תרגום

י ע ל י ק

New member
תרגום ../images/Emo35.gif

אני עדיין לא קראתי את הספרים באנגלית, ורציתי לשאול אתכם מה דעתכם על התרגום לעברית? האם הוא בד"כ משקף נאמנה את רוח הדברים בסיפור? ראיתי שמישהו התרעם על כך שהקוקני מוצגת כשפה של ילדים קטנים. כמובן שהקוקני לא כזו, אך באמת איזה פתרון אחר יכול היה לשמש את המתרגמת שמוכרחה להעביר באיזושהי צורה את השוני בניב? חוצמיזה, מוצאת חן בעיני המילה "אזניעזר" (ספר חמישי) ואולי תוכלו לגלות לי כיצד הן נקראות באנגלית? תודה מראש

Benjamin Turner

New member
extendable ears

ולדעתי, לחלוטין שלא באשמתה של גילי בר הלל, המקור עולה עשרות מונים על התרגום. התרגום טוב אולי לילדים קטנים שרואים בHP סתם עוד סיפור עלילתי, אולם לבוגרים, למי שבאמת מעונין ליהנות מהעולם העשיר שרקחה JKR ומהמשמעויות הנסתרות החבויות (או שאינן חבויות) בטקסט, מומלץ בחום להשקיע את המאמץ הקט (אשר אחרי כמה עמודים הופך ממאמץ להנאה רבה) ולקרוא את המקור.

י ע ל י ק

New member
בקר טוף ../images/Emo39.gif

הנה למשל, דווקא בעיני "אזניעזר" היא מילה מאד מתאימה ומצחיקה ומתגלגלת יפה על הלשון, למרות שגם EXTENDABLE EARS זה מקסים
כן, אני בעקרון מסכימה אתך שתרגום לעולם יהיה לוקה בחסר ואכן יש לי כוונה לקרוא את הסדרה גם באנגלית (ככה גם מאריכים את הכייף
) אבל התכוונתי שספציפית, ראיתי בפורום טרוניות על התרגום של גילי, ומבלי שיש לי כלי ברור להשוואה עדיין, נדמה לי שהיא דווקא מצליחה לא רע. אני בכל אופן נהנית מאד גם מהקריאה בעברית.

Benjamin Turner

New member
אזניעזר לא מעביר היטב את פונקציית

הextendable ears שמה לעשות, הן בדיוק מילולית extendable ears (כלומר אוזניים "מורחבות-טווח"). המילה אולי מצחיקה (ענין של טעם), אולם משהו מתפספס. אותו כנ"ל נכון לגבי סוהרסן (שאינו הורס, אלא גורם לdementia), הגיגית (היות ולא מדובר בגיגית), הלטת הכרה (??) ועוד. כמו כן, לעתים קרובות ישנה משמעות כפולה המתפספסת בתרגום (בשמות למשל), וגם טעויות בוטות עקב הצורך בנקיטת עמדה תרגומית, שמתגלה כשגויה בספרי המשך (כמו ההסבר לגבי הOWLs). שוב, זו לא אשמתה של גילי בר הלל, ולטעמי היא עושה עבודה טובה באופן המקסימלי שניתן, אולם המקסימום לא מספק אותי כשהמקור כל כך נגיש וזמין. את הספר החמישי כבר לא קראתי בעברית כלל (אם כי כנראה שאצטרך, כי לעתים אני מוצאת את עצמי מול מושגים בלתי מובנים לחלוטין בפורומים).

מה יא

New member
אגב OWLs,../images/Emo153.gif../images/Emo95.gif

אני קוראת את הספר השני באנגלית בפעם הראשונה... הבנתי שזה כישפומטרי אבל אני לא בטוחה בזה... זה באמת כישפומטרי? ומה הפירוש המילולי של זה?

י ע ל י ק

New member
נכון

אין תחליף למקור. נכון לא תמיד אפשר לדייק. בכ"ז אני שמחה שהתרגום של גילי בר הלל הוא טוב באופן המקסימלי שניתן.

Pr0NgS

New member
גם הסלנג לא מועבר הכי טוב.

יש ביטויים כמו do a Crouch שתורגם ל'יעשה כמו קראוץ'.

jogy

New member
?

מזה dementia ולא הבנתי את המשמעות של הלטת הכרה והגיגית באנגלית (אני לא זוכר איך אומרים אותם)...?

