תכנון "מזגן"

תכנון "מזגן"

שלום לכולם. יש לי רעיון ל"מזגן". (מדובר בחדר קטן ואטום שאין אפשרות לשים בו מזגן רגיל) לקחת מיכל המיכל קרח - משהו כמו קופסת גלידה מלאה במים ששמים בפריז'ר, ולחבר איליה חוט מתכת מוליך חום שיהיה מסועף כרשת על הקיר. מה דעתכם? יכול לעבוד? ובנוסף - אולי תרמו לי פיסת ידע נחוצה - איזו מתכת היא גם גמישה (מגיעה בצורת סליל מן הסתם) וגם מוליכה טוב חום? (או קור:)

mandela22

New member
2 בעיות

1. מה תעשה כשיגמר הקרח ? (זה מזכיר לי את אריק מרחוב סומסום שגילה כי הקרח שלו נעלם: "דג גועלי גנב לי את קוביות הקרח שלי") 2. אדי מים באויר יתעבו על הרשת ויתחילו לטפטף על הרצפה. ומי ינקה אז ?

Honey Bunny

New member
עוד בעיה

עד כמה שידוע לי מתכות לא יכולות להוליך קור, רק חום. אם תשים את הקצה של המתכת במיכל קר הקור לא יתפשט לאורכה והיא לא תוכל "לפלוט קור" לחלל החדר כי הוא לא אנרגיה כמו חום. אולי היא תתקשה קצת לא יותר. (תקנו אותי אם אני טועה..)

eli44

New member
וודאי שאתה טועה

קור זה חום נמוך ! כך שכל דבר שמוליך חום יוליך גם קור !!! אתה יכול לעשות ניסוי פשוט טבול נייר אלומיניום (מוליך חום מעולה) במי קרח כך שחלק נשאר בחוץ, ותראה שהאלומיניום שמחוץ למי הקרח יהיה הרבה יותר קר מטמפרטורת החדר.

Honey Bunny

New member
אוקי

אז אם ככה, מתכת קרה יכולה גם לקרר את האוויר בחדר בצורה משמעותית?

eli44

New member
בהחלט../images/Emo70.gif

כך בידיוק פועל מזגן. רוח שנושבת על מתכת קרה (צלעות קרור).

אהבתי את ההשוואה לאריק

בנוגע למר גועלי - לא בעיה להקפיא מחדש:) כבר חשבתי על הנקודה הזו לעומק:) לגבי האדי מים - לא חשבתי על זה - אבל אני מניח שאפשר לעשות את הרשת הזאת גם על הקיר ולהצמיד בתחתיתו מגבת. אני באמת תוהה כמה מים יטפטפו, ובל מקרה - יש שטיח. עדיין נשאלות שתי השאלות: 1) זה רעיון טוב? 2) איזה חומר יעשה את העבודה? (הוזכר אלומיניום)

LordR

New member
הרעיון נחמד אבל..

נראה לי שזה פשוט לא יהיה משמעותי. וזאת הסיבה שכל המכשירים שיעודם לקרר, הם פולטים אוויר קר. לקרר את האוויר בחדר פשוט יותר "קשה" מלחמם אותו.. נניח והיה לך כמו "הסקה" שפשוט קרה מאוד.. זה לא יהיה משמעותי מספיק.

תשובה

תנאי הכרחי להצלחת המצנן הוא שהלחות באוויר נמוכה יחסית, כלומר האוויר יכול לקלוט עוד מים. בוא נשכלל את הרעיון שלך: במקום ללפף חוט על הקיר הייתי מציע לתלות סדין על הקיר, את חלקו התחתון של הסדין אשר נושק לרצפה יש לטבול במים ( אדנית, גיגית, וכו' סומך עליך שתמצא משהו) בגלל הכוחות הקפילריים המים יתחילו לזרום במעלה הסדין וירטיבו אותו. עכשיו מה שנשאר לעשות זה לאוורר את החדר באמצעות מאוורר אשר צפוי לייבש את הסדין ולהוריד את הטמפ' בחדר. שוב, התנאי ההכרחי הוא לחות נמוכה יחסית. בהצלחה, דרך אגב על עיקרון זה עובד ה- Desert Cooler

