תככים פוליטיים

• פותח הנושא DDN
  • פורסם בתאריך

DDN

New member
תככים פוליטיים

אני צריך רעיונות בלגרום לדמויות/שחקנים להתעניין ולהשתתף במערכת תככים פוליטית
הרבה פעמים, הדמויות בעולם מו"ד משחקות את החרב של האצילים שמסתכסכים ביניהם.
אני לא רוצה שהדמויות רק יהיו החרב, אני רוצה שישאפו ויהפכו להיות היד ששולחת

כמובן שכן, הדמויות (חלקן או רובן) לא מתחילות כבעלות כוח, זה משהו שנצבר במהלך המשחק.

Serpent Axis

New member
אפשרי

קודם כל: ספרים.
זה קצת בעייתי למצוא חומר טוב במו"ד, אין שם הרבה ספרים שנוגעים בדרכים לתת לדמויות כוח פוליטי או לשלב תככים במשחק מעבר לדברים שאו מובילים להרפתקאות או מתגלים בהן כשהדמויות הן כמעט תמיד אנשים מבחוץ או מי ששימשו ככלי שרת במשחק של אחרים, אבל לא תמצא הרבה (אם בכלל) מקומות בהם מישהו ישב ואמר "אוקיי, עכשיו אתם אלה שיכולים לעשות את זה". אבל יש כמה ספרים שכן עוסקים בזה. מאלו שאני יכול לחשוב עליהם:

Power of Faerun, ספר הרחבה של ממלכות נשכחות שעוסק בכוח פוליטי ושלטונות שונים.

Birthright, עולם מערכה של מוד"מ 2 שבו הדמויות הן צאצאים של שושלות-דם של גיבורים שהקנו להם גם יכולות ייחודיות וגם שלטון על נחלה משלהם בממלכה כלשהי (ויש להם קשר מיסטי לאדמה), אפילו ממלכות שלמות. שילוב מעניין בין פנטזיה אפית עם גיבורים שרוכבים כנגד מפלצות, למשחק עם אלמנטים של אסטרטגיה ותככים.

מעבר להמלצות על ספרים, אני יכול רק לשאול על הקבוצה והמשחק עצמו (זה הולך להיות משחק חדש שבו אתה תגיד את זה לשחקנים מראש או קבוצה קיימת שאתה חושב איך לשלב אותן? אתה שואל באופן כללי בלי קשר לקבוצה או משחק קיימים או עתידיים?), כי איך לשלב אותם בפוליטיקה יהיה תלוי במי הם ומה הם ואיפה הם.

Serpent Axis

New member
ואגב, אם מציצים לרגע מחוץ למו"ד

יש משחקים אחרים שבהם זה חלק מהעניין.

REIGN של גרג סטולזי, הוא משחק פנטזיה שבו הדמויות יכולות (אמורות) להיות בעלי העוצמה וההשפעה, אפילו בני מלוכה.

Exalted (מהדורה שנייה במיוחד), בו דמויות יכולות להתחיל את המשחק עם כוח והשפעה ברמות שונות וגם אם לא, הן יכולות בכיף לצאת למסע לכיבוש כל הבריאה או לפחות אזור עצום (נשגבים לא עושים שום דבר בקטן).

King Arthur Pendragon, בו כמובן הדמות הסטנדרטית הוא אביר עם שאיפות בכיוון השולחן העגול, שיש לו (או הוא במסע אחרי) נחלה ואחוזה שהוא מנהל בנוסף להרפתקאות אפיות ומפגשים עם יצורים אגדתיים.

Vampire: The Dark Ages וVampire באופן כללי מאוד מתאים למשחקי כוח, השפעה ותככים.

בין המשחקים הקטנים והמוכרים פחות בעולם יש את Conspiracy of Shadows שבו אפשר לשחק בני אצולה (ואפילו מלוכה) שונים בעולם אימתני ואפלולי (אבל הדגש במשחק שם הוא פחות על משחקי השפעה ויותר על אימה).

DDN

New member
משהו בסגנון של מה שהיה לנו בפלנטהורן

מקום חדש, קשרים למקום הישן, נסיונות לצבור כוח ועושר.

מצד שני, בפלנטהורן כולכם התעסקתם בתככים, ורק אני לא הייתי מודע למה שקורה מאחורי הקלעים.

Serpent Axis

New member
אתה יכול להרחיב קצת?

אולי קצת יותר על הדמויות והמקום בגדול? או שזה משהו עוד לא מוכן שאתה עוד חושב עליו ורוצה עצות לגבי מערכה שבה זה יהיה אידיאלי?

ובקשר לפנלטהורן, גם לי היו הרבה דברים שעברו מעל לראש שם ולא ממש ידעתי תמיד מה בדיוק הולך.

