תרגום ושאר ירקות

תרגום ושאר ירקות

טוב, יש כאן איפשהו בתחתית העמוד תגובה מאוד מעניינת של קרני בעניין התרגום החדש. אני חושב שבניגוד לשאר הזבל שהיה פה בזמן האחרון (
) זה נושא חשוב, ולכן הנה ההודעה ודעתי לגבי העניין. לא קראתי את התרגום החדש, אבל לדעתי לפי מה שקראתי פה זה רעיון טוב ויתכן, שאם היא היתה מתרגמת מספר ראשון, היו נמנעות הרבה פדיחות מפורסמות (ריבת תפוזים עצובה) והיו נוספים חידודי לשון כאלה ואחרים. מאידך, חלק מהשמות בספר יש להם משמעות. אז את granny weatherwax היה בסדר לתרגם ל'סבתא רוח-שעווה' או 'סבתא נוצת-שעווה' (במקום לכתוב "גראני וות'רווקס") ואת Rincewind היה בסדר לתרגם ל"סתם רוח" (במקום לרשום רינסווינד) וכך גם עבור 'זוגפרח' וכיוב', אבל עכשיו זה כבר לא בסדר לעברת שמות? תבינו. התרגומים לא נועדו עבורכם, בריטים טובי מבטא ומצוחצחי ניב, אלא עבור פשוטי העם, אנשים כמוני, שלא יודעים לומר מילה בשפה זרה, ונאלצים להמציא פינות התרגום השנון כדי שסוף סוף יתרגמו עבורם משהו. ה'חצצוק' שכה מטריד את הפורום, הוא שילוב משעשע של המילה חצץ + צוק, ולטרול זה שם לא רע. דטריטוס לא אומר יותר מדי לי, ואני חושבת שגם קוראים אחרים היו נהנים יותר מ"סתם רוח", "זוג פרח", "חצצוק" ו "גזר" מאשר לשזור בתרגום העברי "דטריטוס", "רינסווינד", "טופלאוור" ו "קארוט". תנו לזה צ'אנס, ואל תקפצו מהר מדי. אולי זוהי תחילתה של ידידות מופלאה. ובכן, דעתי היא כזאת. בכל מקרה עיברות שמות זה רעיון שצריך להיזהר איתו מאוד. במקרה של משחקי מילים בשמות אז כן, מותר לדעתי לשנות את השם עצמו. דוגמה היא כמובן סתמרוח, זוגפרח וכו'. אבל, לא כל שם בספרים הקודמים עוברת, רק אלה שהיה להם משמעות. שמות כמו דיבלר או דטריטוס לא ניסו בכוח לעברת פשוט כי אין להם משמעות. דטריטוס לא אומר לי שום דבר בתור שם. זה לא שכל השמות שטרי פראצ'ט ממציא חייבים להכניס להם בכוח משמעות. נגיד, אני חושב שהתרגום החדש כן עשה משהו טוב, תרגומו של השם Edward De'ath ל"אדוארד דלא-מות", אומנם השם לא מצחיק כמו באנגלית, אבל המשחק מילים אכן מועבר. ודוגמה קלאסית - Bill Door. שם המשפחה עוברת, כיוון שאין באמת Door כשם משפחה באנגלית וגם מההקשר ברור לגמרי שהכוונה היא לדלת אמיתית. לעומת זאת השם הפרטי, Bill, לא תורגם ל"חשבון" מכיוון שזה ברור שהכוונה לשם Bill הנפוץ באנגלית שאין לו שום קשר לאיזה משחק מילים מתוחכם שכולל חשבון במסעדה. ובדיוק כך, אין בשם דטריטוס שום משחק מילים, וגם לא בנובי. יותר מזאת, יש כאן טענה שאם לא היו מתורגמים השמות, "פשוטי העם" שלא יודעים אנגלית לא היו מבינים. ובכן, אני דווקא טוען שחלק מהשמות שטרי פראצ'ט ממציא עניינם לא במשחק מילים מתוחכם, אלא דווקא בסוג של אונומטופיה, ולכן תרגום השמות בלי העברת הצליל הנכון דווקא הורסת את כוונת המשורר, ולא מחזקת אותה. ולבסוף, צר לי, אך שמות כמו נפחן ופרונקי הם שמות שמופיעים בספרים לילדים בגן. ילדים מהסוג שעדיין מצחיק אותם הומור של קקי ופיפי ואלה בדיוק השמות המצחיקים לדעתם, ממש שיא ההומור. ההומור של פראצ'ט, לעומת זאת, מתאפיין במשחקי מילים שנונים ואינטלקטואלים, ובהומור שחור, לא בהומור שירותים. תרגום כזה ילדותי של שמות בפירוש מוריד מהכבוד שהייתי רוכש לכזה ספר, שלא לדבר על המתרגמת. ואל תבינו אותי לא נכון, זה לא שאין מקום להומור הזה, "מתחת לחצאית של סקוטי" נשאר מצחיק כמו תמיד... אבל בתוך ספר של טרי פראצ'ט? יש גבול. אז כן, לתרגם משחקי מילים זה טוב, אבל זה לא אומר שצריך לנסות בכוח להכניס משחק מילים בכל מילה ומילה מהטקסט. ודרך אגב, טעויות מפדחות ומשעשעות כמו "ריבת תפוזים עצובה", טעויות מקריות של עריכה ומשקפיים מכוסות אדים, הן חמורות בעיניי הרבה פחות מאשר תרגום מגוחך, מטומטם וחסר היגיון של שמות לאורך ספר שלם. יוחזר אורי בלסם לאלתר!