את הרעיון הזה אני מכיר

אותו למעשה ניסיתי לפתח. האמת שזה לא יעבוד - כי יש לי בעיה להכניס מאוורר לחדר, מה שכן - סתם בשביל הסקרנות - איך אני יודע את הלחות באויר? ושוב - לגבי הרעיון שלי - למה יותר קשה לקרר חדר מאשר לחמם אותו? הרי כל הבעיה מתחילה מכך שהתקרה חמה ולכן האויר חם. אז אני חשבתי להכניס חומר מוליך קור שיפזר אותו ברחבי החדר כך שהרבה אויר יבוא איתו במגע. למה זה לא יעבוד? אגב - אני מניח שבכל מקרה זו לא תהיה טרחה או הוצאה מעיקה לנסות, אבל אני מנסה קודם בתאוריה איתכם:)

ע"מ לדעת את שיעור הלחות באוויר

באופן מדוייק צריך מד לחות, אבל אני לא חושב שזה הכרחי. באיזור החוף הלחות גבוהה יחסית כלומר זה לא יעבוד. באיזור הרי ירושלים ,מדבר יהודה והנגב הלחות נמכה יחסית אז סיכוי גבוה שזה יעבוד. "חומר מוליך קור" אין דבר כזה... כלומר בפיזיקה לא קיים המונח קור. קיימים חומרים המוליכים חום, קיימים חומרים בעלי קיבול חום גבוה - זה אומר שהם מוליכים טוב חום (וגם קור בשבילך). וקיים גם פרמטר שנקרא טמפרטורה. אם הבעיה היא כניסת חום מהתיקרה הפיתרון יהיה בידוד התיקרה, כלומר ציפוי התיקרה בחומר מבודד חום כלומר אינו מוליך חום. דוגמא טובה לחומר כזה זה החומר שמשתמשים בו לתקרות אקוסטיות. מקווה שעזרתי.

meshoamam

New member
אם התקרה חמה

לא כדאי שתנסה לבודד אותה (יריעות בידוד על הגג, משהו על התקרה עצמה? פורום "עשה זאת בעצמך (774) יוכל לעזור יותר בנושא זה). אני לא יודע מדוע אינך יכול לשים מאוורר בחדר. אבל אם אתה שובר קצת קיר (רצוי קרוב לתיקרה) ומתקין מאוורר וונטה (כזה ש"יושב" בתוך הקיר ושואב אויר החוצה) אז האויר החם ייפלט החוצה ולאחר כמה זמן יהיה נעים יותר בחדר. מאווררים כאלה יש בכל מיני מידות וזה תלוי בגודל החדר וכמה מהר אתה רוצה "לרענן" את האויר בתוכו. רעיון אחר שעולה לראש הוא השימוש במערכת תרמו-אלקטרית. אני יודע שיש כאלה למצלמות מסויימות (CCD שצריכות לעבוד בטמפ' סביב, או נמוכה מאפס מעלות צלסיוס) אבל לא שמעתי על קירור-חדר בשיטה זו. הרעיון הוא שימוש במעגל חשמלי המורכב משתי מתכות. כאשר מחברים אותן למקור חשמל יש הסעת חום מהאחת לשנייה. המתכת ה"מתקררת" יכולה להגיע לטמפרטורות מאד נמוכות והשנייה יכולה להתחמם מאד. שוב, לא יודע כמה כל זה רלוונטי ו/או מעשי בכלל. סתם זרקתי רעיון. וכמובן, אם זה לא רלוונטי אז התנצלותי על הקשקוש
שיהיה בהצלחה בכל מקרה, אסף.

אורן51234

New member
תוכל לתת הסבר על התופעה.

(קירור במעגל חשמלי בעל שתי מתכות). מה העיקרון הפיסיקלי מאחורי העניין? ואילו מתכות צריך כדי להרכיב מעגל כזה ביתי?

meshoamam

New member
אני עצמי לא בקיא בעניין

אני רק יודע שיש כאלה דברים ובאופן מאד מאד כללי איך הם עובדים. חיפוש בגוגל העלה את האתר הזה שמסביר את הנושא. אסף.

