תכן לוח חשמל

chipopo4

New member
תכן לוח חשמל

שלום,
אני בונה וילה ורציתי לשאול בעקבות תכנון של בתים שראיתי:

1. על מנת למנוע קפיצה של ממסר הפחת הראשי או במצב קיצוני של הפיוז הראשי במחקרה של קצר בנורות או מחשב גינה - האם כדאי לעשות מעגל נפרד עם ממסר פחת לגינה - האם זה יפחית סיכוי לקפיצה כללית במקרה של תקלה ?

2. ראיתי בתכנון של חלק מהלוחות שמוסיפים מיני מגען לאחר הפחת - למה זה נועד והאם יש מקומות נוספיפ בלוח שכדאי להוסיף מיני מגען (ריליי)?

3. האם לאחר שעון שבת כדאי לשים מיני מגען או מא"ז כדי לשמור עליו?

4. האם יש רכיבים שאפשר לשים בלוח החשמל על מנת להפחית סיכוי לפגיעה בלוח ובנקודות קצה?
בברכה,
נירו

רשר

Well-known member
מנהל
מערכת חשמל לבית פרטי

בונה וילה להלן דרישות שתציג לחשמלאי שלך - דאג לשרידות מערכת החשמל שלך כבר בתכנון הראשוני
הבא בחשבון גם את אמינות ויציבות אספקת החשמל באזורך (שלג, סופה,,, גנרטור)
1 בלוח הראשי בקומה הראשית (מטבח, סלון, כביסה, ממ"ד) 3 ממסרי פחת אחד לכל פזה (שכח מ"פחת ראשי" זו צרה גדול ללא צורך), לנ"ל יש להוסיף "מנתק ראשי" ו 3 מא"זים ראשיים חד פזיים כך שבנפילת אחד 2/3 מהבית עדיין פעיל,
1 א' בלוח צריך הגנה לקוי יציאה ללוחות המשנה (רצוי קוים בחתך מינימלי של 10 ממ"ר כך מקלים על בחירת הגנה במחיר זעום) הנמצאים בכל קומה או אגף כדי שלא יהיה צורך לרוץ לראשי בחדר מדרגות חשוך,
1 ב' גינה, מוסך, תאורת חוץ החשופים לתנאי אקלים דורשים הגנה והפרדה מפני הטרדת בני הבית בכל תקלה בהם,
1 ג' גנרטור (לבתים באזורי סיכון) רצוי להתקין מפסק בורר ידני ראשי שיוכל לספק לבית חשמל חלופי, ובמקרה של גנרטור חד-פזי מגשרים את המפסק כך שאפשר לצרוך את המעט ממנו בכל מקום בבית,
2 אין כל הצדקה להוסיף סתם - למגען יש מטרה ולכן אם ראית שאל מה תפקידו - בוילה שלי אין אף מגען (דתיים מוסיפים לענייני שבת),
3 למה אתה צריך שעון שבת? אולי לדוד (מיותר ולא חוסך כלל), לשבת - יש היום פתרונות מעולים לתאורת לד ללא ניתוק אלא רק הסתרת האור,
4 לוח חשמל תקני המתוכנן נכון מגן היטב על קוי החשמל בבית ושומר עליהם מכל נזק עקב קצר או זרם יתר, בנפרד ולא קשור ללוח אם יש מכשיר יקר שרוצים להגן עליו רצוי לבצע הגנה במכשיר עצמו או בקרבתו (כולל ממתח יתר וברקים)

מצורפת סכמה לדוגמה של לוח עם לוחות משנה (יש בתים עם 5 כאלה)

chipopo4

New member
בקשה לחידוד מספר נקודות

רשר שלום,
תודה רבה, אני מנסה להבין את הטופולוגיה המעניינת שאתה מציע ותקן אותי אם אני טועה (יש לי חיבור 3*40):
1. קו זינה ראשי פאזה R נכנס לאוטומי ראשי חד פאזי 40A וכך S נכנס לאוטומי ראשי חד פאזי 40A וכך S נכנס לאוטומי ראשי חד פאזי 40A
2. לאחר כל אוטומטי ראשי חד פאזי פאזות R,S,T נכנסות בנפרד ל-3 ממסרי פחת חד פאזי (עם 0 בכל פחת). לא הבנתי מה זה "מנתק ראשי" ואיפה הוא ממוקם.
3. לא הבנתי איזו הגנה שמים ליציאה ללוחות משנה?
4. האם המוליכים בין הלוח הראשי ללוחות המשנה הם 10 ממ"ר?
5. מה השיקול בכמות לוחות המשנה? (מלבד הקטנת מרחק של מוליכים בין קומות).
6. מה השיקול בחלוקת נקודות קצה על הפאזות (גינה, מטבח, מכונת כביסה מזגנים וכו')
7. האם כדאי לעשות לוח משנה נוסף למזגנים או שמיותר ?
8. האם היום בעידן נורות ה LED יש טעם לשים חוטי תאורה מעבר ל 1.5)?
9. מבחינת "היררכיה" הבנתי שלצרכנים עם מנועים שמים פיוז C ולכל השאר B (תאורה ושקעים). האם לממסר פחת ולאוטומטי ראשי יש גם סיווג ומה מומלץ לשים ?
10. האם יש הבדלי איכות בין החברות ABB, SCHNIDER, LAGRNGE וכו'?
11. איפה ממוקם הבורר של הגנרטור (זינת גנרטור וזינת רשת)?
12. האם חייבים למקם את מפסק התאורה בממ"ד בתוך הממ"ד או שמותר מבחוץ ?
תודה רבה!
נירו

