תשובה לרונן....

RON34

New member
תשובה לרונן....

תראה הטעם שבכל התנועות יש תמיד את החלק הנגדי של הגוף שמוביל נגד כיוון התנועה זה כי לכל דבר בעולם המצריך כוח חייבים לתת כוח נגד כך האגרופים או הבעיטות קח למשל ה צ´ירוגי אם לא תעשה עם היד השנייה כח נגד לגובה החגורה אז לא יצא לך מוצלח ויצא ממש חלש וכן האפצ´גי למרות שזה עם הרגל הכח הנגדי מתבצע עם החלק הגוף העליון ועם היד והזרוע הנגדי שבה הבעיטה מתבצעת כמובן כל זה לא יועיל כלום אם לא תנשום ותנשוף נכון. הגנרל צ´וי היה מביא כדוגמה תמיד החללית ששולחה לחלל אם אין לה את הדחף הנגדי למטה לעולם לא היתה יכולה לקבל עוצמה ולהמריא ... צ´או ומאד מקווה שהסברתי את עצמי

bizhar

New member
ומי זה רונן?

רצוי לשרשר תשובה אחרי השאלה (או לענות במסר אישי - אם התשובה אישית). לעצם העניין: התשובה שלך שגויה פיזיקלית למרות שאכן חללית לא תמריא ללא כח דחף. כל מה שצריך היא נקודת משען (כפי שטען ארכימדס: תנו לי נקודת משען וארים את העולם) או לענינינו - אחיזת קרקע ועמידה נכונה. לשיגור טיל מספיק כדור הארץ כנקודת משען, לירי עם רובה מספיקה הכתף ולאגרוף טוב צריכים את כל הגוף... איך לומדים עמידה נכונה? אם צפית באנשי השאולין העומדים שעות עם ברכיים כפופות וגב זקוף, תוכל להבין מה נדרש ע"מ לפתח תכונה זו. אצלנו אין אימון שלא כולל לפחות 15 דקות של עמידה לפיתוח הקשר עם הקרקע - משם יוצאת העוצמה ולשם מנותבת אנרגיית הספיגה. לא מאמין? תעשה ניסוי: עמוד מול הקיר בעמידה יציבה ככל שתוכל ודחוף אותו עם יד אחת כאשר השנייה מונחת לצד הגוף. חזור על הניסוי כאשר אתה עומד בעמידה מרושלת אבל הפעם שלח את ידך השנייה לכוון מנוגד לכיוון היד הדוחפת. ספר לנו את ההבדל..

אה, לא. החללית לא דוחפת כנגד משהו

אחרת בחלל חלליות לא היו יכולות להאיץ. החללית מזרימה מסה קטנה במהירות גבוהה אחורה כדי להאיץ מסה גדולה במהירות נמוכה קדימה (שוויון תנע נשמר, חוק הפעולה והתגובה).

bizhar

New member
אתה כמובן צודק.

הדוגמא שנתתי אכן התגלתה כמשענת קנה רצוץ.. אבל בכל הנוגע לאדם הרי כל עוד הוא מקשה אחת ( עוד לפני שהיריב פירק אותו לחתיכות..) לחוק שימור התנע אין משמעות ואם "נשליך" ידנו לכיוון אחד לא "נעוף" לצד השני..

amir_aikido

New member
לא לזלזל בפיסיקה

חוקי שימור התנע (קווי וזוויתי) הם מהחוקים היותר חזקים של הטבע, והוא תקף גם לגבי המצבים בהם מדובר בגוף אחד ואתה "רק זורק יד", העניין הוא שמאסת היד בד"כ קטנה לעומת מאסת הגוף ובלי להיות מודע לכך אתה מפעיל שרירים שמנטרלים את האפקט. אם לעומת זאת תסתכל על לולינים שהולכים על חוט דק, הם בקושי יכולים להשתמש ברגליים לייצוב ולכן משתמשים בידיים, ואתה יכול לראות שכל תנועה קלה של היד משנה את כל שיווי משקלם. עדיין, למיטב הבנתי, הסיבה להחזיר יד בתירגול בסיס של אגרוף איננה דווקא הידציבות אלא עבודה יותר מלאה של הגוף - לא להפעיל רק את שרירי היד אלא גם את שרירי המותן הרגליים והגב שהם שרירים הרבה יותר גדולים ולכן יכולים להפיק הרבה יותר כוח. אמיר