DDN

New member
זה בהכנה

אני יודע את השלד של העניינים -
השלד הבסיסי הוא מערכת העולם החדש שלי, שתמיד הגיעה לסופה בטרם עת, רק שאני רוצה להוסיף שם טוויסט פוליטי - אחרי הכל, מלבד הקמה של ישובים והשתלטות על שטחים, יהיה מאוד כדאי להרשים את האצולה שנשארה בבית.

Serpent Axis

New member
עצות כלליות

קודם כל, תחליט על הדגש שאתה רוצה לשים על הפן הפוליטי-תככני. תשאל את עצמך, האם זה יהיה הפוקוס של המשחק? אחד משני אלמנטים דומיננטיים? רק פן קטן שלו? האם זה יתחיל בקטן וילך ויגדל? או שאתה מתכנן לא לגלות לשחקנים שהם יכולים לעשות דברים כאלה ופשוט לתת להם ללכת לאן שהם רוצים ולעשות מה שהם רוצים עד שהם יעיזו לעשות משהו שיוביל לזה או יגלו את זה בטעות?
הבחירה הזאת משפיעה על איך שתציג לשחקנים את המשחק - והציפיות שהם ייבנו בתמורה.

למה זה משנה? כי זה ישנה את הדמויות שהם ייצרו והדרך בה הם ישחקו אותן. אם אתה תבוא ותגיד להם ישר "המערכה תהיה פוליטית, עם תככים ואסטרטגיה. אתם תקבעו לעצמכם מטרות בעולם שיצרתי ותשיגו שליטה", אז סביר להניח שהשחקנים ייצרו דמויות שהן יותר חברתיות בפוקוס שלהן, כאלו עם יתרונות ונקודות חוזק שמיועדות לצבירת כוח פוליטי (כושר מנהיגות, יכולות תקשורת עם קהל, ידע על הממלכה, אולי הבנה של בירוקרטיה וכו'). קבוצה טובה לדעתי גם תנסה לעבוד ביחד מתוך ההבנה שלא כולם יהיו המלך ארתור, אבל כולם יישבו מסביב לשולחן העגול שלו, שבו לכולם יש את ההזדמנות להפוך למנהיגים שלמעשה מנהלים ממלכה אחת ביחד, הם בעצם יהיו הצמרת השלטונית (הלוחם הופך לראש הצבאות של המלך, הכוהן לראש הדת המקומית שתומכת בשלטון, הקוסם הופך לרב-מג המלכותי - בין זה המרלין או הראספוטין שלו כבר תלוי בדמות, הגנב יהיה למעשה סוג של ראש המשטרה החשאית של הממלכה וכו').
לעומת זאת, אם תגיד להם שזה הולך להיות משחק פנטזיה ולא תרחיב מעבר לזה, סביר להניח שתראה יותר בחירות דמות כמו ברברים פראיים וסיירים מנותקים שלא ממש מעניינת אותם הציביליזציה, פייטנים חופשיים שאולי יש להם את היכולות המתאימות אבל לא את הרצון לקבל כוח ועוצמה בכלל וכו'.

דבר שני, תחשוב על איך הכוח והשליטה יתבטאו מבחינה מכאנית - האם יהיה מעקב מספרי אחרי רמת ההשפעה של הדמויות? עד לאיזה רזולוציה זה מתפרק? איך משיגים את הדברים האלה? (בVampire, Exalted ובREIGN, לדוגמא, יש לך מדדים של רמת ההשפעה של הדמות בחברה הסובבת אותה, אם יש לה בעלי ברית ואנשי קשר כלשהם, אם היא בעלת משאבים ובאיזה רמה, האם יש לה שטח פיזי שהיא חולשת עליו ועד כמה הוא גדול ומוגן וכו', לרוב הנקודות האלו לא עולות דברים כמו נקודות ניסיון אלא מושגים דרך פעולות הדמות בסיפור).

אחרי שיש לך את כל זה, תצטרך לשבת ולמפות את האזור טוב, לא רק מבחינת גבולות וערים אלא גם לציין משאבים טבעיים ואחרים, מקומות בעלי חשיבות כלשהי (מבצר אסטרטגי, מקום קדוש עם עלייה לרגל, עיר מסחר מרכזית וכו') ומי האנשים שיש להם השפעה על הדברים האלה כרגע (מי הם, מה האינטרסים שלהם ואיך אפשר להזיז אותם מהמקום או לשכנע אותם לעבור לצד הדמויות). אתה לא צריך אטלס שלם ומורכב, אלא כמה דברים גדולים (פחות מעשרה) ועוד כמה נקודות קטנות יותר מסביב. ואתה לא צריך עשרים דב"שים שונים עם נובלות שלמות מאחוריהם - מספיק שלושה-חמישה מרכזיים ואולי עוד שניים-שלושה קטנים יותר (ולכן מושקעים קצת פחות כרגע). תזכור שאתה רוצה שהדמויות יהיו ברמה שלהם או אפילו יותר - קשה לעשות את זה אם הדמויות נכנסות למצב שבו יש שלושים דב"שים שההשפעה שלהם כבר מבוססת טוב במקום עם רשת של סחר חליפין בטובות פוליטיות ועסקאות נסתרות שכובלות את המקום.

