תמרע2

D X 9

New member
תמרע2

מפנה אותך לגוגל לחפש חומר על תסמונת ההמספרה הימנית או nvld.

תקראי קצת ואם מחתבר למה שקורה עם הילד שלך תעלי את האפשרות בפני רופא הילדים או מכון ההתפתחות ותשקלו אבחון וטיפול בקו הזה.

זה לא אותה תסמונת ולמה לפי חצי שעה זרקתי לסל

המחזור

תמרע2

New member
היא התכוונה אלי חחח תודה נשמה עכשיו אני מחפשת

ואין עליךךךך

NLVD לא מאובחן לפני גיל בי"ס לרוב לא לפני גיל

9
זאת לקות מאוד מאוד בעייתית היות שאין לה או בגינה שום עזרה
הלקות בעיקרון מתבטת בלקות חשבונאית - יש להם קושי ניכר הבנה מתמטית ולכן אי אפשר לאבחן בגילאי הגן
כמו כן סרבול מוטורי רציני .

אך ורק נוירופסיכולוגים מאושרים לאבחן את הלקות הזאת כדוגמת פרופ' ורדה גרוס צור מירושלים .

בגילאי הגן כשלוקחים ילד לאבחון עושים מעבר לאבחון הרפואי אבחון של מרפאה בעיסוק ואבחון פסיכולוגי ועם יש לקות שפתית אז גם אבחון קלינאית תקשורת .
יש לבדוק ברזל ואיכות שינה
כי חוסר בברזל או במאגרי הברזל ייתן תמונה של ילד היפר ברמות והטיפול יחסית קל ופשוט .

מניסיון של מעל 6 שנים עם ילד מורכב עד מאוד אשמח לנסות לעזור

ממליצה לקרוא

סגנונות למידה של המוח הימני לעומת המוח השמאלי
מתוך עלון החדשות האינטרנטי: "ידידי SPD" של מישל מיטשל.

(תרגמה: עדיה – אם חד גורית, מתוך האתר:
)http://www.sensory-processing-disor...ion-right-and-left-brain-learning-styles.html

שימו לב! זהו עלון ארוך, אבל מאוד אינפורמטיבי. אם אין לכם זמן לקרוא אותו במלואו, או לבדוק את הקישורים המצורפים, אני מציעה שתשמרו אותו בתיקיה חשובה או אפילו הדפיסו אותו להתייחסות מאוחרת!

הייתי רוצה לחלוק אתכם מחקר מיוחד, עליו עמלה קשה חברתי היקרה מישל מוריס (מרפאה בעיסוק).
אני תוהה...לכמה מכם יש "קשיים" עם ילדיכם בבית הספר? אה, שאלה מטופשת, אני יודעת...מכיוון שהתשובה היא בוודאי "רובכם"! בין אם זה יהיה לשמור אותם יציבים וממוקדים, להשלים משימות, לשמור על ארגון, להיות מספיק מעוררים ומאותגרים, משמעת, מיומנויות חברתיות, לעקוב אחר הוראות, כתב יד, העתקה מהלוח במדויק, קשיים בתפיסת מושגים בדרך בה מלמדים אותם וכו'...אני יכולה להמשיך עוד ועוד.
• האם ידעתם שאחת הסיבות לכך שזה עשוי לקרות, מיוחסת באופן ספציפי לאיזה צד של המוח דומיננטי יותר מהצד האחר?
• האם אי פעם האשמתם את ילדכם, את המורה של ילדכם או את עצמכם בדרמה שמתגלה כאשר מנסים לעשות עבודות בית ספר אותן יש לעשות?
• האם תהיתם, אם ילדיכם יהיה אי פעם "טוב יותר" בעבודות בית ספר?
• מתי יסתיימו הבעיות?
• מדוע אין הוא יכול ללמוד כמו שאר הילדים?
• האם אי פעם תהיתם מדוע הוא כל כך אינטליגנט אבל עדיין אינו מצליח להתמיד בקריאה או כתיבה?
• מדוע נדמה שהוא אינו שומע או מבין את מה שנלמד?
• מדוע ציוניו נמוכים למרות שאתם יודעים שהוא יכול "להצליח יותר"?
ובכן, מסתבר שיתכן וקיים הסבר טוב מאוד לכל זה!