bizhar

New member
פה אני חלוק עליך

בוא לא נערב מרכז כובד ומומנט אינרציה עם שימור התנע. מה המשמעות של ניטרול האפקט ע"י השרירים? עמוד על גשר, קשור משקולת לרגלך והשלך אותה למטה (לא באמת אה?!). עד למתיחת החבל אכן תנוע בכוון הנגדי בהתאם לשימור התנע אבל לאחר מתיחתו לאן תעוף? אנרגיית השרירים שהשקעת במשקולת תיקח אותך לכיוון אחד בלבד... גם השלכת אגרוף שמחטיא את המטרה תגרום לאיבוד היציבות ותנועה לכיוון האגרוף. מה לעשות והאגרוף מחובר דרך הזרוע אל היד? (ושוב אני מסתבך...קודם בתורת המספרים ועכשיו בפיזיקה. מה אני צריך את זה?!!!
). לגבי טכניקה נכונה, אשמח להרחיב בנושא ולשמוע גישות נוספות. בקרטה ישנה תנועה מנוגדת ובווינגצ´ון אין. איזו גישה יותר עוצמתית? מהירה? עדיפה? מעניין לשמוע אנשי קרטה..

amir_aikido

New member
אותו החוק עובד פעמיים

הנקודה שהעלית לא משנה את חוק שימור התנע, רק מעלה שני זמנים בהם הוא עובד: 1. כשאתה שולח את היד 2. כשהיד מתוחה בקצה האגרוף כשאתה שולח את היד, המהירות שלה נמוכה יחסית והגוף שלך מאזן את התנועה הזו במהירות כשהיד נבלמת כי היא הגיעה לקצה הטווח, זה קורה במכה אחת, ואז אתה באמת עלול לאבד יציבות אם לא נעת נכון. אני לא מתאמן בקראטה, אבל מהמעט שלמדתי בעבר ומהטקוואנדו וממה שאני רואה כשאני מסתכל על שיעורי הקראטה (לפני האייקידו) הרעיון של התנועה המנוגדת הוא רק לרמת הבסיס ולא לרמה הגבוהה (שנועדה באמת לשמש בקרב), וכמו שהסברתי קודם, המטרה של התנועה הזו היא לעודד הפעלה של כל השרירים הגדולים במהלך האגרוף, איך אתם משיגים את אותו האפקט בווינג-צ´ון
אמיר

bizhar

New member
לשנות את חוק התנע?! אין לי יומרות..

בווינגצ´ון הקשר עם הקרקע מהווה מרכיב מרכזי. ללא יציבות ואחיזת קרקע נכונה לא ניתן לבצע טכניקה כ"כ מורכבת. תקיפה והגנה משולבות יחדיו ובד"כ משתמשים ב 3 גפיים במקביל (ובתנועה קדימה ולא נגדית!). כדי לאפשר עבודה כזו, שתי ידיים ורגל אחת צריכות להיות משוחררות כאשר הרגל שנותרת על הקרקע מעניקה את היציבות והתמיכה. להסביר זה קצת קשה. יש דברים שפשוט צריך לחוות כדי להבין. עוצמת האגרוף היא פונקציה של מהירות ומסה ולכן מלווה בתנועת גוף. אולי זה נשמע פרדוקסלי אבל כיווץ השרירים מאט ומחליש את עוצמת המכה ולכן התנועה מתבצעת בחופשיות ושיחרור עד המגע.

avima

New member
בוא ננסה ניסוי אחר

עמוד על קרח חלק ותן אגרוף במלוא העוצמה קדימה או זרוק משקולת קדימה - מה אתה חושב שיקרה ? החיכוך עם הקרקע הוא הוא שמאפשר לך להיות יציב. ההבדל בין תנועה\מכה עם תנועה נגדית וללא אחת כזו טרד את מנוחתי באימונים האחרונים וניסיתי מספר וריאציות (חלק מהתנועות נעשו כנגד דלת עם קפיץ מחזיר - מה שהעלה מספר גבות על המשוגע שדוחף דלתות חצי אימון). מסקנותי היו כדלהלן (ובדיעבד בטח תגידו שזה ברור) מכה ללא תנועה נגדית - חזקה יותר לעומת זאת המצב הסופי בפגיעה מעט פחות יציב מאשר עם התנועה (כיון שהיא מחזירה אותי לעמידת המוצא הטיבעית) מסקנה - אם אתה חובט באיש אייקידו שרק ממתין שתצא משיווי משקל ואז יזרוק אותך לרצפה וידרך עליך - תחשוב שוב.
מסקנות והארות\הערות כמובן בברכה אגב - לאפ\בנדל צ´גי (בעיטה ישרה\ חצי מגל) או למכי (למשל במומטונג - הגנה אמצעית) ולרוב שאר התנועות יש וריאנטים שבהחלט יכולים להתבצע בעוצמה עם או בלי תנועה נגדית ויבוצעו על מנת להגיע לאפקט רצוי.

