תחרות משוכללת

king iverson

New member
תחרות משוכללת

באיזה שוק ניתן להגיד שקיימת תחרות משוכללת כיום?
לפי הבנתי, מירב השווקים הם "תחרות מונופוליסטית", שכן, כל פירמה מנסה להפוך עצמה למונופול בעזרת ייחוד. לדוגמא, אפל היא לא מונופול בתחום הטאבלט, אך היא מונופול בתחום האייפד.
איזה שווקים מתאימים לעקרונות שאנו לומדים בשיעורי הכלכלה של שיווי משקל, ביקוש והיצע וכו'? מתוך אינטואיציה, התשובה הראשונה שעולה לי לראש היא ירקות-פירות, שכן אין חשיבות מהותית לאיכות המוצר ויש חשיבות גדולה לגודל ההיצע מול המחיר.
אשמח לתשובות ולפיתוח דיון.
 

גרי רשף

New member
מקובל ששוק המניות (=הבורסה) הוא כזה

יש הרבה מוכרים וקונים.
המחיר הוא אותו מחיר בכל מקום - במרכז תל אביב או במצפה על הר בגליל.
אין הבדל בין המצרכים והם זהים מבחינת איכותם.
עלויות העסקה הן מינימליות (לא צריך לשלוח בדואר או לנסוע לסופר וכו').
לכולם יש אותו מידע (בניגוד למכונית משומשת שהמוכר יודע על הפגמים אך הקונה לא).

מודל השוק המשוכלל משמש יותר כמשהו תיאורטי. בערך כשם שבבעיות תנועה שלומדים בתיכון אין פקקי תנועה ובבעיות בפיזיקה מניחים שהחיכוך הוא 0 (אפס). המציאות קצת יותר מורכבת, אך היבטים מסויימים שלה ניתן להבין בעזרת מודלים מופשטים, וצריכים להיות ערים להנחות שאינן מתקיימות ולהשפעתן.
 

Kayben

New member
אני לא חושב ששוק ההון הוא דוג' טובה

בעיקר בגלל פערי אינפורמציה.
כדי שיהיה שיקלול המידע צריך להיות זהה לא רק בקרב הצרכנים, אלא גם בין הקונה והמוכר. דווקא זאת דוג' קיצונית לכך שהערכת ערך המוצר היא ממש שונה וזה לא נובע מפונקציית תועלת שונה, אלא בגלל מידע שונה.
אני לא מתכוונת לשוק המשני (בו רוב המסחר) אלא דווקא לשוק הראשוני של ההנפקות.
עובדה שלעיתים קרובות תקופה קצרה אחרי ההנפקה, ערך המניה צונח, למרות שלא חל שינוי מהותי בחברה. אלא בגלל שנסגרים פערי מידע לשווי האמיתי של החברה.
 

Kayben

New member
לגבי השוק המשני

רוב השוק נע לפי ספקולציה לגבי העתיד.
אם שנינו סוחרים במשהו ושנינו לא באמת יודעים כמה הוא שווה, זה לדעתי לא מעיד על שוק משוכלל. אלא סתם על הימורים. :)
 

Kayben

New member
תשובה שלי

במקרה אני די מעורה בשוק הירקות והפירות. בישראל השוק הזה לא כזה כל כך משוכלל. דבר ראשון ההנחה שלך שאין חשיבות לאיכות המוצר היא מאוד מוטעית. שנית קיימים הרבה חקלאים ולעומת זאת מס' חברות קמעונאות מאוד גדולות. יש רף כניסה די גבוה ונוקשה שנובע מעלויות לוגיסטיקה - קירור, הפצה ושיווק.

תחום יותר פשוט ויותר משוכלל לדעתי הוא תחום המספרות.
המון לקוחות והמון ספרי שיער כמעט בכל מקום. סף הכניסה לתחום הוא מאוד נמוך. לא מסתמך כמעט על הון / מכונות.

בגדול, רמת התחרותיות / משוכללות תלויה בעיקר בחסמי הכניסה לתחום.
אם בגלל מגבלות הון - לדוג' ייצור תרופות / מערך לוגיסטיקה / מערך שיווק.
אם בגלל מגבלות אינפורמציה - של היצרנים - ידע טכנולוגי, או ידע של הצרכנים - תחומי ביטוח / רפואה. אז משתמשים בסוכני ידע, אבל הבעיה לא ממש נפתרת.
 
למעלה