תזכורת

chan

New member
שאלה

א) לא כל עם התפתח מאמונה דתית (ראה ארה"ב). ב) במה בדיוק שותף למורשת היהודית האם רק בניסיונות לעקור אותה? ג) אמרת שאתה חי בארץ התנ"ך ( אבל מה בדיוק אומר לך התנ"ך)

אני לא חושב שהוא התכוון למדינות

אלא ללאומים. "ארה"ב" אינם עם, אבל אם אתה מתעקש, ארה"ב היא במקור התיישבויות בריטיות, אנגלו-סכסונים, שגם הם התחילו בדת זו או אחרת.

תשובה

גם העם האמריקני התפתח על בסיס האתוס הפרוטסטנטי, אף כי החוקה האמריקנית מפרידה בין דת למדינה. לא זו בלב שאינני מנסה לצמצם את המורשה היהודית (ראה את שיחתי עם רות קלדרון בגליון החדש של "השינוי"), אלא אני מנסה לשכנע את הנוער הישראלי, שיהדות זה לא הלכות מאובנות, אלא מורשת עשירה וחיה ותוססת של תרבות פנומנלית. התנ"ך הוא ספר היסוד של תרבותנו: השפה,ההיסטוריה, הגואגרפיה, הספרות, האתוס המוסרי. לא צריך להאמין באלהים כדי לקרוא בתנ"ך.

chan

New member
המשך השאלה לח"כ טומי לפיד

איך בדיוק מסתדר כל הכתוב בתנ"ך ללא קיומו של אלקים ?

אפשר לשאול אותה שאלה על המיתולוגיה

היוונית, על הכתבים של כל מיני אלים אחרים, וכו´. התנ"ך הוא לא ספר הדת היחידי בעולם. איך מסתדרים הכתבים של הדתות האחרות ללא קיום האלים שלהם?

korinalir

New member
בהמשך לשאלה של אלעד

קראתי מאמר שלך שהתפרסם לפני שנתיים לערך במוסף יום כיפור של מעריב. במאמר כתבת שיבוא יום שישראלי לא יאמין באל היהודי יותר משיווני מאמין בזאוס. אבל המורשת תשמר. האם אתה אכן רואה בתנ"ך מיתלוגיה יהודית? (אני פשוט אשמח אם יהיו לי שותפים לדעה)

chan

New member
אי אפשר לשאול אותה שאלה

משום שאינני רואה שום משמעות בכתבי המיתולוגיה היוונית לעומת זאת ספר התנ"ך הוא ספר ההיסטוריה של העם היהודי ממנו קיימת זכות הישיבה שלנו בארץ.

אבל אתה ניסית להתייחס לתנ"ך כאל

עובדה מדעית לקיומו של אלוהים, אבל במציאות הוא רק ספר, בדיוק כמו כל ספר אחר, מיתולוגיה, הסטוריה, מתימטיקה. הנקודה שלי היא שבגלל שמשהו נכתב, זה לא הופך אותו לאמת.

תשובה

היוונים מסתדרים מצוין. קרא את קאזאנצאקיס. אין כיום יווני שפוי המאמין במיתולוגיה היוונית, ואין יווני משכיל שאינו רואה בה יסוד לתרבותו. אותו הדבר נכון גלבי התנ"ך.

