תחושת "חישמול" מלפטופ

תופעה:
לפטופ מחשמל קלות, רק כאשר מחובר ל"מקום שלו" בבית, דרך רב שקע. תחושת "זרם" לא נעימה.

השערה:
בעיית הארקה בשקע או ברב שקע.

בדיקה מבדלת:
חיבור רב השקע דרך כבל מאריך לשקע אחר בבית.

תוצאה:
תחושת החישמול נעלמה.

השערה מעודכנת:
בעיית הארקה בשקע המקורי.

בדיקה:
חיבור בודק שקעים לשקע החשוד.

תוצאה:
שקע תקין.

כאן נתקעתי...
נראה לי שאו גם השקע וגם בודק השקעים שלי תקולים, או שנתקלתי בבעיה שאני לא מכיר.

מה נגיד?

dudi4321

Active member
לזרוק את ה-רב שקע.
ההסבר, כמו שאתה משער יש נתק בחיבורי הארקה שלו בתוכו. כתוצאה מקיבול אתה מתחשמל.

לזרוק את ה-רב שקע.

לזרוק את ה-רב שקע.
אבל אז הוא היה מחשמל גם כשהוא מחובר דרך מאריך לשקע אחר -- והוא לא.

רשר

Well-known member
מנהל
צילום רב השקע יסביר את הבעיה, לרוב חלק מהשקעים מותקנים הפוך במקור ויש לחבר להפוכים רק מכשיר עם 2 פינים בתקע,
אך אם גם כבל מאריך משתתף באירוע הוא חשוד כמו הרב,,

צילום מבחוץ?
או לפתוח ולצלם מבפנים?

כאמור, עם הכבל המאריך אין בעיה. אבדוק אותו עם השקע המקורי, כבדיקה נוספת.

בבקשה, המפצל והמאריך

קבצים מצורפים

• IMG-20250819-WA0032.jpg
    IMG-20250819-WA0032.jpg
    KB 81.5 · צפיות: 8
  • IMG-20250819-WA0031.jpg
    IMG-20250819-WA0031.jpg
    KB 88.2 · צפיות: 8
כבר נתקלתי בתופעה דומה של "חשמול קל" (במייבש כביסה). ההנחה שלי היתה שקיים מתח (נמוך) בגיד ההארקה, וממנו מועבר אל גוף המכשיר. כמו כן שיערתי שהמתח נוצר ע"י השראה שמגיעה מהגיד החי.
קודם כל, אם אני טועה, אשמח להבהרה. (לא ממש הבנתי את ההסבר של רשר לגבי שקעים "הפוכים" וכיוב'. מה בדיוק הפוך, ואיך זה גורם להעברת מתח לגוף המכשיר?)

אם יש קשר להארקה, לא ברור לי איך קשור ללפטופ - הרי הוא מחובר דרך מטען. מקבל מתח ישר וללא הארקה.

dudi4321

Active member
כבר נתקלתי בתופעה דומה של "חשמול קל" (במייבש כביסה). ההנחה שלי היתה שקיים מתח (נמוך) בגיד ההארקה, וממנו מועבר אל גוף המכשיר. כמו כן שיערתי שהמתח נוצר ע"י השראה שמגיעה מהגיד החי.
קודם כל, אם אני טועה, אשמח להבהרה. (לא ממש הבנתי את ההסבר של רשר לגבי שקעים "הפוכים" וכיוב'. מה בדיוק הפוך, ואיך זה גורם להעברת מתח לגוף המכשיר?)

אם יש קשר להארקה, לא ברור לי איך קשור ללפטופ - הרי הוא מחובר דרך מטען. מקבל מתח ישר וללא הארקה.

dudi4321

Active member
שקע הפוך, כנראה שהתכוון החלפה בהצלבה בין הפאזה והאפס. זו תקלה מסוכנת. במקרה שמשתמשים בציוד עם תקע זוגי לא משפיע, במקרה של 3 פינים - אסור להשתמש.
כשמסתכלים על שקע בישראל צד ימין זה הפאזה, מה שמחשמל. צד ששמאל - אפס. למטה הארקה.

מ ש ה 53

Well-known member
שקע הפוך, כנראה שהתכוון החלפה בהצלבה בין הפאזה והאפס. זו תקלה מסוכנת. במקרה שמשתמשים בציוד עם תקע זוגי לא משפיע, במקרה של 3 פינים - אסור להשתמש.
כשמסתכלים על שקע בישראל צד ימין זה הפאזה, מה שמחשמל. צד ששמאל - אפס. למטה הארקה.

זכיתי כבר לבקר בבית שבו הפכו בין המוליך הכחול לחום בקופסת החיבורים, אבל במספר שקעים, החום חובר בצד ימין כאשר הפוטנציאל שלו הוא אפס. זהו בהחלט מצב מטעה ומסוכן, כי כשאתה נוגע במוליך הכחול ומופתע לחטוף זרם, זה מאד לא נעים... ונכון. לפעמים זה אפילו מסוכן, כי המפסק מנתק אפס ובבית המנורה יש פזה חיה כשאתה מתעסק בהחלפה של נורה...

