תלמיד עולה חדש

תלמיד עולה חדש

שאלה לי אל הפורום המכובד

בתחילת השנה הגיע לבית הספר עולה חדש מחבר העמים.
ילד מקסים פיקח בעל רצון ללמוד - אבל - לא דובר מילה עברית

מתחילת השנה הוא יושב בכיתה ולא מבין כלום (ולמרות זאת לא מפריע)
פשוט רחמים על הילד

ואני שואל - האם מערכת החינוך פשטה את הרגל עד כדי כך שאין לה מענה לילדים עולים ?
אני סמוך ובטוח שחוץ ממנו יש עוד עולים בכיתות נוספות עם בעיה דומה.
האם מישהו יודע מה המענה המערכתי למקרים כאלה ?

תודה

אייר19

New member
אף אחד לא יושב איתו בפרטניות?

לבי"ס תיכון אחדים שאני מכירה נבנתה משרה "מרכז/ת עולים" כדי לטפל בדיוק בענין זה.

תאנוש

New member
גם אצלנו יש ילדה כזו

עלתה מצרפת ולא יודעת מילה עברית. בתיכון אין שעות אולפן ולכן אין לה תגבור בלמידת עברית, היא יושבת בכיתה ולא מבינה כלום, ובכל זאת העמדה שהיא חייבת להיות בכיתה כדי ליצור לה לפחות מערך חברתי ולא לבודד אותה לחלוטין.
יש אצלנו כיתת עולים - מוציאים תלמידים מכל השכבות ללמוד את המקצוע הנדרש, לעיתים מקצוע אחד ולעיתים יותר, תלוי החלטת בית ספר. השנה היא לומדת בכיתת עולים לבגרות בלשון.

נעם34

New member
בטח שיש שעות עולים בתיכון

וגם ספרי לימוד תואמים והדרכה צמודה.

בי,ס מקבל את השעות , אם הוא לא נותן אותן זה כבר סיפור אחר וצריך לעודד את ההורים להתלונן .

תאנוש

New member
אוקי, כתבתי שיש שעות עולים

וגם כתבתי שאין שעות אולפן לכן לא מלמדים עברית מההתחלה אלא את החומר הלימודי בהקלות של העולים.

נעם34

New member
היא אמורה ללמוד קודם כל עברית

לפני החומר של הבגרות אלה ההוראות המפורשות של משרד החינוך.

אם יש לילד מס ת.ז. בי"ס מקבל שעות עולים

אלו שעות מיוחדות שמיועדות עבורו

gilati10

New member
גם אצלנו יש כמה תלמידים כאלה ועוד מצופה מאיתנו להכין אותם

לבגרות בלשון.
מערכת אטומה.

נעם34

New member
יש להם בגרות בשפת אם או מותאמת

תלוי כמה זמן הם בארץ והם אמורים לקבל שעות עולים ובתיכון זה שנתיים - בית הספר מקבל בשבילם שעות זה שהוא לא נותן אותם זה מחדל וצריך לעודד את ההורים להתלונן.

לגיל ולכולם

ראשית תודה על התגובות

הדבר הזה הוא הרבה מעבר לאטימות.
אכן נותנים להם שעות עולים - שעתיים שלוש בשבוע
אכן יש שעורים פרטניים - עוד כמה שעות בשבוע
אכן יש להם מבחנים מותאמים - מבחנים קלים יותר

אבל כל זה לא רלוונטי בכלל - המדד הוא לא כמה קיבלו במבחן זה או אחר
השאלה כאן היא האם הזמן שלהם מנוצל בצורה מיטבית
הם עלו לארץ עם כל הקשיים הכרוכים בכך
ועכשיו הם יושבים בכיתה - מבזבזים זמן שלא יחזור אף פעם - מקשיבים ל"בלה בלה בלה" אותו הם לא מבינים כיוון שאינם דוברי עברית

זה פשוט הזוי שלמערכת אין מענה פרט למבחנים מותאמים

נעם34

New member
אבל זה לא נכון

הם אמורים לקבל הרבה יותר משעתיים שלוש בשבוע , יש הרבה איך לעזור להם בכיתה ומגיעה לכל הצוות הדרכה איך לעבוד איתם (מה הם יעשו איתה זה עניין אחר ) זה עניין של בית ספר שמחליט אם הוא מוכן להתאמץ לקליטת עליה או להעביר את הזמן חוץ מעניין השעות כמובן אותן הוא חייב לתת בכל מקרה

גילוי נאות אני מדריכה מחוזית בתחום של עולים חדשים בשנה הראשונה ונכנסת לעשרות בתי ספר.