דוד30

New member
מדוע קיימת הסכמה כללית

מדוע קיימת הסכמה כללית של כל הדתות הנ"ל על אמיתותו של מעמד הר סיני? - מפני שמעמד זה יש לו את כל המאפיינים של ארוע הסטורי (מלבד שהוא מפתיע ופלאי יותר ממאורע הסטורי רגיל). תופעה שמעידים עליה מאות אלפי אנשים איננה אלא עובדה. מעמד הר סיני התרחש בפני כ- 600.000 אנשים, מלבד זקנים נשים וטף, ומשה רבינו מדגיש וחוזר ומדגיש היטב שאין בדברים כל צד ספק, שהרי הברית היתה "אתנו, אנחנו, אלה, פה, היום כולנו חיים" (דברים ה’ ב’). היו כאלה שרצו לומר , אם יש-ו הצליח להכניס להיסטוריה שאנשים ראו ניסים כך היה עם משה רבינו . ועל זה אני משיב : המופתיים שעשה יש-ו הוא עשה בכישוף , וגם מה שהוא עשה הוא לא גרם לכך שיכתבו לדורו שהוא הופיע והודיע שהוא בורא העולם. לא הוא ולא כל ישות אחרת או מישהו אחר, לא היה ולא יהיה משהו שנכתב עליו שהוא הופיע והודיע שהוא בורא העולם. (הערת המעתיק) ובאמת התורה עצמה מדגישה את המיוחד והבלעדי שבמעמד הר סיני: "כי שאל נא לימים ראשונים אשר היו לפניך למן היום אשר ברא אלוקים אדם על הארץ ולמקצה השמיים ועד קצה השמיים- בזמן מן הזמנים או במקום מן המקומות- "הנהיה כדבר הגדול הזה או הנשמע כמוהו"- האם משהו מעיז ולו רק לטעון כדבר הזה? כי אי אפשר לבדות עובדה הסטורית רחבת מימדים כעין זאת, ואכן דבר זה לא נעשה מעולם. "השמע עם קול אלוקים מדבר מתוך האש, כאשר שמעת אתה ויחי?...", "אתה הראית לדעת כי ה’ הוא האלוקים אין מלבדו" (דברים ד’ ל"ב- ל"ה).

הבודהיזם, ההינדוהיזם ושות´

מסכימות על אמיתותו של מעמד הר סיני? פיי זה חדש... "תופעה שמעידים עליה מאות אלפי אנשים איננה אלא עובדה" - ודאי, וכשתכיר לי את אותם מאות אלפי אנשים אני גם אסכים איתך... ובעניין ישו והנצרות - במידה ולא ידעת, ישו היה יהודי. הנצרות יצאה מן היהדות ככה שסביר להניח שיהיה קצת במשותף...

דוד30

New member
תשובה לנועה לביא

תשובה לנועה לביא כתבת: מסכימות על אמיתותו של מעמד הר סיני? פיי זה חדש תשובה : ברור שהם מסכימות . בקרוב כל העולם יסכים כי זה אמת. אני לא מבין האם את מביאה חיזוק לתורה בתור הפרכה. ... "כתבת :תופעה שמעידים עליה מאות אלפי אנשים איננה אלא עובדה" תשובה: על פי שני עדים חורצים דינו של אדם למוות . ועדות של מליוני אנשים לא מספיקה לך.? כתבת: - ודאי, וכשתכיר לי את אותם מאות אלפי אנשים אני גם אסכים איתך.. לא ברור לי המשפט הנ"ל . כתכת:ובעניין יש-ו והנצרות - במידה ולא ידעת, יש-ו היה יהודי. הנצרות יצאה מן היהדות ככה שסביר להניח שיהיה קצת במשותף... תשובה אם יש-ו הצליח להכניס להיסטוריה שאנשים ראו ניסים כך היה עם משה רבינו . ועל זה אני משיב : המופתיים שעשה יש-ו הוא עשה בכישוף , וגם מה שהוא עשה הוא לא גרם לכך שיכתבו לדורו שהוא הופיע והודיע שהוא בורא העולם. לא הוא ולא כל ישות אחרת או מישהו אחר, לא היה ולא יהיה משהו שנכתב עליו שהוא הופיע והודיע שהוא בורא העולם. (הערת המעתיק) ובאמת התורה עצמה מדגישה את המיוחד והבלעדי שבמעמד הר סיני: "כי שאל נא לימים ראשונים אשר היו לפניך למן היום אשר ברא אלוקים אדם על הארץ ולמקצה השמיים ועד קצה השמיים- בזמן מן הזמנים או במקום מן המקומות- "הנהיה כדבר הגדול הזה או הנשמע כמוהו"- האם משהו מעיז ולו רק לטעון כדבר הזה? כי אי אפשר לבדות עובדה היסטורית רחבת מימדים כעין זאת, ואכן דבר זה לא נעשה מעולם. "השמע עם קול אלוקים מדבר מתוך האש, כאשר שמעת אתה ויחי?...", "אתה הראית לדעת כי ה’ הוא האלוקים אין מלבדו" (דברים ד’ ל"ב- ל"ה).

