תערוכת כרזות בחיפה

cohen chaim1

New member
תערוכת כרזות בחיפה

עומדת להיפתח במוצ"ש 14/8 במוזיאון העירוני לאמנות. בתערוכה יוצגו כרזות המכסות תקופה של 80 שנה ומנציחות מוסדות ואירועי תרבות שנעלמו מזמן מהנוף העירוני של חיפה,ולצידם מוסדות ותיקים שעדיין פעילים ותרמו תרומה חוויתית רצינית לנוף התרבותי העירוני של חיפה במשך השנים. אני חושב שחבל לפספס תערוכה כזאת.

broadaxe

New member
תיקון טעות לתערוכה

תערוכת הכרזות דנן תוצג במוזיאון העיר לתולדות חיפה, שדרות בן-גוריון 11 (לב המושבה הגרמנית, בצמוד למגרש התחנה המרכזית הקדומה שכבר לא קיימת).

cohen chaim1

New member
התנצלות

הסתכלתי שנית בחוזר שנמצא אצלי, ואכן, סער צודק ואני טעיתי.

broadaxe

New member
חיים, כל עוד התערוכה לא נפתחה ואף

אחד לא בא בטענות ששלחת אותו למקום הלא נכון, לא קרה כלום... מלכתחילה לא נראה לי סביר שמוזיאון חיפה לאמנות יציג תערוכת כרזות היסטורית, אז בדקתי (ויש לי את הפריבילגיה של מידע מבפנים).

broadaxe

New member
זה תלוי מאיזה היבט אוצרים את

התערוכה. אם הנושא הוא אמנותי ואפשר לאצור תערוכת כרזות עם מכנה אמנותי משותף (כמו למשל תערוכת הכרזות של הריאליזם הסוציאליסטי שהוצגה במוזיאון ישראל) אז אפשר, אבל מאחר ואני מכיר את הנפשות הפועלות, אז לא במוזיאון חיפה לאמנות... מאידך, תערוכה בפן היסטורי מקומה בהחלט במוזיאון לתולדות העיר, שהוא היסטורי דה-יורה.

ואם כבר מדברים על הסטוריה של עיר,

ראיתי הערב ספר חדש שיצא זה עתה, ואולי עוד לא הגיע עדיין לחנויות: "יוסף ברלין - ארכיטקט, בין תל אביב הקטנה לבין העיר הלבנה", מאת ד"ר ברוך רביד, הוצאת בנין ודיור. יוסף ברלין היה מהבולטים שבארכיטקטים המוקדמים בתל אביב. הספר מתעד למעלה מ-80 פרוייקטים שבנה בשנות העשרים והשלושים בעיר, כולל צילומים היסטוריים ועדכניים, תכניות המבנים וניתוח סגנון הבניה שלהם. מעבר לתוכן הנפלא, הספר פשוט נעים מאוד למגע ולקריאה. הבנתי שהוא אינו זול, אבל אני בהחלט ממליץ. ובין היתר מצאתי שם את זמו של רב החובל זאב הים - זאב מרקוביץ. מסתבר שהיה מעורב, כראש קבוצת פועלים, בבניה של אחד הבתים בראשית שנות השלושים.

broadaxe

New member
ייתכן כי הדבר קשור לעובדה ש

זאב הים היה עובד חברת "נשר", היה רב החובל העברי הראשון של הספינה בבעלות עברית (של נשר) בשם "גוזל", בשנים 1929-1927.