האם ידעתם שמרבית הילדים עם SPD הינם תלמידים עם "מוח ימני"?
האם ידעתם גם שמרבית השיעורים נלמדים תוך חשיבה בראש ובראשונה על תלמידי "המוח השמאלי"?
אהה! פה טמונה הבעיה!

בעלון זה נסתכל על ההבדלים בין שתי ההמיספרות של המוח ומה משמעותה של דומיננטיות צד ימני מול צד שמאלי, עבורכם ועבור ילדכם. נלמד על עצמנו, על ילדינו, על הכיתה ועל אסטרטגיות למידה שיתאימו ביותר לסגנון הלמידה של ילדכם.
בין אם אתם הורה, מורה, איש מקצוע או מטפל/חבר משפחה אחר העובד עם ילדי SPD, מידע זה יהיה כה יקר ערך, אם אתם רוצים שילד יצליח אקדמית וגם לאורך חייו הבוגרים...שכן אנו תמיד לומדים, הלא כן?

בנוסף, עלינו להחדיר בטחון עצמי בילדינו. על ידי עבודה עם הנטיות המולדות הטבעיות שלהם ולא נגדם בניסיון להביא אותם "להסתגל" לשיטות לימוד מסורתיות, ניתן להם את אחת המתנות הטובות ביותר שאתם יכולים לדמיין! ידע זה יהיה מתנה נהדרת לילדכם. תודה לכם על שאתם לוקחים את זה הזמן לקרוא זאת.
(אל תתפלאו כאשר אתן קישור למקור משעשע לעזרה לזוגות "מנוגדים" באשר לדומיננטיות המיספרות המוח וכיצד זה משפיע על מערכות היחסים שלהם).

אז, אנו זקוקים לתובנה, ידע, הבנה וכוח לעזור לעצמנו, אנשי מקצוע הקשורים לבית הספר ולילדינו. מישל מוריס (יחד עם המחבר ג'פרי פריד) עושים עבודה נפלאה בכך שהם נותנים לנו לדעת כיצד...
"הייתי מעורבת בהסתכלות, חקירה ולמידת מחקרים כיצד ילדי ה-SPD שלנו לומדים ואני חשה שחשוב שכולנו נדע זאת. איני מכירה אף לא אחד מאיתנו שלא ראה בעיות כלשהן בלמידה, בין אם זה כתב יד, חשבון, איות, קריאה, מדעים...כל נושא יכול להיות קשה לילדינו, תלוי בחומרת ה-SPD שלהם וגורמים אחרים.
מחקרים עדכניים מראים שאחוז גבוה במידה ניכרת של ילדים עם SPD ו/או ADHD או היכן שהוא על הספקטרום יהיו לרוב תלמידי המיספרה ימנית.
העניין הוא: אם ילדכם אכן בעל העדפה ללמידה שבעיקרה היא מוחית-ימנית, עליכם לדעת על זה, מכיוון שזה ישפיע על סגנון למידתו ועשוי להיות מאוד מדכא בשיעורים בהם מלמדים לרוב לפי מוח שמאלי.
אולם, ניתן גם להתאמן ולחזק את זה למתנה כזו מדהימה, אשר ילדינו יכולים להשתמש בה ליתרונם האקדמי, כך שאל לנו להתעלם מהאפשרות או אפילו ההסתברות. עלינו ללמוד כיצד אנו יכולים לעזור להם בקלות להבין מתנות אלו וכיצד להשתמש בהן בכיתה, לתועלתם והצלחתם.
אז, ראשית, אני אעביר שאלון בן 20 שאלות (נלקח מספרו של ג'פרי פריד ילדים ימני-מוח בעולם מוחי-שמאלי) לגבי ילדכם, עליו תוכלו להשיב. אין זה מבחן מדעי, אבל הוא ייתן לכם רעיון כללי לגבי דומיננטיות מוח בצד ימני מול צד שמאלי...או שאתם עשויים אפילו למצוא שילדכם הוא בר מזל הלומד עם מכלול המוח, במידה והוא ייצא באמצע.
אח"כ אציג לכם את השאלון המלא למבוגרים (הישר מספרו של ג'פרי פריד), מכיוון שברגע שאתם יודעים מהו סגנון הלמידה של ילדכם, תצטרכו לבחון את שלכם!
כיצד אתם יכולים לעזור לילדכם? עליכם להבין כיצד הוא צריך ללמוד...ואינכם יכולים לעשות זאת, אלא אם כן אתם מבינים את דרככם שלכם, אשר עשויה להיות או לא להיות שונה משלו.
אח"כ נדבר על המשמעות של להיות בעל מוחי-ימני, שמאלי או מכלול המוח במושגים של למידה וכיצד ללמד אותם בצורה הטובה ביותר.
בזמן המענה על שאלות אלו זכרו שמדובר בנטיות ובהעדפות...מה ילדכם מעדיף, לא בהכרח מה שהוא עשה או מה שהוא עושה עכשיו אחרי חודשים ושנים של טיפול. מהי הנטייה הטבעית המולדת שלהם?

