תחביר

streetball

New member
תחביר

שלום כולם, שאלה לי אליכם, אשמח אם תוכלו לעזור: איך ניתן להבדיל בין משפט כולל ומחובר. לפי ההגדרה מחובר הוא משפט עם שניים או יותר נשואים, אך גם במשפט הכולל יכול להיות נשוא כולל. נעניתי שבמשפט המחובר הנשואים הם בעלי זמן שונה, כך אפשר להתגבר על בעיית הנשוא. אך איך מבחינים מבחינת הנושא אם זה נושא כולל או בכלל שני אברים שונים במחובר. אשמח לתגובות ותודה מראש, דניאל

Dancing mad

New member
גרמת לי לפתוח את קלסר הלשון

שלי משנה שעברה.
ההבחנה פשוטה: במשפט מחובר יש שני זוגות נו-נש, ולכל נושא יש נשוא אחד שמתאים לו. במשפט כולל, לנושא (או נשוא) כולל (המכיל שני מבצעי פעולה\שתי פעולות) יכול להיות כל מספר של נשואים (או נושאים) המתאימים לו: אני אכלתי שניצל, ואחותי אכלה עוף צלוי. (מחובר) אני ואחותי אכלנו שניצל. (כולל נושא) אני ואחותי אכלנו ושתינו. (כולל נשוא, נושא) יש גם מבנים מסוימים שאפשר להיעזר בהם (ע"פ סדר הופעה במשפט): נו, נש, נש= כולל נשוא נו, נו, נש= כולל נושא נו, נש, נו, נש= מחובר א+ב. פשוט נו, נש,נש, נו, נש= מחובר א.כולל נשוא ב.פשוט. וכן הלאה.

streetball

New member
תודה רבה לך!

אך התקשיתי בהגדרות באשר לנושאים ונשואים בכולל ובמורחב תוכל להסביר לי את ההגדרות ביתר פשטות? בתודה מראש, דניאל

Dancing mad

New member
הממ...

ההגדרה של חלק כולל: חלק המופיע יותר מפעם אחת במשפט, כאשר בכל הפעמים הוא חייב להתייחס לחלק מסוים אחר. נשוא כולל ,המכיל שתי פעולות ,ייתיחס לאותו הנושא(שיכול בעצמו להיות כולל). לנושא(\נשוא) במשפט לא כולל (איבר פשוט במשפט מחובר, למשל) מתאים נשוא(\נושא) אחד בלבד. אין חזרה של חלקים. במשפט כולל נושא (\נשוא), יכולים להתאים לנושא (\נשוא), כולל או רגיל, כל מספר של נשואים (\נושאים) הגדול מאחד (כדי שיהיה משפט כולל, מן הסתם). עוד נקודה, מלבד ההבדל הברור מאליו בין נשוא כולל לנשוא מורחב (הראשון- שני פעלים ,השני- פועל ושם-פועל) כדאי לזכור שנשוא כולל מתאר שתי פעולות ונשוא מורחב מתאר אחת, וכך לא מתבלבלים. מקווה שעניתי על השאלה.

streetball

New member
דבר ראשון

תודה רבה, אני מאוד מעריך את העזרה שלך! עזרת לי מאוד. שתי שאלות שעניינו אותי, הראשונה בתחביר: האם יכול להיות נשוא מורחב כולל? המורה לא ידעה לענות לי, תחילה אמרה שכן, אחר מכן אמרה שלא, לא הבנתי תשובתהּ הסופית. השנייה, בלשון: האם בשם הפועל יש הנמכת תנועה לפני אות גרונית? דהיינו, האם אומרים: לגלחַ או לגלַח? תודה רבה מראש, דניאל

Dancing mad

New member
נסיון:

"רן הלך לבלות ולאכול במסעדה." (אאל"ט, זה נשו"מ כולל) פעלים: א. זו לא בדיוק הנמכה, זו פתח גנובה, שאאל"ט אפשר לוותר עליה רק בהתפעל:.hitgalEAch, hitgalACH תיקונים יתקבלו בברכה.

אסופית02

New member
בקשר למשפט שהבאת

"רן הלך לבלות ולאכול במסעדה". נראה לי שמשהו לא כ"כ נכון מבחינת הרעיון במשפט שהבאת, ובעצם המשמעות של המשפט היא כזו: רן הלך למסעדה כדי לבלות וכדי לאכול. ולפי זה מדובר במשפט פשוט בעל חלק כולל (ת' תכלית), ואין פה נשוא מורחב. עד כמה שזיכרוני מגיע, לא נתקלתי בנשוא מורחב כולל. אם עסקינן בנשוא מורחב מסוג של ניב, ייתכן והניב יהיה בעל חלק כולל, אך אין מנתחים את הניב עצמו, כך שבסופו של דבר, לא נראה לי שיש בנמצא נשוא מורחב בעל חלק כולל.

Dancing mad

New member
הייתי צריך לחשוב על ת. תכלית. ../images/Emo13.gif

בכל מקרה במשפט שלי יש ת. תכלית, איך שלא מסתכלים עליו. אז כנראה שאין חיה כגון נשוא מורחב כולל.

Yuvalenko

New member
מה קורה לי היום, פעם שניה שאני קורא

"גרוזינית" במקום "גרונית".. נראה לי אני צריך משקפיים.

Yuvalenko

New member
דרך אגב, ניתן לחבר משפט שכזה -

אני ואחותי אכלנו שניצל, והלכנו לראות טלזיזיה. כאן יש גם נושא כולל, וזהו גם משפט מחובר. שים לב, ש"הלכנו" מנותח כאן בנושא + נשוא, ולא כנשוא בלבד של "אני ואחותי" זהו אינו נשוא כולל, וקל להבחין בזה כיוון שהחלק השני של המשפט מופרד בפסיק, והנשוא מתיחס למושא אחר מהנשוא בחלק הראשון.

אִיתַי

New member
דעתי קצת שונה... ../images/Emo26.gif

לדעתי, אין צורך בפסיק במשפט, ומדובר כאן במשפט כולל נושא + נשוא. אני ואחותי - נושא כולל; אכלנו - נשוא כולל; שניצל - מושא; והלכנו - המשך נשוא כולל; לראות - תיאור תכלית (כפי שהתייחסו לזה לפני כן בשרשור); טלוויזיה - מושא. אינני חושב שיש כאן קשר למושאים אליהם מתייחס כל אחד משני מרכיביו של הנשוא הכולל. הנקודה הזו היא אחת מנקודות המחלוקת הנפוצות בקרב העוסקים בלשון: האם יש לנתח משפטים מסוג זה כנשוא כולל או כמשפט מחובר (כפי שהציע יובל), שהרי שתי ההצעות הגיוניות ושני המבנים נכונים. אני מעדיף את הניתוח של נשוא כולל, ולנתח כמשפט מחובר רק משפטים בהם יש נושא ונשוא נפרדים ושונים במשפט (איבר א' ואיבר ב').

למעלה