תוכנית DIR או RDI ביתית - שלב הטכלס

תוכנית DIR או RDI ביתית - שלב הטכלס

אנחנו חושבים על תוכנית DIR או RDI ביתית. בגדול הרעיון הוא לקבל הדרכה וליווי (שיכללו בניית תוכנית, מפגש אחת לכמה זמן, ליווי שותף, מענה על שאלות וכו'), כאשר ההורים עושים את רוב העבודה הטיפולית (בשילוב תרפיסט לחלק מהזמן כדי להישאר שפויים), והגיע השלב בו אני מחפשת מידע לגבי דברים פרקטיים, במטרה לאסוף כמה שיותר מידע.
אשמח לשמוע מהורים או מטפלים או מטופלים תובנות לגבי ניסיונם בתוכניות מסוג זה, וברמה המפורטת דברים כמו:

- כמה שעות הנחיה כדאי לקבל ובאיזו תדירות?
- כמה שעות עבודה שבועיות נהוגות לפי כל שיטה?
- כמה זה אמור לעלות פחות או יותר (הכוונה להנחיה)?
- כמה מקובל לשלם לתרפיסט לשעה?
- האם יש לכם המלצות על מנחים ו/או תרפיסטים באחת משתי השיטות הנ"ל באיזור הצפון הרחוק (גליל-גולן)?

נ.ב. אני מודעת לכך שאני שואלת על שתי שיטות שונות במקביל, אבל הבחירה טרם נעשתה, ולכן חשוב לי לדעת את הדברים גם לגבי DIR וגם לגבי RDI.
תודה מראש!!

תודה דינה

גם אני עוד לא לגמרי הבנתי, כאשר DIR ברור לי הרבה יותר, עובדת לפיה כמה חודשים...
וקריאה באינטרנט על RDI הניבה בעיקר המון אמירות כלליות, שנשמעות טוב מאוד, אמנם, אבל לא הצלחתי להבין ממש בינתיים... עובדת על זה

ענבלית8

New member
לגבי RDI

בד"כ משוחחים עם המנחה פעמיים בחודש ובשאר החודש מתקשרים במיילים. הרעיון הוא לא לעבוד עם הילד "מספר שעות מסוים בשבוע" אלא ללמוד איך להשתמש בכל דבר בחיים (כביסה, סידור מדיח, סידור הבית, טיול, משחק וכו וכו) למטרות של התוכנית, ולוקח זמן עד שמפנימים את זה, אבל אז באמת לא עושים וי וסופרים "שעות טיפול".
תרפיסט בגישה הזאת לא תמצאי סביר להניח, את יכולה לקחת כל מי שנראה מתאים וללמוד איתו במקביל את הגישה ולשלם לפי מה שמקובל באזורכם לתפקיד כמו חונך (אולי את יכולה אפילו לקבל כמה שעות מהרווחה).

dina199

New member
למה לקרוא לזה שיטה ?

אלה החיים הרגילים .
מתברר שחינוך ילדים נ"טים זה RDI לחלוטין

Anat Shemer

New member
אף אחד לא קורא לזה שיטה

אלא תוכנית. זוהי תוכנית עבודה (עם מטרות מוגדרות, אופני-ביצוע מוגדרים, תיעוד וקבלת הדרכה) שמבוצעת בעיקר ע"י ההורים.
ענבלית עובדת בתוכנית הזאת כבר מספר שנים והיא אלופה אמיתית (יחד עם בעלה) ביישום של העקרונות הכלליים והתכנים הספציפיים שעליהם אנחנו מתמקדים כרגע - לכן אולי זה מרגיש לה כחלק משגרת היום-יום. וזו כמובן המטרה - שההורים יוכלו ליישם את התוכנית כחלק מהחיים המשפחתיים.

dina199

New member
מה שחשוב אם זו שיטה, גישה טיפולית

או תוכנית ?.
כשעושים את זה בצורה הכי רגילה עם ילדים נ"טים לא קוראים לזה באף שם.

ענבלית8

New member
נכון, זה בדיוק העניין

מסתבר שלפעמים הורים לילדים אוטיסטים צריכים ללמוד איך לעשות באופן מודע דברים שרוב ההורים לילדים נט"ים עושים בלי בכלל להיות מודעים לזה. וזאת כדי שהילד שלהם יהיה חניך טבעי בחברה שלו. לפי מה שאני מבינה הגישה נבנתה על סמך תצפיות על התפתחות רגילה ילדים.
זה בסדר, אני מבינה דינה שאת מייצגת פה את הגישה שאין צורך לשנות אוטיסטים
, אבל בכל זאת אני שמחה שיש פה מיני דיון על RDI. בד"כ בפורום פה הודעות שמתייחסות לגישה הזאת נגמרות בקושי בתגובה וחצי...

מצאתי אייקון של את חפירה

כי אני מתכוונת לחפור כאן עד שאבין טוב טוב מה מהות שתי השיטות, אחרת לדעתי זה לא בחירה רצינית, ושיטת טיפול (או איך שקוראים לזה) זו החלטה כבדה מאוד.

