תרגום השם "צופה"

matara

New member
תרגום השם "צופה"

מישהו תהה לפעמים אם "צופה" זו המילה המדויקת ביותר למילה "watch" כי המשמעויות של המילה הזו כל כך מגוונות... וגם יש לזה השלכות על התפקיד של הצופה ושל ג'ילס בפרט.

DarlingAdam

New member
נכון.

he doesn't just watch her he watched OVER her הוא שומר עליה, מגן עליה, לא רק מסתכל מרחוק.

זה מאוד מיוחד-

בדיוק התחלתי לכתוב על זה כתבה:) אוקי הרי ה"צופה" זה אומר שהוא צופה עליה, לפי התרגום העברי, אבל הWATCHER הוא לא רק צופה, הרי צופה הוא אדם מהצד. הוא הרי יותר מצופה, הוא עוזר לה ומנחה אותה מתחילתה כקוטלת ועד סופה המר. הרי שם זה לא מתאים לו, ל"צופה". הוא המורה שלה, אבל הוא יותר מזה הוא מכוון אותה, מראה לה את הדרך, את הכלים למטרה, את המטרה ועוזר לה. אצל באפי זה בכלל שונה, אבא שלה נעלם (עיין שרשור בעמוד לפני כמה זמן), ועל כן ג'יילס ה"צופה", החליף את מקום האבא שלה, על כן הוא גם קבל פעם את התואר אביה הרוחני של באפי, הרי הוא בנוסף לתפקיד נטול הרגשות (בינהם מעבר לקשר עבודה/הדרכה), הוא קיבל תפקיד של אבא, של דוגמת חיקוי, של הרבה יותר ממורה או מורה דרך שלה או עוזר או יועץ, הרי הוא מיעץ לה ועוזר לה להתמודד עם חיה ולא רק עם להיות קוטלת. כאשר ראינו שאנג'ל צפה בבאפי שאמרו לה שהיא הקוטלת הרי ראינו שהיה לה "צופה" אבל הוא היה שונה הוא היה נטול רגשות מעסבר ללמדה את דרך הקוטלת. אבל על הפרק ה1 שבאפי באה אל הספירה אל ג'יילס, היה בינהם יותר קשר מאשר "עבודה", אפשר לראות גם אחרי מעט פרקים 6-7 כמה אכפת לון מרגשותיה , ולה ממה שיש לו להגיד, נתן לראות את זה מאוד בעונה ה-2 כשהוא אומר לקנדרה שבאפי קוטלת מיוחדת, ולכן הוא לא נתן לה "מדריך", הוא זה שהדריך אותה מעבר לספר, הוא הבין שהיא לא סתם קוטלת, או במילים אחרות עובדת שלו, היא הרבה יותר מזה היא שונה, ועל כן מערכת היחסים שלהם שונה, ג'יילס מגלם בחיי באפי מורה, מדריך, עוזר והכי חשוב אבא. ובאפי מגלמת בחי ג'ילס בת, הוא דואג לה, שומר עליה, מלמד אותה, עוזר לה והכי חשוב אוהב אותה. בקיצור, השם "צופה" לא מתאים לכל הWATCHER כי הם יותר מצופים הם חל'ק פעיל מחיי הקוטלת, אבל במקרה של ג'יילס זה יותר מWATCHER יותר אפילו מממורה/יועץ/עוזר הוא כבר מגלם תפקיד עצום בחיי באפי, אני היתי קוראת לו אבא חורג. COMENTS? איך הכתבה? למרות ששינתי אותה עכשיו כתגובה, אבל בתור מאמר?...:)

לiלה

New member
אבל בכל זאת תחשבו על 2 דברים:

1) כעיקרון (המקרה של ג'יילס הוא די יוצא דופן) אז ה"צופה" אמור לעשות פחות; הוא אמור רק לפקד על הקוטלת.... 2) אז מה אתם מציעים? Watcher and doer? אין מה לעשות אין משהו יותר מדויק.

ד י י ז י

New member
מסכימה.

ראינו שהמועצה לא מסכימה ליחסים של באפי וג'יילס, היא מצפה שהוא יהיה watcher, שרק יצפה מהצד ויעזור עם הספרים. ג'יילס הוא משהו מיוחד.

emily play

New member
צופה - משמעות נוספת

צופה - 1. משקיף, עומד על מצפה, על מגדל וכיוצא בו לצפות למרחוק. 2. כינוי לנביא, חוזה, הרואה בעיני רוחו את העתיד. (מלון אבן שושן) דווקא הפרושים האלה קרובים יותר לאסוציאציה שתמיד היתה לי לתפקיד הצופה בבאפי (יותר הראשון מהשני). ה"צופה" לא כצופה על הקוטלת אלא על העולם. צופה במובן של שומר, תפקידו לפקוח עין על העולם ולחפש את הסכנה הבאה. רואים את זה יותר בעונות הראשונות, אז מדי פעם ג'יילס או אפילו המועצה היו באים אם איזו נבואה או ידע ממקור לא ברור על רוע מתקרב. תפקידו של הצופה הוא לאתר ולזהות איומים על העולם והאנושות, ואז להכין את הקוטלת להתמודדות מולם. (ג'יילס כ-ש"ג... הממ...) ובמובן הזה המלה העברית "צופה" היא מושלמת כתרגום ל-watcher ואולי אפילו עולה עליה.

matara

New member
אני לא חושבת שהתרגום עולה על המקור

כי המילה watcher טומנת בחובה מספר משמעויות, שלא כמו בעברית ומה שאת פירטת. אני מסכימה עם ההסבר שלך אבל זה לא התפקיד היחיד שלו, הצופה הוא גם שומר וגם משגיח ובמובן מסוים אף סוג של מחנך. אני לא חושבת שהמקרה של ג'יילס ובאפי יוצא דופן. כי גם אין לנו כל כך בסיס להשוואה, אנחנו לא מכירים קוטלות אחרות. וגם עצם הסיטואציה חייבת ליצור יחסי קרבה בין כל קוטלת והצופה שלה, זה דבר אנושי לגמרי. וגם אם המועצה מנסה למנוע את זה הרי שזה רק בתאוריה. בביצוע המעשי, כלומר בשטח, אף צופה לא יוכל להשאר אדיש. זו דעתי:)

למעלה