בודק השקעים שלי יודע להתריע על הארקה מנותקת וגם על הצלבה של פאזה ואפס.
מה שאני מתכנן לעשות, זה ליצור תקלות מכוונות כאלה (בכבל מאריך שיהיה ייעודי לבדיקה הזו בלבד), ולבדוק אותן -- לראות אם הבודק תקין.

רשר

Well-known member
מנהל
מצורף צילום של רב שקע עם מצב הפיכה באחד השקעים (נדיר למצוא כזה היום),
אם יש "חישמול קל" = אין הארקה תקינה!! דחוף להזמין חשמלאי - יותר זול מאמבולנס,
מטען של לפטופ מנסה להפריד בין מתח כניסה למתח יציאה אך אין בו שנאי מבדל ולכן כל תקלה בקבל /נגד יכולה לחצות את ההפרדה (לרוב חריץ במעגל המודפס),
אגב - לפעמים התחושה נובעת מחשמל סטטי הנפרק לארקה דרך המחשב במיוחד במז"א יבש וביגוד סינטטי

קבצים מצורפים

• רב שקע זקס.jpeg
    רב שקע זקס.jpeg
    KB 46.8 · צפיות: 5

מ ש ה 53

Well-known member

הייתי בבית שבו מייבש הכביסה חישמל. אבל הוא לא חישמל במצב של טעינת כביסה וגם לא במצב עבודה. הוא כן חישמל לקראת סיום העבודה או בשעת פריקת הכביסה.
וכאשר נפרקה הכביסה, הוא ידע לתת שוס מאד לא נעים, שהוכח כבוהק בשעת חושך.
הטענה שלי הייתה שהמכשיר אינו מוארק אבל מכות החשמל שהוא העניק נבעו מחשמל סטטי ולא מחשמל הרשת = השראה או מה שלא יהיה.
בדקתי בעזרת בודק שקעים ונוכחתי שאכן לא מגיעה הארקה לשקע. משכתי חוט הארקה מקופסת חיבורים אחרת וכל הסיפור הגיע לקיצו. אין יותר חישמולים ואין כל בעיה.

לגבי ההסבר של רשר על שקעים הפוכים, הוא גם הציג צילום של שקע שפין ההארקה שלו פונה כלפי מעלה בו בזמן שביתר שני השקעים פין ההארקה פונה כלפי מטה. אז נשאלת השאלה, האם האפס והפזה מחוברים שם נכון ו/או האם ההארקה מחוברת גם בשקע הבודד ההוא.

ולגבי חיבור הלפטופ למטען... אז יש מצב שבו המינוס של המטען מחובר גם להארקה וכשההארקה אינה תקינה היא עלולה לחשמל קלות ויש מצב שרכיב כלשהו במטען זולג ומעביר מתח כלשהו למינוס, כפי שהסביר רשר.

רשר

Well-known member
מנהל
הייתי בבית שבו מייבש הכביסה חישמל. אבל הוא לא חישמל במצב של טעינת כביסה וגם לא במצב עבודה. הוא כן חישמל לקראת סיום העבודה או בשעת פריקת הכביסה.
וכאשר נפרקה הכביסה, הוא ידע לתת שוס מאד לא נעים, שהוכח כבוהק בשעת חושך.
הטענה שלי הייתה שהמכשיר אינו מוארק אבל מכות החשמל שהוא העניק נבעו מחשמל סטטי ולא מחשמל הרשת = השראה או מה שלא יהיה.
בדקתי בעזרת בודק שקעים ונוכחתי שאכן לא מגיעה הארקה לשקע. משכתי חוט הארקה מקופסת חיבורים אחרת וכל הסיפור הגיע לקיצו. אין יותר חישמולים ואין כל בעיה.

לגבי ההסבר של רשר על שקעים הפוכים, הוא גם הציג צילום של שקע שפין ההארקה שלו פונה כלפי מעלה בו בזמן שביתר שני השקעים פין ההארקה פונה כלפי מטה. אז נשאלת השאלה, האם האפס והפזה מחוברים שם נכון ו/או האם ההארקה מחוברת גם בשקע הבודד ההוא.

ולגבי חיבור הלפטופ למטען... אז יש מצב שבו המינוס של המטען מחובר גם להארקה וכשההארקה אינה תקינה היא עלולה לחשמל קלות ויש מצב שרכיב כלשהו במטען זולג ומעביר מתח כלשהו למינוס, כפי שהסביר רשר.
ברוב רבי השקע יש 3 פסי חלוקה של פזה אפס והארקה, בסוג המסוים הם רציפים וישרים לכן כיוון הארקה יוצר הפיכה בין פזה ואפס באותו השקע

למעלה