תעלומה מעניינת...

masorti

New member
תעלומה מעניינת...

לא בדיוק שורשים משפחתיים... לפחות לא שלי.
אבל מעניין ועם ערך מוסף הסטורי.

אז ככה....
אני גולש מידי פעם באתר Viewmate של ג'ואישג'ן ומסתכל על התצלומים שמועלים שם ועל התגובות.
היום נתקלתי בגלויה מתקופת השואה שיש בה משהו מוזר שלדעתי הוא קוד סתרים שנועד לעקוף את הצנזורה הגרמנית.
(כל דבר דואר שנשלח מאירופה הכבושה עבר צנזורה, וידוע שהיהודים הגניבו לטקסט מילות קוד כדי למסור מידע אסור.)
הגלוה נשלחה בספטמבר 1940 מעיירה בשם ראזינוב (Razinow) שנמצאה בשטח הגנרלגוברנמנט בפולין הכבושה לניו יורק.
הגלויה היא מאחיינית לדוד הגר בניו יורק, ולפי הטקסט הגלויה נכתבה בשם אמה (האחות של אותו דוד).
הגלויה מוצגת באתר בשני חלקים (שתי תמונות). החלק הראשון מכיל את עיקר הטקסט, והחלק השני מכיל את סוף הטקסט ואת הכתובות והבולים.
מכיוון שהובא באתר תרגום מלא מגרמנית לאנגלית, אני מביא אותו במלואו (בהשמטת כתובות וכדו'):

Dear brother and sister in law !
First of al I can tell you that we are, thanks God, in good health and we wish to hear the same from you soon. We are wondering why you do not write for such a long time, I am very worried so please give me a soon answer about your situation. My children from Belgium are in France now. We are doing well and hope it will continue like this. Remain in good health. Greetings.
Kiss all of you very cordialy. Your faithful sister.
My children let greet and kiss you.

לענייננו חשובים שני משפטים.
המשפט הראשון מופיע באמצע הטקסט, והוא אומר: My children from Belgium are in France now.
המשפט הזה מוזר מאוד. ראשית, מאיפה יהודיה התקועה בעיירה בפולין הכבושה יודעת מה קרה בחודשים האחרונים לקרובי משפחתה בבלגיה הכבושה? (כדאי לציין שבדקתי ויש בג'ואישג'ן עוד מכתבים של אותה אשה מתאריכים מוקדמים יותר ב- 1940. כך שאלה אמורות להיות חדשות מהחודשים האחרונים.)
שנית, מה פתאום שאשה תכתוב לאח שלה (הדוד שבאמריקה) על אחייניו ותתייחס אליהם במינוח "הילדים שלי מבלגיה"? ההגיון אומר שתכתוב משהו כמו "מוישה ויענקל" והדוד יבין על מי מדובר. בקיצור, מוזר מאוד.
המשפט השני מופיע לקראת סוף הטקסט והוא אומר: My children let greet and kiss you.
שוב ההתייחסות לאחיינים (כולל האחיינית הכותבת את המכתב בשם אמה) היא במינוח "הילדים שלי".

לי הסיפור הזה נשמע מוזר מאוד, והמשפט על הילדים מבלגיה נראה תקוע שלא בהקשרו.
עברתי על הטקסט המקורי בגרמנית (כמידת יכולתי), ולדעתי מצאתי רמז אחד לפתרון התעלומה.
הרמז הוא המילה הגרמנית ל"צרפת" (כזכור, הילדים מבלגיה נמצאים בצרפת).
בגרמנית המילה לצרפת היא Frankreich ("מדינת הפרנקים").
אני חושד שזוהי מילת קוד, שיש לקרוא אותה כ- Frank Reich, כלומר: הרייך של פרנק (= המדינה של פרנק).
למי שלא יודע, הנס פרנק היה מושל הגנרלגוברנמנט (החלק של פולין הכבושה שלא סופח לגרמניה).
לדעתי, הכותבת מנסה לרמוז שאותם "ילדים מבלגיה" נמצאים כעת בשטח הגנרלגוברמנמט כלומר בפולין הכבושה.
כאן צריך להבהיר שההנחיות שניתנו ליהודים שכתבו מכתבים אל מחוץ לשטח הכיבוש הגרמני היו שמותר להם לכתוב רק על עניינים אישיים אבל אסור לכתוב דברים שיעבירו מידע על מה קורה לקהילה היהודית ככלל (גירושים, מוות המוני, התעללויות, וכו').
אם נחזור שוב למכתב, המשפט על "הילדים מבלגיה" אולי מנסה להעביר מידע על מגורשים כלשהם שהגיעו לאותה עיירה או לעיר שכנה.
נראה לי שהמשפט השני שהבאתי קודם נועד להבטיח שהקורא יבין ש"צרפת" היא למעשה פולין הכבושה. שוב מופיע שם הביטוי המוזר "הילדים שלי", והעובדה שאותם ילדים מוסרים נשיקות מדגישה שהם נמצאים בפולין עם הכותבת ולא בצרפת. כמובן שאותם "ילדים" יכולים להיות גם חפצים משפחתיים יקרי ערך שנקנו בבלגיה לפני המלחמה (אולי יהלומים) או כל דבר אחר שמוכר לאותו דוד ושלא רצוי שהגרמנים יידעו עליו, אבל במכתבים דומים מאותה תקופה מידע כזה התייחס לאנשים.

