תורי לצעוק "Google נבלות!"

BravoMan

Active member
תורי לצעוק "Google נבלות!"

היום קיבלתי הודעה על עדכון ל-Google Maps, ונדרש אישור ידני כי הגרסה החדשה מבקשת הרשאות נוספות שהיישום לא ביקש קודם: הרשאה להתחבר לרשתות WiFi ולהפעיל NFC.

את הרצון להפעיל NFC אני יכול להבין:
אפשר לשים כתובת של מקום שאנשים ירצו להגיע עליו (מסעדה, פארק שעשועים, קניון, משרד) על כרטיס ביקור, פלייר או פוסטר מקודדת בשבב NFC, ו-Maps רוצה יכולת לקרוא ולנווט ישירות לכתובת כזו.

אבל מה שאני לא מבין, זה למה היא רוצה שליטה לאיזו רשת WiFi המכשיר שלי מחובר.
שימו לב!
לא מדובר כאן בהרשאה לגלוש באינטרנט דרך WiFi, אלא בהרשאה לקבוע למכשיר לאיזו רשת הוא יתחבר, או לנתק אותו מרשת אחת ולחבר לאחרת.
זה משהו שהייתי מצפה מיישום לניהול רשתות אלחוטיות (ויש כאלה), אבל ממש לא מתוכנת המפות.

אישית, החלטתי בינתיים להימנע מהעדכון, היות והוא גם לא מביא חידושים שמעניינים אותי אישית, ואני גם לא מרבה להשתמש ביישום בכלל.

מה דעתכם?

prizman

New member
לא התעמקתי בזה.

ממילא אין לי מה לעשות עם ה MAPS כשאני עם WIFI.

BobboVilla

New member
יכול להיות שאני מבין למה

אבל מכיוון שאני לא בטוח לחלוטין מה ההרשאה של ה-WiFi מאפשרת, יכול להיות שזה לא נכון.

יכול להיות שמטרת ההרשאה היא לאו דווקא להתחבר לרשתות אלחוטיות, אלא לעשות מיפוי של הרשתות הללו בכל מקום שבו אתה נמצא, גם אם כיבית את ה-WiFi. זה הרי חלק ממה שהיא עשתה עם רכבי ה-Street View שלה, אז למה שהיא לא תנצל את המשתמשים שלה לאותו צורך?

אגב, לדעתי ההרשאה של NFC מיועדת (גם?) כדי שאפשר יהיה להעביר כתובת או מסלול בין שני מכשירים, ולא לקרוא מרכיב NFC עצמאי.

BravoMan

Active member
בעניין NFC - רעיון מעניין, לא חשבתי על זה אבל

זה הגיוני ומתבקש.

בעניין WiFi אני לא מקבל את האפשרות הזו מסיבה פשוטה:
בדיקת מיקום אינה חלק מפונקציונליות יישום המפות.

יש רכיב נפרד במערכת שנקרא "שירותי מיקום" (הוא Service), הוא זה שמקפיץ לך הודעה "האם אני מסכים", והוא עוסק הן בקבלת מיקום גס דרך אנטנות סלולר ורשתות WiFi בסביבה, והן במיפוי של שניהם ל-GPS ושליחת הנתונים ל-Google.

זה פשר החלון הקטן שקופץ כשמעילים אותו ושואל האם אתה מסכים להפרת פרטיות שנוצרת כתוצאה מכך.

הרכיב הוא ישות נפרדת לחלוטין מיישום המפות, וגם יישומים אחרים שצריכים מיקום (לא רק גס) יכולים להשתמש בו.
למעשה, אפליקציות שצריכות מיקום ב-Android לא צריכות היום לעבוד מול API של GPS ו-API נפרד למיקום גס.

הן פשוט מתחברות לשירות Google שקיים במכשיר, אומרות לו שהן רוצות מיקום והאם זה חד פעמי או הן צריכות עדכון ואם עדכון אז באיזו תדירות, והשירות הזה מחליט לבד לפי הדרישות מהיכן לקחת את המיקום (שזה יכול להיות גם מיקום שמור מלפני זמן מה ולא מה שנמדד ברגע זה ממש) ומספקות אותו ליישום.

הרעיון הוא שכל היישומים שצריכים מיקום יעברו דרך "נקודת חנק" אחת, וכך השירות יוכל להחליט כמה כוח סוללה להשקיע במציעת מיקום המכשיר ולתת למשתמש את הפשרה הטובה ביותר בין דיוק המיקום שהוא צריך (לפי סוגי אפליקציות שהוא מפעיל) לצריכת סוללה של המכשיר.