דויד, אתה מגוחך

אתה מגלה בורות מדהימה בכל נושא שאינו הדת היהודית. "מסכימות על אמיתותו של מעמד הר סיני? פיי זה חדש תשובה : ברור שהם מסכימות . בקרוב כל העולם יסכים כי זה אמת" זוהי כמובן שטות מוחלטת, שכן בדת ההינדו והבודאיזם אין שום זכר למעמד הר סיני, ואין שום קשר לסיפור זה. בקרוב כל העולם יסכים? תן תאריך. "ועדות של מליוני אנשים לא מספיקה לך.?" הבא נא את המליונים, או לפחות נקוב בשמם ופרטיהם. "המופתיים שעשה יש-ו הוא עשה בכישוף" ואולי להיפך? אולי משה עסק בכישוף דווקא? "וגם מה שהוא עשה הוא לא גרם לכך שיכתבו לדורו שהוא הופיע והודיע שהוא בורא העולם" לא רק זאת, אלא יותר מכך- ישו הוא בנו של אלוהים בכבודו ובעצמו!

חחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחח

באמת? כל האומות מסכימות? מ-ה א-ת-ה א-ו-מ-ר? אולי נשאל אותן? מה בדיוק לא ברור לך? כשתביא לי את אותם מאות אלפים והם יאמרו לי שהם ראו או לא ראו, אז אני אאמין לך. בינתיים לא בא אלי אפילו אחד... אתה חושב שאני מאמינה שישו הלך על המים או אני יודעת מה יותר מזה שמשה רבינו דיבר עם אלוהים בהר סיני? עשה לי טובה...

דוד30

New member
בס"ד. הם אמרו לבניהם ובניהם לבניהם

וכך יש לנו את התורה שיש בידינו . ומה שכתבת על יש-ו . מדוע קיימת הסכמה כללית של כל הדתות הנ"ל על אמיתותו של מעמד הר סיני? - מפני שמעמד זה יש לו את כל המאפיינים של ארוע הסטורי (מלבד שהוא מפתיע ופלאי יותר ממאורע הסטורי רגיל). תופעה שמעידים עליה מאות אלפי אנשים איננה אלא עובדה. מעמד הר סיני התרחש בפני כ- 600.000 אנשים, מלבד זקנים נשים וטף, ומשה רבינו מדגיש וחוזר ומדגיש היטב שאין בדברים כל צד ספק, שהרי הברית היתה "אתנו, אנחנו, אלה, פה, היום כולנו חיים" (דברים ה’ ב’). היו כאלה שרצו לומר , אם יש-ו הצליח להכניס להיסטוריה שאנשים ראו ניסים כך היה עם משה רבינו . ועל זה אני משיב : המופתיים שעשה יש-ו הוא עשה בכישוף , וגם מה שהוא עשה הוא לא גרם לכך שיכתבו לדורו שהוא הופיע והודיע שהוא בורא העולם. לא הוא ולא כל ישות אחרת או מישהו אחר, לא היה ולא יהיה משהו שנכתב עליו שהוא הופיע והודיע שהוא בורא העולם. (הערת המעתיק) ובאמת התורה עצמה מדגישה את המיוחד והבלעדי שבמעמד הר סיני: "כי שאל נא לימים ראשונים אשר היו לפניך למן היום אשר ברא אלוקים אדם על הארץ ולמקצה השמיים ועד קצה השמיים- בזמן מן הזמנים או במקום מן המקומות- "הנהיה כדבר הגדול הזה או הנשמע כמוהו"- האם משהו מעיז ולו רק לטעון כדבר הזה? כי אי אפשר לבדות עובדה הסטורית רחבת מימדים כעין זאת, ואכן דבר זה לא נעשה מעולם. "השמע עם קול אלוקים מדבר מתוך האש, כאשר שמעת אתה ויחי?...", "אתה הראית לדעת כי ה’ הוא האלוקים אין מלבדו" (דברים ד’ ל"ב- ל"ה).