הקטץ' בכל הסיפור הוא שלא ידוע לי על שום גירוש מבלגיה לפולין ב- 1940.
עד כמה שהצלחתי לברר, הגירושים מבלגיה התחילו רק ב- 1942.

יכול להיות שאכן ה"ילדים" הם יהלומים (בלגיה היא כידוע מרכז עולמי לעיבוד וסחר ביהלומים), והכותבת רוצה למסור לדוד שיהלומי המשפחה נמצאים איתם (ומאפשרים להם לשרוד) בלי להסתכן בכך שהגרמנים יקראו את המכתב ויחרימו את היהלומים.

יש למישהו רעיון יותר טוב?

דניעל

New member
כמה הערות

1. שם המקום הוא Ranizow. באזור לבוב, אבל במפה זה נראה מערבית לנהר סאן, כלומר - באמת בגנרלגוברנמנט.
2. לכותבת המכתב יש דף עד ביד-ושם וגם לאחותה, שהתגוררה באנטוורפן. את הדפים מילא בן-דוד עם שם משפחה זהה לשם מקבל המכתב.
3. כפי הנראה חלק מהילדים שלה היו בבלגיה וחלק איתה בפולין. לכן היא מציינת - הילדים שבבלגיה. אלה שבבלגיה - ברחו לצרפת עם הכיבוש הנאצי (נתקלתי בהרבה מקרים כאלה). אלה שאיתה בפולין מוסרים נשיקות.
4. לא נראה לי שיהודי באמריקה ידע מי זה הנס פרנק.
5. בתקופה הזו עוד היה קשר גלויות אפשרי. יש לי סדרת גלויות בדיוק מאותו קיץ שנשלחה מקרקוב לאח שברח לרומניה.

masorti

New member
תגובה..

אכן לא בדקתי דפי העדות, ויתכן שבאמת היו לה ילדים בבלגיה (אם כי עדיין המינוח הקר הזה מוזר).
אולי באמת הפתרון פשוט ואין כאן מסתורין.

לגבי שאר הסעיפים:
1. פליטת קולמוס שלי בשם המקום.
4. לדעתי אפשרי בהחלט שיהודי באמריקה ידע מיהו הנס פרנק. הנס פרנק היה מספיק בכיר (מושל פולין הכבושה) כדי ששמו יתפרסם בתקשורת האמריקנית.
(בכל מקרה, אם ההסבר שלך על הילדים בבלגיה נכון - ענין הנס פרנק לא רלוונטי)
5. אכן היה קשר גלויות, ולא טענתי אחרת. אבל הגלויות עברו צנזורה גרמנית ותוכנן היה כפוף למגבלות.

עוד דוגמאות

אכן השתמשו בקודים שמובנים רק ליהודים.
למשל, המזון כאן נפלא כמו ביום כיפור...
אנחנו שמחים ומאושרים כמו בתשעה באב...
לחם משובח כמו מצות של פסח...
וכדומה.

אקשט

Member
נראה לי שאני הולך לקרוא שוב את כל הגלויות

שיש לי מן השנים 1939-1941.
קראתי אותן כבר פעמים אינספור (בעברית מתורגמת מיידיש),
הרגשתי היטב, שהכותבים אינם מתבטאים בחופשיות,
אבל לא חשבתי שיש שם צפנים וחידות...

עדיף לקרוא ולהבין את המקור.

הרמזים עלולים להעלם בתרגום.
קריאה נעימה!

masorti

New member
הנה מאמר העוסק בגלויות ומכתבים כאלה...

ומזכיר הצפנת מסרים בקוד.
תחילה הלינק למאמר.

אני מצטט כמה פיסקאות מתוכו עם תיאור מכתבים/גלויות שבהם הוצפנו מסרים על ידי מילות קוד (בדרך כלל מילים עבריות שהושתלו בטקסט הגרמני):

In July of that year, Bala wrote from Birkenau. She used the name Halal, which is associated with the term slain in Hebrew, to encode the real meaning of her message: “Mrs. Halal [Slain] is very diligent here. Back home I didn’t like it when she would be in my house, but here I’m with her all the time, and I’ve already befriended her.”

For example, Riva Sara Nisdovska wrote this coded message to Natan Schwalb in Switzerland: “Mr. Gieruss [Deportation] is staying with us and bringing with him also Mr. Mawed [Death]. And then we hope very much for Hazalah [Rescue].”

moshe0410

New member
RE: תעלומה...

לתפוס את כותבי דברי הנאצה על קירות יד ושם_ולהושיב אותם מול התמונה.

למעלה