תרגיל בלימה, מעניין...

NetaSher

New member
תרגיל בלימה, מעניין...

העלו לאינטרנט סרטון של תרגיל בלימה מהפיליפינים שהשתתפתי בו. חשבתי לחלוק את התרגיל הזה אתכם, משום שעבורי זה היה אחד הרגעים הכי טראומתים שחוויתי בפיליפינים... בשלהי אוגוסט, ג'ון אסקודרו הסביר לי שאני בולמת גבוה טוב, אבל ללא כח, שאם פשוט אזוז הצידה ואניח את המקל מעליי בזוית ואצפה שהמקל השני יחליק החוצה אני טועה, היות והם מרביצים חזק. הסימנים הכחולים בראש ואחר כך בכתף שמאל הוכיחו לי שהוא צודק...המקל שלי פשוט חזר אליי בחוזקה. מה שצריך לעשות זה לרדת נמוך ומלמטה להפעיל כח בהנפת המקל בתנועת מטרייה. כך, שני מקלות שבאים בכח אחד על השני (הכניסו מונח פיזיקלי מרשים כאן) ינטרלו את הפגיעה, בעוד שאם סתם הייתי מרימה, המקל שלי היה פוגע בי חזרה מעוצמת הנפת המקל השני. אני חוויתי את התרגיל הנ"ל באוגוסט והייתי בטוחה שאני יוצאת ממנו עיוורת. שמים אותך עם הגב לקיר (או עץ) כדי לנטרל את אופציית הבריחה...כך אתה מוכרך לסמוך על הבלימה שלך ולא על היציאה מהטווח. ברור שבתרגול יומיומי התנועה הנ"ל מלווה גם ביציאה החוצה. לפני כחודש, כשהזנתי בחור מתחיל בשם אנדריי, פגעתי בו מספר פעמים ולכן כולנו נעמדנו בשורה כדי ללמד אותו כיצד לבלום 12... בתור קורבן התרגיל לא ממש רציתי להפך "לילד מוכה->הורה מכה" אבל גם ככה קוראים לי שם pasaway שזה לא צייתנית...לכן בלית ברירה הלכתי אחרונה...והשתדלתי להרביץ קצת... זו חוויה דמויית זובור, אך לפחות הפסקתי לקבל מכות בראש. (או שאולי קיבלתי יותר מידי ולכן אני ככה עכשיו...) שימו לב גם איך הם מדברים אנגלית בשיעורים, מה שמקל עליי להצטרף לכל השיעורים, אך לא עוזר לטאגלוג שלי...

העברתם אותו טירונות...

חתיכת זובור... אבל ברצינות: תודה על הדגש לתת מכה בבלימה ולא רק להניח את המקל (או החרב) מעל הראש בזוית ולצפות שחבטה עם המקל של היריב (או שיסוף עם החרב שלו) שבאה בכוונה מירבית תעצור אותה. תגידי, כל פעם שאת מרביצה עם מקלות יוצאים פרפרים

NetaSher

New member
../images/Emo204.gif LOL

אולי זה מה שהפיליפינים רואים כשאני מרביצה עם מקלות...

ננדין

New member
חכה שתראה מה יוצא שאני מרביץ עם מקלות...

האמת, אולי עדיף שלא...

Tonjin

New member
דווקא עם חרב לא באמת נותנים מכה למעלה..

ברור שחשוב לשמור על מבנה ושאפשר להניח את החלק הרחב של הלהב בין המרפק לכתף אבל דווקא בגלל האורך של החרב ניתן ליצור איתה מבנה יציב יחסית שיחליק את חרב היריב הצידה בלי ממש להכות כלפי מעלה..

תודה

האמת שאצלנו רק מניחים את היד (האוחזת בחרב) בזוית מעל הראש ולא מכים מעלה, אבל עכשיו נראה לי שכשאני אתרגל את זה אני כן אתן יותר כח למעלה, גם אם לא ממש אכה.

amir_aikido

New member
עם חרב לא באמת בולמים ...

