תפוח אדמה

רחל5

New member
תפוח אדמה

שתי שאלות שונות. נתחיל מהתפוח אדמה: לפני כמה ימים שאלתי לגבי כתמי חלודה על עלים של תפוח אדמה שהתייבש בין לילה וכתבו לי שזו פטרית עלים שנפוצה בגוש דן ופוגעת בעיקר בתפו"א ועגבניות. אתמול שאלתי את סבא שלי, שיצא לו לגדל איזה תפו"א אחד או שניים... אם מותר לאכול את התפו"א אם העלים נגועים בפטריה, והוא אמר שכן ומהר, כי הפקעות נרקבות במהירות אם הגבעול נפגע. סיפר לי על משלוח שלם לחו"ל שזרקו להם לים בגלל ריקבון, אחרי שהעלים היו נגועים, כפי הנראה בפטריה. אז הבוקר הצטיידנו בדלי וכף של ים... חפרנו, ומצאנו פקעת אחת לא גדולה, עוד אחת פצפונת, ועוד גבעול עם "ניצני" פקעות. הבן הגדול שלי קיבל שיעור בבוטניקה, הבן הקטן בדק את הטעם של תפו"א טרי שהאדמה עדיין עליו (עד היום הוא טעם רק את הנקיים של הסופר... אצרף תמונות), והיום בצהריים נכין ממנו צ'יפס, לבקשת הגדול. עירבבתי קצת קומפוסט תוצרת-אדנית באדמה. את התפו"א הקטן שתלנו בחזרה בתקווה שיצא ממנו משהו, את הגבעול חתכתי עמוק, מתחת לפני האדמה, והחזרנו עם ה"ניצנים". יש סיכוי שיצא לנו משהו מזה? האם גם השורש נגוע בפטריה? האם יכול להיות שכתמים לבנים על הפטרוזיליה, שלא היו ביום שישי והיום בבוקר פתאום גיליתי - גם הם אותה פטריה? איך נפטרים מפטריה כזאת? יש מה לעשות? האם האדנית שלי נגועה עכשיו וכל תפוח אדמה יחטוף?

Rוני

New member
חחח איזה מתוק, את בטוחה שאת רוצה

להאכיל אותו בחול או שאת מנסה דייאטה חדשה?

רחל5

New member
ותות - זאת השאלה השניה

שאלתי כאן לפני כמה ימים והציעו לי לשאול בשאלה נפרדת, כדי שישימו לב. קראתי את החומר בפורום שנכתב לגבי תות שדה. לאמא שלי יש יומולדת בקיץ, באוגוסט. יש לה מרפסת שמש דרומית, מוצלת למחצה. חשבתי להכין לה שלישיית עציצים עם תות שדה, כמו שראיתי כאן בפורום (בשלושה גדלים, זה בתוך זה, שקועים עד המחצית, במגדל). מתי עלי להתחיל? איזה זן עדיף - עם פרחים לבנים או ורודים? האם לזרוע או לשתול? למי יש זרעים או יחורים ויוכל לתת לי? אני יכולה לתת יחורים של אורגנו או אפילו אורגנו עם גוש שורשים, בתמורה.

רוּפֵן

New member
תותים.... תותים..

הזן עם הפרחים הורודים, יפה לעין וגם טעים לפה, אך "דליל" יחסית לזן הרגיל עם הפרחים הלבנים, משמש יותר לנוי. לכן עדיף שתקני שתילים של התות הלבן. אפשר להתחיל כבר כעת - התותים פורחים כעת ונדמה לי שיש לי גם פרי בגינה. בקיץ הצמח מגדל "בנות" - שלוחות ארוכות עם נקודות של 'בתי שורשים' כל כ 5 - 10 ס"מ על כל שלוחה ומהן ניתן לחתוך ולקחת לצורך ייחורים נוספים. על כן מגדלים תות בדרוג או במקום גבוה יחסית, ואז 'הבנות' יורדות קומה ומשרישות באדמה. אני נוטה להאמין כי ברוב המשתלות יש להשיג שתילי תות שדה, כעת.

drorjs

New member
רופן איך אתה מכין את האדמה לקראת

שתילת תותים? הבנתי שהם דורשים הרבה חומרים סופגי מים כמו כבול כי הם חובבי חומציות ולחות.

רוּפֵן

New member
אני מגדל תותים גם באדמה וגם ב"עמוד"

לגובה של כ 1.5 מ' באדמה - מדובר באדמה אורגנית לחלוטין, וכעת הם נחבאים בין החסות ששומרות עליהן עדיין מהקור.. ב"עמוד" גם, ערבבתי 'אדמת מצע גן' רגילה, עם כ 40% קומפוסט 'תוצרת בית', ומדי פעם, מוסיף עוד כליטר או שניים של קומפוסט מלמעלה. הבוקר ראיתי שלתותים הורודים הגדלים על ה'עמוד' נפלו כבר העלים מהפרחים ומתחילים לראות כמה תותים קטנים. כפי שרואים בתמונה המצ"ב ולפני שתשאל...- "מה זה 'עמוד תותים.."
אז הנה שירשור בנושא : http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/Viewmsg.asp?forum=465&msgid=63304423

drorjs

New member
"אדמת מצע גן"=אדמת עציצים?

זאת שמוכרים כמו קומפוסט בשקים לבנים?

רוּפֵן

New member
כן, רק צריך לבדוק שמדובר אכן, באדמה

איכותית.. בעלת 'נפח' ולא 'קרעי ספוג' וכדורייות 'קל-קר' מעצבנות.. הכי טוב, להכין אדמה כזו לבד.. מעלי שלכת מהגינה שלך, כמו שמכינים קומפוסט.. אך עם 50% אדמה (אני משתמש באדמת 'חמרה').

