תרגול מהיר ואיטי

nirk_aikido

New member
תרגול מהיר ואיטי

שלום לכולם האם לדעתכם ניתן לשפר עבודה טכנית מהירה רק על ידי עבודה איטית? אני אסביר - במצב אמיתי יהיה צורך לבצע כל טכניקה (נניח באיקידו) במהירות הברק. השאלה היא האם יש טעם לתרגל באימונים גם את המהירות הגבוהה? האם חזרות רבות על הטכניקה בקצב איטי מספקות כדי שבשעת הצורך הטכניקה תצא לבד נקייה ומהר? האם תרגול הטכניקה במהירות באימונים מלמד עבודה מהירה, או שהוא רק בחינה של יכולתנו כרגע, ולא ניתן ללמוד/ להשתפר ממנו ? האם כדי לבצע עבודה גוף מהירה ומדויקת אין צורך בתרגול של בדיוק זה - עבודה מהירה? כדי למקד- אני שואל בכוונה על הטכניקות עצמן (לא משנה מאיזה שיטה). ולא על תזמון ומיקום נכון ביחס ליריב (מאה ביפנית). מחכה לתשובותיכם נירק

shlomi_e

New member
כמובן....

מטרת העבודה האיטית היא (כמו שאומר המאמן שלי) "לנקות" את הטכניקה. כלומר , בעבודה איטית אתה (והמאמן שלך) רואים את הטעויות בטכניקה - עמידה לא נכונה , תנועת מרפק לא נכונה וכו... אתה לומד לעשות את הטכניקה כמו שצריך...ובדיוק שצריך....ובזמן קרב תנועותיך יהיו מדוייקות.

shlomi_e

New member
אגב...

אני לומד "בדניס - השרדות". ואצלנו אפילו חגורות שחורות ממתינות שניה אחרי כל תנועה - לבדיקה של המאמן ובדיקה עצמית. רק בעבודה איטית ומדוייקת ניתן להגיע לשלמות.

יש טכניקות שתלויות במומנטום של

התוקף, כמו חלק מההטלות. טכניקות כאלה לא ממש יעבדו בהילוך איטי, למרות שהוא חיוני להבנת הפרטים הקטנים. דבר נוסף, הוא התגובה של התוקף לטכניקה שמופעלת עליו; לא כל מי שיודע לבלום נפילה בהילוך איטי, ידע לעשות זאת גם בהילוך מהיר. דבר נוסף: כמו שהתרגול האיטי חושף בעיות טכניות, הוא יכול גם להסתיר אותן; בהילוך איטי יש לך זמן לתקן דברים שבהילוך מהיר לא תספיק, כמו תפיסה נכונה של יד לבריח, או מיקום נכון של רגל להטלה.. לכן, לדעתי, יש חשיבות לתרגול איטי, חצי-מהיר, ומהיר - לפי היכולת של שני בני הזוג, כמובן. מה שמאוד איטי בשביל אדם אחד, יהיה מאוד מהיר בשביל אדם אחר.
תזכורת: מפגש פורום רפואה משלימה.

בודוקאן

New member
תרגול מהירות

בג´ודו תרגול המהירות הוא חלק בלתי נפרד מהאימון, אבל (אבל גדול) רק בתנאי שהוא נעשה בשלב הנכון. אין כל טעם, ואפילו מזיק, לתרגל טכניקה במהירות כל זמן שהיא אינה "נקיה" טכנית. רק לאחר שהטכניקה הגיעה לשלב טוב של בשלות, אנחנו מתרגלים אותה במה שנקרא "אוצ´י קומי מהיר". הכוונה לכניסות מהירות ללא הטלה, ואחר כך גם הטלות מהירות. יש מאמנים (מהאסכולה של גליסון) אשר שוללים את שלב הכניסות ללא הטלה ודוגלים בגישה שיש תמיד תרגל טכניקה מלאה, ז"א עם הטלה. המורה שלי עושה כניסות מהירות. הרעיון הוא: לא כל התרגול מהיר, אלא אך ורק שלב הכניסה עצמה, אין צורך שהמרווח בין הכניסות יהיה מהיר. חשוב שהכניסה תהיה מהירה. לפעמים אנחנו מתרגלים זאת בשלישיה: אחד מחזיק את אוקה במקום בזמן שטורי מבצע את הכניסה. ההבדל הוא: תרגול מהירות ותרגול כוח מתפרץ. מהירות מבוססת על שיתוף הפעולה בין מערכת העצבים המרכזית והמערכת המוסקולו-סקלטלית (עצמות ושרירים). לכן על מנת לפתח את שיתוף הפעולה הזה, יש לתרגל אותו. כמו כן, לצורך ביצוע מהיר ויעיל של טכניקה, יש צורך בגיוס מהיר של יותר יחידות מוטוריות (כוח מתפרץ), דבר שקשור שוב למערכת העצבים המרכזית. קואורדינציה זו תלויה בתרגול. כמובן, שכל מה שאני אומרת נובע ממה שהבנתי ולמדתי מהגישה של המורה שלי, ויתכן ויהיו מאמנים שיחשבו אחרת. למיטב הבנתי, הדברים תואמים את העקרונות של תורת האימון. אני חושבת שתוכל לקבל תשובה יותר מוסמכת ומלומדת בפורום אימון, תוכניות אימון ומאמנים של מכון וינגייט, המנוהל על ידי איש אומנויות לחימה שיודע המון (עמוס גלעד, כבר הזכרתי אותו).

shlomi_e

New member
תראה....אני הייתי ממליץ לך....

