תרגום מונחי דקדוק

תרגום מונחי דקדוק

במאמר על דקדוק יפני שאני מנסה לתרגם (כמו גם במקורות רבים אחרים בנושא דקדוק יפני) נעשית הבחנה בין Subject (נושא - המונח הדקדוקי שקיים גם בעברית ובאנגלית) ו-Topic (מונח דקדוקי נוסף ביפנית, שאין לו מקבילה מדויקת בעברית או באנגלית). המאמר מבחין בין שניהם בצורה ברורה, וכולל גם משפטים בהם משולבים שני המונחים. לדוגמא: In general, any noun phrase (NP) can be topicalized, although subject NPs are the ones most frequently topicalized. סקרתי מספר מילונים, ולא מצאתי תרגום מתאים למלה Topic שאינו 'נושא'. כמובן שקשה להשתמש במילה זו, מכיוון שהיא כבר משמשת ל-Subject. הצעות?

GnomeBubble

New member
הצעה

המונח topic הוא המונח המקובל לחלק המשפט המסומן ב-wa ביפנית, אבל אין בעצם משהו מקביל באנגלית והבלשנים שטבעו את המונח פשוט לקחו מילה שהיא בעצם נרדפת ל-subject כדי לציין את ה"נושא השני". לדעתי זאת אפילו בחירה די מבלבלת בגלל הדמיון בין המילים. אפשרות אחת היא להשתמש בשמות המסורבלים במקצת "נושא דקדוקי" (subject) ו"נושא רעיוני" (topic). עוד אפשרותזה להשתמש במילה פוקוס. אני ראיתי מאמר אחד פעם (אני לא זוכר איפה) שהשתמש גם במילה focus כדי לתאר את הנושא במשפט, והיא בעצם הרבה יותר ברורה מ-topic, כי הנושא הרעיוני בעצם קובע באיזה חלק המשפט מתמקד וההבדל בין פוקוס לנושא (המונח הדקדוקי) כבר הרבה יותר ברור. אפשר גם לתרגם את המילה פוקוס למשהו יותר עברי, כמו מוקד.

תודה

ידעתי כבר את כל זה, כמובן. לא חשבתי ליטול משימה כמו תרגום מאמר טכני לפני שצברתי הבנה בנושא :) הרעיונות מצוינים. אני חושב שאלך על "מוקד".

שרית(^_^)

New member
אם אפשר לשאול

לאיזה צורך אתה מתרגם את המאמר, והאם תשתף אותנו בתוצאות ?

כמובן שאפשר

אני מתרגם גם לצרכיי הפרטיים (לשם האתגר, ובגלל שתרגום טקסט כזה גורם לי להבין אותו טוב יותר, מפאת הצורך להתמקד בכל הפרטים הקטנים), וגם בשביל הפורום, למרות שאני לא בטוח כמה טקסט מסוג זה יועיל. אני מקשר טיוטה של תרגום הקטע הראשון. מספר הערות: 1. הטקסט מאוד טכני, וכתוב בצמצום. הוא לא מיועד למתחילים גמורים, ודורש ידע בסיסי בדקדוק "אוניברסלי". 2. אני בקיא במונחי הלשון המוזכרים בו באנגלית. אינני שולט במונחים המקבילים בעברית. נעזרתי במילון ובספרי ההכנה לבגרות בלשון שהוצאו מהארון אחרי יותר מעשור, אבל אני משוכנע שיש לי טעויות רבות בסמנטיקה. 3. המסמך נכתב על מחשב מקינטוש. אני מקווה שהוא נראה כמו שצריך לאחר המרה לפורמט PDF. אם לא - אשמח לדעת. אשמח לכל תגובה...

GnomeBubble

New member
המאמר נראה טוב

יש טעות אחת שאני רואה sumisu-san wo רשום "מר סמית' נשוא", כשבעצם מדובר במושא הישיר. בעברית יש אפילו תרגום ישיר למילית wo במקרה של מושא ישיר מיודע (ושמות הם מיודעים) - המילית "את". ככה שאתה יכול לרשום שם "את מר סמית'".

אתה צודק

התבלבלתי - רשמתי 'נשוא' בכל מוקם שהתכוונתי ל-'מושא'. עיון מחדש במילון מראה גם שהנשוא הוא ה-predicate, אותו תרגמתי בצורה כל-כך לא חיננית ל-'פרדיקט'. גרסא מתוקנת באותו קישור.

אני מעריך את Adobe יותר ויותר

עכשיו כשאני בעבודה על מחשב PC, זה מרשים לראות שלא רק המסמך נראה טוב, הוא גם שמר על הפונט היפני המקורי (Osaka, שאני מאוד אוהב אבל לא נמצא על PC בד"כ) ועל האנטי-אלייאסינג, גם בזום. אפשר גם להעתיק טקסט מתוך המסמך, אבל נראה שהוא מחפש (ולא מוצא) את הפונטים הרלוונטיים כשמנסים להדביק בתכנה אחרת.

GnomeBubble

New member
באמת פונט יפה

אני לא כל כך אוהב להשתמש ב-MS Gothic בגלל שהוא יותר מדי ישר, ואז אני משתמש ב-MS Mincho רק שאני צריך גם לפעמים פונט נטול קוצים.

GnomeBubble

New member
לא חשבתי שאתה לא יודע

אבל רציתי להיות בטוח שאנחנו מדברים על אותו הדבר

למעלה