ואיך אתה יודע את זה?

שמדובר בעדות? לדעתי זה מיתוס שיש בו איזהשהו גרעין אמיתי, אבל הוא עצמו הוצא מכלל פרופורציה... עכשיו ברצינות, "הסכמה של כל הדתות על אמיתותו של מעמד הר סיני"? אולי חלאס, זה הצחיק בהתחלה אבל עכשיו זה כבר מתחיל להיות ממש ממש מסכן... "תופעה שמעידים עליה מאות אלפי אנשים איננה אלא עובדה" - אני חוזרת ואומרת, תביא לי את אותם מאות אלפי אנשים וגם אני אקבל את זה כעובדה... אגב, אתה מוכן להפסיק לחזור שוב ושוב ושוב על אותו טקסט בכל הודעה? לטעמי זה קצת ארוך מדי בשביל חתימה...

דוד30

New member
בס"ד. הסבר לשרשרת המסירה.

ניגש אפוא לנמשל, לטענת המעלים רעיון כי אפשר שהתורה לא נכתבה בתקופה אודותיה מדברת המסורת, הרי חייבת הייתה להיות "מושתלת" באיזו תקופה לאחר מכן, האם "ניתוח השתלה" שכזה היה מצליח? הן ביום בה הובאה התורה ובה מצוות כתפילין,ציצית עיין בדוגמאות שבמשל פרה אדומה,או שעטנז,מצוות, שאם נצטוו לראשונה בידי אדם היו נראות יוצאות דופן כמו להבדיל התיאורים הנ"ל,האמנם היו השומעים מקבלים את המצוות ללא סייג? האמנם היו נשארים נאמנים לסיפור עד סוף ימיהם, ומספרים אותו לבניהם כסיפור הידוע להם מכבר? מעבר לכל זה - כיצד הצליח ה"משתיל" האלמוני למחוק את עצמו מההיסטוריה הן אם יש קורטוב של הגיון בדברי האומרים, כי סיפור מעמד הר סיני לא החל בעדות המונית ישירה, אלא במישהו שבא וסיפר, כיצד נעלם סיפורו של אירוע זה אותו נכנה "אירוע ההשתלה" בו הובא הסיפור לראשונה. הן סיפורו של אירוע זה היה חייב להיות אחד הסיפורים המרכזיים הנזכרים ומועברים מדור לדור, ולהיכן נעלם? הייתכן שמערכת הזוכרת פרטים כה רבים תישכח או תצליח להשכיח אירוע דרמטי בעל חשיבות כה גדולה? אנו יודעים בדיוק מתי נחתמה תורה, מתי נחתם התנ"ך,מתי נכתבו המשניות ומתי נערך התלמוד. יודעים אנו פרטים ופרטי פרטים על חייהם של החכמים ועוד ועוד, ואילו אירוע כזה - לו היה - נשכח? והרי אין בנמצא כל קבוצה ,ולו גם קבוצת שוליים, ששימרה אירוע אשר כזה, אין כל מסמך המתעד או הרומז משהו כדומה לו. הבט,אם היו מביאים לעם את התורה בתקופה מאוחרת יותר, מהתאריך עליו מדברת המסורת, היה קשה מאד לקבלה כי מה יאמר המביא האלמוני- ? אם יאמר "קבלתי אותה היום וכתבתיה" מיד יאמרו לו הן תורה כתוב "ויכתוב משה את התורה הזאת..." דברים ל"א פסוק ט` הווי אומר שנכתבה על ידי משה זה מכבר. מובן אפוא כי ה"משתיל" לא יוכל לומר: "היום כתבתיה" או היום נכתבה", עליו יהיה לומר, כי הייתה כתובה, וכדי שלא יישאל מיד: "כיצד לא שמענו עליה ועל קיומה?" יהיה עליו לטעון, כי הייתה ואבדה, והוא גילה אותה! ואולם כאן ישאלוהו: "הן בתורה זו כתוב כי יש הבטחה שלא תישכח - "וענתה השירה הזאת לפניו לעד כי לא תישכח מפי זרעו" דברים ל"א כ"א והנה נשכחה! שכן,איש אינו זוכר אותה מלבדך...ואם הלה יטען - הנה אני זוכר, התורה עברה במשפחתי בסודיות יאמרו לו שני דברים: 1.