תסכול חברתי

Gr1ffin

New member
תסכול חברתי

שלום, אני בכוונה פונה לפורום הזה כי אני מאוד מאמין בייעוץ פסיכולוגי, לא יצא לי להיות מטופל אבל יצא לי לדבר בהזדמנויות שונות עם פסיכולוגים שחלקו איתי תובנות מעניינות. מה שאני מצפה לו בפורום זה לעיצה מכוונת של אדם בוגר עם נסיון גדול יותר משלי, בסך הכל הבעיה שלי היא שאין לי מישהו שמכוון אותי ואני די נפש בודדה ביקום. בלי לבלבל את המוח יותר מדי, כי זה יהיה ארוך. אני מרגיש שאני מתפקד היטב מבחינה מקצועית, אני פשוט מתוסכל מבחינה חברתית. אני לא מעריך את החברים שלי יתר על המידה, למשל - יותר משאני מעריך אנשים שאינם חברים שלי מה שיוצר יחסים די חד צדדיים. יש לי רק חבר אחד שאני באמת מעריך ואני יודע שזה הדדי והוא פשוט לא מספיק לי, אם פעם היינו עושים ביחד הכל וככה התרגלתי, היום יש לו את הנישה שלו. יש לו חברים נוספים מהעבודה שלו וזה לא שאני מקנא או משהו או לא מפרגן, להיפך, אני מעודד אותו כי אני יודע שהייתי עושה אותו דבר ואני לא הייתי רוצה שיהיה תלוי בי, כעת גם יש לו חברה מאוד רצינית ואני פשוט מרגיש כאילו שהברירת מחדל שהוא היווה בשבילי כבר לא כל כך זמינה ושבשבילו אני עדיין זמין כברירת מחדל. מעבר לזה, גם התבגרתי מאוד מבחינה מנטלית בתקופה האחרונה (אני בן 24) והתחלתי להבין דקויות חברתיות יותר לעומק, דברים שהייתי עוור להם עד עכשיו פחות או יותר. שמתי לב שפשוט לא ממש מעניין אותו מה שעובר עלי אלא אם יש לזה פאנצ' בסוף ופשוט ברגע ששמתי לב לזה החלטתי שלא לשתף אותו יותר כי בגדול הוא לא חייב לי כלום. המערכת יחסים הזו מבוססת על עניין ועל כייף הדדי והיא זמנית, כמו כל דבר שאני כרגע עושה. אני גר בבית זמני, יש לי חברים שאני יודע שאני אשכח מהם בעתיד, אולי חוץ מהתכתבות בפייסבוק מאותו חבר טוב פעם בחודש כנראה, ככה זה היה לפחות כשהייתי בחו"ל. ניסתי לבנות קשרים מחודשים עם חברים וחברות מהעבר וניסתי לבנות קשרים עם חברים מהעבודה אבל הדברים בדרך כלל נשארים בדיבורים בטלפון ולא יוצאים לפועל, אני פשוט לא מאמין בלהפעיל לחץ במצבים האלו, אתה פשוט לא יכול לנצח ככה. העבודה שלי גורמת לי להיות מוקפת בהרבה מאוד אנשים בני גילי כאשר אני ממונה עליהם. אני נוכח לדעת כמה שאני שונה מהם מכל כך הרבה בחינות, פשוט השיחה עם האנשים האלה לא מעניינת במקרה הטוב, מאולצת ומטה בד"כ.. אני מרגיש שנותר לי רק לחכות ללימודים אקדמיים ששם אולי אמצא אנשים שיהיה לי איתם יותר במשותף, אבל למה שזה לא יהיה המצב גם אז? אני חשבתי בהתחלה שאולי אני צריך חברה אבל אני גם ממש בררן מבחינת בנות ואני לא מכיר מישהי שאני נמשך אליה ברמה המנטאלית ואם זה רק פיזי אז אין צורך בקשר.. פרט לכך אני גם די משוכנע שאני לא בנוי לקשר כרגע. אני לא מתוסכל מינית, רק מבחינה חברתית. בכל מקרה, אני חווה את התסכול הזה בסופי שבוע בעיקר. בעקרון התרופת פלא שלי לזה היא כזו - ככל שאני מרגיש יותר צורך בסיטאציות חברתיות אני מנסה לקחת יותר עבודה. אני לא בנאדם פשוט אבל אני ממש לא חושב שזה כל כך הרבה לרצות מעגל חברתי איכותי. אז תודה מראש למי שטרח להכנס לי לתוך הראש ואשמח לאיזה עצה. יצא לי לדבר על כך כבר עם חברי הטוב אבל הוא פשוט אומר שזה היה רק צפוי ושאין לי מה לחשוב על זה יותר מדי, פשוט להמשיך בדרך שלי ולהמתין לתקופת הלימודים.