רצף המוח הימני-שמאלי לילדים

מצאי סגנונות למידה
_________ האם ילדכם מאוד מתפתל/מתנדנד?
_________ האם ילדכם מתקשה בצביעה או בכתיבה?
_________ האם ילדכם החל ללכת באיחור?
_________ האם ילדכם רגיש באופן קיצוני לביקורת?
_________ האם ילדכם בעל או נחשד כבעל אלרגיות, או אסטמה?
_________ האם ילדכם טוב עם צעצועי בניה/הרכבה, כגון לגו או Tinker toy?
_________ האם ילדכם טוב בהרכבת פאזלים ומבוכים?
_________ אם אתם מקריאים לילדכם ספר כמה פעמים, האם הוא מסוגל להשלים את המילים החסרות בזיכרון
מושלם כמעט?
_________ האם חשוב מאוד שילדכם יאהב את המורה שלו כדי להצליח בשיעור?
_________ האם ילדכם מוסח בקלות, או האם הוא חולם בהקיץ הרבה?
_________ האם ילדכם אינו מסוגל לסיים משימות באופן עקבי?
_________ האם ילדכם נוטה לפעול קודם ולחשוב אח"כ?
_________ האם אתם צריכים לגזור תוויות מבגדיו של ילדכם? האם הוא מעדיף בדים רכים?
_________ האם ילדכם מוצף באירועי ספורט, מסיבות קולניות או גני שעשועים?
_________ האם ילדכם נוטה להירתע מחיבוקים?
_________ האם ילדכם זקוק לתזכורות עקביות לעשות דברים מסוימים?
_________ האם ילדכם תחרותי מאוד ומתקשה להפסיד?
_________ האם לילדכם חוש הומור בריא, או האם הוא בעל יכולת מעל הממוצע להבין או ליצור משחק מילים?
_________ האם ילדכם פרפקציוניסט ברמה שזה יכול להפריע להתנסות בדברים חדשים? דברים צריכים להיעשות
"בדיוק כך".
_________ האם ילדכם יכול להיזכר בחופשה או אירועים אחרים מלפני שנה או שנתיים, בפרטים שופעים?

בעוד שיש כמה מבחנים מתוחכמים למדי בהם משתמשים אנשי מקצוע כדי לאמוד המיספריות (אחד מהם הוא מבחן דומיננטיות המוח של הרמן) "שאלון" זה עשוי לתת לכם מושג טוב למדי האם ילדכם הוא בעל מוח ימני, שמאלי או מכלול המוח, בהתבסס על מאפייני סגנון הלמידה והאישיות המתגלים בשאלות אלו.
אין זה מבחן מדעי, אבל הוא ייתן להורה, למורה או למטפל הבנה כללית על דומיננטיות מוחו של הילד.
ספרו על כמה שאלות עניתם כן. ככל שתהיינה יותר תשובות כן, כך יהיה ילדכם ימני יותר על הרצף הזה.

