיקה התיאולוגית ("כמה מלאכים יכולים להתמקם על ראש סיכה") והאינקוויזיציה, ושרפו את ג'ורדנו ברונו וכמעט את גליליאוס. אך יחד עם זאת, המדע לא היה יכול להתפתח בימים ההם ללא עידוד השלטונות ובחסותם, וזה היה כמעט אותו דבר כמו שלטון הכנסיות. אנו אומרים: "לוח השנה הגרגוריאני". האפיפיור גרגורי נתן את חסותו לתיקון בלוח השנה היוליאני, להזזת התאריך ב-10 ימים (היום מגיע ההפרש ל-13 יום). אפילו אוילר הגדול עסק בשטויות תאולוגיות, ואפילו "מצא הוכחה לקיום אלוהים".

איך שאני רואה את זה,

דבריך נכונים לגבי הדתות האליליות (ובכללן הנצרות) הדתות המונותיאיסטיות, כיהדות והאיסלאם (אם כי האיסלאם וחלק קטן מהיהדות של ימינו הפסיקו זאת), לא רק שתומכות במחקר המדעי, אלא אף המציאו אותו (טעות תהיה ליחס זאת ליוונים, כיוון שהם באופן עקרוני הגבילו עצמם למחשבה מופשטת). האסלאם בשיאו תמך במדע רבות והמדע הומצא, למעשה, על ידי ניוטון ודקארט שחזרו מהרעיונות הנוצריים אל הרעיונות המקוריים של התנ"ך ואף התלמוד, ורק לאחר שהתהליך המדעי יצא לדרך, יכלו המדענים הבאים לוותר על האל. (ראה שטייניץ, "טיל לוגי מדעי" במבוא)

Dr Spock

New member
אני לא יודע...

האם זו היהדות והאיסלאם שפיתחו את המדע או היהודים והמוסלמים? האם זה ראוי להעניק לדתות את כל הקרדיט או האשמה במה שעושים מאמיניה? אני לא מאמין שהיהדות אחראית ליצירת המדע כמו שאני לא מאמין שהאסלאם אחראי ליצירת מחבלים מתאבדים. היה פילוסוף ומדען שחי בדמשק של ימי הביניים והעלה תיאוריה שהעולם כולו מורכב מיחידות קטנות מאוד הקשורות אחת לשניה ושיער שכל אחת מן היחידות הללו עוצרת בתוכה מספיק כוח להרוס את דמשק כולה! אולי האוירה הפתוחה והמלומדת שיצרה דת האיסלם בדמשק אפשר לאותו פילוסוף מוסלמי להגיע למסקנתו ואולי לא, אבל אין זו הדת המוסלמית שהגתה את רעיון האטום אלא מאמיניה. הדת היא לא יותר מאופיום להמונים: נותנת תחושה נעימה, אך באיזה מחיר?

האווירה התרבותית שמשרה האידיאולוגיה

השלטת במקום משפיעה רבות על הרוח והיצירה של האנשים לכן כן יש להעניק את הקרדיט לדתות ובוודאי לא להאשים אותן בקיפאון והעוולות ששררו בעולם האלילי שכנגדו (וכנגד התופעות שציינת בין השאר) יצאו ובו נלחמו. לגבי האיסלאם, באופן ספציפי אני סבור שהוא אחראי (לא לבדו כמובן) ליצירת המחבלים המתאבדים. לדת אין קשר לתחושה נעימה שהיא עשויה להעניק או לא להעניק. הדת היא מה שקבוצת אנשים חושבים לאמת, בדיוק כמו שאתה חושב (אני מקווה) שהאמת היא מסוימת. המחיר של האמת תמיד שווה את זה.

Dr Spock

New member
על מי מוטלת האחריות?

1)איך לדעתך האיסלאם אחראי לתופעת הטרור? האם ידוע לך על פסוק אחד מהקוראן שמתיחס באופן ישיר לפעולת טרור או התאבדות כרצויה? אני לא מדבר על הפירוש האישי שאליו מגיע פעיל הטרור מסוים או אימאם קיצוני אלא לפירוש המקובל על רוב אנשי הדת וחוקרי התיאולוגיה. האם אתה חושב שאופי הדת נקבע ע"י סך כל מאמיניו? אני חושב שמאפיני הדת לא נקבעים ע"י המאמינים. לדעתי מאפיני הדת נקבעים ע"פ כתבי הקודש, המיתולוגיה והמנהגים כפי שנקבעו בעת כינון הדת. המאמינים משפיעים על האוירה הדתית ולא מאפיני הדת. אם נניח שהאלים הספציפים של אותה דת קימים הרי כל האמרות והכתובים המיוחסים להם "קדושים" ואין לפעילי הדת "מנדט" לשנות אותם. לכן כל דבר שנכתב, נאמר, פורש, שונה או התפתח אחרי סוף עריכת ספרי הקודש או סיפורי המיתולוגיה של אותה דת אינה "דברי האלים" ולכן אינה רלוונטית, כל פירוש אישי שיתן פעיל טרור לקוראן הוא בדיוק זה... פרוש אישי ולא חלק מאופי או אפיון הדת בכללה. 2)ע"פ מה שהבנתי אתה מתייחס לעולם האלילי כאחראי העיקרי לעוולות של העידן העתיק ותחילת ימי הבינים וכנגדם הדתות המונותאיסטיות כפועלות למען הרוח והיצירה ומקדמות החשיבה והמדע. אך אין זה מדויק: התקדמות רבה במדעים, בתרבות ,באומנות ובפילוסופיה הושגו בתרבויות חילוניות או פגאניות. למשל ההשגים ופריצות הדרך במתמטיקה ,בפילוסופיה ,ברפואה ובאומנות בפוליס היווני. או ההתקדמות המרשימה בהנדסה, בארכיטקטורה, בהידרולוגיה, ומטרולוגיה באימפריה הרומאית (שם הומצאו המלט והמכרות התת קרקעים). ועכשיו, ספר לי על פריצת דרך מדעית, אומנותית, תרבותית, או פילוסופית של הדת היהודית בעידן העתיק או בימי הבינים? (מלבד רעיון המונותאיזם)

ehudt

New member
היוונים

לא הגבילו את עצמם למחשבה בלבד. הם גם ביצעו תצפיות ומדידות. הם עשו מדע כמו כולם.

למעלה