elad1701

New member
הי לך

הי לך ותודה על השיתוף! ישנה נישה בפסיכולוגיה שמדברת על התחושה שלך והיא נקראת הזרם האקזיסטנציאליסטי. התחושה שתיארת מאוד דומה לבדידות האקסיטנציאליסטי ואני מצטט (ויקפדיה 2011): "הבדידות מקורה בהנחה שאין האדם יכול לתקשר באמת עם אדם אחר. תחושת הקיום היא כה ייחודית ומוזרה עד כי לא ניתן לשתף בה את האחר. במקום להבין את קיומו של השני אנו רואים את השתקפותו הפיזית, לה אין משמעות של ממש" תחושת הבאסה וחוסר המשמעות דומה להמשך הדברים (המשך ציטוט ויקפדיה 2011): "האימה היא תגובה טבעית לחיים בעולם ללא משמעות וללא תכלית, אליו הוטל האדם מבלי שבחר בכך ובו "נגזר עליו לחיות". . הניכור הקיים בחברה המודרנית מעצים את התגובות הללו בקרב אלו החיים בה." פיתרון שהוגה דעות מפורסם בשם ויקטור פראנקל מציע בספרו "האדם מחפש משמעות" (שווה לך לקרוא!) הוא למצוא את המשמעות גם ברגעים של משבר, הוא מתאר את החוויה האקזיסטנציאלית שלו במחנות ההשמדה שם תוך כדי עבודות כפיה הוא נהנה ממשב רוח ואורה של שמש. בעייני ההצעה לא מוגבלת לדברים הנראים קטנים כמו ליהנות מהטבע אלא היא מושלכת גם לדברים משמעותיים יותר כמו חברות. אני חושב שאולי חשוב שתנסה ליהנות מהאינטראקציות שלך עם החברים הזמניים שלך גם אם מחר הם ייעלמו. תהנה מכוס הקפה שאתה שותה בחברתם, מהחיוך שהצלחתה להוציא מהם או הם שהצליחו להוציא ממך.מהרגע שחוויתם ביחד שהוא ייחודיי ואקסקלוסיבי לך ולו בלבד, הוא חד פעמי ולא יחזור שוב. יכול להיות שבגישה כזו תצליח לשדר יותר ביטחון לסביבתך ולא תרגיש לא בנוח להתקשר כמה פעמים שצריך ( כן זה לא בושה להתקשר ולומר לחבר הרבה זמן לא נפגשנו אני ממש רוצה להיפגש איתך - בלי ביקורת ובלי דרישה) כך גם אם מדובר בחברים זמניים לא הפסדת דבר כי חווית את הרגע, נהנתה עם מישהו אחר והזמנת אותו להיות שותף איתך בחוויה כזו בעתיד. יש כאלו שיקבלו את ההזמנה שלך ויש כאלו שלא. לפעמים גם אנחנו נוטים לבצע את מלאכת החשיבה עבור ה "אחר" כלומר אנחנו חושבים שהוא לא מעוניין בחברתנו, שיש לו דרישות ספציפיות מחברות וכו'. חשוב מאוד לוותר על החשיבה הזו ופשוט להזמין לעוד חוויה בצורה אופטימית ולא פסימית. למשל:לחבר שלא ראית זמן ממושך אפשר להציע פעילות משותפת שנהניתם בה בעבר ולומר "הי חיים הרבה זמן לא שתינו בירה בחוף בוא נקבע יהיה ממש כיף לעשות את זה שוב" מאחל לך כל טוב ומפנה אותך למילות השיר "הולך נגד הרוח" של שלום חנוך: "תמיד הכי חשוך לפני עלות השחר" אל ייאוש, אתה מנסה ואם בדרך אחת לא ילך תנסה שוב בדרך אחרת סמוך, על עצמך שאתה יכול להגיע לפיתרון.. אלעד