לשאול את המאמן שלך את השאלה הזאת. כי אם הבנתי נכון...זה מה שאתם עושים באימון (עבודה איטית) . בקיצור...כל מה שרצית לגעת על אימון מהיר/איטי ולא העזת לשאול - שאל את המאמן שלך...אני בטוח שהוא ישמח להסביר וגם תראה התענינות "עמוקה" בשיטת הלימוד

amir_aikido

New member
מותר גם לשאול עוד דעות ...

מתוך ידיעה - אני יכול להגיד לך ששאלנו ודיברנו עם המורה שלנו על הנושא (ניר הוא אחי והמורה הוא אותו אחד), וקיבלנו תשובות מסוימות. אלא שהמורה שלנו גם מעודד אותנו לחקור ולשאול גם במקומות אחרים, והפורום הזה הוא אחד המקומות הכי מתאימים לכך ... לדעתי השאלה הזו מעלה דילמה שקיימת בכל אמנויות הלחימה: לאימון איטי יש הרבה יתרונות: "ניקוי הטכניקה", מודעות, שליטה, בטיחות ... אבל יש לאימון איטי גם חסרונות: הוא לא תמיד מייצג את שיקרה במהירות גבוהה: יש טכניקות שבלתי אפשרי לבצע לאט וקל מאוד לבצע במהירות גבוהה, למשל לרדת לתוך הרגליים של תוקף שמתקדם אליך במהירות, בעבודה איטית הוא יראה את זה ויעצר. את החסרון הזה ניתן לצמצם עם אוקה מספיק טוב כדי להבין זאת ולהתנהג כאילו המהירות יותר גבוהה, כמובן שהוא צריך להבין מעולה את הטכניקה כדי לדעת מתי היא באמת היתה עובדת כדי לא לפול סתם או להפריע יותר מדי. מהירות נוצרת משרירים מסוימים (למעשה סיבים מסוימים באותו השריר), אם נתרגל רק פעולה איטית האימון אנחנו כמעט ולא נפעיל את סיבי השריר המהירים. ועולה החשש שנבנה מצב בו המוח שלנו יודע לבצע את הטכניקה אבל רק לאט
אני לא בטוח עד כמה זה נכון, כי באופן אישי אני רואה שהמהירות של הביצוע "האיטי" עולה עם השנים גם עם תרגול מהיר מואט יחסית. אני מצטרף לניר בבקשה לשמוע עוד מחשבות בנושא, ואם יש למישהו מידע אמיתי על הנושא האחרון - בבקשה. אמיר אמיר

שלבים ובהטמעת התנועות

להטמעת התנועה הנכונה דרוש אימון איטי. להבנת ויישום המהות האמיתית של הטכניקה דרוש אימון לא מהיר ולא איטי אלא אימון במהירות הנכונה - הטבעית לטכניקה הספציפית. לכן בתחילה כאשר לומדים דבר חדש יש להתאמן כמה שיותר לאט. בהדרגה לפי שיקול דעתו של המורה אפשר להעלות את המהירות. מורה טוב משלב אימונים איטיים ומהירים. תלמיד טוב מתאמן כל יום ומנסה לעקוב עד כמה שאפשר אחר הוראות המורה שלו. יש הרבה מורים והרבה גישות ולכן הדברים יכולים להיות שונים ממורה למורה. יש גם שדוגלים באימון מהיר מאוד רוב הזמן ויש המקפידים על אימון איטי מאוד כל הזמן. לכן חשוב כלכך להיות מודע להבדלים ולמצוא את דרכך אל הדוג´ו ואל המורה שמתאים לך ביותר. מהירות עשויה לבוא לעיתים על חשבון בטיחות ועל זה אין שום פשרות. וודא היטב שבן זוגך לאימון אכן מוכן מכל הבחינות להתאמן במהירות בה אתה רוצה להתאמן. ובאופן כללי כדאי תמיד להתאמן עלפי הוראותיו המדויקות של המורה שלך ולשאול אותו כל דבר בו אינך בטוח. תהנה מהאיקידו. כל טוב.

תוספת קטנה למה שכתבתי פה

רק תיקון ותוספת למהשכתבתי לגבי מורה טוב: לפי השקפת עולמי, בשיעורי איקידו, מורה טוב (בשבילי) משלב בצורה בטוחה וחכמה אימונים איטיים ומהירים. אני כמובן לא יכול לקבוע מי מורה טוב ומהי באמת הדרך הנכונה. אצל או-סנסי ההדגמה היתה במהירות הנכונה. המתאמנים המתקדמים התאמנו עד כמה שאפשר בדיוק באותה המהירות, בעוד שהמתחילים התאמנו כמובן לפי יכולתם בהדרכה צמודה של המתקדמים יותר. אני מאמין שזו הדרך הכי טובה אף אל פי שאני לא תמיד מיישם אותה, כי מתחילים רבים נוטים להגביר את המהירות בטרם עת והדבר עשוי להיות מסוכן מאוד. אצל או-סנסי היו לא מעט מתאמנים שלא היה להם ממש אכפת להפצע והם אף היו גאים בכך שהם מתאמנים במסירות מלאה בלי לחשוב על "שטויות" כגון כאב, עיפות, וכו´. כמה מתלמידיו מלמדים בגישה זו כיום והם אינם חוששים להטיל את התלמידים שלהם הטלות שנראות קטלניות.

למעלה