ורק כדי שלא יהיו אי הבנות:
יישום עדיין יכול לעבוד מול API של המערכת שמדבר ישירות עם ה-GPS, ולתת למשתמש לקבל מיקום מדויק בלי הריגול של Google אם המתכנת בוחר בכך.

BobboVilla

New member
תגדיר בבקשה למה אתה מתכוון

ב-"בדיקת מיקום אינה חלק מפונקציונליות יישום המפות". האם אתה מתכוון שאפליקציית מפות באופן כללי לא אמורה לעשות פעולה כזו, או שההרשאה החדשה לא מאפשרת לעשות את מה שרשמתי?

אם זה האפשרות השנייה, אז אני מסכים שזו לא הסיבה. אבל אם זה אפשרי טכנית, אז זה באמת מפתיע אותך שגוגל תשתמש בעוד שירות שלה כדי לרגל אחרי כולם?

xicod

New member
אתם שוב מתנהגים כמו ילדים

אם היה רצון אמיתי לרגל ולהסתיר את זה, היה אפשר לדחוף את הסריקת רשתות לחבילת מערכת שמתעדכנת לבד בלי להגיד לך מילה.
Google Play Services למשל.

BravoMan

Active member
מי אמר שיש רצון להסתיר?

ראשית, המנגנון בנוי כך שחבילה מתעדכנת אוטומטית רק אם היא אינה דורשת הרשאות חדשות.
אין הבדל ברמת "מערכתיות" של חבילת Play Services וחבילת Maps.

אותה חתימה, אותה רמת הרשאות, אותו קשר רופף ל-Android עצמו.
אם הם יוסיפו הרשאה ל-Play Services הוא עדיין ידרוש עדכון ידני, אלא אם אתה מניח של-Google יש Backdoor לזה, אבל אז יכלו לנצל אותה גם למפות באותה מידה, ואפילו לא לשנות מספר גרסה כדי שאף אחד באמת לא ישים לב.

הכל שאלה של כמה רחוק אתה לוקח את תאוריות הקונספירציה...

רצון אמתי לרגל, או למעשה לאסוף מידע שממנו החברה מתפרנסת, זה כבר נושא לדיון אחר, ואני חושב שזה דיון מאוד חשוב וממש לא ילדותי.

מדובר פה בתאגיד ענק, שמצד אחד עשה לא מעט דברים טובים לציבור הרחב:
הם נתנו שירותים מאוד איכותיים בחינם, הם שחררו הרבה קוד פתוח ותמכו בפרויקטים פתוחים, הם עשו כנסים ונתנו מלגות, הם תמכו ותומכים בסטנדרטים ועוד.

מצד שני, התאגיד הזה הצליח לרכז בתוכו כמות מידע עצומה כ"כ שאפילו שירותי ביון יכולים רק לקנא.
זה נותן לו כוח עצום שאני אישית אפילו לא יכול לדמיין, ואני לא חושב שתרם ראינו ניצול אמתי (לטוב או לרע) של הכוח הזה.

אני חושב שכאשר נזכה להדגמה אמתית של יכולות של Google, כל סיפורי WiKi leaks, סנודן ודומיהם יראו לנו כמו כלום, וג'ורג' אורוול לא רק יתהפך בקברו אלא יקפוץ ממנו כמו זומבי ויצעק "כשכתבתי את 1984, לא היה לי מושג שמה שתיארתי זה סתם בקטנה בהשוואה למה שקיים במציעות!"

xicod

New member
הרשאות או לא

לגוגל יש יכולת להתקין לך תוכנה בלי לשאול אותך.
הילדותיות היא לא בדיון האם זה בסדר וכמה מותר לגוגל לאסוף עלינו.
הילדותיות היא ב"פגיעה" התורנית בפרטיות שאתם מוצאים.

זה לא דיון, אין צורך שתגיב לי באריכות. הנושא הזה כבר נטחן פה עד דק וסוכם שמי שאינו חפץ בשירותים של גוגל ש[אולי] פוגעים בפרטיות שלו, שיועיל בטובו לא להשתמש בהם ואולי גם להחליף טלפון.

BravoMan

Active member
יכולת תאורטית.

תרם שמעתי על מקרה ש-Google ממש דחפו למישהו תוכנה שהוא לא התכוון להתקין.

