תיק אישי צה"ל

צביקהאו

New member
תיק אישי צה"ל

אתמול נגשתי לקצין העיר בעקבות הזמנתם לעיין בתיק האישי של אבי ז"ל
הקצינה (רס"ן) עיינה בתיק יחד איתי ועם עוד חיילת.
מבחינתה חשוב היה שלא אחשף למידע צבאי סודי - מבצעים וכד, או למידע רגיש אחר - רפואי.
מה שמותר יצלמו לי. מבחינתי בקשתי שיצלמו הכל. אין שם תנאים מתאימים לשבת שעות ולחקור כל דף, מילה ותאריך.

הקצינה עברה על התיק וספרה מה היא מוצאת וסיפרתי לה קצת סיפורים על כמה אני לא יודע וכמה החומר חשוב וכד.
אחרי חצי שעה החיילת הלכה לצלם ואותי הושיבו בחר אחר להמשיך לעיין.
כשחזרה החיילת בקשתי עוד ונדנדתי עוד ולבסוף קיבלתי רוב מה שאפשר היה לתת. יצאתי עם 40 דפים אחרי כשעתיים.

מה יש שם? הרבה. צריך זמן לסדר את החומר ולהבין בדיוק.
יש גיוס בסוף 49, קבע מ51, קורס מכי"ם בדרך עם המלצה שלילית להיות מ"כ. יש הצהרת קבע שבה רשם אבי שהוא דובר רוסית. (מניין? מהשבי)
בקשות דרגה, העברות מיחידה ליחידה. תלונות, אותות, מכתב בכתב ידו, אישור לביטול קריאה למילואים בזכות היותו עובד במפעלי ים המלח 1954. ועוד כל מיני.
צריך לסדר החומר בצורה קריאה יותר ולנסות להבין קיצורים שונים ובטח יש יחידות שכבר לא קיימות.
אבי התחיל כאפסנאי בבסיס הדרכה מס 3. אני יודע ששירת בבסיס דורה בנתניה.

חסר לי כל התקופה שבה אבי היה אזרח עובד צה"ל - עד הפנסיה.

עב

New member
ברכות על התיק

אפשר יהיה להבין מה הוא עבר באותן שנים ראשונות.
אם יש לך שאלות אוכל להעביר אותן לאבי שהיה איש קבע ואף הוא שירת ביחידות שכבר לא קיימות ואפילו בפיקוד שבוטל והוחזר... יתכן שיזכור משהו.

תודה על העדכון. נשמע שיש לך חומר רב לעבור

עליו בקרוב...

התיאור שלך מזכיר את התיק האישי בו אני עיינתי לפני שנים אחדות (שבע-וקצת), עם כמה הבדלים חשובים:
1. היות שבמקרה שלי דובר בחלל צה"ל, התיק הוגדר כ"תיק הנצחה" והופקד (וניתן לעיון) באגף משפחות והנצחה של היחידה להנצחת החייל (בניין משרד הבטחון, תל השומר). "תיק הנצחה" ממשיך "לחיות", ומתווספים אליו, במידת הרלוונטיות, גם חומרים הקשורים להנצחתו של החלל;
2. ניתנה לי רשות לעיין בתיק לבדי - הושיבו אותי בחדר קטן למשך כמה זמן שרציתי;
3. כשביקשתי צילומים מן התיק, ליוותה אותי חיילת צעירה לחדר עם מכונת צילום, וביקשתי ממנה לצלם הכל. בשלב מסוים, היא השאירה אותי לבדי לצלם (ולאור הנסיבות, לא נזפתי בה על כך שלא ראוי להתנהג כך עם חומר ארכיוני שכזה...)
4. התיק היה עבה ביותר (הדבר תלוי גם בהקשר של השירות הצבאי, ובמקרה זה - דובר בשירות ארוך למדי, כולל שירות קבע וקצונה וקורסים ארוכים וכו'), וכלל כמה מאות דפים.

החומרים אליהם זכיתי להיחשף היו מרתקים וכללו גם מידע משפחתי (שאלונים בהם מולאו פרטי ההורים) וגם מידע אישי. ובפרט, לראות את הטפסים שמולאו בכתב יד היה מאוד מרגש.

ארנון

צביקהאו

New member
מידע אישי

אבי עלה לארץ ביולי 48 והתגייס בסוף 49.
אימי לעתיד הגיעה כמה חודשים אחריו ובארץ כבר היו אביו ואשתו השניה (סבתא חורגת שלי). הם גרו ביפו עד 1955.
אחד המסמכים המשפחתיים היותר מעניינים הוא סיכום של ביקור בית של גורם צבאי בעקבות בקשת אבי לסייע לכלכלת המשפחה בהיותו מפרנס יחיד.
הסבא היה צייר ומוגבל בידו, הסבתא והאשה (החל ממרץ 1950) עסקו בתיקון גרביים. שתיהן היו בעלות מקצוע בתחום האריגה והתפירה.
שהרי לפני ובזמן המלחמה לא נתנו ליהודים ללמוד יותר מזה.
סיכום הבקשה היה שאושרה לאבי "חצי מנה" בסה"כ 6 לירות.

עוד דבר מעניין שראיתי. יש דף מסכם ובראשו שם החייל ושם אביו: ארנסט.
אבל, שם הסבא הוא הרמן? כך רשום בתעודת הלידה של האבא וברשומת הלידה של הסבא. אין ארנסט...
זה התקשר אלי למשהו אחר לגמרי מתקופה אחרת ומקום אחר...
לסבא היה אח שהיגר לארה"ב במהלך 1921. ברישום ההגירה היה צריך לרשום לאיזה קרוב משפחה הוא הולך בארה"ב
ואת מי השאיר מאחור. שם רשום: ארנסט.
אני חשבתי שיש עוד אח - שלישי, שלא ידוע עליו כלום. כעת אני מבין שלא.

נאוהג

New member
בסיס דורה בנתניה

זה מתחיל להיות מעניין, יתכן שאביך ואבי "נגעו"זה בזה יותר מפעם אחת.
פעם ראשונה בבור שביוגוסלביה
פעם שניה בבה"ד 3 בדורה בנתניה.
אין לי תאריכים מדוייקים מתי אבא שלי שם גם כמדריך במסייעת וגם כשליש המחנה . אבל אני יודעת לספר על כך שאז רא"ל דוד אלעזר ז"ל ( שאח"כ היה הרמטכל היה מפקד בית הספר או משהו ) וגם אלוף אברהם אדן ז"ל .
יש כמה סיפורים פולקלוריסטיים על התקופה ההיא .

חבל שאבא שלי כבר לא בין החיים הוא בד"כ לא שכח פרצוף ......

צביקהאו

New member
בור

אבא שלי ופלוגת העבודה שלו פגשו את צעדת המוות של אנשי בור ב- Baja
מפקדי הפלוגה שלהם סיכמו לתת את האוכל של הפלוגה לאנשי בור - אבא שלי היה טבח בפלוגה
אדם אחר שראיינתי שהיה בפלוגה אחרת - אבל באותו מקום באותו זמן
גם סיפר שהם, אמנם לא ראו את אנשי בור, אבל, אספו חפצים להעביר לאנשי בור: מסרק, סבון

למעלה