תסמונת דאום

מוגג

New member
תסמונת דאום

אני יודע שזה פורום תרבות ולא תקשורת אבל אני סבור שהנושא שמדובר בו הוא תרבותי (לפחות התרבות שלי) אם זה לא לעניין אנא העיפו זאת מכאן ואמצא במה אחרת. קצת לא נעים לי לכתוב זאת ואולי אני מגזים זה לא נושא כלכך חשוב ובטח לא מהווה זעזוע תרבותי. אפילו המתנתי יממה תמימה כדי להעלות זאת הנה עיקרי הדברים: לכאורהייתי אמור לעלוץ לנוכח העובדה כי חנוך דאום קוּדם למעמד של אייקון תרבותי. הוא כותב מאמרים בתרבות מעריב, פובליציסטיקה בעמוד הדעות, כתבות צבע בסופשבוע ולאחרונה אף זכה לערוך את מגזין יום הכיפורים והשיא - טור ביקורת הטלוויזיה הנחשק. ומה הבעייה? הנה אדם מן המגזר החרד"לי, זוכה לשבור מחיצות ולחדור לתחומי האוחובסקים השינקינאים, מה יכולהיותר טוב מזה? הבעייה היא שדאום הוא פוני של שני טריקים וחצי, אם לא למטה מזה. הוא מצליח לבנות משפטים מופרכים בסגנון ניאושינקינאי, הפוך על הפוך כזה, מתחנף לז´אנר וגם סוטר לו. אירוני חביב כאילו; אך סך הכל הבנתו התרבותית קולנועית פוליטית אינה עולה על זו של סטודנט ממוצע. מה נותר אם כן? - השקפתו הפוליטית (מתנחל מחמד שמצליח לגלות בקיאות-כאילו במכמני התרבות הפופסט-מודרנית וללגלג על עצמו ועל מתנגדיו בו בזמן) וסגנונו המתחכם שמיצה עצמו כגימיק מזמן. אני מנסה לתאר לעצמי את מהלך הכנת מגזין יום כיפור: דנקנר: חנוך, חביבי, אתה בחור מוכשר מאוד, למה שלא תשדרג את מעמדך בעיתון? הנה יום הכיפורים מתקרב וזו ההזדמנות לבחון את מעמדנו כיהודים, הלא כן? תשמע, אני נותן לך חופש פעולה מוחלט, תבחר את מי שאתה רוצה, העיקר שיהיה מגוון ולא איזה תכנית יהדות למוצ"ש... אתה יודע, בסגנון שלך, ושיהיה עם קצת הומור ומקורי. כדאי אני חושב לראיין דמויות מפתיעות.. דאום: כן, אני חשבתי על ,אולי, אוחובסקי. מעניין מה הומו חושב על היהדות, לא? דנקנר: גדול, ידעתי שאתה האיש, וכדאי גם אחד מהותיקים, אולי גפן או מיברג.. דאום: חשבתי שאתם ברוגז.. דנקנר (חיוך מסתורי): נו, אז? דאום: סתם, וניתן לשרית פוקס לראיין את שהרה בלאו דנקנר: שרה מי? דאום: נו, הדוסית הזאת מבני ברק שמארגנת ערבי שואה בפאבים דנקנר: מצויין, שמעתי עליה, אולי ניתן לה לכתוב בעצמה מאמר דאום: וקובי אריאלי דנקנר: ובמבי שלג דאום: וירון לונדון דנקנר: אי אפשר הוא בידיעות, נסה אצל ברעם