אמנם כולנו כמתחילים עושים זאת, אבל זה כמו "משולש" כבלימה בסקי, טכניקה שנועדה רק לרמת הבסיס ו/או כמוצא אחרון (ואז לא חשוב איך, רק שהלהב השני לא ירד עליך). ברמה יותר גבוהה אין בלימות, רק חיתוכים (כך לפחות הסבירו לי כל המורים היותר בכירים שפגשתי). ואגב, דווקא משום שחותכים ולא בולמים, החרב דווקא אמורה לנוע בעת המגע. אמיר

האם הכוונה שלך היא לצאת מקו ההתקפה ולחתוך

ולא לעמוד במקום ולבלום? אם כן מסכים בהחלט, אבל גם בבלימה צריך לדעת איך רצוי לעשות זאת, לא (גם אם ברור שזה מוצא אחרון)?

amir_aikido

New member
לא רק

בדומה לטנג'ין שכתב למטה, גם אני לא לחלוטין ברמה להבין זאת, אבל הרעיון הבסיסי הוא שאין חסימות אלא (כמעט) רק חיתוכים. למשל: באים לחתוך אותך, אל תחסום תחתוך את היד שאוחזת לחרב (קל להגיד, קשה יותר לעשות). עד כמה שהסבירו לי, זו האפליקציה הפשוטה וברורה (אומוטה) של רוב החסימות שמופיעות בקאטות שונות - חיתוך של הקוטה. האמור לעיל הוא כמובן בנוסף לתנועה מקו ההתקפה. אמיר

amir_aikido

New member
חרב - חיתוך קצת יותר גדול

אני חושב שהרעיון של "חיתוכים ביו מכניים" לא כולל הסרת ידיים, והלהב של החרב ארוך מכדי לעצור בגידים ... אמיר

ננדין

New member
לדעתי האישית זה לא רק עניין של האורך ואפילו

זה יותר קשור למשקל החרב שמאפשר אבחה מהירה וחזקה במיוחד שלא עוצרת בעצם, הגיוני או שאני מדבר שטויות? למרות שהאורך בהחלט בעל משקל כאשר מדובר בשיסוף ולא בצ'וף (איך אני מתרגם צ'וף לעברית?)

Tonjin

New member
גם אני שמעתי את האמירה הזו, אבל כנראה עדיין

לא במקום בו אני יכול להבין אותה לגמרי... כלומר, כמו שאומר רן ברור שעדיף לא להיות איפה שהלהב של היריב נמצא וברור שהשאיפה שלך היא לחתוך את היריב ולכן אתה צריך להתמקד בכך ולא בנסיונות לפגוש ולהסיט את הלהב שלו אבל בכל זאת אחת הטכניקות ששינו את עולם הלחימה בחרב היא הגנת המשולש (כמו המיטרייה בארניס עם מקל קצר ואני לא בטוח שכמו בחסימה אנכית של מכה שבאה מלמעלה כמו בסרטון של נטעשר) והיא מיוחסת (אאז"נ) ליאגיו מונונרי שדווקא נחשב ללוחם חרב ענק. הבלימה הזו גם נמצאת בקאטות רבות של בודו מודרני וגם באלו של הקנדו שעברו סינון, מיון ומחשבה רצינית ע"י הרבה מומחי חרב במטרה שיקבצו וייצגו את העקרונות החשובים ביותר בלחימת חרב.. אם אני מבין נכון את "עקרון העטיפה" של חרב היריב שגם הוא מהווה מאבני-הבסיס של הקנג'וטסו גם בו יש יותר בלימה או הסטה מאשר חיתוך.. מצד שני, יכול להיות שיש לנו גם בלבול במונחים - כשאני אומר בלימה אני מדבר על הסטה תוך השתלבות או החלקה של חרב היריב ולא על חסימה של כוח מול כוח (מה שגם עלול לרסק את החרב)