שאלות שמיד עלו לי:

כשאתה אומר "מעגל חברתי איכותי" למה אתה מתכוון? מהן הציפיות שלך ממעגל כזה? איזו תרומה תהיה לך למעגל כזה? איפה ראית שמעגל כזה מתקיים? אם לא תמצא מעגל כזה, איזה חיים יהיו לך? ולהיפך - אם כן תמצא מעגל כזה איזה חיים יהיו לך? מה זה בעיניך "להיות בררן"? האם יש עוד מקומות אתה בררן מלבד בקשרים בין אישיים? מה צריך לקרות בפועל כדי שתרגיש שאתה יכול "להעריך" משהו (או מישהו)? בקיצור... (או לא כל כך בקיצור) אמרת כל מיני דברים אבל היה קשה לי לרדת לסוף דעתך. לך מאוד ברור למה אתה מתכוון כשאתה אומר "להעריך אחרים" "להיות אדם מורכב" "להיות בררן" "לרצות מעגל חברתי איכותי"... לדעתי, כדי לעזור לך באמת, צריך לדעת מאוד במדוייק למה אתה מתכוון כשאתה אומר את התגיות הללו על עצמך. הדבר היחידי שאני יכולה להגיד שהבנתי הוא שאתה נמצא בשלב בחיים בו התגבשה לך איזו דיעה (או כמה רעיונות) על עצמך, על אחרים, על איך העולם החברתי מתנהל ואיך מבחינתך רצוי שהוא יתנהל... וזה לא מוצא חן בעיניך. בלי להכיר אותך ואת הדיעות שלך ובלי להיכנס לעובי הקורה לגבי כמה הרעיונות הללו שלך תואמים למציאות, או כמה אתה מוכן להתגמש סביבם, אני לא רואה איך אפשר לענות לך. בעיקר כי לפי הכתיבה שלך אתה מצטייר כמי שמאוד מעמיק חשיבה בינו לבינו. כל מה שיכתבו לך פה יהיה ברמת סיסמאות שטחיות (קצת כמו שיצא לך להישמע כשניסית לשטח את עיקר העניינים) ולהערכתי לא יעזור לך להבין. וזה לא שאתה "צריך טיפול" בהיבט השכיח שלו, אבל נשמע לי שתוכל מאוד להפיק מכמה פגישות עם מישהו שיהיה מוכן להיכנס לעובי הקורה איתך ולעזור לך לעשות קצת סדר (בעיקר סדרי עדיפויות כי בערכים עסקינן).