רשר

Well-known member
מנהל
חידוד והדגשה

1 כן הבנת נכון רק זכור את סעיף 2
2 החוק דורש מפסק /מנתק מכני לניתוק 3 הפזות בידית אחת כדי שניתן יהיה לנתק את החשמל לצרכי תיקון, בעת סכנה,,, במקרה של מא"ז משולב תלת-פזי הוא יכול לשמש בתפקיד כפול אך כאמור ינתק את כל הבית במקרה של תקלה בפזה אחת ולכן ההפרדה (מנתק בעומס 3X63A עולה כ 270 ש"ח - אפשר זול יותר "לא בעומס")
3 יציאה ללוח משנה הנה מבחינת הלוח הראשי קו תלת-פזי שמחויב בהגנה כדי למנוע מקצר בקו להזיק ללוח הראשי - מא"ז תלתפזי בהתאם לזרם הצפוי מכאן לסיבה לחוט 10 ממ"ר שמאפשר בעצם מנתק מכני כי החתך כבר מוגן ע"י המא"ז הראשי ובלוח המשנה יהיה מא"ז ראשי שיגן מעומס יתר וקצר בלוח המשנה
4 ראה 3
5 מיקום ומרחק - אינך רוצה לעלות מהמרתף או לרדת מקומה 3 ללוח הראשי כל פעם שיש בעיה בקומה, מכאן שכל מפלס צריך לוח משלו וכן שאר האגפים כמו חצר, מוסך, בריכה, תאורת חוץ,,,
6 השיקול העיקרי הנו איזון עומסים כך שככל שניתן 3 הפזות ישאו בעומס הבית בהספק דומה בכל זמן, ברור שלא ניתן להגיע לשלמות אך חוסר איזון יורגש בניתוקים מיותרים,
7 אם יהיה ריכוז מזגנים (מעבים) באתר אחד עדיף לבצע שם לוח משנה שגם יכול לחסוך מפסקים על הקיר לייד כל מזגן, כאמור תלוי בפיזור בשטח ולכן כדאי להעזר ביועץ מיזוג או לפחות ב"יוסיזיו" הגולש כאן בפורום,
8 מעולם לא היו בבית פרטי חוטי תאורה יותר מ 1,5 ממ"ר אלא רק בקוים ראשיים לריכוז תאורה, (בעבר אף היו לתאורה חוטי 1 ממ"ר),
9 סיווג יש לכל דבר, אל תתעמק בו כי לוח חשמל מגן על "קוים היוצאים ממנו" ולא על ציוד הקצה המחובר אליהם, כאשר נדרשת הגנה לפי הצורך (מנוע זול ללא הגנה כלל ויקר עם PKZM שניתן לכיול מדויק ומעלה), לסוג הפחת יש חובת תקן ולא תשיג אחר,
10 שאלת ה,,, ההבדל ניכר במשקל המא"ז "כבד = איכות" כי לכבוי הקשת צריך לוחות פח בפנים, דרישת המינימום כיום הנה 6000A (מופיע על הציוד במסגרת מלבנית) אך ניתן להעלות את המחיר ללא כל צורך אמיתי עם ציוד כבד יותר ל 10000A, אני מרבה להשתמש בציוד סיני ממספר יצרנים שעומדים בתקן
11 בורר יותקן אחרי המנתק הראשי ורצוי לפני מא"זים ראשיים אך אפשר גם אחריהם כי על הגנרטור יש הגנה שיכולה להחליפם
12 כל ציוד השייך לממ"ד חייב להיות בתוך הממ"ד כדי שלא יהיה צורך לפתוח דלת לתפעולו דבר שמייד יפגום באטימות לאב"כ, אין איסור על מפסק חילוף שנמצא בחוץ, - כיום הממ"ד הנו חדר רגיל לכל דבר אך מוגן לצרכי חירום לכן צריך לקבל רמת שרות כמו כל חדר + הציוד המיוחד לו (חלון, דלת,מסנן, מזגן בהתקנה אטומה תקנית)

