תעופה

תעופה

הייתי מעוניין ללמוד על תעופה. כיצד המטוס מרים את עצמו? קראתי מעט על חוק ברנולי אבל לפי מה שהבנתי בחלק מהאתרים מדובר בהסבר חלקי בלבד. כמו כן, לא הבנתי לחלוטין איך המטוס מנווט את עצמו, אחרי שהוא כבר באוויר. בכלל, על יחסי האויר, המהירות והגובה, אם אתם יכולים לקשר אותי (רצוי בעברית) או להסביר לי בעצמכם. בנוסף, מעניין אותי איזה אחוז מכלל הטיסות מסתיימות בהתרסקות (נתונים שלא בעיה לחשבם אם יש בנמצא מספר ההתרסקויות השנתי הממוצע ומספר הטיסות השנתי), סתם בגלל התערבות עם חבר.

ouria

New member
ובכן

הסבר נורא כללי וחלקי כי אני עייף ולא רוצה להגיד שטויות. במטוס (הקובנציונאלי) הכנף בנויה בחתך קמור, כך שהאויר הזורם מתחת לכנף זורם במהירות נמוכה יותר מזה שזורם מעל הכנף. השילוב בין השניים יוצר כח עילוי, שבנוסף עם כח הדחף הנוצר מכח המנוע, למשל, מאפשר התרוממות לאוויר. וזה מאוד בכלליות. הניווט באוויר- למטוס יש הגאי כיוון, שבהטייתם בכיוונים הפוכים משתנה יחס העילוי בין הכנפיים וכך אחת מהן עולה והשניה יורדת, וכך מתבצעת הפנייה. יש להבחין בין התרסקות לנחיתות אונס וכו'. בכל מקרה אחוז ההתרסקויות הרציניות הוא מזערי מזערי מזערי ביותר. כלומר, יש לך יותר סיכוי שהמושב במטוס יתמוטט בעודך יושב עליו, או שבדרך לשדה התעופה האוטו שלך יפתח עילוי וידאה מהכביש, מאשר להתרסק בטיסה. ושוב סליחה שאין כאן עובדות מדעיות מדי, אני פשוט נורא עייף.

