תזונה אחרי מחלה

יאנהלה

New member
תזונה אחרי מחלה

שלום,
אני הייתי צמחונית 10 שנים ובערך 8 חודשים אני טבעונית.
לאחרונה הייתי מאד חולה. הייתה לי דלקת ריאות מאד קשה והייתי מאושפזת שבועיים וחצי בטיפול נמרץ כולל כמה ימים בהם הייתי מונשמת. סהכ הייתי בבית חולים כחודש ולאחר השחרור לפני שבוע בערך אני אמורה לקבל אנטיביוטיקה לוריד במשך כ20 שעות ביום לעוד 4 שבועות (על ידי חיבור שנקרא צנתר מרכזי- משהו שמאפשר לקבל את זה בבית).
אני בת 27, לפני האשפוז הייתי בן אדם בריא לחלוטין למיטב ידיעתי. מעולם לא הייתי מאושפזת לפני כן ונראה לי שהפעם האחרונה שלקחתי אנטיביוטיקה הייתה בגיל 20 בצבא. לא הייתי מאד מאד רזה לפני כן אבל בהחלט גם לא שמנה ובזמן האשפוז ירדתי די הרבה במשקל למצב שבהחלט נראה לא טוב. בשבוע האחרון כבר העלתי חלק חזרה.
פחות או יותר מאז שזה קרה כולם סביבי החליטו שאני חייבת לשנות את התזונה שלי לפחות עד שאני אתחזק חזרה. אפילו אמא שלי שהיא צמחונית בעצמה מנסה לשכנע אותי לאכול באופן זמני דגים. כשהיא הייתה די חולה לפני כשנתיים היא אכלה תקופה דגים והיא טוענת שהיא הרגישה שזה מאד חיזק אותה. הבן זוג, קרניסט, חושב שכדאי לי לפחות לאכול ביצי חופש (ממשק קטן ופחות תעשייתי שנמצא ליד דודים שלי).
בגדול- לא השתכנעתי, אבל יש בי צד שמאד מפחד על הבריאות שלי עכשיו...
מעניין אותי לשאול מה אתם הייתם אומרים להצעות כאלה.. הייתם בכלל שוקלים? מה הייתם עונים?

ladybug6

New member
קודם כל

אני שמחה שאת מרגישה טוב יותר ומחלימה, וזה מה שהכי חשוב.
באשר לתזונה: אם מישהו מייעץ לך לאכול משהו בשביל לעזור בתהליך של ריפוי, שלפחות יסביר למה לדעתו זה יועיל. מה יתנו לך, בריאותית, לצורך ההחלמה, דגים? או ביצים?
את הערכים התזונתיים שיש בדגים או בביצים אפשר להשיג גם במאכלים מהצומח, כל עוד אין לך בעיה לאכול אותם (וכאמור, את כבר עולה במשקל ומחלימה, אז כנראה שמה שאת עושה מספיק טוב) אז אני לא מבינה למה צריך לאכול גם מוצרים מהחי. עושה רושם שהקרובים אליך דואגים לך ורוצים בטובתך, אבל הם לא מוסמכים לייעץ לך בנושא הזה, ואין להם את הידע/נסיון כדי לנמק או אפילו להבין בעצמם למה. הם מדברים ממקום של דעות קדומות וחשש לבריאותך, אבל הם לא רופאים, לא תזונאים וגם לא טבעונים כך שאין להם באמת מושג למה הם ממליצים לך לאכול דגים כדי להחלים מדלקת ריאות.

גם אני לא רופאה ולא תזונאית, אבל אני חושבת שבתקופה של אנטיביוטיקה אינטנסיבית הדבר שהכי חשוב הוא להחזיר לגוף חיידקים טובים, כי האנטיביוטיקה מחסלת אותם ומחלישה את הגוף.
אם יש לך או למי מבני משפחתך חשש לתזונה שלך, אני ממליצה שתגשי לתזונאית שיש לה ידע ונסיון בתזונה טבעונית, והיא תמליץ לך מה לאכול כדי לעזור לגוף להתחזק.
רשימה של תזונאים עם ידע בטבעונות תמצאי כאן:
http://www.gary-tv.com/garymain/?page_id=3443

החלמה מהירה!!

נטאשKה

New member
מה אומרים הרופאים שלך?