alex zhelezniak

New member
בלימות בנשק להבי

שלום לחברי הפורום . הדיון שמתפתח מעניין צאוד ואישי מאוד לי לפחות היות ואני כבר כעשור מנסה בעצמי להבין איזו דרך נכונה : לבלום או לא לבלום (שייקספיר מתהפך בקברו) ובכן התשובה היא : לבלום כאשר אין מוצא אחר... אבל הנסיון שלנו מראה שהאין מוצא הזה קורה חלק רב של המקרים. קרי, נכון כדאי להמנע מזה אך היריב המפגר לא רוצה לשחק איתי ועושה בדווקא מה שאני פחות מצפה ואז לא נשארה ברירה אלא ליירט את החרב שלו. גם פה יש מצב להתחשב בבלימה נכונה - בלימה עם שטוח של החרב עדיפה , גם כמובן ה-Ricasso או ה-Forte (החלק החזק והלא מושחז ) של החרב הוא החלק המועדף לבלימה. דבר נוסף אנחנו מדברים על הסטה ולא על בלימה per ce . הכוח הנגדי בנוסף לזווית נכונה עושה פחות נזק לכלי נשק , חוסף את היריב להתקפת נגד, מכין את ההתקפה שלנו כ-follow up וכמובן שובר ליריב את הרצף . ברור שהמצב האידאלי הינו חיתוך מתוזמן היטב תוך voiding (צעד מחוץ להתקפה או בריחה עם הגוף) אך כאשר יריב הינו יריב טוב , קרי יודע מה זה הטיות ולוחץ עם איום ההתקפה אך לא נותן את המכה המחוייבת ולאט לאט גורם לך מחוסר ברירה להכנס עם חיתוך משלך ואז ! נותן את החיתוך שלו ... במצבים האלה של ה-mind games שאנחנו רואים גם באיגרוף וב-MMA ובכל מצב קרבי אין מנוס מלבלום וגם לא בצורה שהיא מתחשבת בלהב אלא פשוט נועדה לשמור על הבריאות. דרך אגב אצלנו בשיטה כל בלימה מביאה למצב של התקפת - אין בלימות סטטיטות - הדרך המומלצת העיניי. תודה על הדיון הקרוב ללבי בברכה אלכסנדר ז'לזניאק ACT - Armed Combat and Tactics

ATC ותורת הלהבים ../images/Emo91.gif

מיצטרף בחום להמלצות חנן לגבי ATC מיפגשי עם אלכס בישראל היה קצר אבל מיד ניתן לראות שאלכס מבין בתורת הלהבים הלכה למעשה השילוב שהוא יוצר והגישה הפתוחה ( והמעניינת ) הם היווי שלב נוסף בלימוד להבים מה שניקרא באנגלית " דבר את הדיבור ולך את הדיבור " כלומר בוא הוכח שזה עובד הכל תיאורייה ופה יש למעשה הזמנה פתוחה לבוא ולהוכיח את טענותיך ( לא מתוך קריאת תגר ) מיצטרף לאלכס ומוסיף שלאחר שנים של לימוד " תורות " להב שונות גם אני הגעתי למסקנה שאין בלימה סטטית והכל חייב ליהיות דינאמי ( כדאי לשים לב בסירטון שבזמן הבלימה הוא יוצר " אגירת " אנרגייה בעצם בתנועת המקל כלפי המיפגש עם הבלימה ואינו ממתין עם המקל למיפגש אלה "עוזר " ליצירת המיפגש ויש הסטה ו"החלקה " של המקל חלקה רצונית ורצוייה וחלקה כתוצאה מהיותו תלמיד מתחיל) חבר טוב שלי שמלמד " סראדה " והוא בן של אחד מגדולי המורים בפיליפינים מלמד ממש לפי גישה זו גם כן ו "חובט " בך בעוצמה של " תיבלום או לא " ועושה שימוש בתרגילי בלימה דומים ומדגיש "דינאמיות " על " סטאטיות " גם בנושא סכינאות כל "בלימת " סכין סטאטית מובילה להתקפה נוספת ולכן חשוב לפתח "הגנות " דינמיות ולמעשה "התקפות " שוב ממליץ בחום ללכת ולהתנסות עם קבוצת ATC מיספר לא מבוטל של אנשי חרב וקנדו שמתנסים מספרים לי שזה מדהים וכמה שזה " שבר " להם "מוסכמות " ותיאוריות ( שוב אימון ראנדומלי ...) תמיד כשהיו "וויכוחים " בין אנשי קנדו לאיידו ולעיתים קנגוטסו הפיתרון הקל יותר זה פשוט ללבוש מגינים ול " הילחם " היתרון באומנות לחימה מול " קרב מדע " ( התפלצפיות ) הוא פשוט שניתן ב "הליך " מאוד קצר למצוא מה עובד ומה לא וכל " הליך ההוכחה " קל בעצם ביכולות היישום אם מישהו יוכיח שניתן להילחם בחרב מכל סוג שהיא ולהימנע מבלימה הרי שזה אפשרי ואם לא אז כדאי להסיק מסקנות בהתאם כי כך גם קרה במציאות לפני שנים רבות כשאף אחד מאיתנו לא היה גם אם עוסק ב "תורת הסמוראי " הרי שבעצם אף אחד לא היה שם ו"סמוראי " בעצמו וכולנו ניזונים משמועות כתיבות ושיכתובי היסטוריה ועל מנת להבין לפעמים דברים בהיסטוריה ובעיקר בארכיאולוגיה פשוט מנסים לחיות כפי שעשו " אז " ומגיעים למסקנות יותר קרובות למיציאות כולל "מציאות העבר " וזה ההליך שלדעתי אלכס וקבוצתו עושים ב "התעמתות " מול כל נשק להבי או מקל וניסיון להבין איך ולמה ולכן מאוד מומלץ להצטרף ל ATC