כשהתורה כותבת "וענתה השירה הזאת לפניו לעד" אנו מצפים שלעדות זו יהיה כוח שכנוע כיאה וכיאות ל"עדות" שהאלוקים מעיד ואם כל העדות מסתכמת בהעברה כה מצומצמת הן אין זו עדות קבילה שהרי עדות של עד אחד אינה עדות, ממילא פסוק זה לא התגשם, ועובדה זו עצמה יכולה להיות הוכחה שהתורה הזו אינה דבר האלוקים, ולגרום לשומעים לדחות את דבריו של ה"משתיל האלמוני" 2.הן כתוב בתורה "רק הישמר לך ושמור נפשך מאוד פן תשכח את הדברים אשר ראו עיניך ופן יסורו מלבבך כל ימי חייך והודעתם לבניך ולבני בניך יום אשר עמדת לפני `ה אלוקיך בחורב" דברים `ד פסוק ט` איך יתכן שצווי כזה, הכתוב בלשון חמורה שכזו, לא נשמר ע"י איש? ואם לא נשמר כיצד ישכנע ה"משתיל" את מאזיניו שהם צריכים להתחיל במסורת עקשנית שכזו? מסקנה:"השתלת" התורה בתקופה מאוחרת מזו שהמסורת טוענת לא הייתה מצליחה, וממילא היא בלתי אפשרית.כיון שלא הייתה "השתלה" הרי ברור כי התורה נכתבה בזמן שהמסורת טוענת וניתנה לאנשים שחוו את המאורעות שיכלו לאשרם או להכחישם ומתוך שקבלו את התורה יש כאן הוכחה נוספת שמעמד הר סיני אכן היה כמתואר. ************************************************************************ ******** אתייחס לטענת הכופרים שטוענים שבמשך זמן ארוך בתהליך הדרגתי הלכה התורה והתגבשה. טענה זו נטענה כבר על ידי "מבקרי המקרא" היסודות ל"מדע" המכונה "ביקורת המקרא" הונחו על ידי תיאולוגים גרמניים שהתורה לא עברה באומתם, ותורה אי אפשר ללמוד ללא המפתחות העוברים בקבלה העוברת מדור לדור. קל מאוד להראות עד כמה דבריהם משוללי הגיון 1.הן היום בו נחתמה התורה חייב היה להיזכר וכיצד נעלם? 2.כיצד נעלמו מהזיכרון הלאומי כל אותם "שלבי התהוות" מדומים"? 3.בספר דברים נאמר "לא תוסיפו על הדבר אשר אנכי מצווה אתכם ולא תגרעו ממנו" דברים `ד פסוק ב` אחר שפסוק זה נכתב לא הייתה כל אפשרות להוסיף מאומה על מצוות התורה. שכן כל מי שינסה להוסיף, מייד יידחה על ידי ההמונים.דומה הדבר לתכונת "הגנת המסמך" הקיימת ברוב תוכנות המחשב המודרניות, כשמפעילים תכונה זו המסמך ננעל בפני שינויים, אחר שהופעלה תכונה זו אין כל אפשרות לבצע שינוי כלשהו במסמך. פסוק מעין זה האמור לעיל מונע אפשרות של שינויים ותוספות של מצוות או פרטיהן. 4.שושלת הדורות הרציפה בה עברה התורה מדור לדור מהווה הוכחה שאין לערער על אחידותה, שכן באותה מערכת תמסורת הועברו כל פרטי הפרטים הקשורים לדקדוקי המצוות, ושבאמצעותה יודעים אנו על כל מיצוה ומיצוה, מה ממנה מדאורייתא ומה מדרבנן, באיזו תקופה התווסף פרט זה ובאיזו נוסף פרט נוסף.ישנן גם תקנות שנוהגים על פיהן מזמן מתן תורה ואף על פי כן אינן נחשבות כדיני תורה כמו קריאת התורה בשבת שתיקן משה רבנו... כיון שיש מסורת מדויקת על כל פרט וזמן התחלתו ודרכי התהוותו, אם אכן מאן דהו הביא את התורה בזמן השונה מהמקובל, כיצד קרה שמייחסים את כל התורה כולה למשה מסיני, אם חלילה התהוותה התורה במהלך הדורות כיצד נעלם הידע הזה? כיצד הצליחו להעלימו לאורך כל ההיסטוריה? אם שרשרת המסירה לא היתה אמינה לא היו עושים יום השואה ולא היו עושים יום רבין. ההמשך לקרוא בקובץ