עצם העובדה

שזה עניין של בית הספר כמו שאת כותבת רק מעידה על כך שאין מענה מערכתי אלא מענה נקודתי במקרה הטוב.
למעשה נראה שכול התהליך והאחריות מגולגלים למטה כלפי המורים.

האמירה "אם הוא מוכן להתאמץ לקליטת עליה" היא מקוממת, היא למעשה מעידה על כך שהמערכת ניערה את חוצנה מהעניין והאחריות מוטלת שוב על כתפי המורים.
אם מורי בית הספר ירצו להתאמץ על חשבון זמנם הפנוי, ללכת ולבקש טובות ממישהו שדובר את שפת התלמיד (רוסית במקרה שלי) לתרגם את העבודות או המבחנים אז טוב, ואם לא אז לא.

את גם כותבת שמגיעה למורים "הדרכה" איך לעבוד איתם - אני מנחש שזה יצרוך מהמורה זמן (חוץ מההדרכה) להכין למשל לתלמיד חומרים מיוחדים (אולי גם בשפה אחרת) ופעילות נוספת וזאת כמובן בהתנדבות וללא תמורה - ואולי לכך כיוונת בדבריך לגבי "מה הם יעשו איתה זה עניין אחר" ?

הייתי מצפה שיהיו בארגז הכלים של המדריכה המחוזית כלים הרבה יותר טובים מאשר - "בית ספר יתאמץ לקליטת עליה" או המורים יתנדבו לקלוט עליה על חשבון זמנם הפנוי.

נעם34

New member
ממש לא נכון אין לי מושג איפה את/ה עובדים

כשאני באה להדריך מפנים את המורה בהשעת ההוראה שלו , בבית ספר מצטיין במיוחד פינו את כל מורי השכבה כל פעם לשעה וחצי (3 שכבות) , מחר למשל אני מגיעה לאיזשהו תיכון לישיבת מורים כדי לעשות הדרכה לכל הצוות בבת אחת - אבל שוב לא כל בית ספר מוכן להתאמץ. חוץ מזה שגם אני כמו הרבה מורים זמינה מאוד באימיילים ובטלפון וכשצריך עזרה תמיד מוזמנים ליצור קשר לפני הביקור הבא שלי והרוב באמת עושים את זה

מורם לא נדרשים לתרגם כלום ,זה לא תפקידם ויש בהחלט הרבה חומרים מוכנים שצריך להשתמש בהם כולל החומר של הכיתה עצמה שעם קצת מאמץ ורצון טוב ובללי שום תרגום אפשר להנגיש לעולים חדשים (למשל בשעות הפרטניות שזה חלק מיעודן )
תרגומים - צריך להיות מישהוי יעודי שזה תפקידו , הוא מקבל על זה כסף והם אמורים להיות רק בתחום התקשורת עם ההורים (דפי קשר,אימיילים ,אספות הורים , טלפונים ) שוב אבל בית הספר צריך להתאמץ למצוא אחד כזה .

בקיצור יש מה לעשות והרבה אבל זה דורש התארגנות מערכתית ולא הכל על חשבון המורים ולפעמים רק לפעמים שווה קצת להתאמץ בתור מורה ולחסוך הפרעות של ילד משועמם כמו שעושים כשמשולב ילד לקוי למידה בכיתה או ילד מחונן.

אבל הכי טוב לשפוך קיטונות על המערכת .
יש מפקח על קליטת העליה במחוז תרימו אליו טלפון ותגידו שאתם לא מקבלים שעות והדרכה יעלו את ביה"ס על המוקד על כזה דבר וכבר ראיתי את זה במו עיני ויותר מפעם אחת

נעם34

New member
יש לי גם וגם

הרוב יסודי אבל אני נכנסת גם לחטיבה ולתיכון . (תלוי כמה בתי ספר מוכנים להשתמש בכישורי יש כאלה שהכריחו את כל המורים לקבל הדרכה ואחרים גורמים לי לתלוש שערות ויש לי אחד שאני לא מוכנה להגיע אליו יותר ושיסיתי בו את המפקחת )

למעלה