עכשיו תצטרך לעבוד על אירועים שיכולים להוביל לדמויות לגלות שגם הם יכולים לשחק במשחק הפוליטי - אל תסמוך על זה ששחקנים "יבינו רמז". חנן אמר לי פעם: "רוב השחקנים הם גברים - ואנחנו הגברים, לא מבינים רמזים.". יש בזה משהו, כי מנסיון, רמזים שנראים לך כמו שלטי ניאון זועקים יתבררו בזמן אמת כדקיקים ואנמיים מדי בשביל שישימו לב אליהם בכלל. שים אפילו יותר מרמז אחד, על כל מקרה שלא יהיה.
עכשיו, צריך לחשוב איך השחקנים יצברו את הכוח שלהם? ויותר חשוב למה הם ירצו אותו? מה המניע שלהם? בשביל זה חשוב שהדמויות יגיעו כשיש להם מניעים או זרעי מניעים שבנויים כבר לתוך הרקע שלהם ואפשר יהיה להשקות אותם בזמן המשחק.

Blue Beetle

New member
שאלות מקדימות

מה יחס הדמויות זו אל זו? המטרות שלהן זהות? חופפות בחלקן ומתנגשות בחלקן? סותרות לחלוטין?
מה מרחב האופציות של הדמויות? תחת אילו כללים הן פועלות?
מה מידת ההיכרות של הדמויות עם העולם הסובב אותן? מהי מידת החשיפה שלהן למידע?

כמה דברים שלדעתי חשובים:
לוודא שהשחקנים שלך אוהבים ליזום ויודעים להסתדר עם "עולם פתוח".
לשמור על שני קווים מקבילים: מצד אחד שתהיה איזושהי עלילה "על אש קטנה" כדי שלדמויות יהיה מה לעשות גם אם הן נתקעות. מצד שני לאפשר להן מספיק מרחב וזמן לייצר אינטרקציה עם העולם לפי הקצב והיוזמה שהם מכתיבים.

אם במו"ד עסקינן, שם לב שלקוסם/כהן/פייטן יש הרבה יותר כלים מלדמויות האחרות.

DDN

New member
כמה תשובות

1. עוד לא ידוע
2. גם עוד לא ידוע, סביר שבגדול לא, בקטן כן.
3. מה הכוונה?
4. נמוך מאוד, במיוחד בגלל הרקע שמי שבחר כבר בחר. מידת החשיפה תהיה תלויה במשחק דמות ובאיך ומה ינסו כדי לאסוף את המידע.

מירטל

New member
מצאת לך זמן לפתוח שירשור כזה....

יש מצב שהבלש לא יוכל לענות בעשר הימים הקרובים

תן לי אבל להבין את העיקרון - משחק חדש ( משוחק, אני מניחה, בשיטה "שלכם"), שבו הדמויות מגלות "עולם חדש" ומיישבות אותו, אבל צריכות גם לנהל פוליטיקה מול בעלי הכוח בעולם הישן?

DDN

New member
עושה שבת?

ולגבי השאלה - כן.
ולמה השיטה משנה? זו פעם שניה בשרשור שמדברים פה על שיטה. אני לא דיברתי על שיטה, השיטה לא משנה לי.

Serpent Axis

New member
כי זה יכול להשפיע

יש משחקים שבנויים לזה יותר מאחרים.

אם מבחינה מכאנית (במשחקים שרשמתי למעלה, לדוגמא, יש ממש תכונות ומכאניקה שמוקדשת לדברים האלה ומיועדת לשימוש השחקנים) ואם מבחינת העולם שזה מתרחש בו (יש קצת הבדל בין, נגיד, פנלטהורן, לניו-יורק של ימינו, לכוכב נידח באימפריום של Warhammer 40k - גם בתוך משחק אחד, Pathfinder נגיד, יש הבדלים בין מקומות: יש הבדל בין ארץ מלכי הממותות לבין אימפריית צ'ליאקס וביניהן לבין אוסטאלאב או קאדירה) וכל מני דברים מסביב כמו הרעיונות המכוונים של המשחק וסוג הדמויות שסביר להניח שישוחקו.