The Mad Hatter

New member
../images/Emo45.gif

אין לי הרבה מה להוסיף חוץ מזה שבזמן שקראתי את ההודעה של קרניאלה חשבתי פחות או יותר כמוך. למרות שאני מניחה שאת השם של נובי כן היה צריך לתרגם איכשהו, מאחר ויש כמה בדיחות על השם שלו ועובדת היותו...מפרונקל (נובי, לא השם שלו). אולי לא "פרונקי פרונקל" (ואם כבר, למה לא להשאיר את זה פרונקי נובס?), אבל כן משהו אחר שיעביר את המשמעות (רעיון חדש לפינת התרגום השנון?). וקצת לא קשור-הייתי לפני כמה ימים בקניון חיפה ביריד ספרים גדול של צומת ספרים ולא ראיתי את אנשי המשמר ואפילו לא פראצ'ט אחד לרפואה. בצר לי, ניגשתי לאזור ספרות הילדים, אבל אפילו שם זה לא הופיע. אפליה.

גם אני לא ראיתי שום פרא'צט בשבוע ה-

-ספר לסיכום: המצב כמו שהיה עד עכשיו היה מצוין, וד"ר ערן באה והפכה את הקערה על פיה.. אגב, בספר החדש היא מסבירה בעמודי הפתיחה את השיקולים שלה לתרגומים החדשים, וזה נשמע הגיוני.. עד שאני מגיע למילה חצצוק ושערותיי סומרות. חצצוק! מה היא חשבה לעצמה?

היא חשבה

שהיא מאוד מתוחכמת ומתרגמת מאוד מוכשרת. וברצינות, שאלתי את אמא שלי עליה, ומסתבר שאמא שלי הכירה פעם את יעל רנן. היא אמרה שזה בדיוק מה שמתאים לה, תרגומים מתחכמים ומוגזמים של כל שטות ושטות. יש גבול לכמה אפשר. מצידי שתכתוב ספר משלה עם דמות בשם חצצוק. שלא תעשה את זה לספרים של טרי פראצ'ט.

Rincewind

New member
בשבוע הספר בת"א היה מלא פראצ'ט

והמוכר בדוכן אמר שצפויים בזמן הקרוב לצאת עוד כמה תרגומים, מה ששוב מאשר מה שכנרת אמרו לנו בזמנו- עובדים כרגע על כמה תרגומים במקביל, ולכן גם אנשי המשמר יצא לפני אלים קטנים. כנראה שיעל רנן זריזה יותר ממי שלא מתרגם את האחרים. אך אבוי! שוב מתרגמים שונים! נראה לכם שיש סיכוי קלוש כלשהו שהם מסתנכרנים אחד עם השני בתרגומי השמות?

ויימס

New member
סיכוי קלוש... זה יהיה מאוד מטריד,

עד שמתרגלים לחצצוק צריך להתרגל לאיזו המצאה אחרת...

לא סתם מלא פראצ'ט! לא סתם!!!

לואיס בכבודו ובעצמו עמד שם, על עמוד טוטם מוגבה, ולרגליו זרי פרחים! ופשוטי העם באו, התפללו, זבחו לו ושרו בשבחו "חזיר בר לא יכול לקבל בתחת... לא לא..."

Rincewind

New member
הממממם

אלא אם כן
הוא בחור צעיר, מחוצ'קן וצנום, אני לא חושב שזה הוא שאמר לי את זה.

gaspode

New member
הו-הו!

קודם כל, דטריטוס זה חומר אורגני שנרקב. שנית, יש לי פתרונות גולמיים אפשריים לבעיית התרגומים: 1. שחובב פראצ'ט דובר אנגלית יתרגם את הספרים. כמו...אמממ...תעזרו לי כאן, בבקשה. 2. שהמתרגמים, בצר להם, בהתלבטויות קשות, ישתפו את חברי הפורום ו/או חברי פורום אחר שייפתח לצורך העניין. מישהו מוכן לקחת אחריות? אולי אותו אנוש מסעיף 1? 3. 1+2

gaspode

New member
סליחה, טעות, טועים, טעינו.