doroni10

New member
אם כבר מדברים על ישובים- נהלל

נהלל מפורסמת בצורת העיגול שלה, כפי שנראית ממעוף הציפור. נהלל תוכננה ע"י האדריכל ריכארד קאופמן- בצורה הולמת העונה על דרישות ביטחוניות, מעשיות, ותיכנוניות. כביש טבעתי מקיף את מרכז הכפר, כאשר בהיקף החיצוני שלו צמודים זה לזה במרחק של כ 20 מ' , משקים החקלאיים, כמעין "קרני שמש". בנהלל 75 משקים חקלאיים ובנוסף 5 יחידות נוספות, הצמודות לכביש הכניסה שייכות לכפר הנוער החקלאי של ויצ"ו- ע"ש חנה מייזל שוחט. בראש כל יחידת משק חקלאית קיימת חלקת מגורים של המשפחה, ומאחוריה בנויים מבני המשק החקלאיים והשטחים החקלאיים. בהיקף הפנימי מצויים מגרשי מגורים של תושבים שאינם חקלאיים ואשר רבים מהם הינם "עובדי ציבור" של המושב (בפועל או בדימוס). בטבורו של מרכז הכפר ממוקמים מוסדות הציבור. בנהלל מוסדות חינוך מגוונים: גני ילדים ובי"ס יסודי אזורי במרכז הישוב, בי"ס חט"ב ותיכון אזורי בכפר הנוער החקלאי של ויצ"ו. בנהלל קיימים ופעילים: סניף דואר, מספרה, מרפאה, צרכנייה, ומחסן-טכני, המשרתים את צרכי הישוב והסביבה. מתקני ומבני ציבור פעילים נוספים הינם: מועדון הותיקים, מועדון הנוער (שהיה בעבר ה"מחלבה"), בית כנסת, בריכת שחיה, ספריה וארכיון. כמו כן ישנם מפעלים חקלאיים: מכון תערובת ומרכז מזון גדולים לשימושם של צרכנים מהישוב ומהסביבה. המתיישבים הראשונים, אנשי העלייה השניה והשלישית, עלו לארץ בשנים 1904 - 1914 ממזרח אירופה. לאחר שעבדו כ - 10 שנים ויותר במושבות, חוות חקלאיות, בקואופרציה ובקבוצות, הם רכשו ניסיון חקלאי, ושאפו ליצור מבנה התיישבותי חקלאי חדש. כיוון שלא מצאו סיפוק אישי בצורות החיים השיתופית כפי שהתנסו בה, הם בחרו להקים את מושב העובדים, שעל פי הרעיון ימזג בתוכו עקרונות של צדק חברתי וחיים מעמל כפיים כמו בקיבוץ מצד אחד, ותא משפחתי ומשק עצמאי כמו במושבה, מצד שני. אנשי נהלל שעלו להתיישב בעמק המערבי, התיישבו בתחילה בגבעה סמוכה ע"י הכפר "מעלול" שבמדרונותיו המערביים של רכס הרי נצרת. הנקודה שנקבעה כישוב הקבע של נהלל הייתה שוממה מישוב. מעיינות ונחלים, שלא היה מוצא למימיהם, יצרו על פני הקרקע ביצות ושלוליות ובמקום הייתה דגירה מתמדת של יתוש ה"אנופלס" שמעביר את קדחת המלריה. החשש להתגורר במקום הביאה אותם להתגורר באופן זמני ב"גבעת הכיבוש" , משם יצאו לכיבוש אדמות נהלל. כיבוש האדמות דרש עבודת כפיים מייגעת של ניקוז האדמות והפרחת השממה, והעבודה נעשתה כולה בידיהם של פועלים יהודים והמתיישבים עצמם. (מתוך אתר www.nahalal.org.il) למרות הדברים האמורים לעיל, לדעתי כאשר האדריכל ריכרד קאופמן חשב על מבנה נהלל הוא ראה בנפשו את מבנה העיירה Noerdlingen הנמצאת במערב בוואריה (גרמניה). שימו לב לתמונה המצורפת- נהלל ונורדלינגן ממעוף הציפור.

doroni10

New member
מכתב שנשלח מנורדלינגן- 4.11.1840

מאחר ובאוספים עסקינן, הנה מכתב שנשלח מנורדלינגן בשנת 1840- אל תשאלו אותי (בינתיים) להיכן ומה רשום שם (אשמח אם מישהו ינסה לתרגם).

דובושכ

New member
נהלל

משום מה בכתבה על נהלל לא מוזכר מגדל המים שהוא מבנה מרכזי וידוע במרכז המושב. הנה תמונה שצילמתי לפני כשנתיים

וואו, איזה יופי

אני מאוד אוהבת מגדלי מים אבל אף פעם לא חשבתי לבנות עליהם איזשהו אוסף. כל הכבוד

cohen chaim1

New member
דרך אגב,

הטמפלרים ניסו להתיישב בקרבת מקום,בסוף המאה ה-19,אלא שהם לא יכלו להתמודד כנגד יתושי האנופלס המפיצים את הקדחת,ולבסוף נטשו את המקום.

למעלה