תיאוריית המיינד

ענתנוי

New member
תיאוריית המיינד

'Theory of Mind,' is the ability to attribute mental states such as empathy and compassion to oneself and others.

תיאורית המינד גורסת שאין לאוטיסטים יכולת להפגין אמפטיה או סימפטיה או אהבה לזולת. לתיאוריה הזו יש גם הסבר מדעי שמבוסס על נתק בין האזורים הקדמיים במוח לאזורים האחוריים.
מה שחסר בהסבר הזה הוא הסיבה לקיומו של הנתק הזה: זהו מנגנון הגנה נואש של אדם מלא אהבה בסביבה אלימה.
וסביבה חברתית "נורמלית" היא סביבה אלימה עבור חריגים שמעיזים להיות הם עצמם ולא להיכנע ללחצים....

הבשורה הטובה היא שהגמישות של המוח נשמרת לאורך כל החיים ותמיד אפשר לשקם את מה שנפגע ולחזור חזרה לחיים מלאים של עצמיות ואהבה - הקושי הוא רק להבין את ההבדל בין טוב לרע ולמצוא את הסביבה החברתית המתאימה....
(אני גיליתי שעבורי, סביבת חיים מתאימה מבוססת על קשר עם חיות ולאו דווקא עם בני אדם...)

אני לא בטוחה שהבנתי

כי מנסיוני אנשים אס"ים כמו שציינת מלאים באהבה ורגש,
רק הסביבה מדכאת ולרוב בלי יודעין את השונות בהם

מדוע ציטטת את הטענה לחוסר יכולת להפגין אמפטיה או סימפטיה לזולת?
הטענות האלה מרתיחות אותי, זה כל כך רחוק מזה.
להפך, כמו שרשמת

תוכלי לפרט?

ענתנוי

New member
TOM

TOM, תיאוריית המיינד, היא שיטה לאיתור מתחזים - אסי"ם שמתחפשים לנורמלים.
התנהגות נורמלית אצל נוירוטיפיקלים מבוססת על חשיבה נורמלית ולכן "נורמליים" יכולים לקשר בקלות בין התנהגות לחשיבה.
התנהגות נורמלית אצל אסי"ם היא חיצונית בלבד, מותאמת לדרישות הסביבה אבל לא נובעת מחשיבה נורמלית. אסי"ם לא יכולים ליצור קשר חד משמעי בין התנהגות לחשיבה, כי הם מודעים לפער הזה אצל עצמם ולכן גם מודעים לאפשרות של פער כזה אצל אחרים.
מבחנים שבוחנים את היכולת לענות נכון (מנקודת מבט נורמלית) על שאלות שמקשרות בין התנהגות למחשבה מאפשרים לאתר, לתייג ולמדר גם את ה"אוטיסטים הגבוהיים" - כלומר, אלו שבחרו להסתיר את זהותם החריגה....

איך זה קשור לאמתפיה?

"אמפתיה" עבור נורמלים מבוססת על אחידות: "אני מבין אותך ומקבל אותך כי אתה כמוני". האמפתיה הזו היא אשליה כי בני אדם שונים זה מזה וברגע שמתחילים להתגלות ההבדלים שמתחת לפני השטח האמפתיה נעלמת.
"אמפתיה" עבור אנשים שחיים את עצמם ולא את הנורמה החברתית מבוססת על ייחודיות: "אני מקשיב לך ומכבד אותך כי אתה שונה ממני". האמפתיה הזו מסתתרת, כלומר, "יורדת למחתרת", במפגש עם אמפתיה מזויפת, "נורמלית".
הסיבה שבגללה אנחנו מסתירים את האמפתיה שלנו בחברת נורמלים קשורה להתנהגות הנורמלית. בהתאם לנורמה הקיימת - אין מקום לסימפתיה כי "סימפטי זה נחמד" ונחמד הוא לוזר. אין מקום לאמפתיה כי "אמפתי הוא תמים", כלומר, פראייר. "טלפת" הוא טיפש שלא מבין קודים חברתיים ומי שיש בו אהבת אמת הוא משוגע שצריך טיפול תרופתי.....

תיאוריית המיינד היא הנחת היסוד של שני הארגונים ששולטים בתחום השירותים לאסי"ם - אלו"ט ובית אקשטיין, והיא הבסיס ל"חוק האוטיסטים" שהם מנסים להעביר כבר כמה שנים שדורש שכל מי שאובחן על הספקטרום ייחשב ללא אחראי למעשיו - כי בהתאם לתירוייה הגזענית הזו לאוטיסטים איו היכולת להבין את עצמם ואת הזולת ולכן הם מסוכנים....

arana1

New member
בדיוק

הבנתי אותך עכשיו

"

"אמפתיה" עבור נורמלים מבוססת על אחידות: "אני מבין אותך ומקבל אותך כי אתה כמוני". האמפתיה הזו היא אשליה כי בני אדם שונים זה מזה וברגע שמתחילים להתגלות ההבדלים שמתחת לפני השטח האמפתיה נעלמת."

יוצר אצלי עדין שאלה מאוד קונקרטית בין היחס לאחר בדיון .
לצורך העניין מקיימת יחס מאוד כפייתי באי הכרת דעתו של אחר
בתקשורת נורמטיבית - דיון במסביב לה עד שחשה ביטחון שמרגע שנדרש
לדעה מאוד בסיסית של אדם הוא יבין כי היחס הוא של שונות שווה ולא שונות מפלה= דעתי לא כדעתך ולכן עלינו ליצור עימות .

מאוד בעייתי וטרם למדתי איך לסנכרן את זה בשיח מול אדם שמראש מניח זאת .

מרב געש

New member
לא בדיווק.....

התיאוריה פותחה בעקבות תצפיות שהראו שילדים על הרצף לא מצליחים לנבא מה מישהו אחר יודע, כאשר הידוע של האחר שונה מהידע שלהם עצמם. לדוגמא : אם רק הם ראו ששמו בקופסת הצבעים כדורים, וישאלו אותם מה האחר יגיד שיש בקופסא - הם יענו - כדורים. כאשר הם יודעים שהם ראו מה שמו בקופסא אבל שהאחר לא היה ולא ראה....
מכן עלתה התיאוריה שבעוד אנחנו במערכות יחסים כל הזמן חוזים (ולא מעט טועים..- כך נוצרות אי הבנות.) מה השני מרגיש, חושב, ומאמין. ילדים\אנשים על הרצף טועים הרבה יותר מאלו שלא על רצף בתחזיות שלהם - מה שגורם לקשיים בתקשורת. כי התחזיות גוררות ציפיות, או מעשים.
הקטע של אמפתיה הוא מאוד נקודתי. אם אני לא מבין שלשני כואב - אני לא יכול להביע אמפתיה לכאב שלו - זה הכל. זה לא שלא מסוגלים לאמפתיה. אם יגידו לנו שלשני כואב - תהייה אמפתיה, רק ההבנה העצמית כנראה פחות טובה.

ענתנוי

New member
לעומת זאת...

אסי"ם דווקא מצליחים הרבה יותר מנטי"ם להבין התנהגות של אסי"ם אחרים ולפתח כלפיהם אמפתיה.
זו שונות תרבותית ואפשר לראות בדיוק את אותה התופעה אם בוחנים יפני בקבוצה של ישראלים או להיפך...
קוראים לזה גזענות.....

למעלה