דטריטוס זה (גם) סלע המורכב משברי סלע קודם. וזה בעצם הופך את התרגום לגאוני!

ויימס

New member
יעל רנן היא בדיוק חובבת פראצ'ט.

אבל כן, שהמתרגמים יפנו בבקשה לקוראים, זה יהיה מאוד מועיל.

Athaclena

New member
רגע, מי אמר שלדטריטוס אין משמעות?

דטריטוס זו מילה תקנית בהחלט. לפי מילוני הנאמן: פחת, שחק, ערמות חצץ, שפך, רקב, שארית (ולא, אין לי כח לנקד) כלומר, לא משהו שאני יכולה להסביר - אבל כן משמעותי, ואפילו טרולי. ולמקרה שתהיתם או אפילו שמתם לב לאן נעלמתי, הייתי עסוקה בעבודה והמודם בבית שבק חיים.

טוב, טוב

עדיין, עובדה שהשם דטריטוס נשמע לי טרולי אף על פי שלא ידעתי על המשמעות שלו. לעומת זאת, חצצוק נשמע לי כמו דמות מספר לילדים בגן, למרות שאני מבין היטב את משחק המילים הקשור בשם.

ויימס

New member
באור מופלא

כל השמות של הטרולים מתורגמים כשמות אבנים, וכיוון שזו הפעם הראשונה שנתקלים בהם, זה נשמע לגיטימי לחלוטין.

נטע, את לא יכולה להתווכח עם קורא...

אם אני אומר שזה נשמע כמו שם מספר לילדים בגיל הגן, אז ככה זה נשמע לי, ואני מקבל את הרושם שאני לא היחיד. גם אם תגידי שזה לא הגיוני והכל, זה לא ישנה שום דבר. עובדה שכשקראתי בפעם הראשונה את השם "קוורץ" חשבתי שזה שם לגיטימי לטרול וכשקראתי את השם "חצצוק" פשוט לא ידעתי אם לצחוק או לבכות או לקחת סכין חדה ולצאת לחפש אחרי יעל רנן. ואגב, בסוף החלטתי לצחוק מרוב בכי ולחלום להרוג יום אחד את יעל רנן, וככה שילבתי בצורה נוחה את כל האפשרויות.

Athaclena

New member
בכלליות, אני נוטה להסכים עם קרני

מצד שני, אני לא קוראת בעברית אז זה לא ממש משנה לי... שאלה אקדמית בלבד. נו, אנא ערף

מ א ג ר ט

New member
זה ממש טיפשי!

התגובה על השרשור בכלליותו... מי שאומר שהוא ממילא לא יקרא את התרגום, אז מה שזה משנה לכם... ועכשיו באמת: באה מתרגמת שכנראה היא מוכשרת, ומוכנה לתרגם את הספר. היא אמרה בעצמה שהיא חובב פראצ'ט, כלומר סביר להניח שהיא קראה את התרגומים הקודמים, הלא מדהימים במיוחד (יש התיחסות לזה בהקדמה), ועשתה תרגום (אולי) יותר טוב. נכון, היא לא הייתה ראשונה שעשתה תרגום של פראצ'ט. מישהו העלה בדעתו שאולי המתרגמים הקודמים הם אלו שנהגו 'לא בסדר', שהם אלו שתרגמו פחות טוב? זה הספר הבא בערימה שלי, ואני אוכל לחוות דעתי על התרגום רק עוד כמה שבועות. השמות זה לא הדבר הכי חשוב בספר. גם הסגנון חשוב, וזה שהפורום החליט להתפל לחלק פיצפון מכלל התרגום, זה ממש טיפשי. אנחנו מבקרים את המתרגמת על היותה- יסודית?!

ויימס

New member
בנוגע למה שאמרה קרני-

כל מילה סלע. נחמד לראות אותה מדי פעם אומרת עוד דברים חוץ מ'לואיס'. ובנוגע למה שאתה אמרת, "ההומור של פראצ'ט, לעומת זאת, מתאפיין במשחקי מילים שנונים ואינטלקטואלים, ובהומור שחור, לא בהומור שירותים." עשה לי טובה! מה עם "I have a great big tonker"? מה עם "that's the biggest cock I've ever seen"? מה עם "לקיפוד אי אפשר", למען השם?! זה הומור אינטלקטואלי?! ממש לא! טרי פראצ'ט מכניס לספרים שלו הומור מכל מיני סוגים, וכן, דברים כמו "נפחן" משתלבים מצויין.

למעלה