Ryuha

New member
יש להבחין בין מספר מצבים שונים.

ראשית יש להבחין האם מדובר בדו קרב מאורגן או בהתקפה פתאומים או מן המארב. בקאטות איאיי העתיקות (קוריו) ישנם מספר מצבים של בלימת חרב היריב. יש לזכור כי לא כל הקרבות התנהלו בצורה טיקסית בה שני היריבים עומדים זה מול זה בחרב שלופה. רבות מהקאטות העתיקות מלמדות כיצד להגיב על התקפת פתע של היריב, או התקפה שבה היריב נמצא בעמדה עדיפה בהרבה -למשל המגן יושב בסייזה או טאטה היזה ואילו התוקף עומד - דבר שמקנה לו ניידות רבה יותר מאשר למגן. או למשל התוקף אורב מאחורי קיר/מסתור. קאטות מסויימות מלמדות גם תגובה מאוחרת להתקפה, במידה ולא זיהינו בזמן את ההתקפה ואנו מגיבים בשנייה האחרונה. בכל הקאטות הללו יש בפירוש בלימה, ולעיתים אף "בלימה משקשקת" של חרב היריב. מכיוון שבלימה זו מתבצעת בזמן ה"נוקי" (שליפת החרב) היא מתבצעת כאשר רק יד אחת אוחזת בחרב. במקרה זה אכן יש להכות או לייצר כוח נגדי בשעת הבלימה, בדיוק כפי שתיאר זאת רן ואנשי הארניס. בלימה ללא תמיכת הגוף ובלי כוח נגדי תביא לקריסת החרב פנימה. השאיפה היא כמובן תמיד לשלוף ולחתוך לפני היריב, אך לא תמיד זה אפשרי, במיוחד בהתקפה מן המארב. לאחר שהחרבות נשלפו כבר, במידה והקרב עוד לא הוכרע, אכן השאיפה היא לחסום ולהסיט כמה שפחות. השאיפה היא לא ליצור כלל מגע בחרב היריב. אבל גם כאן זה לא תמיד אפשרי. בניגוד לנו, שרק משחקים ב"נדמה לי", הסמוראים שאכן נלחמו לחיים ולמוות היו חייבים להביא בחשבון את כל האפשרויות. בקאטות האיאיי העתיקות ניתן למצוא קאטות התגוננות לתקיפה מן המארב,. קאטות היתנקשות (חדירה לאוהל האויב והתנקשות בו, או חדירה דרך קהל / שומרים) קאטות לסיוע בספוקו,קאטות המתבצעות כשגבך אל הקיר, או כשגב היריב אל הקיר( במקרה כזה יש לחתוך אחרת על מנת שהחרב לא תפגע בקיר שמאחוריו ) קאטות בישיבה, בעמידה, בכריעה וכמעט בכל מצב אפשרי שניתן להעלות על הדעת. השימוש בחרב לא הוגבל רק לדו קרבות...

למעלה