שיכתוב משהו פרובקטיבי, אולי על אכילה ביום כיפור דאום: או על ברית מילה, יש עכשיו טרנד בסצינה התלאביבית של הדבקת עורלות בקליניקה און אמנון: אתה גאון חנוך: סתם, מה חשבת באמת? דנקנר (חיוך עקמומי): לא משנה העיקר שלא יהיה כבד. את התוצאה ניתן לראות כאן: ומי שקרא את המהדורה המודפסת התרשם מבדיחות "דבר אחר" שהודבקו בכפייה לתמונות (כולל התחכמות על רענן כהן שכולה פלגיאט מ"השר לפיתוח אזורי - שמעון פרס"). המגזין הזה מסמל את כישוריו של דאום- מה שטוב לעיתון קיר בישיבה או לעלון פורים של ועד העובדים, לא תמיד עובד גם בעיתון יומי. הומור הוא עוקץ טבול בדבש- כשמתחילים לרסס איתו הוא הופך לעיסה דביקה וקהה. על מדור ביקורת הטלוויזיה, לא ארחיב את הדיבור רק אעיר על כך שהמאמץ הדאומי להוכיח "היי, אני שפוי ובן תרבות, תראו איך אני אכניס עכשיו לתכניות הדת" - רק מוכיח שהוא עדיין חושב מגזרית. מי ביקש ממנו בכללצפות בתכנית זו דווקא?! ומה הוא חידש לנו? שתכניות הדת נוטפות דבש ומשעממות? נראה לי כי סגנון הנהתניאו-ז´ורנליזמחמדוסי, יימאס די מהר ואז ייאלץ מר דאום ללמוד יותר ברצינות את מדעי הטלוויזיה ולנסות לגלות דברים חדשים (תובנות, עלק) על עצמו ועל נושאי ביקורתו. מדוע הארכתי כל כך? א- כי תופעת עיתונאי המגזרים צוברתאוצה בזמן האחרון. את הביקורת שנכתבה כאן אפשר באותה מידה להחיל גם על סייד קשוע, הכוכב המגזרי של עיתון העיר. התופעה הזו, שבה עצם היותך "נציג" של מיעוט, מתירה לך לכתוב בחוסר מקצועיות (וראו מה קרה לקשוע) כי ממילא אתה "סובייקטיבי" ומחוייב רק ל"נרארטיב" שלך, אינה מוצאת חן בעיניי. חשוב שיהיה מגוון באוכלוסיית העיתונאים, אבל קידום עיתונאי רק בזכות מוצאו המגזרי וההתלהבות מכך שהוא מסוגל להתבטא ברהיטות למרות "נחיתותו" התרבותית - זוהי גזענות במסווה; "תראו איך דאום יורד על הרבנים" "ראיתם מה כתב קשוע על השהידים"... יש הבדל בין גימיק חד פעמי, או טור אישי של אדם מהפריפריה לבין טורי ביקורת תרבותיים. את טורי הביקורת, כדאי שיכתבו אנשי מקצוע, או אנשים שאוהבים את תחום הביקורת, ולא גימיקאיימגזריים. ב- דאום מאמץ סגנון קליל ועצלני שלא מחוייב למידע אלא מקפץ אסוציטיבית ושטחית מתאוריה בלתי מבוססת אחת למשנהה. בסופו של דבר, הנפנוף בשטחיות לא חושף דבר מעבר לשטחיות עצמה, וחבל. ג - אולי אני סתם מקנא????....

