תרבות של רצח?

• פותח הנושא ixmix
  • פורסם בתאריך

ixmix

New member
תרבות של רצח?

http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3246762,00.html נואל חסן בת 25 מהכפר ראמה הסמוך לכרמיאל נרצחה הערב (יום ד') בדקירות סכין כנראה בידי הוריה, על רקע חשד לחילול כבוד המשפחה. האב הזעיק את המשטרה. תחילה טען שהוא רצח את בתו ואחר כך, בחדרי החקירות, הטילו ההורים את האשמה לביצוע המעשה זה על זו. גופת הבת נמצאה בשביל בשדה פתוח, כ-3 ק"מ מזרחית לקיבוץ איילת השחר, כשעליה מספר רב של סימני דקירה. המשטרה עצרה את שני ההורים, כשבגדיהם מוכתמים בדם.

לגבי הרקע, יש עדכון משמעותי:

"מחקירה ראשונית עולה כי האישה הגיעה למקום עם הוריה ובמהלך קטיף פרץ ריב קולני שבשיאו נשלפה הסכין על ידי אחד מההורים. ההערכה הראשונית, לפיה הרצח בוצע על רקע חילול כבוד המשפחה נשללה." (שם, שם).

גרי רשף

New member
זה באמת עדכון משמעותי

כלומר- מדובר ברצח, ולא במסורת נאה שיש לכבד מתוך קבלת האחר.

נץ666

New member
פעם הייתי שותף בוכוח בו דנו ברצינות

אם עלינו לכבד את תרבותו של ה"אחר" בנוגע למילת בנות. זכור לי שכמה "יפי נפש" כמוני, למשל שללו את תרבות "האחר" במקרה הזה ובמקרים רבים נוספים, למשל: אפליית בנות מזרחיות באולפנות אשכנזיות.

ixmix

New member
ועדיין התופעה קיימת.

מקרה זה אולי אינו רצח על רקע כבוד המשפחה, אבל התופעה קיימת בתרבות הישראלית, והיא חלק ממנה. אני בהחלט רוצה להפנות את האור לתופעה האיומה, ולבדוק מדוע היא עדיין די נפוצה בחברה שלנו.

ixmix

New member
אז זהו, שלדעתי לא.

הכל התחיל מזה שאני טענתי שרצח על רקע כבוד המשפחה נפוץ יותר בחברה המוסלמית, אולם אחת מיקירות פורום אימהות כלשהו טענה בתוקף שזה קיים גם אצל יהודים, ואף הביאה מנהג של גואל דם שהיה נהוג מקדמת דנא.

זהו, שקדמת דנא

לא קרה כבר מזמן... נדמה לי (רק מהחדשות, לא סטטיסטית), שיש יותר רציחות על רק "רומנטי" בקרב היהודים מאשר רציחות על רקע כבוד המשפחה אצל ערבים. במילה אצלנו, עולה השאלה של יחס החברה/ המשטרה/ בתי המשפט לרצח. כלומר, האם זה לגיטימי קצת יותר מרצח "רומנטי" או לא.

mucool2

New member
יחס האוכלוסיות בישראל הוא 1:5

כך שגם אם במספרים מוחלטים יש יותר רציחות "רומנטיות" בקרב היהודים, זה לא בהכרח נפוץ יותר.

nopas

New member
רצח בנות זוג מתרחש בישראל

במספרים גדולים מאד. אני לא מוצאת נתונים עדכניים, אני זוכרת מהשנים האחרונות מספרים שבין 40 ל 60 מקרי רצח בשנה, אבל בהחלט יכול להיות שאני טועה. מצורפת כאן טבלה עם נתונים עד 2001. שים לב לחלוקה של הטבלה - במבט ראשון נדמה שהטיעון שהבאת למעלה מחזיק מים, כלומר, סך מקרי הרצח אצל יהודים איננו גדול מסך מקרי הרצח אצל ערבים ודרוזים, אם מביאים בחשבון רק את היהודים הותיקים. איזה מזל שכולנו מסוגלים לקצת אריתמטיקה פשוטה, ולפחות עבור רובינו, העולים החדשים נחשבים לחלק מהחברה היהודית. והנה טבלה של מספרי נשים במקלטים. אותן עוד לא רצחו, והמסקנות מהמספרים הללו כמובן מוטות בגלל הנטיה השונה של נשים להגיע אל המקלטים ובגלל מיון וסינון נשים שאכן מורשות להכנס אליהם. אבל ככה, לדעת. ואחרי כל זה - מה זה משנה אם הוא נפוץ יותר דווקא בחברה המוסלמית או בזו היהודית? אתה חושב שזה מצביע על מקורות אחרים נפשיים/חברתיים להיתכנות של רצח כזה ולביצוע שלו בפועל?