באופן כללי:
0-4 תגובות כן מצביעות על מוח שמאלי מאוד דומיננטי.
5-8 מוח שמאלי במקצת.
9-12 נחשב ללומד עם מכלול המוח.
13-16 העדפה מוחית ימנית במקצת.
17-20 מוח ימני מאוד.
(נלקח מ "ילדים ימני-מוח בעולם מוחי-שמאלי, מאת ג'פרי פריד M.A.T).

רצף המוח הימני-שמאלי לנוער ומבוגרים

מצאי סגנונות למידה
_________ האם אתם טובים יותר בזכירת פנים מאשר שמות?
_________ כאשר מוצג לכם צעצוע או משהו להרכבה, האם סביר שתשליכו את ההוראות ותבינו בעצמכם כיצד
לבנות אותו?
_________ האם אתם טובים יותר בחשיבה על רעיונות כאשר אתם מושארים לבד להתרכז, מאשר כשאתם עובדים
בקבוצה?
_________ האם אתם סומכים בעיקר על תמונות בניגוד לשמות ומילים כדי לזכור דברים?
_________ האם יש לכם שמיעה אקוטית במיוחד?
_________ האם אתם גוזרים את התוויות מהבגדים? האם אתם מעדיפים בגדים שהם רכים ובלויים ומוצאי

תקישי בגוגל הקובץ ה3 לא מצליחה לקשר לכאן

תשס"ד – טלי יפת A.M – מנהלת בי"ס ,אהבה"
תפקידי המחציות של המוח

המספרה ימנית המספרה שמאלית

גלובלית-הבנת ה"יער" פרטנית- רואה את ה"עצים"

קורפוס קולוסום
בו זמנית – השלם וחלקיו

האמוציונלית הלוגית , אנליטית
תהליכי החשיבה תהליכי החשיבה האנליטית
אינטואיטיביים

מבינה אלמנטים פרגמטיים זוהי האונה ה"מדברת"
בתקשורת – לא שפתיים: שפת גוף, ממונה על עיבוד שפה, תודעה לשונית,
ג'סטות, אינטואיציה. עיבוד סמלים - כי בה נמצאים שני המרכזים:
יודעת לזהות במשוש אך לא יודעת לקרוא מרכז ברוקה: אחראי על
כי לא יודעת לדבר. לא יודעת לענות על הדיבור, יצירת
השאלה " מה ראית? מה היה כתוב? שפה ודקדוק.
בפגיעה באזור זה נשארת ההבנה של שמות
עצם ופעלים אך אין הבנה של מילות קישור.
מרכז ורניקה אחראי על ההבנה.

אחראית של זיהוי שמות טובה בזיהוי פרטים קטנים
והכרת מקומות. בפגיעה :
חלקים שאחראים על זיהוי
פנים – מושמדים.

תפקודים ביצועיים (וכסלר) תפקודים מילוליים

אוצר מילים קטן אוצר מילים גדול

מזהה שמות עצם מוחשיים מזהה שמות עצם מופשטים.
קונקרטיים.

קוראת באופן אודיוגרפי מערכת לשונית מושלמת
אינה מסוגלת להתאים המכילה חוקי צליל וחוקי
כתב לצליל. תחביר.

- 2 -

עליונות בתהליכי עיבוד עליונות בתהליכי עיבוד
אינפורמציה מרחבית, אינפורמציה מילולית
כמותית, תבניתית. וסדרתית.
קושי במחצית ימין ישפיע על גיאוגרפיה
וכל מקצוע הדורש קריאת מפה.
קושי בגיאומטריה ובעיבוד תרשימים. דומיננטית במתמטיקה.

(90% ממה שנלמד בבית הספר).

ילד ימני יצייר כמו במציאות- ילד שמאלי יצייר בסכמות
את כל פרטי הפרטים וגם ( כל הסטריאוטיפים בציור)
עומק.
יצירתיות – אומנות.

כדי לשפר את נושא הכתיבה ( בעיות ויזיומוטוריות ) יש לנטרל את מוח שמאל ולאמן את מוח ימין.

לא רלוונטית לקריאה. רלוונטית לקריאה.
היפוך אותיות, כתב ראי,
חילוף מקום, כוון כתיבת
האותיות, עיבוד סמלים.