תגובה

אני אתיחס לחלק השני בלבד. כתבת, "הן היום בו נחתמה התורה חייב היה להיזכר וכיצד נעלם" וכמו כן, "כיצד נעלמו מהזיכרון הלאומי כל אותם "שלבי התהוות" מדומים"?" יש צורך להבין שבאותה תקופה רוב האנשים לא היו "דתיים הדוקים" הדבר החשוב שענין אותם הוא פרנסה. ולכן מה שהיו מעבירים לבנים שלהם בנוגע לדת זה לא יותר מחלק מן מהמצוות אם נימוקים מיסטיים שונים שנתן להם ה"כהן", והסיפורים השונים שכבר הספיקו להתעוות. בתהליך שכזה ודאי שמידע רב יאבד. יתר על כן, ספר התורה היה כתוב ורוב האנשים לא ידעו קרוא או כתוב, ולכן היה ניתן להשחיל דברים שונים שהרי העם כבר האמין בקדושת התורה. "בספר דברים נאמר "לא תוסיפו על הדבר אשר אנכי מצווה אתכם ולא תגרעו ממנו" דברים `ד פסוק ב` אחר שפסוק זה נכתב לא הייתה כל אפשרות להוסיף מאומה על מצוות התורה. שכן כל מי שינסה להוסיף, מייד יידחה על ידי ההמונים.דומה הדבר לתכונת "הגנת המסמך" הקיימת ברוב תוכנות המחשב המודרניות, כשמפעילים תכונה זו המסמך ננעל בפני שינויים, אחר שהופעלה תכונה זו אין כל אפשרות לבצע שינוי כלשהו במסמך. פסוק מעין זה האמור לעיל מונע אפשרות של שינויים ותוספות של מצוות או פרטיהן" ואכן הרבה מדענים סוברים שספר דברים נכתב מאוחר מאשר שאר החומשים. שם לב ששאר התגובה שלך נמצאת בוויכוח שכן אנו דנים על אמיתות המסורת.