את תזכי לכבוד להוקרה ולהמון

אהבה. ואת יודעת מתי? כמובן ביום חמישי שזה כבר היום. במיוחד אם תצחקי עכשיו מרוב השחלות. אם שואלים תגידו ששלי שלחה אותי.

shellyland

New member
לצערי (או לשמחתי?)

לא יצא לי מעולם לקרוא את קלוד ואן-דאום, כי אני מתנזרת ממעריב כבר המון זמן (שהכסף שלי יפרנס את פרקליטיו של נמרודי???) אבל אני ממש מבינה על מה אתה מדבר גם בלי הכבוד המפוקפק של אשכרה לקרוא את הדברים. אני מסכימה איתך שיש כאן גזענות במסווה, או שלא במסווה, ומידה לא מועטה של התנשאות פלצנית. מה שפעם היה יכול להחשב אולי חינני או רענן הפך היום למאוס וחסר חן. פעם הגדיר את זה מישהו (לא זוכרת מי) נפלא, כשכתב בהקשר של הכתיבה הספרותית הפסאודו שינקינאית של פיסקה אחת עם משפטים ארוכים ללא סימני פיסוק וללא פואנטה: "בקיצור - מה שמותר לאתגר קרת אסור לשאר העולם!". בהשאלה, אני לוקחת הגדרה זו גם לתחום העיתונות "המגזרית" - הבנו. היה קטע. היו צחוקים. אוקיי. קלטנו. הפנמנו. אפשר כבר להמשיך הלאה? ואולי גם אני סתם מקנאה?

מילה בסלע

מה שאותי עצבן בעיקר, זה הצורך הכפייתי להתחכם ולהצחיק בכל משפט, שכמו אמרת, מתאים לעתון ישיבה, ומשחרר אותו מהצורך לומר משהו משמעותי. איכשהו קשוע פחות מעצבן אותי - אולי בגלל שאת המגזר של דאום אני מכיר מקרוב, אבל אני צריך את קשוע שיאיר לי את זוית הראיה שלו. ואולי קשוע באמת פחות מעצבן, ופחות מנסה להתחכם כל הזמן (עניין מגזרי?) וקשה לי להאמין שאני מקנא במישהו מהם, אבל אולי...

גנגי

New member
כמו ברוב המקרים שאתה מתחיל....

הוצאת לי גם הפעם את המילים מהפה, רק שבדרך מהפה שלי למקלדת שלך הן עברו שדרוג רציני בניסוח, וטוב שכך. יש בו משהו מעצבן בהחלט, ולא רק באופן כתיבתו. גם מהתבטאותו ה"קולית" עם עירית לינור אני מתעצבנת לא פעם.

hillelg

New member
אני מצטרף להסכמה ההדדית.

אבל בואו ונחזיק טובה להאי גברא רבא, ה"ה אורי אורבאך, שמצליח גם להיות דתי וגם להיות מוכשר ומצחיק. אפריון נמטייה, ואיישר חיליה לאורייתא.

זה אכן שווה דיון ../images/Emo141.gif

וסביב הדיון הזה, על הקלות ועל הכובד, טווה מילן קונדרה את הרומן "הקלות הבלתי נסבלת של הקיום". אתה מחיל את הטיעונים על חיי התרבות בארץ, וזה מבורך, לטעמי. דעתי היא, שיש מקום לכותבים "קלילים" כמו חנוך דאום וסייד קשוע (ואירוני שאתה משווה את המיגזר שכל מדינת ישראל עובדת בשבילו, למיגזר שמדינת ישראל מנסה להתעלם ממנו, אבל נניח לזה). בסך הכל, אנחנו רוצים שיהיו לנו עיתונים, כדי שלמרדכי גילת (למשל) יהיה איפה לפרסם את תחקיריו, וכדי שיהיו לנו עיתונים אנשים צריכים לקנות אותם, וכדי שאנשים ירצו לקנות אותם, יש צורך בכותבים "קלילים". אגב, גם להם לפעמים יש משהו חכם להגיד. אני חושב, שאולי מטרידה אותך המחשבה, שמישהו עלול לחשוב, שחנוך דאום "מייצג את המיגזר שלו". אני יכול להבטיח לך, שאני איני חושב ככה. קראתי כתבה עליו ב"העיר" (העיתון היחיד שאני קורא באופן סדיר), ולא הופתעתי לגלות שהוא נחשב במשפחתו ל"עוף מוזר", בקושי מקבלים אותו, וודאי לא גאים בו. אני מניח שכך גם גורלו של סייד קשוע. ולסיום, אני מבקש להזכיר, שהפורענויות הגדולות של המאה הקודמת (בעולם ובארץ) התחוללו בידי אנשים רציניים עם משנה סדורה ומנומקת, ולא על ידי שבבניקים שיינקינאים "קלילים".

למעלה