ילד תקין לא קורא רק בצד שמאל של המוח. הוא תמיד נעזר בצד ימין: תמיד מפעיל אסוציאציות וסכמות קריאה.

אסוציאטיבית- הקריאה זיכרון שמיעתי טוב.
מרפרפת ועושים אסוציאציות
לכן קל להם יותר לקרוא אנליזה וסינתזה פונטיים.
ללא ניקוד. גיל 4 : א - מיר
גיל 6 : א – מי – ר
תפיסה גלובלית- תפיסת
שלמויות המאפשרת זכירה
של אין ספור תבניות.
הקושי בעברית שהתבניות
זהות זו לזו ואי אפשר לאחסן
בזיכרון תבניות בודדות.

- 3 -

אוצר מילים יומי. שפת שפה כתובה – אוצר המילים
הסביבה שלו בסיסית ובה שלו רחב יותר מאשר
מושגים בסיסיים של חיי בשפה הדבורה.
יום יום- שפה פרגמטית.

דיסגרפיה – קושי בעיבוד תהליכי עיבוד בכתיבה
גרפו – מוטורי: שגיאות כתיב.
קושי בעיבוד מידע חזותי
והעברתו לתכנון תנועתי, תוך
שילובו עם הביצוע של כף
היד.

כשרים בתחום חברתי – רגשי
הסתגלותי: הסתגלות לחידושים.
יכולת חברתית (בשיפוט
חברתי וביצירת קשרים חברתיים).
יציבות רגשית.

דיסלקציה: ( כתוצאה מפגיעה בהמספרה השמאלית)

בעיה בעיבוד הפונולוגי ( הפועל על סמך כללי התמרת גרפימה לפונימה).
קושי בפירוק מילים לסגמנטים אורתוגרפיים שמתורגמים פונולוגית.
קושי בתהליך של BOTTOM UP שבו השלבים נבנים אחד אחרי השני.
קושי בפענוח- קריאת מילות טפל, זיהוי מילים וקידוד איות, קושי בשיום, בזכירת פרטים ( בזיכרון של שיחזור הטקסט ).
קושי בזיכרון שמיעתי.
קושי בעיבוד אינפורמציה הדורשת חשיבה אנליטית, עומס גירויים, עומס שמות, תאריכים.
דיסנומיה – קושי באחזור קודים פונולוגיים ידועים מהזיכרון לטווח ארוך ( קושי באחסון או בשליפה).

- 4 -
ילד דיסלקטי

הקושי:
כשהפגיעה היא בצד שמאל יתקשה הילד הדיסלקטי לקשר סמל לצליל, יתקשה לאחסן ולשלוף.
יש לעבוד אתו בשיטה של נמוטכניקה – מתן משמעות לסימנים כדי ליצור קשר אסוציאטיבי. לקשר את א למשהו כמו שם
-אלון- שלא תישאר רק א.

הקושי:
לילד דיסלקטי שנשען על צד ימין אסור לתת טקסט שהידע הקודם שלו איננו. ילד דיסלקטי לא יפענח אם אין לו ידע קודם.
הידע עוזר לפענוח.

הקושי:
קריאת כתב מנוקד . ילד דיסלקטי שצד ימין שלו חזק ישתמש יותר באסוציאציות מאשר בפענוח ולכן יהיה לו קל יותר לקרוא ללא ניקוד.

שפה דבורה יש בשני חלקי המוח. לכן לילדים דיסלקטיים אין קושי בהאזנה ובדיבור ויש להקפיד לבחון אותם בעל פה.

כתיבה : ( כתוצאה מפגיעה בהמספרה השמאלית)

קושי ביכולת לעבור מקורא פסיבי לקורא אקטיבי:

- לארגן את הידיעות למבנה בעל רצף, סדר, טקסט מלוכד.

- יצירת מערכת הקשרים ( קשר בין ארגון מידע בהבעה בעל פה
לבין להבעה בכתב).

- קושי בתרגום רעיונות לשפה כתובה.

- קושי ביכולת התחבירית : זכירת כללים וחוקים ליצירת מבני
משפט.