איזו תזונה הם חושבים שאת צריכה לצרוך? מה הם חושבים שכדאי שתכניסי לגוף כרגע מבחינת ערכים?
ואם את לא יודעת - למה שלא תשאלי אותם?

וכשאני כותבת "מה הם חושבים שכדאי שתכניסי לגוף מבחינת ערכים" אני לא מתכוונת למוצרים מן החי או לחילופין לעלים. האם הם חושבים שאת צריכה חלבון כרגע? פחמימות? ברזל? סידן?

מה הם חושבים שיחזק אותך? למה שלא תתייצי על בעלי מקצוע? וגם עם בעלי מקצוע רלוונטים אחרים כמו תזונתאית?

ואז תשלבי את מה שהם אומרים, הרופאים שמכירים את מצבך ובעל מקצוע בתחום התזונה.

עם כל הכבוד לבני משפחתך שאין לי ספק שמדברים אך ורק מדאגה ואהבה אלייך - בעלי מקצוע הם לא. כשהייתה לך דלקת ריאות לא שאלת את בן זוגך או את אימך איך לטפל בה ולכן אין סיבה שהם אלו שיתנו את ההנחיות להתחזקות שלך עכשיו.

פרוביוטיקה היא BASE

לאחר נטילת אנטיביוטיקה

ולגבי התפריט - כדאי לך מאוד להתיעץ עם דיאטנית שמבינה בטבעונות (יש חיה כזו)
חשבת על אבקת חלבון?

יאנהלה

New member
תודה לכולכן

בגדול הרופאים לא אמרו יותר מדי לגבי תזונה ובכלל הרושם שלי הוא שאין מספיק דגש על הנושא בבית חולים גם למי שאין לו תזונה "מיוחדת". רופא אחד (שאני דווקא מאד מעריכה) בגדול לא היה כל כך בעד הרעיון של טבעונות ורופא אחר דווקא כן כנראה יותר הבין אותי כי כשאמרתי לו שאני טבעונית הוא אמר לי "אז מה, אני צמחוני". תזונאית שהביאו לי בבית החולים הייתה יותר מעוניינת להבין מה מהתפריטים שבית החולים מציע יכול להתאים ואחרי שתי שניות כשהיא הבינה שהתשובה היא שאין אוכל טבעוני בבית חולים היא רק יעצה לי לאכול הרבה אגוזים וקטניות.

אגב, בנושא הפרוביוטיקה, כי באמת שאלנו על זה גם בבית החולים- אחת הרופאות העוסקת במחלות זיהומיות אמרה שהיה שלב שבדקו מתן פרוביוטיקה לפחות או יותר כל מי שקיבל אנטיביוטיקה שם והם הם לא ראו שינוי במדדים ולכן הפסיקו בזה. לא שזה מוכיח כלום לגבי יעילות כללית וגם ייתכן שזה עדיף יותר אחרי האנטיביוטיקה ולא תוך כדי אבל אני חשבתי שזה מעניין כי באמת חשבתי שזה הגיוני שיגידו לי לקחת פרוביוטיקה.

בגדול הקושי שלי עם כל הנושא הוא נראה לי כי יש כל כך הרבה דעות ומאמרים סותרים כשזה מגיע לתזונה. גם אם תזונאית אחת או שתיים או ארבע יגידו שטבעונות זה בסדר, זה לא ישכנע את מי שלא רוצה להשתכנע כמו שגם אני לא ישתכנע מהאדם הראשון, גם הוא איש מקצוע, שיגיד לי שחייבים לאכול בשר. יחד עם זאת, עדיין הטבעונות היא במיעוט ולכן יותר קשה לשכנע אנשים שזה בריא (השיקולים המוסרים לדעתי מאד ברורים ומשכנעים אך כרגע אני מתמקדת רק בנושא הבריאות) ועכשיו שאני פתאום לא הבן אדם הבריא שחשבתי שאני, זה מערער לי את הבטחון בדיונים בנושא. לפני כל זה הרגשתי שאני יכולה להגיד: תראו אותי- אני בריאה, בכושר, משקל תקין, בדיקות דם בגדול טובות.. ועכשיו פתאום אני אדם חולה שכל 3 ימים יש לו עוד תור בקופת חולים..
בגלל חוסר הבהירות הזאת אני עדיין ממשיכה בטבעונות כי לדעתי אם אין לי דרך לדעת מה נכון יותר מבחינה בריאותית אז ברור שעדיף תזונה שלא פוגעת בבעלי חיים. זה עוזר באמת מקומות כמו הפורום הזה להזכיר שיש אנשים שרואים את הדברים בצורה דומה.. תודה.

