שרי סילבר
Active member
תעלומת G. Bardasch בין הדפים שצצים להם מידי פעם צץ לו לאחרונה דף, ובו מופיע אזכור למישהו ששמו G. Bardasch. ע"פ צורת הכתיב, זהו ברד"ש אמיתי. מכאן החל המרדף בעקבות ג. ברד"ש. הדף עצמו קשור לספרית העיר גראץ שבאוסטריה. מסתבר שאותו ג. ברד"ש מוזכר בספר שהתפרסם בשנת 1957. הספר נכתב ע"י קורט בלאוקופף, ונקרא Große Dirigenten (מנצחים גדולים). חיש מהר חיפשתי בין הספריות בארץ. רבים מספריו של קורט בלאוקופף אכן נמצאים בספריות השונות בארץ, אך דוקא את הספר הספציפי הנ"ל לא מצאתי. ישבתי וכתבתי לספרית העיר גראץ, חיכיתי וחיכיתי. כעבור 10 ימים קיבלתי הודעה, שהדוא"ל נמחק מבלי שנקרא (פויה, לא יפה!!!). הראש היהודי, כידוע, ממציא לנו פטנטים. כבר זמן רב שאני מתנדבת בפרויקט של פרופ' דניאל קזז להעלאת תעודות מאיסטנבול אל האינטרנט. דני קזז הוא פרופ' למוסיקה באוהיו, ולכן סברתי, שאולי תהיה לו נגישות לספריות למוסיקה, שם עשוי להימצא הספר. הנחתי, שאם לא בספריה אצלו באוניברסיטה, אולי יוכל דני לחפש בספריות אחרות ברחבי ארה"ב. האיש הבטיח לבדוק את העניין, וכעבור 11 דקות (!!!… צאו ולימדו, אנשי גראץ!) קיבלתי ממנו הודעה בנוסח כזה, פחות או יותר: "איתרתי תרגום לאנגלית של הספר הנ"ל, זה יקח מספר ימים, מכיון שהזמנתי אותו בהשאלה בין ספריתית". בספר המתורגם לא הופיע שום ברד"ש, ואז הסתבר שיש 2 מהדורות, ורק במהדורה השניה, שיצאה ב- 1957, מופיע אותו ג' ברד"ש. המהדורה הזו קיימת רק בספריה אחת ברחבי ארה"ב. למרבה המזל, הם אפשרו לדני לקבל את הספר בהשאלה בין ספריתית, ואז קיבלנו תשובה: במהדורה של 1957 נוספה לכל ביוגרפיה אודות מנצח כלשהו קריקטורה של המנצח. מי שצייר את הקריקטורות היה לא אחר מאשר G. Bardasch. חיפוש ברשת העלה עוד מספר דפים, המזכירים את אותו ג' ברד"ש, אך הכל בהקשר של אותו ספר אודות המנצחים הגדולים. מטבע הדברים, אני מאד מעוניינת לגלות עוד פרטים אודות אותו ג' ברד"ש. ראשית, את שמו הפרטי. מעבר לזה, כל פרט אודותיו יכול לסייע. אין לי מושג היכן חי והיכן פעל (הספר עצמו התפרסם בשוויץ), ולא ברור לי אם במקצועו היה קריקטוריסט או אמן בכלל, או שזו היתה איזו פעילות חד פעמית ולכן איני מוצאת עוד אזכור ביחס אליו. אם למישהו יש רעיון איך והיכן ניתן לאתר פרטים אודות G. Bardasch המסתורי, אשמח. אגב, השם מופיע בכתיב הגרמני, וזו הצורה בה מרבית הברד"שים כותבים את שמם, אך נפוצה גם גרסת הכתיב הפולני - Bardasz . הדף בו הופיעו הפרטים נמצא בכתובת הזו: http://stadtbibliothek.graz.at/index.asp?MEDIENNR=0005368 מועדים לשמחה!