הסבר מתצפיתנית משוחררת
היי, אני נופר, השתחררתי לפני חודש בערך והכי נהניתי בתפקיד הזה בעולם!
הייתי במקום מדהים ועבדתי עם אנשים מדהימים ואם יגידו לי לחזור אני ישר רצה לשם..
אני כבר עכשיו אומרת שאם יהיו לך עוד שאלות את יכולה לשלוח לי הודעות בפרטי ואני אענה בשמחה.
אז נתחיל...
*הסבר בכללי על התפקיד:
התצפיתנית מסכלת כניסה של גורמים עוינים דרך גדר המערכת בכל גבולות המדינה - הגבולות עם לבנון, סוריה, ירדן, מצרים, עזה ואיו"ש (אזור יהודה ושומרון).
איך זה קורה? בעצם יש מצלמות שמאוישות 24 שעות על ידי תצפיתנית והיא לא מזיזה את הראש. תוך כדי המשמרת את סורקת את השטח ואם יש לך זיהויים את מדווחת ללוחמים שאת עובדת איתם, הם כבר אחראים לתפעל את העניין הזה. בטח עולה לך השאלה "אבל מה יקרה אם אני אפספס את זה, זה ממש מפחיד ויכול להיות מסוכן". אז לא, אין דבר כזה. את תכירי כל כך טוב את הגזרה שאת שומרת עליה שאת תמישי לב אם שיח חדש גדל שם ושהחתול שבא כל יום כבר לא מגיע. ככה שכל דבר קטן שיקרה את תזהי.
*מה התהליך שאת עוברת כדי להיות תצפיתנית:
את מתגייסת לטירונות רובאי 02 מורחב. טירונות של 3 שבועות בסיירים (40 דקות נסיעה מאילת) - ביסל"ק (בית הספר לאיסוף קרבי). בטירונות את גם עוברת תכנים שכל חייל בצה"ל עובר כמו עזרה ראשונה, מטווחים וכל זה, ואת עוברת גם תכנים שמיוחדים רק לתצפיתניות, כמו למידת האמצעים השונים שתעבדי איתם או טכניקות מסוימות. הטירונות היא רק לתצפיתניות.
אחר כך יש קורס שנמשך באותו מקום והאמת שהוא לא כל כך שונה מהטירונות עצמה, אולי תנאים טיפונת יותר טובים (כמו לדבר בטלפון בהפסקות וכאלה) אבל עדיין את ממשיכה ללמוד את כל הבסיס של תצפיתנית. הקורס נמשך בערך חודשיים. אחרי הקורס את מגיעה לגזרה שלך. פה אני אתייחס לשאלה שלך. אין גזרה יותר או פחות מעניינת. כל גזרה שונה במה שקורה בה ויש גזרות עם פחות או יותר אקשן. תוך כדי הקורס את תגבשי לעצמך עמדה מה את רוצה מבחינת כמה הגזרה חמה, קרבה לבית וכו'. לנו במהלך הקורס נתנו לבחור איזו גזרה אנחנו רוצות אבל לא תמיד מתחשבים בזה, אל תשכחי את צורכי המערכת.
אחרי הקורס את מגיעה לגזרה שלך ומתחילה ללמוד את כל השטח ואיך מתפעלים אירועים (הבנות המנוסות מלמדות אותך). הקצינה והמפקדות בוחנות אותך וכשאת מוכנה את נכנסת לתפקיד.
*יציאות:
משתנה ממקום למקום ומעמדה לעמדה. אני אסביר לך קצת על סד"כ (סדר כוח - כמה אנשים יש) :
סד"כ מלא לעמדה אחת זה 6 בנות. במקרה הזה היציאות הן 9-5: 9 ימים בבסיס וחמישה ימים בבית.
לפעמים יש 5 בנות על עמדה: היציאות הן 7-2-6-6-9-5: 7 ימים בבסיס, 2 בבית, 6 בבסיס, 6 בבית, 9 בבסיס, 5 בבית. כן, נשמע מסובך אבל עם הזמן תביני את זה.