- 5 -

- קושי בדקדוק: זכירת חוקי לשון כגון חוקי זמנים.

- השלכה על כתיבה בשפה זרה.

- השלכה על מקצועות מדעיים ( כגון כימיה, פיסיקה, ביולוגיה).

כתיב : ( כתוצאה מפגיעה בהמספרה השמאלית)

שגיאות כתיב.

קושי ביכולת איות מדויקת.

חשבון : ( כתוצאה מפגיעה בהמספרה השמאלית)

קושי בראיה פרטנית- רואה את ה"עצים"

קושי בתהליכי החשיבה הלוגית – אנליטית. התלמיד משתמש בתהליכי חשיבה אינטואיטיביים. ( סגנון החרגול ).

קושי בעיבוד שפת החשבון ( זו האונה המדברת )- קושי במערכת הלשונית – בניסוח חוקי החשבון.
קושי בעיבוד אינפורמציה הדורשת חשיבה אנליטית בעומס גירויים.

קושי בעיבוד סמלים חשבוניים.

פגיעה מרכז ורניקה האחראי על ההבנה.

קושי בתהליכי עיבוד אינפורמציה סידרתית.

קושי בקריאת החשבון: היפוך מספרים, כתב ראי, חילוף מקום, כוון כתיבת המספרים.

קושי בשיום, בזכירת פרטים ( בזיכרון של שיחזור הטקסט ).
קושי בזיכרון שמיעתי.

- 6 -

דיסנומיה – קושי באחזור קודים חשבוניים ידועים מהזיכרון לטווח ארוך ( קושי באחסון או בשליפה).

חשוב לדעת:

א. כשהפגיעה היא בצד שמאל יתקשה הילד הדיסקלקולי לקשר סמל לצליל, יתקשה לאחסן ולשלוף.
יש לעבוד אתו בשיטה של נמוטכניקה – מתן משמעות
לסימנים כדי ליצור קשר אסוציאטיבי.

ב. לילד דיסקלקולי שנשען על צד ימין אסור לתת טקסט
שהידע הקודם שלו איננו. ילד דיסלקטי לא יפענח אם אין
לו ידע קודם. הידע עוזר לפענוח.

ג. קיימת תפיסה גלובלית- תפיסת שלמויות המאפשרת
זכירה של אין ספור תבניות. – רצוי לעבוד עם סכמות
בכרטיסי ניווט.

D X 9

New member
אני חושבת שהשאלון הזה מתאים לילדי בית ספר

ופחות לגיל הרך.

אז לא הבנתי מה ההבדל בין שני המונחים שציינתי, את יכול הלהסביר?

תמרע2

New member
ואייי כנסי

קודם כול
רציתי להגיד לך תודה רבה וגם לדבר איתך בפון אבל א ני מבינה אותך .מחכה שהבנות יפתרו לי את התקלה .
יש כמה דברים שבאמת זה אורי אין ספר . קבעתי תור לרופאה מאבחנת באופן פרטי בינתיים בעוד שבועיים כי התור בביח עפולה הוא ה ישמור ועם כול הכבוד אני רוצה לטפל בבעיה שלו עוד השנה כי אם זה לא ישתפר הוא יעבור לגן משולב .
כשאני יהיה אצל המאבחנת אני יעלה בפניה את התסמונת הזו וככה נתחיל בכיוונים ואני מזכירה לך שגם מפריע לי שהוא לא יושב על הטוסיק אלוהיםםםם כמה קשה להעסיק אותו .
בכול אופן בעלי אתמול קנה לא אורגן קטן עם מוזיקה והוא התעסק בזה יפה בכול אופן הוא מאוד אוהב מוזיקה וריקודים אבל בכול זאת עם כול הכבוד מה יהיה בבי"ס ?מזה אני מודאגת שהוא לא יושבבבבבב
תודה רבה לך על האיכפתיות כי אתמול בכיתי המון
מה קורה אצלכם איך הילד ?

תמרע2

New member
היי DX9

למה אני שוברת את הראש יש לי אימייל אני יתן לך שלחי לי הודעה ואני יכתוב מס פון ופייסבוק הולך?
המייל שלי הוא [email protected]

למעלה