Gr1ffin

New member
צודקת, אני אפרט

כשאני אומר מעגל חברתי איכותי אני מתכוון לאיכות חבריו, לאישיויות שנמצאות בו ולצורה שבה הוא מושך אנשים אחרים. כמובן שהכל מתמצה במידת ההנאה שאני אפיק בתוכו אבל אמרנו בלי סיסמאות. איזה תרומה תהיה לי למעגל כזה? שאלה טובה, אני פשוט אהיה מי שאני.. בסך הכל יש לי כמה תכונות שמייחדות אותי ושלא באות לידי ביטוי יותר מדי במעגל החברתי הנוכחי שלי שזה עוד אחד מהדברים שמבאסים בו. למשל - הצורה שבה אני מסוגל להתחיל שיחה מעניינת עם אנשים זרים בסיטואציה חברתית, חוש ההומור שלי, הספונטניות, המוזיקליות והעובדה שאני אוהב לארגן דברים לא רגילים וליזום ופשוט אצל החבר'ה שלי זה לא מקובל - אנחנו נמשכים לדברים הקבועים שלנו. בגדול אני לא חושב שאני איזה "לונה-פארק" של בנאדם. אני פשוט חושב שיש לי מה להציע. איפה ראיתי מעגל כזה? לקחתי חלק באחד כזה כשגרתי בחו"ל. האנשים בו היו קצת יותר מבוגרים ממני בגיל ~ 25, 26 בשלב קצת יותר מתקדם בחיים שלהם והם חיו את הרגע עד הסוף.. חוויות ויציאות כמו שהיו לי איתם מעולם לא היו לי, הם הכי מפרגנים והם עזרו לי להכיר המון בנות. היו לנו שיחות מאוד מעניינות ואנשים פשוט נמשכו אלינו. כשישבנו באיזה בר אנשים פשוט היו באים אלינו ומתחילים לדבר איתנו, היה אפשר לראות שכייף לנו ושאנחנו נהנים מהחברה אחד של השני, זה היה מאוד נחמד. הסיבה שחזרתי לארץ היא כי בסופו של דבר רציתי לימודים וכי לא הערכתי את זה מספיק כשזה היה לי, חשבתי שהסיבה שטוב לי ככה היא בזכותי ולא בזכותם ושכשאני אחזור לארץ אני אדע לשחזר את ההצלחות הללו. אני אחסוך לכם - לא הצלחתי בכלל. איך יראו החיים שלי כחלק ממעגל כזה? הם יהיו יותר כייפים בתור התחלה, הם יהיו יותר שלמים, יהיה לי משהו לצפות לו חוץ מהעבודה. ואולי ברגע שאני אסדר את החלק הזה בחיים שלי אני אתפנה כדי לחפש קשר משמעותי עם בת זוג. אני טיפוס שלא מעריך את רוב הדברים שיש לי וזו לא תכונה טובה. אני עובד על זה לאחרונה - ועושה שיפור די רציני בתחום, אבל זה לא משנה את העובדה שאין לי המון במשותף בצד של הנפש עם מעגל החברים הנוכחי שלי. הם אמנם בגילי אבל הם הרבה יותר "זקנים" ממני בכל מיני בחינות ואם בתקופת הצבא ניסיתי למשוך אותם לאן שאני רוצה, היום הבנתי שזה כבר לא יקרה, זה פשוט לא מי שהם - זה מי שאני. לגבי השאלה - מה צריך להיות כדי שאעריך משהו? הבעיה שלי היא שאני לעיתים צריך שאנשים אחרים גם יעריכו משהו בכדי שהוא יהיה מוערך על ידי, בצורה הזו אני קצת לא משהו. אבל בגדול אני חושב שככה הם רוב האנשים, לא? מקווה שהסברתי את עצמי בצורה שהיא לפחות - קצת מובנת יותר. תודה מראש.