pelegs

New member
נרחיב קצת

העניין של כוח העילוי על הכנף קצת יותר מורכב ממה שתיראת, זה קשור בשלושה(אם אני לא טועה) מקודים של הפרשי לחצים רציניים בין חלקה התחתון לחלקה העליון, וכך ע"פ חוק ברנולי באמת, הכנף מרגישה דחיפה חזקה למעלה. המטוס צריך דחף "קדימה" בשביל שכל העסק יעבוד - שהרי כל ענין העליוי מתבסס על אויר שזורם מסביב לכנף. הניווט עצמו מתבצע לא על הכנף בלבד, אלא גם על מייצבים, שנמצאים בדר"כ בחלקו האחרוי של המטוס(ה"זנב"), למרות שיש עיצובים שבהם המייצבים הללו נמצאם דווקא יותר קרוב לחופת הטיס. בכל אופן, המייצבים הללו מתחלקים לשניים - מיצבי כיוון(אלה שזקורים כלפי מעלה, אפשר לומר), ומיצבי גובה(אלה שבכלליות מופרזת מקבילים לקרקע). ע"פ חוק ברנולי, וגם קצת, אני מניח, החוק השלישי של ניוטון(שקובע כי לכל ), שינוי כיוונם של מייצבים אלה יגרום לשינוי תנועתם בצורה הרצויה. כלומר, אם תיקח את מייצבי הגובה(שהם כאמור אופקיים), ותטה אותם בזויות שונות, תראה שהאוויר ידחוף אותם(וביחד איתם את שאר המטוס) לזוויות שונות ביחס מתאים, במקרה זה - כלפי "מעלה" או "מטה". בכל אופן, תנועת המטוס בכלליות מתחלקת לשלושה סוגים(ויסלחו לי האנשים, אני פשוט לא זוכר את השמות בעברית) - Pitch,Roll, וYaw. Roll הינה תנועה שמבצעים הכנפיים ביחד עם מייצבי הגובה(ביחס בין צדדיהם, כלומר שתי הכנפיים/שני ההגאים לא מוטים באותה זווית, אלא בכזו התאפשר רק לצד אחד לקבל יותר כוח עילוי ולעלות, בעוד הצד השני נדחף כלפי מטה), בה המטוס מסתובב סביב הציר שעובר לאורכו(ראה תמונה מצורפת). Pitch הינה תנועה שמבוצעת ע"י מייצבי הגובה, בה שניהם מוטים באותה הזווית, כדי לאפשר למטוס כולו להשאר "ישר" ועם זאת להטות עצמו כלפי "מעלה" או "מטה". כלומר, בגלל שהמייצבים הללו נמצאים לרוב בחלקו האחרוי של המטוס, אם נטה אותם בזווית כזו שהאוויר שיפגע בהם ידחף כלפי מטה, אפשר לראות שהזנב של המטוס יעלה(ע"פ החוק השלישי של ניוטון, כאמור), וזווית הטיסה של המטוס תקטן. Yaw הינה תנועה המבוצעת ע"י מייצבי הכיוון והיא תנועה לאורך הציר העובר לגובה המטוס(ראה תמונה, כאמור). כלומר, ע"י שינוי זווית ההטיה של מייצבי הכייון, נניח לזווית שבה האויר הפוגע בהם יוחזר לכיוון "שמאל", הזנב יטה ימינה, והאף של המטוס שמאלה - כלומר המטוס יבצע פנייה אופקית מושלמ ת שמאלה(דבר כזה אגגב לא קורה, אבל זה מסיבות פיזיקליות מורכבות מעט יותר). ע"פ שילוב של תנועות אלה יכול הטייס לנווט את המטוס בצורה הרצויה. *הערה - היום ישנם מטוסים מתקדמים יותר שמשתמשים במשהו שנקרא "הנעה ווקטורית", שהיא הטייה של פתח הפליטה של גזי המנוע, וע"י כך שינוי כיוון הדחך של המטוס כולו.

תודה רבה

מה בנוגע ליחסי המהירות והגובה? האם העילוי חזק יותר ככל שהמהירות גבוהה יותר? (שכן אז, ע"פ חוק ברנולי, האוויר אמור לנוע עוד יותר מהר מתחת לכנפיים ובכך ליצור הפרשי לחצים עוד יותר גדולים? או שמא אני אומר שטויות?) אם אני לא טועה, לא ניתן לשמור על גובה רב במהירות נמוכה ולחילופין מהירות גבוהה איננה אפשרית בגובה נמוך. מה ביחס לזה? כמו כן, אם מנועי המטוס כבים לפתע, האם המטוס מסוגל להמשיך לדאות? (הרי העילוי איננו קשור באופן ישיר במנועים, כך שניתן להניח שלפחות עד שהמטוס יאט באופן דרסטי בעקבות החיכוך, הוא ימשיך לדאות באוויר).

טל ר

New member
העילוי לפי המהירות

בעבור זוית התקפה נתונה, העילוי הוא פונקציה של המהירות בריבוע. הגרר גם הוא פונקציה של המהירות בריבוע (בעבור זוית התקפה נתונה). אלא מה - בטיסה אופקית וישרה, העילוי קבוע (ושווה למשקל), ולכן בשינוי המהירות, זוית ההתקפה משתנה על מנת לשנות את מקדם העילוי ולהשאיר את העילוי קבוע. בטיפוס או בהנמכה בקצב קבוע, העילוי הנדרש קטן יותר, והפרמטרים מסתדרים בהתאם. ניתן למצוא הרבה מידע בסיסי בקישור. טל.

למעלה