REIGN, לדוגמא, הוא משחק שמתרחש בעולם פנטזיה פנטסטי באמת (דברים עובדים שם קצת אחרת - השמש למשל) ועם זאת מלא בממלכות ייחודיות. אחד הדברים שבולטים שם? המשחק לא מבוסס על אירופה של ימי הביניים. יש לו סגנון אסייתי-אפריקאי, ורוב האנשים שם כהי-עור. לממלכות שם גם יש אופי מיוחד משלהן, שיוצר הבדלים. סוג הדמויות שאפשר לשחק שם הוא מאוד גולמי ומשתנה - אתה יכול ליצור שם דמות של מלך רופס ודי אימפוטנט פיזית אבל בעל כוח והשפעה עצומים באותה מידה שאתה יכול ליצור גיבור אפי שמסוגל לזנק על גגות העיר ולהמטיר חיצים על חיל המשמר בלי להזיע או מכשף כביר שהכוחות שלו סובבים סביב תעופה וחולש על משפחת פיראטים שרודפת את הנהר הגדול בקצה הממלכה. ואתה גם יכול ליצור ראש-שבט ברברי שמוביל ציידים נוודיים דרך ג'ונגל של צללים ופטריות משונות וענקיות במקום עצים.

Conspiracy of Shadows לעומת זאת, הוא משחק בעולם פנטזיה שהוא יותר כמו תעתיק היסטורי שמושפע מאוד מצפון-מזרח-אירופה של לפני כמה מאות שנים בערך והאלמנטים הפנטסטיים בו הם יותר לאבקראפטיים.

זה אולי לא נשמע כאילו זה משנה, אבל זה משנה.
זה משנה מה אתה יכול לעשות, גם בתור שחקן וגם בתור דמות. זה משנה איך אתה מתחיל את המשחק ומה יהיה שם.

Blue Beetle

New member
מאד מאד משנה

לגבי הקונספט של הדמויות והתפיסה של השחקנים כלפי הדמויות שלהם.

לגבי מה הדמויות יכולות או לא יכולות לעשות. כמו שציינתי כבר למו"ד (על כל נגזרותיה) לפייטן, לקוסם ולכהן יש הרבה מאד כלים עבור משחק מבוסס פוליטיקה ומזימות וללוחם כמעט אין. מהר מאד אתה תגלה שהקוסם משתלט על המשחק בעוד הלוחם יושב חסר מעש ומרגיש חסר ערך, פשוט כי הקוסם משיג בקלות תוצאות שהלוחם צריך להתאמץ קשה עבורם.
גם אם למשל אתה אוסר על מקצועות מטילי לחשים, לגנב יש יתרון מובהק על האחרים.

אפשר לקחת שיטה גנרית פחות (למשל M&M עם הרבה הגבלות ורמות כוח נמוכות) ואז הדמויות יכולות להיבנות באופן גמיש. הבעיה היא שצריך להתאים את השיטה למערכה (וזה הרבה עבודה) ומאבדים את התמיכה של השיטה בנרטיב.

מירטל

New member
בתקווה שלא.

אבל תקווה היא הגזר שמנופפים לפני הסוס.

השיטה משנה כי שיטות מאפשרות לעשות דברים - לדוגמא, אם היית אומר שאתה מעוניין במשחק מו"ד "קלאסי" הייתי מציעה לך להעיף לעזאזל את ליחשי ההקסמה ולהכניס במקום את כל המערכת הפסיונית לטיפול במוחות של אנשים, אני חושבת שגם פנדרגון ( למרות שהוא משחק אבירים קלאסי) ידרוש יותר התאמת לטיפול במשחק של פוליטיקה.

אבל נעזוב את השיטה - זה די טוב שאתם מתחילים "בקטן" - באיזור שבו אין לך ממש לורדים ומערכת קיימת, אלא משהו יחסית חדש - תפגיש אותם בהתחלה עם אנשים שממש כמוהם מנסים לצבור כוח - אבל לא ניתן מצד שני לחסל אותם בגישה הפשוטה של "חרב בצלעות", אנשים כמו:
1. הסוחר מהעיירה שכולם יודעים שהוא מרמה את כולם.
2. הבן של הלורד ההוא מהעיר הגדולה שמתנהג כאילו כולם משרתים שלו.
3. הכוהן ההוא, של האל ההוא שנימצא בצד של האל שלך,אבל בטוח שאתה טועה, לגמרי.
4. הבוס של המשטרה המקומית, שמחזיק את הסדר, אבל מחזיק גם בדיעות מאוד קיצוניות נגד... משהו שיש או יקר לדמויות.

golan2072

New member
אם אתה בעניין של משחקי רטרו-למחצה...

אז הייתי ממליץ לך על שיטת הרפתקן כובש מלך - Adventurer Conqueror King System. החוקים נמצאים היכנשהו בין רטרו (מו"ד קופסאות) לבין ק20\מהדורה 3 אבל היופי בשיטה הוא שהקמת ממלכות וניהולן, כמו גם מסחר, מובנה בתוך החוקים.

למעלה