דוד30

New member
שושלת ראשי עמינו

ידועה לנו שושלת ראשי עמינו ומנהיגיו אשר קיבלו את התורה מהדור שלפניהם ומסרוה לדור שאחריהם, מאז מעמד הר סיני ועד היום הזה? מתוך התנ"ך והתלמוד יודעים ומכירים אנו היטב את שמותיהם, פעליהם ומפעליהם של גדולי התורה מנהיגי הדורות מאז מתן תורה ועד חתימת התלמוד. ומחתימת התלמוד ועד דורינו זה ידועים ומוכרים לנו ממשיכי השושלת מתוך חיבוריהם ואיזכורם בספרי מחברים בני דורם ובני הדורות הסמוכים להם, מלבד עצם היותם מונצחים בתולדות עמנו, הזוכרם ומעביר את מורשתם ודבריהם מדור לדור. וזה סדר מקבלי ומוסרי התורה: (יודגש כי אלו הם ראשי הדור, אך עמהם אלפי ורבבות תלמידי חכמים בכל דור) משה רבנו קיבל תורה שבכתב ושבעל פה מאת הבורא יתברך, במעמד הר סיני. יהושע בן נון קיבל ממשה. פנחס קיבל מיהושע ובית דינו. עלי (שהיה גם הכהן הגדול מלבד היותו גדול התורה בדורו) קיבל מפנחס ובית דינו. שמואל (שהיה גם נביא מלבד היותו גדול התורה בדורו) קיבל מעלי ובית דינו. דוד (שהיה גם נביא מלבד היותו גדול התורה בדורו) קיבל משמואל ובית דינו. אחיה השילוני קיבל מדוד ובית דינו. אליהו (שהיה גם נביא מלבד היותו גדול התורה בדורו) קיבל מאחיה השילוני ובית דינו. אלישע (שהיה גם נביא מלבד היותו גדול התורה בדורו) קיבל מאליהו ובית דינו. יהוידע קיבל מאלישע ובית דינו. זכריה (שהיה גם נביא מלבד היותו גדול התורה בדורו) קיבל מיהוידע ובית דינו. הושע (שהיה גם נביא מלבד היותו גדול התורה בדורו) קיבל מזכריה ובית דינו. עמוס (שהיה גם נביא מלבד היותו גדול התורה בדורו) קיבל מהושע ובית דינו. ישעיה (שהיה גם נביא מלבד היותו גדול התורה בדורו) קיבל מעמוס ובית דינו. מיכה (שהיה גם נביא מלבד היותו גדול התורה בדורו) קיבל מישעיה ובית דינו. יואל (שהיה גם נביא מלבד היותו גדול התורה בדורו) קיבל ממיכה ובית דינו. נחום (שהיה גם נביא מלבד היותו גדול התורה בדורו) קיבל מיואל ובית דינו. חבקוק (שהיה גם נביא מלבד היותו גדול התורה בדורו) קיבל מנחום ובית דינו. צפניה (שהיה גם נביא מלבד היותו גדול התורה בדורו) קיבל מחבקוק ובית דינו. ירמיה21 (שהיה גם נביא מלבד היותו גדול התורה בדורו) קיבל מצפניה ובית דינו. ברוך בן נריה קיבל מירמיה ובית דינו. עזרא22 (שהיה גם כהן גדול מלבד היותו גדול התורה בדורו) קיבל מברוך ובית דינו. שמעון הצדיק (שהיה גם כהן גדול מלבד היותו גדול התורה בדורו) קיבל מעזרא ובית דינו. אנטיגנוס איש סוכו קיבל משמעון הצדיק ובית דינו. יוסי בן יועזר ויוסף בן יוחנן קיבלו מאנטיגנוס איש סוכו ובית דינו. יהושע בן פרחיה23 ונתאי הארבלי קיבלו מיוסי בן יועזר ויוסף בן יוחנן ובית דינם. יהודה ושמעון קיבלו מיהושע בן פרחיה ונתאי הארבלי ובית דינם. שמעיה ואבטליון24 קיבלו מיהודה ושמעון ובית דינם. הלל ושמאי קיבלו משמעיה ואבטליון ובית דינם. רבן יוחנן בן זכאי ורבן שמעון בן הלל קיבלו מהלל ושמאי ובית דינם. רבן גמליאל הזקן בן רבן שמעון קיבל מרבן שמעון אביו. רבן שמעון25 בן רבן גמליאל הזקן קיבל מרבן גמליאל אביו. רבן גמליאל26בן רבן שמעון קיבל מרבן שמעון אביו. רבן שמעון27 בן רבן גמליאל קיבל מרבן גמליאל אביו. רבי יהודה הנשיא28בן רבי שמעון קיבל מרבן שמעון אביו. רבי יוחנן ורב ושמואל29 קיבלו מרבי יהודה הנשיא. רב יהודה ורב הונא קיבלו מר´ יוחנן, רב ושמואל. רבה ורב יוסף קיבלו מרב יהודה ורב הונא [נפטר בשנת ד´ פ"ב] אביי ורבא קיבלו מרבה ורב יוסף [נפטר בשנת ד´ קי"ג] רב אשי קיבל מרבא [רב אשי - מחבר התלמוד, יחד עם חבירו רבינא. נפטר בשנת ד´ קפ"ז]

תשובה

כפי שרשמתי לך בסוף התגובה הקודמת שלי, ה"ידע" שלהם מסתמך על מסורת ואנו בדיון זה דנים האם המסורת אכן נכונה או שמא היא מעוותת. כמו כן יכול להיות שהאנשים (בחלקם) אכן היו אבל מה שמסופר לנו עליהם איננו בהכרח נכון.

למעלה