Benjamin Turner

New member
דמנציה-פגיעה או אובדן יכולות

קוגניטיביות אינטלקטואליות כגון חשיבה, זכרון והפעלת הגיון. הגיגית=pensieve, כאשר pensive פירושו להרהר בבעיה וsieve פירושו מסננת (משמע ההגיגית מאפשרת לסנן מחשבה ספציפית ולהרהר בה, כאשר התרגום של גילי חביב למדי, למעט העובדה שהמילה גיגית לא מאוד מתאימה). הלטת הכרה=occlumency, חיבור של המילים הלטיניות occlude (לחסום)ו-mens (סופית שמבטאת את המילה שכל, מחשבה). לא מצאתי הסבר באתרה של גילי למשמעות המושג בעברית, אולם להליט פירושו להסתיר. יש לי שתי בעיות עם התרגום: 1. הכרה ומחשבה (mind) זה לא בדיוק אותו דבר. הכרה זה יותר חיצוני, חושי, ו2. בניגוד לרולינג, שיצרה מילה חדשה תוך חיבור "ללא תפרים" (ובכך למעשה הוסיפה לבנות שפה יחודית לHP), גילי פשוט צירפה זו לזו שתי מילים כמו שהן. המושג הנגדי הנו legilimency (אין לי שמץ איך תורגם), כאשר על פי אותו עקרון legens משמעו לקרוא (המילה mens נותרת באותה משמעות). אגב, שלא יחשדו בי חסה וכרפס בידע נרחב שכזה-כל המושגים גוגלו. כמו כן, למען הסר ספק, זה לא שיש לי הצעות תרגום טובות יותר. אני סבורה כאמור שגילי עושה עבודה טובה מאוד תחת המגבלות, אולם טובה ככל שתהיה, היא אינה מתקרבת להשתוות למקור.

מומין1

New member
לדעתי התרגום טוב מאוד

כמובן שתמיד עדיף לקרוא ספר בשפת המקור, אבל לדעתי בגדול גילי בר-הלל עושה עבודה יפה מאוד בתרגום. נכון שיש משחקי מילים וביטויים אחרים בשפה האנגלית שפשוט אי-אפשר לתרגם לעברית, ואז כל הפעולה של המתרגמת היא בעיקר "המצאה" משלה, אבל זה לדעתי משחק בקטנות. כלומר, כל עוד את העלילה המרכזית מבינים זה בהחלט טוב. אי-אפשר לפסול את התרגום רק בגלל שאי-אפשר היה לתרגם את כל הדקויות שבטקסט המקורי. את יכולה,במטותה ממך, להסביר לי מה זה לעזאזל "קוקני"? כי חשבתי שאני לא רואה טוב לרגע....

י ע ל י ק

New member
קוקני COCKNEY

ואני לא מתמיירת להסביר באופן מדעי
הוא שם המתאר מעמד חברתי מסויים בלונדון, כגון יליד, או בן מעמד הפועלים, מעין סטטוס חברתי שלא נחשב גבוה. יש הומור קוקני ויש מבטא קוקני בו האנגלית משובשת מאד, גם בצליל המקוטע שלה, גם במבנה המשפטי המבולגן ואפילו במילים עצמן. בקוקני משתמשים לפעמים בחריזה במילים שאין להן ממש קשר ישיר לנושא המדובר, אבל הן כמו קוד, ומוכרות לדוברי הקוקני שכמובן מבינים האחד את השני. האגריד מדבר בקוקני כנראה על שום היותו ממוצא "מפוקפק" ולא אצילי. אגב, השערה שלי, שאולי המשמעות באה מ- TO COCK UP שזה לקלקל/לסבך/לבלגן? כשהייתי בת 5 גרנו בלונדון, ואני למדתי את האנגלית שלי ממי שהיו חבריי הראשונים בגן, ארתור ואינה, שגרו בבית יתומים. הם דיברו קוקני וגמני התחלתי לדבר ככה... הורי צחקו בכל פעם שפתחתי את פי לדבר
אבל חשבו (ובצדק לדעתי) שיותר חשוב שיהיו לי חברים טובים ונחמדים משפה גבוהה... כמובן שעם הזמן השתנה המבטא שלי למשהו שאי אפשר ממש להגדיר אותו, כיום ואת הקוקני אני ממש כבר לא זוכרת, למעט הצליל המקוטע שלו.

נצל"ש בנושא גילי בר הלל

מישהו שם לב שנוסף לה שם משפחה חדש?כתוב בתרגום של הספר ה-6 "גילי בר הלל סמו" נראה לי שלמשהי מגיע

Fairywitch

New member
בד"כ אני ממש אוהבת את התרגום../images/Emo9.gif

סוהרסן, למשל- לדעתי המצאה גאונית. אוטונוס- אם מבינים את הכוונה והמחשבה מאחורי זה- גאוני גם. וגם מהספר השישי שמעתי כבר כמה הברקות (עוד לא קראתי אותו בעברית).

למעלה