נטאשKה

New member
מתנצלת מראש אם אני מעצבנת אותך

אבל אני חושבת שאת ניגשת לזה בצורה מוטעית.

הרעיון כרגע הוא לא לשכנע אנשים שטבעונות זה בריא, הרעיון הוא לחזק אותך ולסייע לך בהחלמה. זה מה שחשוב ובזה את צריכה להתמקד. את לא צריכה להגיד שאת טבעונית - תשאלי את אנשי המקצוע - רופאים ותזונתאית שאלה מאוד פשוטה -

מה אני צריכה לאכול? חלבון? פחמימות? להכניס יותר ברזל? סידן?

אם הם אומרים לך "דגים, בשר" וכ'ו פשוט תשאלי שוב - מה יש בדגים ובבשר שיעזור לי? חלבון? ברזל?

אחרי שתביני איזה ערכים את צריכה לא תתקשי למצוא אותם במזון מהחי.

המטרה שלך עכשיו לא צריכה להיות להוכיח שאת צודקת ולהעביר את משנתך, אלא להבין איזה ערכים אנשי המקצוע חושבים שהגוף שלך צריך.

זה בכלל לא משנה כמה שנויה או לא שנויה במחלוקת הטבעונות ואיזה מחקרים יש או אין עליה. אנשי המקצוע יודעים איזה ערכים הגוף שלך צריך כרגע - תתמקדי בזה ולא מאיזה סוג מזון מסיגים את הערכים האלה. זה כבר עניין שלך אחרי זה.

את מכניסה את עצמך לפינה של הסברה כשמה שאת צריכה זה לקבל תשובות.

במאמר מוסגר רק אומר שזה ממש לא ממקום של לכתוב שהסברה זה לא טוב ושאת צריכה להסתיר את הטבעונות, ממש לא! הנקודה היא שנראה שאת מתמקדת בסוג האוכל ולא בסוג הערך שהגוף שלך צריך ממנו ולכן נכנסת לפינות עם אנשי המקצוע.

לצפות מרופא להמליץ לך על פרוביוקטיקה

זה די נאיבי. הוא לא נטורופת... העבודה שלו זה לרשום תרופות מרשם. (בלי להעליב עם הנאיביות).

נשמע כמו מאבק פסיכולוגי יותר מאשר מאבק תזונתי

לי נשמע שהקרובים שלך מנצלים הזדמנות לדחוף לך את מה שהם חיכו כלכך הרבה זמן. הם פשוט מנצלים את החולשה שאת כרגע נמצאת בה בשביל למחוץ את האידיאולוגיה הטבעונית שלך. לי זה נראה די ברור.
אני מכיר את זה, כל פעם שאני מתעטש, יושן יותר מהרגיל, משתעל או מרגיש עייף (לא משנה עם ישנתי בלילה הקודם 3 שעות), כולם ישר קופצים עלי "אולי יש לך חוסרים?" וכל מיני ספקולציות חסרות בסיס. כמובן שהם מתעלמים מהעובדה שאני יותר בכושר מהם, פעיל גופנית יותר מהם ולעיתים רחוקות חולה ב"שפעת" או מחלה זיהומית אחרת.

אני רואה שיש לך גם חוסר ביטחון פנימי בנוגע לדרך שלך- וכרגע הוא חטף מכה בגלל שאת במצב גופני פגיע. זה נורמלי לחלוטין.
כדי לחזק את הביטחון שלך אני ממליץ לקרוא מחקרים כמו של דין אורניש, נתן פריטיקין, וג'ון מקדוגל שכבר שנים מוכחים שזו דיאטה מאד בריאה. הם לא הדיאטנית בקופת חולים שלך- אלו מדענים בעלי שם עולמי עם מחקרים קלינים ברמה הכי מעורכת בקהילה המדעית.

