תענית

איך אתה יודע מה אני?

נתת את כל התשובות... רק לא הסבר... למה צדיק ורע לו רשע וטוב לו? אני גם לא מבינה את החשבונות של מעלה.. אז לפנות לרב? יש הרבה שאלות ותשובות אין...

עדיין לא הבנתי מדוע

קראתי את ההסברים אך עדיין קשה לי להבין את חשבונותיו של אלוקים. אני בכלל לא צדיקה אני פשוטת עם שרוצה שיהיה לי גם טוב.

golan heights

New member
גם אני רוצה שיהיה לי טוב.

אבל מה אני מבינה בכלל מה זה טוב? הגמרא מספרת בברכות ז' ע"א שמשה רבנו שאל את הקב"ה: "ריבונו של עולם, מפני מה יש צדיק וטוב לו ויש צדיק ורע לו, יש רשע וטוב לו ויש רשע ורע לו"? משה אינו שואל מפני מה יש צדיק ורע לו ורשע וטוב לו, אלא מפני מה יש צדיק ורע לו וצדיק וטוב לו, רשע ורע לו רשע וטוב לו. השאלה העיקרית אינה שלא רואים את הצדק, לו כל הרשעים היו נהנים וכל הצדיקים היו סובלים, היינו רואים סדר ורואים שיש מסדר, אמנם היה קשה לנו על הצדק שלא מתגלה, אבל זו אינה שאלה כה קשה כי כל אחד מבין שאין זה כה פשוט להבין את הנהגת הבורא. הבעיה האמיתית היא שלא כל הצדיקים סובלים ולא כל הרשעים נהנים, איננו רואים סדר בהנהגה ונראה כאילו אנשים נהנים או סובלים במקרה, בלי שום קשר להתנהגותם ומעשיהם. ומכיון שהשאלה העיקרית היא שאלת חוסר הסדר, בנושא זה כל אחד יכול לתת אשראי לבורא, הרי הדבר הבולט ביותר בטבע הוא הסדר שבו, וממילא אם בכל תחום בטבע יש סדר, וכל הטבע לא נברא אלא עבור האדם ואינו משמש אלא לצרכיו, היתכן שבטבע יהיה סדר וביחס לאדם לא? לכן גם אנחנו יכולים להניח מראש שהסדר קיים, כפי שהניח ירמיהו, ולומר כמוהו: "צדיק אתה ה' כי אריב אליך", ואז יכולים אנו לבקש הסברים ולרצות להבין יותר. (והשבות אל לבבך ספר השאלות והתשובות בענייני אמונה והשקפה/הרב מרדכי דוד נויגרשל) ובקשר לשאלה הראשית שלך - על מה את חושבת שאת צריכה לעבור תיקון? את שומרת תורה ומצוות? עברת עבירה מסוימת שאת חושבת שעליה את צריכה לכפר? אם את רוצה לדבר בפרטי, את מוזמנת.

אופירA

New member
מנהל
ברור שאדם לא יכול להבין את חשבונות האלוקים

הרי הוא אדם, ואינו יכול להבין בשכל של אדם חשבון אלוקי של מי שברא אותו ואת העולם! גם לילד קטן קשה להבין את חשבונותיו של אביו הבוגר, אבל ילד קטן לא מנסה להבין. הוא מקבל את מרותו של אביו, בין אם הוא מרגיש שזה טוב לו ובין אם לא. ברגע שהילד משלים עם כך שמי שקובע בבית הזה זה אבא שלו, והוא לא יכול לקבוע מדיניות אלא רק לבקש ולקבל הוראות - אז הוא מפנה אנרגיות כדי ליהנות מהנישה שבה כן יש לו חופש בחיים - משחקים, אוכל, וכל התחומים שבהם ההורים נתנו לו בחירה. וכך טוב לו, לילד. וגם אם לא טוב לו, כי החיים שלו קשים וההורים שלו בעייתיים, אז הוא מבין שהוא לא יכול להבין ולא יכול לשנות. הוא מחפש איך להסתדר ולא איך להבין.

אופירA

New member
מנהל
איך להסתדר

שימי לב, כתבתי שהילד הקטן מחפש איך להסתדר, ולא מבזבז אנרגיות על לשאול למה ולנסות להבין מה שהוא לא יכול להבין. לא אמרתי שבהכרח הוא יצליח להסתדר. זה תלוי בגורל שלו. למשל, אני מנסה להסתדר כבר כמעט 50 שנה, ומצליחה באופן חלקי בלבד. הסבל לא נגמר, רק מתחלף. אבל אני מבוגרת ומנוסה מספיק כדי להבין שעם כל הצער והסבל הנורא - להבין מה שאני לא יכולה להבין אי אפשר. אז ממשיכים לנסות להסתדר. גם כשלא מצליחים. אפשר לצעוק לרבש"ע, לבקש, להסביר, לכעוס. אבל להבין את חשבונותיו אין אפשרות. מה שאפשר להבין, אם לומדים יהדות לעומק (ובעיקר את הכתוב בדברי רבני דורנו, כגון הרב לוגסי והרב טאובר, על ייסורים והתמודדות איתם), שאפשר לסמוך על החשבונות של הקב"ה ולדעת שהם צדק מוחלט. אפילו שזה לא מתחיל להסתדר לך בראש. כמו כן צריך לדעת שלהבין הבנה זו, לוקח הרבה זמן של התעמקות, ותהליך של התבוננות. זה לא בא בלחיצת כפתור. היו שנים שלא הבנתי וכעסתי מאוד. היום אני מבינה יותר וכועסת פחות. זה לא מחליש סבל, אבל זה מרגיע במקום מסוים את הלב, כלומר מפחית את התסכול. וזה חשוב מאוד.

אני תמיד מנסה להבין.

תמיד אני מנסה להבין ולא מצליחה זה מתסכל נורא וגורם לעצבות יתרה. אבל בסוף אני תמיד חוזרת ואומרת שהקב"ה הוא אחד ואין יחיד נכון אולי אי אפשר להבין אותו ואי אפשר לדעת למה הוא עושה את כל זה בסוף אני תמיד נשארת נאמנה ועובדת את עבודתו ושומרת שבת. ונשארת דתיה תמיד. אני תמיד אומרת תהילים משתדלת בכל אופן. לפעמים זה מסתדר לפעמים זה לא . תמיד יש עליות ויש מורדות. נכון שלפעמים זה נראה לנו בלתי אפשרי זה כאילו "יחסים חד צדדים. " זה כמו ששלמה המלך כתב בשיר השירים. אבל שוב בלי אמונה אבדנו. אני לא יודעת אם זה מרגיע במקום מסוים את הלב. וזה לא מפחית. מה שכן מפחית את התסכול אצלי זה התפילות .

golan heights

New member
אני לא מצליחה להחזיר לך מסר,

תפוז עושה לי בעיות. אם תוכלי לשלוח לי במסר את המייל שלך ואגיב לך שם, אני אשמח. תודה...

למעלה