Anat Shemer

New member
לחפור זה מצוין

כי יש סיכוי טוב למצוא משהו...
בקשר ל- DIR אני לא יכולה לכתוב כי אני לא מכירה את התוכנית (קראתי את הספרים והשתתפתי בימי-עיון, אבל זה לא נקרא להכיר).
לגבי RDI : אני מציעה לך לקבוע פגישה עם היועץ בישראל, דורון זוהר, ולשמוע ממנו באופן אישי על התוכנית (כל יועץ עובד קצת אחרת, ומכיוון שאת בישראל מומלץ שתעבדי איתו).
אני נוהגת להיפגש עם משפחות שמתעניינות למשך כשעתיים כדי לספק מידע שיעזור למשפחה להחליט אם רוצים להתחיל בתוכנית. גם אחרי פגישה כזאת לפעמים דרוש עוד זמן ועוד מידע עד שמשפחה יכולה להחליט . הרבה פעמים משפחה חדשה רוצה לשוחח בטלפון עם משפחות וותיקות יותר כדי לשמוע באופן ישיר על יתרונות וחסרונות. אני חושבת שהמדיום האינטרנטי הוא טוב למתן אינפורמציה ראשונית, אבל הוא לא מספיק כדי לקבל החלטה שבוחרים בתוכנית כזאת או אחרת.

ענבלית8

New member
אלו ממש לא גישות מנוגדות

אני מציעה לך לא לחפור יותר מדי, להתחיל לנסות לקבל קצת הדרכה גם בזה וגם בזה, לא צריך להתחייב לשום דבר! זו לא החלטה כל כך כבדה כל עוד זו את זו שמתכוונת להיות עם הילדה רוב הזמן. זה לא שאת בונה פה איזו תוכנית בייתית רבת מנחים ותרפיסטים. מותר לנסות ולבדוק. הרמתי ראש לציטוט של סוואמי שיבננדה שתלוי לי על הקיר: "גרם אחד של תרגול שווה טונה של תיאוריה".
שיחות היכרות עם מנחים אפשריים זה דבר שכדאי לעשות.
אין בDIR משהו עקרוני שמנוגד לRDI (בניגוד לABA שדיי סותר RDI ), אנחנו התחלנו בDIR כשהבן שלי עוד לא הלך לגן והרגשתי עם זה טוב מאוד, ואפילו לא היתה לי הדרכה ממש טובה (הספר "ילדים עם צרכים מיוחדים" של גרינספן מאוד עזר לי), אבל אחרי כמה חודשים הרגשתי שזה לא מספיק ונתקלתי במיידע על RDI ומייד זה התחבר לי לדברים שהיו חסרים לי בגרינספן.

יש הרבה הגיון בדברייך

ועם זאת, צריך לעשות את הבחירה. כיוון שבאיזור שלנו אין הרבה (אם בכלל) מנחים ברמה גבוהה בשתי השיטות, המשמעות היא נסיעות למרכז או קשר טלפוני...

האם תוכלי לתת לי דוגמא או שתיים לגבי דברים בהם לא מצאת מענה ב-DIR וכן ב- RDI?

dina199

New member
אני לא יודעת אם אני מייצגת את הגישה

שאין צורך לשנות אוטיסטים. אני אישית חושבת שזה בלתי אפשרי. א"ס נשאר א"ס. אני בעד ללמד א"סים מה שנדרש כדי שהם יוכלו לתפקד בחברת נ"טים.
מה שאני אני באמת לא מבינה למה להיות 'כמו נ"ט' זה אמת מידה לאן שא"ס צריך להגיע ?

dina199

New member
לדעתי חן מהגליל כבר לא בדיוק הורה חדש
.

היא יודעת ממ ואיך לעשות. היא רק בודקת את השיטות.
ואני מצידי פשוט לא רואה בשיטות האלה משהו שונה ממה ש'סתם' הורים צריכים לעשות עם 'סתם' ילדים.
וייתכן שגם 'סתם' הורים צריכים ת השיטות האלה. אף הורה לא נולד מומחה לגידול ילדים ואף ילד לא נולד עם הוראות הפעלה

TikvaBonneh

New member
בודאי שגם הורים לנ"ט צריכים לדעת שיטות חינוך

השאלה היא מה טווח הטעות שלהם.
עם נט"ים אפשר לעבוד 80% נכון וזה יהיה בסדר. עם אס"ים ההורים צריכים ממש לדייק, ולכן הם צריכים יותר הדרכה.

dina199

New member
אני לא חושבת שלמישהו יש 80 אחוז

(או פחות או יותר) נכון או לא נכון .

dina199

New member
אולי זה יסביר יותר טוב את הדעה שלי

אין לי בעיה עם שום פעולה שעושים .
יש לי בעיה לקרוא לפעולות האלה - שיטה או גישה .

arana1

New member
השאלה היא למה ?

והתשובה היא מאוד פשוטה ומאוד קשה.
כי כל זה נובע רק מהעובדה שהמודעות הטבעית והנכונה והמתאימה לאוטיסטים ולהתפתחותים היא שונה מהממוצע
זו גם הסיבה שלא שמת לב לפרדוקס הטמון במה שכתבת
שמניח שהורים לילדים אוטיסטים צריכים לפעול בצורה לא טבעית על מנת שהילד יהיה חניך טבעי בחברה

פעולה מודעת,בהקשר הזה,כשיטה שצריכה הדרכה והכוונה,נועדה לחרוג מהטבעי
העוול והבזבוז הוא נורא בדיוק בגלל שהאוטיסט הוא טבעי לחלוטין
אלא שטבעו שונה מטבעו של האדם הממוצע
ובחברה שבה עדריות מהווה חזות כל די בעובדה זו בשביל לסמן אותו להכחדה

למעלה