4 בנות על עמדה: 10-4-9-5: 10 בבסיס, 4 בבית, 9 בבסיס, 5 בבית.
עם הזמן תגבשי לעצמך איזה יציאות את הכי אוהבת (לא תהיה לך ברירה או בחירה, כן?). אני למשל אוהבת יציאות של 5 בנות על עמדה.
אגב (1) : כל שניה משהו יכול להשתנות כי מישהי יוצאת לקורס, מישהי משתחררת, מישהי עוברת חפיפה...כל מיני כאלה.
אגב (2) : זה היציאות בחמ"ל שלי, יכול להיות שבמקומות אחרים יש חוקים שונים ומסדרות בצורה שונה אבל הכל אותו עיקרון. תמיד חייבות להיות 3 בנות ביום מסוים על עמדה.
*משמרות:
בדרך כלל 4-8. 4 שעות משמרת, ואחר כך 8 שעות חופשיות. במהלך היום את תופסת כוננות - צריכה להיות בחמ"ל אבל לא על התצפית. למה זה? כדי שהמפקדת במשמרת תוכל לצאת מהחמ"ל בלי שהוא יופקר רק עם 4 בנות שלא יכולות לסובב את הראש, כדי לעזור לתפעל אירוע וכל מיני כאלה..
עד לפני כמה חודשים המפקדות אצלנו היו מחליפות את הבנות אם הן היו צריכות לשירותים או לעשן או כל מיני כאלה, אבל עכשיו זה כבר לא קורה. בחמ"ל שלנו הן מסכימות רק בשעות מסוימות ואני יודעת שיש חמלים שמחליפים כל היום, וגם יש חמלים שלא מחליפים בכלל. את יכולה לבקש מחברה שתחליף אותך.
בעיקרון יש הרבה זמן פנוי אבל לפעמים יש גם יום חפיפה (עוברים על תכנים מבצעיים ותכני חינוך) ויש מסדר כל יום אז לפעמים זה על השעות החופשיות שלך. את חייבת לקבל לפחות 8 שעות שינה ביום.
*ת"ש:
משתנה מבסיס לבסיס. לי היה בסיס מעולה שיש בו הכל. שמעתי על בסיסים גרועים יותר וטובים יותר.
*התפתחות:
במהלך השירות שלך אחרי שצברת ניסיון את יכולה לצאת לקורס מפקדות איסוף (קמ"א) ואם תתאימי ותרצי את יכולה לעשות קורס קצינים. גם מי שלא עוברת את הקורסים האלה ונשארת בחמ"ל במשך כל השירות שלה (כמוני למשל) יכולה ללמוד ולהתפתח ומנסיון יש הרבה לאן להתפתח ולא משנה אם את חיילת מפקדת או קצינה.
*התחושה הכללית:
כן, זה הרבה פעמים קצת קשה מנטלית. אני לא אשקר. אני לא אעשה את התפקיד הזה יותר ורוד ממה שהוא. לפעמים אם מישהי מוציאה גימלים וזה קורה מעכשיו לעכשיו אז יכולים להקפיץ אותך לבסיס או להגיד לך שאת לא יוצאת מחר הביתה. לפעמים כל כך בא לך לרדת מהמשמרת והרבע שעה הזאת נראית לך כמו שלוש שעות. אבל אל תשכחי אף פעם שיש לך את החברות שלך ואתן אחת בשביל השניה שם. בחמ"ל שלנו לדוגמא אני יכולה להגיד שהבנות באמת עושות הכל אחת בשביל השניה וזה מה שמחזיק. כל הקשים מתגמדים לעומת כל הזיכרונות הטובים שאת צוברת.
חפרתי
ובצדק! אני כל כך נהניתי בשירות שלי והלוואי כולם יהנו כמוני בשירות שלהם. שוב אני אומרת, אם יש לך עוד שאלות אז בכיף! או פה או שתשלחי מסר.
בהצלחה!