chipopo4

New member
תלת פאזי בין לוחות

רשר תודה רבה

1. לגבי הזנה בין לוחות - כלומר מא"ז תלת פאזי 3*40 במוצא הלוח הראשי שנכנס למא"ז תלת פאזי בלוח המשני ועוד ממסר פחת לאחר מא"ז תלת פאזי משני. אם זו השיטה , תקן אותי אם אני טועה, אז למעשה מאבדים את היתרון שקיים בלוח הראשי בהפרדת פאזות למא"ז - נפילה בפאזה בלוח משנה עליון משביתה את שאר שתי הפאזות...

2. לגבי הגנרטור - לאחר הבורר איך מאחדים את הפאזות שהולכות לגנרטור לפאזה אחת ואיזו הגנה נדרשת בצד הבורר ובצד הגנרטור?

3. לגבי המיזוג - האם קיימת חובה להתקין בסמוך למדחס של מזגן מפסק ביטחון או שמספיק בלוח. האם המפסק צריך להיות בעל מאפיין IPXX?

4. אני רוצה לשים בפילר בסמיכות לקוספא של חברת חשמל בלוני גז (זה הנישה של פח זבל, חברת חשמל, בזק, כבלים). מה המרחק המנימלי שצריך להיות בין הקופסא של חברת חשמל לבלוני גז?

בברכה,
נירו

רשר

Well-known member
מנהל
כל לוח צריך לקבל את מירב היתרונות של 3 פזות

לכן מזינים את הקו ב 3~ הקו הזה אינו מוגן ע"י ממסרי הפחת של האגף הראשי בבית ויוגן בפחת רק בלוח המשנה
2 הבורר הנו בורר תלת-פזי, מגשרים אם צריך רק בחיבור לגנרטור לפי סוגו (רצוי ע"י תקע/שקע תעשיתי),
3 חובה לאפשר ניתוק כל ציוד חשמלי בטווח עין ממנו לכן למעבה על הגג או במרפסת צריך להתקין מפסק,
סוג ההגנה למפסק צריך להיות בהתאם למקום ההתקנה אך לרוב פשוט IP55 ומעלה
4 צריך ליצור הפרדה (מחיצה) בין הגז והחשמל/תקשורת - המלצה אישית - וותר על הגז כי סתם יקר ומסוכן (ברכב יש לך מיכל דלק מסוכן, ואז בבית אתה שם מיכל דלק שנמצא גם בלחץ,,,,)

chipopo4

New member
השפעת נפילת פאזה במזגן תלת פאזי

רשר שלום,
1. שוחחתי עם חבר מהנדס חשמל לגבי טופולוגיית החיבור שהצעת להפרדת פאזות.
הוא העלה נקודה לגבי נושא של מזגן תלת פאזי - לטענתו עלולה להיות בעייה עם המזגן במקרה של נפילת פאזה אחת והמשך עבודה של 2 פאזות.
האם אתה יכול להעריך האם המזגן עלול להירס בתרחיש כזה ?

2. לגבי חיווט עם תכנון קדימה לבית חכם, כרגע אין לי תקציב לבקר וליישום בית חכם. האם אפשר לתכנן את המעגלים לאפשרות עתידית של חשמל חכם ?

3. בנושא של קופסאות חיבור - מלבד השימוש בקופסא שוודית לתאורה, האם יש פתרון לבתי תקע ללא קופסאות חיבור?

בברכה,
נירו

רשר

Well-known member
מנהל
לגבי הגנה מחוסר פזה למזגן "יוסיזיו" מומחה גדול ממני

אני מניח שיענה כאן, אך בכל מקרה אין מדובר בנפילה כל יום - בביתי הסידור המדובר ומזה 19 שנה לא נפלה פזה ראשית, כך שהסיכון נמוך בכל מקרה - אגב גם נתיכי חח"י בפילר הם חד פזיים,
אם אין הגנה במסגרת יצור המזגן ניתן פשוט להתקין לו מגן מנוע PKZM במקום המפסק הפשוט לייד המעבה במארז IP55 במחיר של כ 280 ש"ח,
2 אין כל טעם בתכנון בית חכם היום לביצוע עתידי כי בעתיד זה יהיה יותר חכם וללא כל החיווט (כבר כיום יש ללא חיווט),
3 ניתן להתקין קופסאות עומק כך שהחיבור מאחורי הקופסה הרגילה,

למעלה