תמונות - נוסטלגיה

een ogenblik

New member
תמונות - נוסטלגיה

שבתי מלאת מרץ מטיול בשמש, והחלטתי לסדר את התמונות שלקחתי באזכרה לסבתי. איני יודעת אם אתם זוכרים, אבל בכריסמס סבתי נפטרה, ואני נסעתי בינואר להיות עם אמי. לאחר האזכרה וגילוי מצבה, התכנסנו כל המשפחה בבית סבתי, הבטנו בתמונות מוינה, מהאוניה לארץ, קרובים רחוקים, ינקותה של אמי. כאשר נפרדנו, אספתי חלק מן התמונות, תוך תיקווה שהתמונות האחרות ישמרו על ידי מישהו ברצינות. את תמונת החתונה של סבי וסבתי כולם רצו, אז דאגתי לעשות לה רפורודוקציות רבות, כך שלכולם יהיה עותק. אמי התעקשה להחזיק בעותק המקורי, המהוי ודהוי. הבטתי היום בתמונה זו. קשה לראות את החיפזון בתמונה זו. חיפזון של חתונה הנערכת בלחץ זמן, בהתאם לאישור העליה שהתקבל, יום לפני היציאה לדרך לארץ ישראל, תוך עזיבת כל המוכר והידוע מאחוריהם בוינה. סבי נראה מהודר כפי שבשום תמונה אחרת לא נראה, עם החליפה השחורה, המטפחת המבצבצת מכיס מקטורנו, הכפפות האחוזות בידו. סבתי מישרה מבט אל המצלמה, ידיה אוחזות בזר, ועל ראשה עיטור צנוע, המחזיק את ההינומה הנשרכת מאחור. הם היו בני מזל. לא רק בעזיבתם את וינה לפני האנשלוס, אלא בכך שחלקים נכבדים מידידיהם ומשפחתם הגיעו בסופו של דבר יחד אל קרית ביאליק. קרית ביאליק של ילדותי דמתה יותר לכפר בלגי, מאשר לחברת המהגרים הישראלית. קרובי משפחה בכל רחוב, ידידי ילדות של סבי וסבתי בכל מקום שהעין נפלה עליו. אבל הם לא ידעו זאת באותו יום, ונראים חמורי סבר מן הראוי לאנשים צעירים ביום חתונתם. נתקעתי בסידור התמונות. אולי אמשיך מאוחר יותר, אל תמונות דודותיה של אימי, חתונות, גירושים, ילדים שמתו. מספיק לי היום.

ipple®

New member
לפעמים אני תוהה מה חושבים עלינו

הסבים והסבתות שלנו (או אלו שלהם) שעזבו הכל מאחור ועלו לארץ מתוך אדיאולוגיה, ציונות, אמונה וכו'. נלחמו בטורקים, בבריטים, בקדחת. הפריחו את השממה והנגב, הקימו מושבות וערים... והינה אנחנו הצאצאים שלהם ודור ההמשך, עשינו "סיבוב פרסה" ובנינו או בתהליך של בניית החיים שלנו "בגולה". לפעמים אני תוהה מה הם היו אומרים לנו אם היינו נפגשים איתם.... סתם מחשבה של אחת - דור שישי בארץ (או נכון להיום בחו"ל)

אצלי לא צריך ללכת רחוק. ההורים שלי

הם אלו שהחליטו לעזוב את כל הנוחות שהיתה להם בחו"ל ולעלות מתוך ציונות אמיתית (בעקבות מלחמת ששת הימים ואחרי יום הכיפורים) לישראל. והנה אני, בוחרת ממש בסיבוב פרסה אמיתי. וזה אכן קשה!

ipple®

New member
שכחתי לציין שמהצד השני שלי...

אני דור ראשון בארץ. אבא שלי עלה לארץ מתוך ציונות אמיתית ותחושה של שליחות... ובדיוק כמוך גם אני נמצאת היום פה ולא שם.... (מה שבטוח זה שלפחות הסבתא שלי פה שמחה שיש לה נציגות מקומית של המשפחה בארץ).

een ogenblik

New member
בעיה אחרת

איני חושבת שלמי מהם הפריעה העובדה שאחי ואני הלכנו לחפש את גורלנו במקומות אחרים. לאמי מפריעה העובדה (וסביר להניח שגם לסביי משני הצדדים, אם היו בחיים), שאנו בודדים מבחינה משפחתית. גם אבי וגם אמי גדלו במשפחות מלאות עם סבים, הורים של סבים, דודים ובני דודים, ובדרך כלל במרחק די סביר (אמי במרחקי יריקה מרוב קרוביה, ואבי במרחקים של רכיבה על אופניים מחלקים נרחבים). מפריע להם שאחי ואני נמצאים כל אחד במקום אחר, ולגבי המצב קצת פחות מפריע, כי לאיש יש דוד בפריז, אז הם מרגישים שאנו לא לגמרי מבודדים.

ipple®

New member
אם יש משהו שבאמת חסר לי פה

אז זו המשפחה, ויותר מהכל הקטנטנים של המישפוחה שמביקור לביקור גדלים יותר ויותר מהר.... למרות שיש לי גם פה משפחה זה עדיין לא אותו הדבר. אני מניחה שאחד הגורמים שמקלים על המרחק היא הטכנולוגיה: natmeeting עם וידאו קונפרנסינג מחולל פלאים כאשר הגעגועים מתגברים...

shlomitit

New member
אצלי זה היה הפוך

אמא שלי שגדלה מגיל תשע בלי אבא (שואה) ומגיל שתים עשרה בלי אמא (מלחמת השחרור) אמרה שהכי קשה לה לחשוב עלי במקום זר בלי משפחה, כי היא יודעת מה זה להיות בלי משפחה. ועוד באיטליה, שעם כל חיבתה למקום, זו בכל זאת המדינה שבה היא גרה באותה תקופה רבת תהפוכות, כשבאמת כל המשפחה היתה מפוזרת במנזרים ומשפחות אומנות. אבל היא התרגלה והבינה, ועכשיו כשאנחנו מדברות במסנג'ר כל יום כמעט, היא מרגישה כאילו אני לידה.

