תרגום מלטינית....

Ohle74

New member
תרגום מלטינית....

שלום

קיבלתי קורות חיים של סב סבו של סבי שנכתבו על ידו לדאבוני בלטינית. הפתיחה מובנת, היכן נולד תאריך ושמות הורים אבל ההמשך כבר מסובך, מוזכרת ורשה?, בקיצור האם מישהו כאן יכול לעזור בתרגום מלטינית או להפנות.תודה וסרבוס

נ״ב בדקתי בפורום שפות עתיקות ומסתבר שהפורום הלך לבית עולמו בטרם עת

Ayana KimRon

New member
ואם זה לא ילך

קפוץ בהזדמנות למנזר קרוב ובקש מאבי הנזירים (או אם הנזירות) שיתרגמו לך.
נשמע מצחיק אבל לטינית היא שפה שניה שלהם והם תמיד שמחים לעזור.

יעקב 1948

New member
לטינית בפולין

השפה הלטינית היתה שפת חובה בבתיה"ס התיכונים בפולין עד 1939.
יעקב רוזן

Melitz

New member
לא רק בפולין עד תחילת שנות ה-70, גם בבי"ס "ליאו באק" בחיפה, לטינית היתה שפת חובה במגמות מסויימות (בנוסף לאנגלית וערבית).
סגן המנהל, ד"ר פדהצור דניאל ז"ל עמד על כך שיש לדעת לקרוא תעודות היסטוריות רבות, בשפת המקור...
מהשיעורים שנכחתי בהם (את רובם המרנו לים וכד.
), אני לא זוכר מילה וחצי מילה.

translate.google.com

יודע גם לטינית.
כמובן שזה מחייב העתקה למחשב, אבל המאמץ כדאי.

דרך נוספת - ViewMate של Jewishgen

Ohle74

New member
Gratias Omnes

ובכן, המתרגמים ברשת לא משהו, קשה להם עם ההטיות המסובכות בלטינית. אני בקנטון ציריך
, נראה לי שאתקשה למצוא מנזר בקרוב. הטקסט בכתב יד, אבל ברור מאוד.

עסקינן אגב בד"ר (מאותם רב ד"ר שלדאבוננו פסו כמעט מן העולם) שכתב גם את הדוקטורט בלטינית (לשמחתי יש לי עותק של התרגום לגרמנית).

עכשיו אני מטריד כל מני אירופאים שלדאבונם נאלצו ללמוד לטינית בבי"ס

Deus Benedicis

Ayana KimRon

New member
מה הסיכוי שאתה לא מכיר את הקנטון?!

ולמה לעצבן את החברים שלך?!
יש בציריך כומר קתולי דובר אנגלית בשם JOHN SCALLY שאולי יוכל לעזור לך.
זו בקשה חריגה מאד אבל אולי הוא יסכים. כתוב ל. [email protected]
או דבר איתו/מזכירתו: 044-3820206

Ohle74

New member
זה הטקסט כפי שתעתקתי אותו החל מהפסקה השניה

Annum detatis sextum agens avo parente (patente?) in poloniam et quidem in viviniam (viviriam?) varsoviae mistum sum, ut solum linguam Hebraicam advirerem et Thalmudom conoscerem. Quant uor antem annis post cum maximo mes dolore pater meus carissmus obiit quo infortunio non solum animo meo gravitas quedam etiam nunc superstes. Mota est, verum etiam cum matre ad parentes suos redeunte Berolinum diverse coartus sum. Hic demum elementis ceterarum litterarum puer decennis inbutus sum quo facto mense aprili anni MDCCCLIV gymnasium leucophaeum petii, unde praemiso quodam disciplinarum, ut ajunt, realium amore ductus auctumno anni MDCCCLIX in gymnasium Coloniese transii ibidem duobus annis cum dimidio transactis testimonium maturitatis academicae adeptus sum. Deinde ante hos tris annos philosophiae et historiae litterisque orientalibus operam daturus universitatem litterariam Berolinensem adii, abi legitimum trienium academicum iam absolvi

Ohle74

New member
והפסקה הראשונה המובנת

Vita Auctoris- Ego Hosea Jacobi, fidei veteri ad virtus, ante diem III Nonas Majas anni MDCCCXLI
Jacobihaginae Pomeranorum natus sum pater Meyero ac matre Sara de gente Goldberg.

