תוך פזילה

trilliane

Well-known member
מנהל
רגע, לא כתבתי חיובית; לאו דווקא שלילית הייתה הנקודה שלי

לא כל מה שאינו שלילי הופך מידית לחיובי. הדוגמה שהוא הביא ממחישה זאת, כי, כאמור, אין בעצם המעשה פגם מוסרי או פסול או אחר. לחוקר באקדמיה שמשאיר עין פקוחה על המחקרים בתחום אין במה להתבייש ואין מה להסתיר (להפך).
&nbsp
בכל מקרה, חיפשתי "תוך פזילה" בגוגל, והוא מצא תוצאות שקשורות בניסיון למצוא חן שאינן בהכרח שליליות במהותן. כך שיש גם שימוש שהוא פשוט טבעי ומתבקש מעצם הסיטואציה, כמו כאן. הנה דוגמה להשגחה (לגיטימית) בחצי עין, מזכירה לי את המשפט הנדון:
"גם מקומם של ההורים לא נפקד, כל אחד הביא משהו, וחגגנו במסיבה למיטיבי לסת, כדרכנו , תוך פזילה מודאגת לכיוון הילדים שהשתוללו כדבעי בבריכה החמימה."
http://xnet.ynet.co.il/home/1,7340,L-2653-16748-26547939,00.html
&nbsp
זה גורם לי לחשוב עכשיו ש"פזילה" בחלק מהמקרים בימינו היא חלופה במשלב נמוך ל"לפקוח עין".

chello20

New member
דה-יודאיזציה...

שאלה נוספת --
יש לכם ניסוח טוב יותר לביטוי דה-יודאיזציה?
המשפט: 'אך בה בעת הוא הניח במובלע את היסודות לדה-יודאיזציה של בני עדתו'.
תודה רבה,

trilliane

Well-known member
מנהל
כדי שיהיה אני צריכה להבין קודם את הכוונה המדויקת...

טרם נתקלתי בשימוש בביטוי זה ואני לא משוכנעת שאני מבינה אותו לאשורו.

chello20

New member
דה כמו דה-הומניזציה, ויודאיזציה הכוונה

היא משהו כמו 'תהליך הפיכה ליהודי', 'תהליך היעשות יהודי'.
תודה רבה,
&nbsp

trilliane

Well-known member
מנהל
כן, את ה"דה" הבנתי... אבל רק את זה. עדיין לא מבינה

למה הכוונה כאן. כלומר תהליך הפוך לייהוד/התייהדות? שלילה של יהדות? תהליך חילון? יציאה בשאלה? התנגדות ליהדות? חסר לי כאן הקשר כולל יותר. אין לי מושג על מה מדבר הטקסט, במי מדובר, באיזה תהליך, מה הרקע...

chello20

New member
כן, תהליך הפוך לייהוד, תהליך של איון המרכיב היהודי מהזהות

ובהמשך: אם אני נשאר עם הדה-, הלועזי, אז רצוי כבר להשאיר אתו את המילה הלועזית יודאיזציה, או לעשות מן מישמש של דה-ייהוד? דה-ייהודיזציה? או דה-יהודיזציה? האמת, איכשהו האופציה האחרונה נשמעת לי הכי טובה.

trilliane

Well-known member
מנהל
לא מיש-מש... אבל לדעתי עדיף להחליף בניסוח עברי ברור יותר

אלא אם מדובר במונח מקובל ומוכר בז'רגון של קהל היעד.

trilliane

Well-known member
מנהל
איבוד / אבדן / היחלשות / שלילת הזהות היהודית?

באמת, לא רק שהמונח הזה סתום ולא מוכר לציבור הרחב (70 תוצאות בגוגל זה מעט) הוא מצלצל נורא בעיניי. אני בטוחה שאפשר למצוא ניסוח עברי הולם וברור.

chello20

New member
אני גם לא אוהב אותו, אבל לא בטוח

שיש לי משהו טובה יותר להציע למחבר. גם הדה- הזאת קשה לתרגום.

trilliane

Well-known member
מנהל
התחושה שלי היא שקשה לתרגם רק מה שלא ברורה משמעותו

אם מבינים מה עומד מאחורי המונח הזה אני לא חושבת שזה אמור להיות קשה (אני עדיין לא לגמרי הבנתי, עדיין חסר לי הקשר).

קמליה1

New member
את כל כך צודקת בעניין הקושי בתרגום דו משמעות

התנ"ך הוא ההוכחה הטובה ביותר לכך. שום תרגום לא הצליח עדיין להיות מדוייק, כי כותבי התנ"ך השכילו בכוונה במקומות רבים להותיר מקום לפירוש. אם המתרגם זקוק לפירוש לפני שהוא יכול לתרגם - אבוד לו.

trilliane

Well-known member
מנהל
לא חושבת שהם "השכילו" ועצם הטענה שיש "מקום לפירוש" הוא פירוש

התנ"ך לא בהכרח "סתום" יותר מכל טקסט ספרותי עתיק אחר. יש פשוט לא מעט דברים שאנחנו לא מבינים בגלל הזמן הרב שחלף מאז, אבל היו ברורים לכותב/ים.

למעלה