mucool2

New member
מסתבר שצדקתי יותר משחשבתי

טוב עשו עורכי הטבלה כשהפרידו בין ישראלים ותיקים ועולים, ובין עולים מארצות-מוצא שונות. זה אולי לא הכי פוליטיקלי-קורקט, אבל העולים החדשים הם לא תוצר של מערכת החינוך או של התרבות הישראלית, לפחות לא ב-10-15 השנים הראשונות. לא כל כך ברור לי אם קשיי הסתגלות או הבדלי תרבות הם שתרמו למספר הרציחות הגדול כל כך בקרב העולים. מה שברור הוא שגם אצל העולים וגם אצל הערבים יש הרבה יותר מקרי רצח נשים "בתוך המשפחה" וצריך לטפל בזה. הכנסת העולים לאותה מגירה יחד עם היהודים הוותיקים לצורך "מיצוע" ויצירת שוויון מדומה היא התעלמות מבעיה אמיתית. לשאלתך השניה - רצח הוא רצח, ולמי שאיבדה את חייה בנסיבות כאלה הסטטיסטיקות לא יעזרו. מה שכתבתי היה בתשובה לאפרתקומי. אני לא יודע על מה המספרים השונים מצביעים. יש לי השערות, אבל את מלאכת המחקר אשאיר לסוציולוגים ולפסיכולוגים.

mucool2

New member
עוד משהו...

יש לך נתונים השוואתיים למדינות אחרות (במערב, במזרח התיכון או בכל מקום אחר בעולם) שיבסס את טענתך בעניין "מספרים גדולים מאוד"? ולא שאני מזלזל, חלילה, אבל מספר לא יכול להיות גדול או קטן כשלעצמו, אלא רק ביחס למספר אחר.

nopas

New member
אין לי, ואני קצת מתעצלת לכתת אצבעות

שוב. מה שחיפשתי קודם, היה מספרים שיאפשרו השוואה בין רצח על ידי בני זוג ומספרים של מקרי רצח אחרים בחברה שלנו. בעיני זו השוואה יותר מעניינת, כי היא מאפשרת בידוד טוב יותר של הפרמטר הספציפי של המניע. אלא מאי? חיפוש בגוגל אחרי צירוף של פשע וסטטיסטיקה, או רצח וסטטיסטיקה, מביא לנושאי אלימות במשפחה ומיד אחר כך לכדורסל. לא מדהים? אין סטטיסטיקה על פשיעה?

mucool2

New member
גוגל הוא מקור קצת בעייתי

כי צריך לדעת בדיוק מה לחפש. יכול להיות שהמידע לא נמצא ברשת. כיוון אפשרי - משטרת ישראל. לא כל כך ברור לי איך השוואה בין רצח בתוך המשפחה לרצח אחר תבודד את המניע. את יכולה להסביר?

nopas

New member
חלוקה פנימית של מקרי הרצח

כך וכך נרצחים גברים על רקע פלילי (נאמר: כסף? כבוד?), כך וכך נרצחות נשים על ידי בני זוגם, כך וכך נרצחות נשים על רקע פלילי וזה אחוז הגברים הנרצחים בידי בנות זוגם נותנת בעיני מידע מאד בהיר על השפעת העובדה שמדובר בנשים ובבנות זוגן. (המספרים אינם נכונים). התרבות אותה תרבות, שלטון החוק אותו שלטון, ערך החיים אותו ערך - וההבדל הוא במניע ובמגדר. (אלה כמובן דברים כלליים מאד. למשל מתוך שיש בישראל מגוון תרבויות, שעליו דיברנו קודם אבל גם מסיבות אחרות). והאמת, שמספרים יחסיים הם לא דרך יחידה לקבוע אם מדובר במספר גדול, לטעמי. כאשר אפשר לראות משהו שקורה בצורה ספורדית, לעתים אחד, לעתים כמה אחדות, המספר איננו גדול, וסביר שאין טעם לחפש שיטה או גורמים סיבתיים חברתיים - כשמדובר במספר עשרות מקרי רצח בכל שנה באופן קבוע - זה הרבה. גם אם יחסי למשהו (מספר הילדים המתים מרעב בעולם, נניח) זה דווקא לא כל כך הרבה.

למעלה