הסבר קצר: TEC

ראשי תיבות של Thrmo Electric Cooler: מבוסס על עיקרון די ישן (כמה עשרות שנים) שכאשר מצמידים שני מתכות בנק' מסויימת ומשנים את הטמפ' של הצומת, מתקבל הפרש פוטנציאלים בין שתי המתכות. ישנן טבלאות אשר מפרטות עבור כל שתי מתכות מה יהיה הפרש הפוטנציאל בטמפ' מסויימת. זה עיקרון ישן שבאמצעותו מודדים טמפ'. הרכיב הזה ניקרא Thermocouple. לפני כ 10 שנים החלו כמה חברות בייצור של רכיבים אשר פועלים על אותו עיקרון פיזיקלי אך בכיוון ההפוך. נזרים זרם ונקבל הפרש טמפ'. ישנם מס' רב של צמתים טרמיים אשר מצומדים לשני לוחות קרמיים מנוגדים אשר אחד מהם מתחמם ואחד מהם מתקרר. זוהי בעצם משאבת חום. אם נצמיד אל הצד הקר מים חמים ואל הצד החם נצמיד צלעות קירור ומאוורר נקבל מחליף חום אשר מקרר את המים ומחמם את האוויר. אם נשנה את קוטביות הזרם אזי "ישאב" החום מהאוויר ויועבר למים. הסברים נוספים וגם על הפיזיקה האטומית של העיקרון הפיזיקלי הזה ניתן לקבל באתר של חברת מלקור.

מיותר לציין שכמו עם מזגן

שהוא גם סוג של משאבת חום, גם כאן אם אין לאן לפנות את החום הנשאב מהחדר אזי לא עשינו כלום. כמו כן ההספקים שבהם הטכניקה הזו יעילה הם עד 300, 400 וואט. (מעיין כלל אצבע) קישור לאתר של חברת Melcor וגם הכתובת, http://melcor.com

הרעיון שלך יכול לעבוד

ומן הסתם יש מערכות בהן רעיונות דומים מיושמים. החיסרון: הולכת חום בהסעה (האופן בו הוא נע במתכת) איטית באופן נכר מהעברתו בהולכה (זרימה), לכן קצב מעבר החום מקופסת הקרח שלך (שתזדקק ככל הנראה להחלפה לעתים קרובות) לאויר יהיה נמוך יותר מאשר אם נניח תיצור את הארגז שלך בצורה שטוחה ותארגן לו מעין "סנפירים". דוגמה ראה בשרטוט.

אני לא יכול לשים מאוורר מכיוון ש

מדובר בחדר הקלטה אשר אסור שיהיו בו דברים שעושים רעש כמו מאוורר. החדר צריך להיות שקט לחלוטין! התקרה אקוסטית, אבל זה לא מספיק מסתבר. לגבי הרעיון של להוציא מספר סנפירים או רשתות מקופסת הקרח בגלל מוליכות קור (חום, אוקיי:) נמוכה - נשמע רעיון טוב, ותודה על הידע הרלוונטי. אין שום בעיה להכניס את קופסת הקרח לחדר בתחילת סשן של הקלטה, ולהחזיר אותה למקפיא בסיומה. החיבור לסנפירים/רשתות לא צריך להיות קבוע.

אתה לא צריך לנייד את הקופסה!

פשוט ארגן לה נקוז. מלא מלמעלה ורוקן מלמטה. (הקרח נמס). כדי לדעת כמה קרח אתה צריך, אתה זקוק למקדם החום של אויר (לדעתי זה די הרבה). האם אתה יכול להרשות לעצמך שני חורים (למים קרים נכנסים ומים קרים יוצאים?) אם כן, שים מחוץ לחדר משאבה, קח מקרר ישן וסחרר מים קרים (המשאבה מחוץ לחדר שלך, וכן הרעש שלה).

למעלה