תרופה RECITAL

KARLSON11

New member
תרופה RECITAL

שלום! האם זה נכון שכאשר לוקחים את התרופה הזאת במשך תקופה ממושכת נגד דכאון, ואח"כ מפסיקים, אז זה יכול לגרום להופעת רמת הדכאון גבוהה מזו שהיתה לפני קבלת הטיפול. אני יודע שהתרופה לא גורמת לתלות, כלומר למטופל לא תהיה משיכה לחומר הזה (כמו במקרה של סמים), אבל שמעתי על מושג כזה "סבילות הרצפטורים" (אם אני לא טועה וזה באמת נקרא ככה). כלומר, נגיד אם רצפטור עובד ב-80% פעילות מהנורמה, נותנים תרופה (בד"כ אגוניסט של אותו הרצפטור), אז הרצפטור מתיל לפעול, נגיד ברמה של 95%. אבל הרצפטור "מתרגל" לסיוע של אגוניסט והפעילות העצמית שלו יורדת. אח"כ אם מפסיקים את הטיפול, אז נשארת רק הרמה העצמית של הרצפטור שהיא כבר ירדה ביחס לרמה התחלתית (שהיתה 70%), ועכשיו יש, נגיד 60%, כלומר יותר דכאון. האם יש דבר כזה? במקרה של התרופה, לא מדובר באגוניסט, אלא בעיכוב של RE-UPTAKE של SEROTONINE, אבל אני מניח שזה יכול לפעול על אותו עיקרון. האם יש דבר כזה במקרה של RECITAL ונוגדי דכאון אחרים? תודה מראש על התשובה

לגבי רסיטל ומנגנון פעולתו

שלום קרלסון11
צריך להבחין בין שני מושגים: התמכרות ותלות. התמכרות - הצורך בהעלאת המינון במשך הזמן לשם השגת אותו אפקט פרמקולוגי. תלות - כאשר אי אפשר להפסיק את התרופה באופן פתאומי כי אחרת יווצרו תסמונות גמילה. (כמו למשל דכאון חזק יותר).
לגבי תלות: רסיטל גורם לתלות רק במקרים מעטים מאוד. וגם כאשר זה קורה אז ממליצים להפסיק את התרופה באופן הדרגתי ולא בבת אחת. בד"כ זה פותר את כל "תופעות הגמילה" שמופיעות כתוצאה מהתלות בתרופה. הסיבות לכך שכמעט אין תלות בתרופה הם: 1. זמן מחצית חיים ארוך של כיומיים. לכן לוקח לתרופה כשבוע עד שהיא נעלמת לגמרי אפילו אם מפסיקים את השימוש בה בבת אחת. 2. לרסיטל ישנם גם מספר מטבוליטים פעילים. לכן יש עוד המשכיות של האפקט הרפואי.
לגבי התמכרות: עיכוב הרי-אפטייק של סרוטונין אינו יוצר שינויים פרמקולוגים רגולטוריים במרווח בין-עיצבי (סינפסה). לכן, אין הווצרות של סבילות של הגוף ואין צורך להעלות את המינון, עם הזמן, לשם השגת אותו אפקט פרמקולוגי. כניראה שהסיבה היא שאין מדובר בעיכוב תחרותי קלאסי כמו אגוניסט ואנטגוניסט לרצפטור. מקווה שאלו תשובות מספקות ישראל

למעלה