זוכר איך שגעתי את הפורום

עם שאלות התותים שלי בקיץ? אז הנה, אני מכה שנית. התות שלי לא פורח. ואם לא הייתי מתביישת במצבו, הייתי מעלה תמונה. אני לא יודעת מה לעשות איתו. אולי הוא צריך יותר שמש ממה שיש לי לתת לו??

רוּפֵן

New member
גם אצלי לא פרחו כולם...

מעניין ש..הקדימו לפרוח דווקא אלה הפונים מערבה ולא דרומה.. נחכה ל"סוף החורף".. שזה בטח יהיה ב...שבוע הבא.. יתחמם קצת, ואז הם יתפרצו..

רוּפֵן

New member
חבל, היית יכולה להשאיר את הקטנים

באדמה, שיגדלו. את לא מיצאת לחו"ל ואין מה להיכנס לפאניקה.. כדי לזרוע תפוחי אדמה, עליהם להיות כמה ימים בשמש ובחום כדי שיוציאו "עיניים ירוקות" ורק אחרי כן, להטמינם באדמה. כך יצמחו מהר יותר. אם יש לך פקעת שהוציאה הרבה עיניים, את יכולה לחתוך אותה ל"קובייות" כשבכל "קוביה" יש עין אחת ולזרוע אותן כך. הצמיחה תהיה יותר מהירה. ערבבי באדמה יותר קומפוסט ואז הצמחים יהיו יותר חזקים ויעמדו בפני המזיקים השונים. חשוב שהכלי יהיה כמה שיותר עמוק, כך תוכלי לשתול את תפוחי האדמה בתחתית, ועם גדילת הגבעולים, להוסיף כל פעם אדמה - עוד ועוד - לגובה.. כך תאלצי את הצמחים לגדול גבוה יותר ולהוציא יותר פקעות בכל נפח הכלי. אם יש לך אפשרות להוסיף על הכלי עוד איזה כלי ללא תחתית, כדי להגביהו, תוכלי לקבל "עמוד" של תפוחי אדמה בגובה מטר או מטר וחצי ואף יותר.. יש כאלה המגדלים תפוחי אדמה לגובה, ע"י הערמת צמיגים לגובה, וכשמגיעה מועד "הקטיף" מורידים כל פעם צמיג אחד, מפנים את האדמה ואוספים כמה ק"ג של תפוחי אדמה.

רחל5

New member
אבל רופן, פיספסת משו

כתבתי שהעלים התייבשו בעטיה של פטרית עלים. סילקתי את כל הגבעול עם העלים שעליו. נשארנו עם תפו"א אחד לא גדול, אחד פיצפון, ועוד שני "ניצנים" שמחוברים עדיין לשורש המרכזי. עכשיו אנחנו מקווים לדור ב' מהתפוח הפיצפון. ולגבי הקומפוסט - התקמצנתי כי יש לי מעט... אולי אחזור להוסיף לבור שלי זבל-מטבח. הפסקתי כדי לראות אם זה בכלל הופך לקומפוסט. רעיון הצמיגים מגניב. אני תחמתי את הערוגה באריחי קרמיקה, ובמהלך הגדילה הוספנו אדמה מהמקום שהפך, לימים, לבור הקומפוסט שלנו... לא בטוחה שהוספת האדמה הזאת עשתה טוב לגבעול המסכן שכל פעם מחדש קברתי אותו. מעניין שהתפוח הגדול ביותר היה גם העליון ביותר - דווקא באזור האדמה שנוספה אחרונה. בעומק, איפה שהייתה אדמה מההתחלה, היו הפקעות הזעירות.

רוּפֵן

New member
לא פיספסתי...

לאחר שנוצרו הפקעות, הן יכולות להמשיך ולגדול בתוך האדמה, גם אם ה"גבעול" התנוון / חלה/ מת..! ושוב, עדיף שהתפוח הפצפון שטמת שוב, יישאר כמה ימים בשמש ויוציא קודם "עיניים".., ורק אז, לשתול אותו באדמה.. לא נורא, ככה לומדים.. נצלי את הידע של הסבא היקר והחביב.. שאלי אותו על כך ! חבל להפסיד את הידע שהצטבר אצלו.

9910

New member
צר לי

אבל יש סיכוי שהפטריה עברה לפקעת הקטנה. תפח"א מאוד קגישים לוירוסים ופטריות,בגלל שהריבוי נעשה בפקעות ואז קשה לנקות את חומר הריבוי. אם את יכולה לצלם את הפיטריה זה יכול לעזור.

טסונמי1

New member
חבל ששתלת שוב תפוח אדמה באותו מקום

ניקראה שהתפוח שלך ניתקף בכימשון- זה קורה כשקר ורטוב- והמחלה לדעתי מדבקת-אין מה לעשות הרי לא תתחילי עים ריסוסים-שתלי עוד תפוח במקום גבוהה יותר למניעת עודף רטיבות

9910

New member
זה מה שחששתי

אבל בלי תמונה,אי אפשר לדעת. כימשון נגרם מפטרית קרקע ולכן אי אפשר יהיה לגדל באותו מקום תפוחי אדמה או עגבניות, לפחות עד אחרי חיטוי הקרקע. מהלך המחלה והצמחים שנפגעו אכן מתאימים לכימשון לכל הידוע לי עוד אין תרופה למחלה רק טיפולים מונעים.

למעלה