Ayana KimRon

New member
כדאי שתעלה גם סריקה של הקטע

זיהיתי את פולין (אולי זו באמת ורשה?!), את ברלין ואת קלן (Coloniese).
מעולה שהעלת פה את הכיתוב. אם תעלה גם קובץ סרוק - אפשר יהיה לראות את הקטעים שסימנת בסימן שאלה.
אציץ פה בערב כדי לראות אם יש התקדמות ואשתדל להוסיף תובנות משלי.
(בענייני כמורה אני כנראה נועזת יותר ממך
)

Ohle74

New member
תודה אכן פולין....

ורשה וברלין. לא קלן כי אם קעלנישע גימנאזיום בבערלין. להלן העלתי את המקור.

friend9

New member
לטינית שפה חיה

ואנגלית לא כל כך

Detatis sixth year of his grandfather, giving the parent (open?) In Poland and in viviniam (viviriam?) Varsoviae I rolled in, so that only the Hebrew language and advirerem Thalmudom conoscerem. Than four, years after the harvest with the greatest sorrow of my beloved father died in the accident, not only in my mind the gravity of a still surviving. It moved, but also with his mother to their parents to the return of the Berlin I am straitened between different I am. The last elements of the other letters of a boy ten years which I am skilled in the month of April 1854 school year leucophaeum shared, so that above a certain knowledge, they say, led by the love of real autumn of the year 1859 in the gymnasium there Coloniese walked two and one half years when I reached the University of maturity. Then, before these three years of philosophy and literary history and literature of the East will do all I went to Berlin, go right three years old now complete the academic

Ohle74

New member
תודה חבר ! אני מכיר את התרגום הזה מגוגל....

טרנסלייט, דרוש לי משהו יותר מובן.

Ayana KimRon

New member
אוקיי

יש מספר אי דיוקים בכיתוב שלך וטוב שהעלית את הסריקה.
הגעתי מאוחר מאד הביתה והתחלתי לתרגם. זה הולך לי לאט ואני לא משתמשת בתרגומון של גוגל.
זו לא וורשה אלא סביבות וורשה (vicinity) והוא גר שם בגיל (או החל מגיל) 6 על-פי רצון סבו.
הוא למד לימודי בסיס של השפה העברית ובנוסף - לימודי תלמוד.
בהמשך הוא מפרט סיבות ללימודים, למעברים, ולתנאי חייו ואני לא רוצה לעשות תרגום חפיף. אם יש לך סבלנות, אשלים את התרגום מחר או מחרתיים ואשלח לך. אם אתה מתכוון לפנות למישהו אחר - אמור לי בבקשה כדי שלא אשחית זמני לריק.

Ayana KimRon

New member
כתב יפה, מעניין אם כתוב בעט נובע או בנוצה

התרגום הוא ברוחו ובלשונו כפי שהבנתי. יש בלטינית דקויות שאני לא מכירה, ולצערי זה משפיע על הבנת הכרונולוגיה.
להערות ושאלות וכד' אני מציעה שנעבור למסרים אישיים.

=====
בגיל 6 בהתגוררו בסביבת וורשה, למד במצוות סבו לימודי בסיס בעברית והכרת התלמוד.

בטרם חלפה שנה (או אולי לקראת סוף שנה), נפטר אביו האדיר והאהוב בנסיבות אומללות וקשות אשר הטילו על חייו נטל כבד מנשוא (אפשר להבין שהעצב נמשך עד ההווה של הכותב).

זעזוע נוסף היה שהורי אמו נאלצו לעזוב בעל כורחם לברלין. (קשה לי להבין אם כולם עזבו ביחד או שהמשפחה התפצלה. הכותב מציין פרידה).

באותו זמן ומקום כילד רך בן 10 המשיך ללמוד קרוא וכתוב, ובחודש אפריל 1854 (לבוש באפור?) עבר לגמנסיום וזכה להשכלה מעולה, כמו שנאמר, בעקבות אהבת הסתו ב-1859 נכנס לגימנסיום קלן (בברלין).

את הלימודים הוא סיים בתום שנתיים וחצי.

משם המשיך לימודי תואר בפילוסופיה וחקר שפות המזרח (שמיות?!). בברלין וסיים את לימודיו באופן רשמי בתום שלוש שנים.

למעלה