amir_aikido

New member
נקודה למחשבה

עד כמה תלויות תוצאות הניסוי בכך שאתה מתורגל במכה עם תנעה נגדית ??? אני יכול להעיד שבאייקידו יש לא פעם שימוש ביד השניה לא בתנועה נגדית אלא בתנועה באותו הכיוון. שוב מתוך הרעיון של שימוש בכל הגוף להשיג תוצאה מירבית. אם יודעים לנוע נכון - באופן יציב, לא מאבדים שיווי משקל בסוף (אתה מורידאת מרכז הכובד שלך בעצמך). נקודה בעייתית - מה
אמיר

bizhar

New member
מסקנות הנשענות על בסיס קיים.

כנראה שלתת אגרוף אתה יודע ולכן חשת בעוצמתו ללא תנועה נגדית. אחיזת קרקע ותנועה נכונה חסרה לך ומכאן המסקנה החפוזה שבזמן הפגיעה יש ירידה ביציבות. זו תמצית העניין ומתיישב בדיוק אם מה שכתבתי למעלה. הקשר עם הקרקע מהווה נדבך מהותי ביותר ביכולת לספוג ולתת. תנועה נכונה תשמור על קשר ויציבות רציפה מה שקצת יקשה גם על איש אייקידו...

avima

New member
תודה על המחמאה

אבל אני לא חושב שאני יודע עדיין לתת אגרוף אולי עוד חמש עשר שנים נדבר. מסכים בהחלט לגבי אחיזת הקרקע והתנועה הנכונה יש הרבה מקום לשיפור. למרות כול האמור לעיל המסקנה היא לא כל כך חפוזה בוא נביט בענין באופן תאורטי - בסיום המכה (ללא תנועה נגדית) המותן של הצד הפוגע מוטה קדימה והמשקל\מרכז המסה בתנועה קדימה גם הוא על מנת להגביר את עוצמת המכה ברור שקל יותר לנצל את התנועה הזו נגדך יתר על כן היופי הוא שכאשר אתה מחויב למכה - לא יכול לשנות את הפעולה - או אז אתה הכי פגיע במיוחד אם המשקל המלא שלך מאחרי התנועה.

bizhar

New member
הצגת הבעיה אכן נכונה

רק שיש אומנויות לחימה שהשכילו לתת פתרון תוך מתן דגש על אחיזת קרקע במצב סטטי ודינמי. אמנם לא התיחסתי לכך קודם, אבל גם לדרך מתן האגרוף ישנה משמעות מעבר לעוצמה ולמהירות. כאשר תנועת היד החובטת משוחררת כמעט עד למגע, ניתן תמיד לעצור או להגיב נכון לחסימה או החטאה. את זה באמת צריך להמחיש. אצלנו מתרגלים "התקפה על התקפה" או במילים אחרות: כאשר יריב חוסם את האגרוף שלך אתה הופך את החסימה למנוף שמופנה נגד המגן כך שהוא יחטוף בכל מקרה. לא פשוט ליישום ודורש פיתוח תכונות שהן הרבה מעבר לטכניקה גרידא, אבל מהווה את מהות העניין. אם נתייחס לאחד הפולמוסים בנושא לימוד עצמי דרך ספרים או קלטות הרי שטכניקה ניתן אולי ללמוד כך אבל את התכונה עליה אני מדבר לא ניתן להעביר באמצעים אחרים פרט לתרגול והכוונה של מורה.

סייפיי

New member
ניסוי יותר פשוט יהיה נדנדה

כדי להתחיל לנדנד אתה מעיף את הרגליים באוויר לצד אחד, אם תעיף רגל אחת קדימה ורגל אחת אחורה אתה לא תתקדם...

למעלה