תליה

תליה

ויכוח די עקשני ועצבני מתנהל ביני לבין עוד בחור, בקורס מדריכים האחרון אמרו וגם בקורס חובשים שמתקיים איפשהו בפעתי הארץ ששבירת מפרקת היא לא שבירה של הדנס.... אם זה אכן נכון אז מה היא למעשה שבירת המפרקת??? והאם הפגיעה היא ב גזע המוח או למעשה בחוט השדרה באיזור של C1 ו C2???

עיינתי קצת באטלס...

ולדעתי שבירת המפרקת היא כן שבירה של הדנס - אותה בליטה של חוליה סי-2 (axis) לתוך הטבעת שיוצרת חוליה סי-1 (אטלס). הפגיעה בגובה זה היא בחוט השדרה שכן גזע המח מסתיים קצת למעלה מנקודה זו בני

LeonH

New member
ממה שאני יודע..

בשבירת מפרקת תיתכן שבירה של הדנס (dens) אך זה לא קורה תמיד.. בעיקרון מה שמכונה שבירת מפרקת זה בעצם קריעת הגידים שמחזיקים את הדנס במקומה (בחלק הפנימי האחורי של האטלס).. כתוצאה שקריעת הגידים הדנס משתחררת, ואז לוחצת על גזע המוח ופוגעת בו. תקנו אותי בבקשה אם אני טועה..

כדי שיהיה קל יותר...

מישהו מוכן בעזרת שתי התמונות המצורפות (או שיוסיף משלו) להסביר קצת על מה מדובר...

nikonit

New member
זה יהיה קצת קשה...

אלי היקר, התמונות שצירפת מכוונות לכל עמוד השדרה, או אף לכל מערכת השלד של פלג הגוף העליון. האטלס היא החוליה העליונה מבין החוליות הצוואריות (C1), עליה "יושבת" הגולגולת, והדנס הוא בליטה בחוליה השניה, (C2, Axis). לכן כדי להסביר לך בדיוק על מה מדובר, צריך תמונה מפורטת יותר של החוליות הצוואריות, רצוי בחתך ורטיקלי, רוחבי. לצערי לא עומד לרשותי אטלס, ואפילו לא ספר אנטומיה נורמלי, לכן אני לא יכולה להוסיף כאן משהו יותר מוצלח. שיהיה בהצלחה, ניקוניט.

LeonH

New member
הנה תמונות יותר ברורות..

הנה תמונות של החוליות הצאווריות הראשונות אטלס (Atlas) ואקסיס (Axis) מקווה שהן יעזרו... (הלינקים לתמונות למטה)

אז הסבר קצר

מה שראינו בהודעה שעליה אני מגיב הוא מבט מלמעלה על החוליות C1 ו- C2. החולי העליונה יותר, C1 היא טבעתית. ה"כדור" או "שמיציג עגול" שמצוי בחלק התחתון של הטבעת מבפנים הוא למעשה אותה בליטה של C2 אל תוך C1, בליטה שאנו קוראין לה dense. אגב כמה דברים למי שעוד לא קלט: 1. C מציין Cervical, כלומר צווארי, כפי שהחוליות בגובה החזה נקראות T1-12 כאשר T מציין Thoracic, כלומר חזי. 2. C1=Atlas, C2=Axis. עוד פרט להעשרה: חולים בדלקת פרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis) מצויים בסיכון לפגיעה בחוט השדרה בגובה זה כיוון שיש במסגרת מחלתם תופעה הקרויה Atlanto-Axial instability, שכשמה כן היא. בני

לאון,

ברוב המקרים אכן לא תהיה שבירת מפרקת.... אני מדברת על מקרה שבו כן תהיה שבירת מפרקת...

למעלה