ואני חושב שדווקא התייחסות לפגיע בפרטיות בתור "תורנית" היא בעייתית.
אני לא בא להתלונן כאן על משהו ש-Google יכולים לעשות בתאוריה, אני בה לציין משהו שהם עשו בפועל, שלא עשו קודם, ושנראה לי מאוד תמוהה.

גם לא טענתי שהשינוי הספציפית הזה גורם לפגיע בפרטיות או מגדיל פגיע בפרטיות.
והכותרת של השרשור כוונה להיות מעט סרקסטית וזו הסיבה שהשתמשתי במילה "לצעוק" ושמתי את הביטוי "Google נבלות" במירכאות.

אני מסכים איתך שלא פעם בתקשורת בכלל ובפורום בפרט מציגים בצורה דרמטית מידי שינויים ש-Google עושה ביישומים שלה, אבל אני לא חושב שיש הצדקה לסווג כל דיון על שינוי שכזה, במיוחד שינוי שאינו מובן מאליו, כ-"ילדותי".

האם אתה מכיר הסבר להרשאה החדשה?
אשמח אם תשתף אותנו!

eladts

New member
זו באמת החבילה שמבצעת

סריקת רשתות. ההרשאה למפות גוגל נועדה כדי שהיא תוכל להפעיל את הרשת האלחוטית אם היא מכובה בלי לעבור דרך ההגדרות (שזה מה שעשתה הגרסה הקודמת).

BravoMan

Active member
גם וגם:

מדובר בהרשאה הזו אם אני לא טועה (קצת קשה להתאים תיאור בחנות לתיעוד במקרה הזה):
http://developer.android.com/reference/android/Manifest.permission.html#CHANGE_WIFI_STATE

היא מאפשרת ליישום להפעיל ולכבות WiFi מתי שמתחשק לו ואאל"ט גם לשנות לאיזו רשת המכשיר מחובר.

אם המשתמש לא מפעיל GPS האופציה הזו לא תעזור למפות את רשתות ה-WiFi בסביבה, מה גם שלא צריך להתחבר ממש לרשת כדי לדעת את ה-MAC של הנתב, שזה מה שהמיפוי מתבסס עליו.

בנוסף, מה הסיכוי שהמשתמש מחזיק את יישום המפות פתוח, אבל סגר את שירותי המיקום כך שלמעשה יישום המפות צריך לנסות ולשכפל את הפונקציונליות שלו?

אני לא יכול לפסול לחלוטין את האפשרות שהם שכפלו את פונקציונליות המיפוי בלי לנתח ממש את ה-APK, ואין לי כל כוונה לעשות זאת, אבל זה נראה לי מעת מאוד סיכוי לרווח בשביל השקעה יחסית גדולה בפיתוח (מדובר בקוד לא טריוויאלי כדי שיעבוד נכון וטוב, ואין אפשרות סתם לעשות cpoy paste ממקום אחר).

אישית, אני חושב בכיוון של Google תרצה לכוון אותך (כמובן במסווה הטוב ביותר) להתחבר לרשתות ציבוריות מסוימות במקום לאחרות בהתאם למיקום שלך.

אם הם רוצים לתת לאפריקאים אינטרנט בחינם עם בלונים (וכמובן שבתמורה הרבה מאוד תקשורת חדשה תזרום דרכם ברמה הכי נמוכה וכוללת, לא רק חיפושים דוא"ל וכו' אלא ממש כל בית שיוצא מכל מכשיר), אז הגיוני שגם את העולם המערבי הם ירצו לכוון לערוצים שלהם.

אולי הם יכתבו שהם עוזרים לבחור רשתות ציבוריות בטוחות יותר, אולי הם יקימו הוט-ספוטים חינמיים במקומות שונים, אולי יהיה קאצ' אחר, העיקר שנגיע למצב "אינטרנט == Google".

אבל זו כמובן רק תאוריה...

dino_din

New member
אתה בטוח שזה מאפשר לשנות חיבור?

ממה שנראה זה מאפשר להפעיל ולכבות WIFI אבל לא להתחבר אוטומטית.

מצאת תיעוד אחר?

dino_din

New member
ממה שמצאתי זה רק מאפשר לתשאל את

ה WIFI מה שיכול לגרום להדלקה שלו. לא ראיתי תיעוד שזה מאפשר גם לכבות או לשנות חיבור.

למעלה