"תפסיק לחייסן!"

zimes

New member
"תפסיק לחייסן!"

מישהו שמע את הביטוי? גננת אחת אמרה שככה אומרים הילדים זה לזה, במשמעות של "די להתלונן, ודי לשקר" - יעני - תשחק ביושר, תפסיד בכבוד. היא גם אומרת שהיא פגשה את זה בכמה גנים. יש למישהו מושג מה זה, מאיפה זה בא? (קדימה! להעיר את הילדים ולשאול!)

דניעל

New member
לפני כמה חודשים, אולי שנה

אני זוכרת שמישהו שאל על הביטוי באחד הפורומים שלך... בתרבות עברית. זוכרת?

zimes

New member
לא. אני לא זוכרת.

דוקא מקור השאלה קורא בתרבות בד"כ... את מציעה לחפש? את לא זוכרת בכלל את התשובה?

דניעל

New member
נדמה לי שלא הגיעו לתשובה

אבל שואל השאלה ציין שהוא שמע את הביטוי הזה דוקא בקרב ילדים חרדיים. דיברו אז על ההטיה "חייסן" ו"חייסנית" - ילדים שלא יודעים להפסיד בכבוד (או להפך?)

zimes

New member
תודה!

כל הבוקר אני מחפשת, ולא מוצאת... אני אמשיך. (אולי יש לך "בן יהודה - בן אמוץ" בבית?)

tonti

New member
וואלה?

גם בזמני היינו משתמשים בזה. לא יודעת מאיפה זה בא.

zimes

New member
הופה!

זה לא ככה - איפה גרת? באיזה גיל? מה המשמעות המדויקת? אולךי תנסי לשאול את הורייך/אחייך/מישהו? אני סקרנית!

דנא

New member
אצלנו השתמשו בזה תמיד

ועדיין הילדות בשכונה שאני גרה עכשיו משתמשות בזה (נראה לי) אבל הבן שלי לא שמע על זה, בעלי (שגדל באזור חיפה) גם לא שמע על זה. חברות בגילי שגדלו באזורים אחרים בארץ, גם לא שמעו על זה. אני, חרדית, בת 28 מירושלים. מגזר מאוד מסויים. הא?
המשמעות המדוייקת - ילד/ה שמרמים במשחקים.

zimes

New member
ואת יכולה לברר מה מקור המילה?

מאיזה שורש זה? מאיזו שפה? (המחשבה שזה אולי מיידיש עלתה, אבל זה בטח לא מ"חתונה", גם לא בהיגוי היידי). תודה!

דנא

New member
אין לי מושג... אף פעם לא חשבתי על

זה. אני מנסה לברר (בינתיים בלי הצלחה)

kby

New member
צימעס- נקדי עבורנו

כדי שנהיה גם כן בעניינים....

zimes

New member
אני מנקדת משמיעה

לְחַייסֶן (ח בפתח, י בשוא, ס בסגול)

tonti

New member
סתם השערה../images/Emo4.gif

אולי זה מהשורש יחס. יעני משהו שדורש יחס. לדוגמא אצלנו אם היינו משחקים חבל או גומי וברור שמישהי דרכה על הגומי והיא אמרה שזה בגלל מי שהחזיק וכו´... יעני שזה לא אשמתה. ישר אמרו לה: "אל תתחייסני". כאילו היא צריכה יחס מיוחד. ירושלים-שם גדלתי.

ענתש

New member
זה מסביר את זה... ירושלמים !

אלו יש להם שפה משלהם, צריך מילון בשביל להבין אותם...

שוּש

New member
דבר הירושלמית:

ודאי שאני מכירה את המילה הזו! "להתחייסן" במשחק, או "חייסנית אחת!". זו ילדה (בנים בד"כ לא כאלה... מה לעשות) שמסרבת להודות שנפסלה במשחק וכד´. מילה שימושית מאוד לאורך כל תקופת היסודי שלי (אני גאה לציין שמעולם לא כוניתי ככה!).

עדי 4

New member
בחיי שלירושלמים יש שפה משלהם

יש לי בני דודים מירושלים ותמיד לקח לנו זמן להבין שבעצם אנחנו מדברים על אותו דבר בכינויים שונים.

kby

New member
דווקא ירושלמית "אסלית"

ובחיים לא שמעתי את הביטוי הזה קודם.... אולי שייך לשכונות מסוימות? בתי ספר מסויימים? לחברה דתית??? צימעס- שתפי אותנו בהסברים כשתמצאי בבקשה....

דבורי

New member
עוד ירושלמית שלא מכירה את הביטוי

אצלנו לא השתמשו בזה (בית ספר דתי בירושלים)

למעלה