חשוב להבין שכל בני האדם חשופים לפגעי הסביבה, טבעונים הם לא סופרמן והם לא יצורים נעלים. כמובן שיש להם יתרונות בריאותיים רבים מאד אבל זה לא אומר שהם חסינים בפני פגעי הזמן והסביבה. אדרבה לפעמים (אם הם חיים מאד נקי) הם יכולים להיות רגישים יותר לרעלים סביבתיים. אז כאשר אנחנו מבינים את הנקודה הזאת, תפיסת עולמנו לא מתערערת ומתנדנדת כל פעם שאנחנו מרגישים "פחות טוב" מסיבה כל שהיא.

לגבי אנטיביוטיקה. אני באופן אישי יכול להיות ממש חולה רק ממריחה של אנטיביוטיקה על העור. וזה כבר קרה לי כמה פעמים. לוקח לי שבועות להחלים אחרי זה. צריך להבין שלמרות היתרונות של אנטיביוטיקה בסופו של דבר היא רעל לכל דבר. אחרי טיפול אנטיביוטי אינטנסיבי הגוף צריך זמן לנקות את הרעל הזה מהמערכת ולשקם את עצמו מהטיפול, המתכון הטוב ביותר הוא מנוחה, שינה והרבה מים ומזון טוב ומזין. (פרו ביוטיקה יכולה לעזור לשקם את החיידקים במעיים).

יאנהלה

New member
יש צדק במה שאתה אומר

באמת הנושא פה הוא כנראה ברובו פסיכולוגי. גם ההתאוששות הרבה ממנה היא פסיכולוגית כי כל התקופה הייתה די טראומטית.. במובן הזה מעט מפריעה לי ההערה על ערעור האידאולוגיה כשמרגישים "פחות טוב". יכול להיות שאנשים אחרים היו מגיבים אחרת לחוויה כזאת אבל בשבילי זאת באמת הייתה טראומה. יש חלקים מטיפול נמרץ שעדיין להיזכר במה שהיה שם גורם לי לבכות. אז כאמור, באמת זה נושא פסיכולוגי ולא תזונתי אבל זה בהחלט לא סתם להרגיש קצת "פחות טוב".

אמא שלי אגב דווקא מסכימה באופן עקרוני עם האידאולוגיה אבל פחות בטוחה לגבי הפן הבריאותי. האמת שאני חושבת שרוב האנשים סביבי (וגם אני) התחילו יותר להירגע בנושא בימים האחרונים כי אני בהחלט כן מתחזקת וכן עליתי במשקל כבר למשקל תקין בהחלט. אני עדיין עם אנטיביוטיקה לעוד שבועיים וחצי כך שנורמלית לגמרי אני כרגע לא אהיה אבל ההתקדמות היא בכיוון הנכון.

זה כן עוזר לי לשמוע מעוד אנשים שמבינים אותי ובעלי אידאולוגיה דומה שאני לא פסיכית לגמרי שאני לא מקשיבה למי שאומר לי לאכול דברים אחרים. בשביל זה באמת פניתי לפורום הזה. אז שוב תודה למגיבים.

ladybug6

New member
קבלי

זה לגמרי לגיטימי להרגיש מעורערת בדעות שלך, מצבים כאלה בחיים תמיד גורמים לנו לאבד בטחון בעצמנו, בבחירות שלנו, בהרגלים שלנו, וזה דבר טוב, כי לקחת משהו כמובן מאליו לתמיד זה גם לא טוב.
הסיבה שבגללה נהיית חולה בוודאי לא קשורה בטבעונות, אבל תראי מה זה - "למרות" הטבעונות את מחלימה, מתחזקת, עולה במשקל... כנראה שמשהו שם כן עובד, הא?

הבריאות שלנו מורכבת מסך של משתנים והתזונה היא רק אחד מהם, כמו שאמר מעלי הפטיש - הטבעונות לא נותנת לנו חסינות כנגד מחלות. גם טבעונים חולים, ולא כל מחלה שלהם קשורה לתזונה (רובן, מן הסתם, לא).

בכל מקרה, אנחנו תמיד פה לחיזוקים וחיבוקים

נטאשKה

New member
נשמע לך ברור שהם "מנצלים את החולשה שלה"?

נשמע ברור שהם אוהבים אותה ודואגים לה ומציעים לה ממלא היעוץ הטוב ביותר שהם עצמם יודעים. זה שאנחנו לא מסכימים עם היעוץ אותה לא הופך אותם לחבורת נבלים שיושבים בלילה וזוממים איך "לנצל את חולשתה".

בעיני ההודעה הזאת פשוט מגעילה. מצטערת.

למעלה