במקרה שלי

דווקא סבתי (ממקימי אחד היישובים בארץ שלא ננקוב כאן בשמו) היא היא החוזרת ואומרת בכל ביקור שלי בארץ: "תישאר שם.. מה יש לחפש פה.."

י ש1

New member
בעייה אחרת 2

אצלי המקרה קצת יותר מורכב. אני צאצא לניצול שואה, וכיום מתגורר בגרמניה. כמובן שנמצאו הנשמות ששאלו - ומה יש להורים להגיד על זה? סתם עוד נקודה להרהור.

forglemmigej

New member
זות באמת דילמה

לגור בgermany. אך בל נשכח שההחלטה להגר לישראל היתה של הורנו בלבד ,ואירופה היתה אחרת אז. זה לא שאנו פחות ציונים אלא שהמציאות השתנתה ,והיום כל אחד בוחר להיטיב את חייו אם זה בעבודה אחרת ,עיר אחרת ו... לפעמים גם ארץ אחרת! אולי הורי מתגלגלים בקבר שאני כבר לא בארץ חמדת, אבל כמו שהחלטתם לעלות לארץ היתה שלהם בלבד, וכך הם בעצם ניצלו מצפרני הנאצים, ההחלטה שלי לחזור לאירופה אולי מצילה אותי מהמצב הנורא ששורר היום בארץ.

adimayer

New member
אכן מורכב, ואפילו מורכב יותר המקרה

שלי. לא רק שאני בת למשפחה ניצולת שואה שגרה בגרמניה, אלא אני גם נשואה לגרמני. כמובן שלהרבה אנשים היה ויש מה להגיד, אבל הכי הכי קשה זה העובדה שמאז שעברתי לגור בגרמניה, אבא שלי ניתק איתי את הקשר. הוא לא מוכן ולא רוצה לקבל את הקשר הזה.

peleds

New member
אספר לך סיפור נחמד....../images/Emo42.gif

כשהחלטתי לספר לסבתי (שתחיה בת 87) ולסבי (שיחיה בן 93) שגרים בנהריה שאני עוזב לגור עם חברתי, שאף אחד טרם ראה, בפינלנד הרחוקה. אז היא אמרה משהו שלא אשכח בחיים "נכדי, היא אמרה, לך לגור באירופה וסקנדינביה לך לך לכיכן שתרצה שמה (כך היא אמרה) כי לפני 54 שנים אותי ואת סבך גירשו משם...כך שלא משנה מה אומרת אימך (פולניה) אירופה וסקנדינביה היא גם שלנו לא רק 'שלהם'." ומאז אני מצטט אותה בכל מקום. כולל פעם בשגרירות "היפה והחמה" (בתחת שלי חמה) שבהלסינקי, שהגיעו כמה שחקנים מתאטרון חיפה וממש ירדו עלי שאיך עזבתי את הארץ. וכאשר שמעו את הסיפור הם שתקו כמו דגים... אז הינה לך מה לפחות זוג סבים חושב עלינו

דילמות מהחיים

הורי עלו ארצה מתוך ציונות. מתוך כאב הם אומרים לי היום שהם שמחים שאני גרה בחו"ל כי זאת לא המדינה שעליה הם חלמו... והם גם לא רואים עתיד למדינה מבחינה דמוגראפית. אבל אני לא רואה את עצמי מזדקנת באנגליה, ככה שאני עוד אחזור... ואני לא רק מאיימת.

doram44

New member
חיזקו ואימצו.

יהודים נודדים אנחנו..לכול אחד יש בחירה איפה למצא את מקומו. זה נכון שקשה אבל קשה זה תמיד. אני בארץ והורי ניצולים שניהם ועבודתי לוקחת אותי למקומות בעולם ואני יודעת שבחוץ הייתי יכולה לחיות ברווחה. אני מרגישה מחוייבתעדיין לפה, אבל נכון ששם זה גם שלנו. בברלין אני מרגישה בבית וחבל לי שדווקא עכשיו בשבוע הזה מגלים לוח זיכרון בבית היתומים של אמא שלי ואחותה ובגלל המצב והקור והגיל הן לא נוסעות לטקס. אני יודעת שהן נקרעות בתוכן והן היו רוצות להגיד קדיש או שיגידו קדיש וישראלים כי בשבילן יש לזה משמעות וחשוב להן שיש ישראלים ומישהו של אחרי יבוא ויראה שאנחנו ישנם ואנחנו גם נמצאים בכול מקום שממנו גרשו אחרים מאיתנו למות. אנחנו פה אומנם לא יכולים לעשות כלום אבל אתם יכולים.. היו חזקים יש לכול דבר משמעות. ואולי גם סיבה שגדולה מאיתנו.

למעלה