elad1701

New member
אני לא בטוח אז אני מציע

אני ממש לא בטוח במה שאני הולך להגיד ותגיד לי איך שזה נשמע לך: אני חושב שבחו"ל חבריך קיבלו אותך כמו שאתה וזה עזר לך להיות מי שאתה: מביע את ההומור שלך, הספונטאניות, יכול הארגון והיזמה. נשמע שאולי באמת ישנו פער תרבותי שבמקום בו הייתה בחו"ל התקיימה קבלה חיובית בלתי מותנית שלך כאדם והם בכך למעשה "ראו" אותך ואת כישרונותיך. ייתכן שבגלל הפער התרבותי בארץ עם חבריך אתה נתקל במחסומים למיניהם, שהעיקרי ביניהם היא הצפייה שאחרים יעריכו משהו כדי שגם אתה תעריך אותו ואז אם המשהו הזה זה אתה - אז נוצרת אכזבה מחבריך שהם לא "רואים" אותך ומעריכים אותך. לדעתי התפקיד שלך דומה מאוד לתפקיד של חבריך מחו"ל. תראה לחבריך שאתה מקבל אותם כמו שהם, עם כל הדפקטים שלהם ואז אולי הם ייראו לך את כל הצדדים שאתה חושב שאין להם כמו: הומור, ספונטאניות וכו' תעזור להם אתה לחיות את הרגע. אתה מאשים אותם בחוסר פרגון, כיפיות וחוסר הנאה הדדית איתם, אבל צריך לזכור שצריך שנים לטאנגו. במידה ותבוא עם גישה כזו יכול להיות שתגלה אותם בצורה שלא הכרת ויכול להיות שבזכותך יימשכו אליכם אנשים כמו שקרה בחו"ל. מצטרף ליעל שטיפול יכול מאוד לסייע לך. לדעתי טיפול מתאים הוא טיפול שיעסוק בתכנים החברתיים שאתה חווה וכיצד לשכלל אותם. כמו שאמרת התחלת לפתח חושים חברתיים וייתכן שאיש מקצוע מתאים יוכל לשים את האצבע על המקומות שעדיין לא מספיק מחודדים אצלך בתחום הזה. בהצלחה :) אלעד

Gr1ffin

New member
זה נשמע לי

די מדוייק למען האמת. אני לא יודע מדוע שניכם משוכנעים שטיפול היא הדרך הטובה ביותר. פשוט מעולם לא הייתי בטיפול ואין לי מושג מה תהיה המשמעות של חוויה שכזו כלפי ולמה אוכל לצפות מחוויה כזו כלפי. אני אמנם מעולם לא הייתי אצל פסיכולוג אבל תמיד חשבתי שזה משהו שכנראה אעשה באיזשהו שלב בחיים כדי לנסות להבין חלק מהדברים לגבי טוב יותר. אמנם, אני די בטוח שמדובר בהוצאה כלכלית די גדולה לפי מה ששמעתי. ולכן, אע"פ שאני מאוד מעוניין לעבוד על חלק מהדברים הללו, לא בטוח שזה משהו שאוכל לעמוד בו כי אני חוסך כרגע ללימודים.

elad1701

New member
בקשר לטיפול

לא כל פסיכולוג מתאים לעניות דעתי לטפל בבעיות שהצגתה. ישנם גישות פסיכולוגיות שונות וחשוב לשאול פסיכולוג מהי השיטה בה הוא עובד וכיצד התהליך אמור להתבצע (חוזה טיפולי). לדעתי אתה צריך מטפל/פסיכולוג/יועץ שיעזור לך בנושא ספציפי ובצורה ישירה בבעיה המדוברת. ולא יציג לך שישנם תהליכים לא מודעים שלוקח זמן עד שהפיתרון ירקום עור וגידים - כזה דבר אתה לא צריך! חשוב שיהיה מישהו שאיתו אתה תתאר את הבעיה והוא יבדוק איתך ביחד את התגובות שלך ושל סביבתך וכך ביחד תוכלו לחשוב על דרכי פעולה אפשריות. אכן הטיפולים למיניהם לא זולים, כך שאם אתה מרגיש שאתה יכול לעשות זאת בכוחות עצמך עדיף שקודם כל תמצה את האפשרות הזו. במידה ולאורך זמן זה לא הולך כדי לשקול את נושא הטיפול על אף עלותו. בהצלחה אלעד

מכל מה שכתבת

הבנתי שהיה לך ניסיון חברתי מסוג מסויים שמאוד התאים לך, ונדמה לך שרק באופן זה אתה רוצה להיות חבר. יכול להיות שיש פער תרבותי ומה שאתה מצפה שישתחזר כאן, לא הולך. לא יודעת. בכל מקרה, יש כל מיני סוגים של קשרים וחברויות. אם מקובעים רק על דרך אחת שלדעתך היא הכי מתאימה, יוצא שאתה מפספס את הדרכים האחרות וכל הזמן משווה לזו האחת שאין. קצת כמו להיות תקוע על אקסית מיתולוגית.

למעלה