תוך פזילה

chello20

New member
תוך פזילה

שלום ושנה אזרחית טובה,
המשפט שמעורר אצלי אי נוחות:
"הפעילות המחקרית החלה להתפתח למן שנות החמישים, והתבטאה בעיקר באיסוף חומר, תוך פזילה מתמדת לחוקרים במערב".
אני לא מרוצה מה"פזילה"...
יש לכם ניסוח יותר 'עיוני' ופחות חזותי?
אולי: "תוך נשיאת מבט מתמיד אל החוקרים"?
תודה רבה מראש

chello20

New member
מעולה, תודה רבה! ושאלה נוספות -- הבטחתו שבה ריקה

שלום שלום :)
האם לדעתכם השימוש הזה סביר?
"לווינזון הבטיח שיתנצל בפומבי, אך עברו שנים וההבטחתו שבה ריקה".
זה מעין עיבוד של "להשיב פנים ריקם", אבל זה נשמע לי מוזר.
שוב תודה!

trilliane

Well-known member
מנהל
מסכימה, גם אני לא מתלהבת מהניסוח הנ"ל; אבל במסגרת החירות

הספרותית הוא עובר והוא בסה"כ מובן (יש "הבטחות ריקות" או "מילים ריקות" בהקשר זה).
אפשר פשוט "אך הוא לא עמד בהבטחתו" או "אך זו התבררה כהבטחת שווא" ועוד.

trilliane

Well-known member
מנהל
היא גם לא יכולה להיות ריקה במובן המילולי; זו בכל מקרה מטפורה

והיא מתבססת על מטבעות לשון כמו "השיב את פניו ריקם", "הבטחות ריקות" וכו'. לפועל "שב" בכלל ולשורש 'שוב' בפרט יש משמעויות שונות בהקשר לחזרה – עשייה נוספת, שוב (שב ואמר); חזרה ממקום מסוים (שב מחו"ל) וכמובן גם החזרה של מענה – תשובה. ההקשר כאן הוא של המימוש, כלומר ההבטחה הייתה צריכה להתמלא (להתגשם) אבל היא "חזרה" ריקה ל"מובטח". זה לא ניסוח מוצלח להקשר (ובהחלט יש טובים ממנו) אבל הוא לא חסר משמעות.

'הבטחתו שבה ריקה' נשמע כמו ביטוי ששובש.

מוכר הביטוי "בקשתו הושבה ריקם" ונראה לי שעליו נעשתה הפראפרזה שהבאת

נראה לי שפיספסתם משהו

לתחושתי "פזילה" בהקשר שצוין נושאת גוון שלילי, שנובע מהרחבת המובן המקורי (ליקוי ראייה) שגם הוא אינו נתפס כתכונה חיובית.
העיניים הן "ראי הנפש" ושלל קלישאות נוספות, ולראייה המשמעות החיובית של ביטויים כמו "להישיר מבט" או "להביט ל-X בעיניים".
פזילה מתוארת בתרבות (כמובן ללא שמץ של הצדקה) כתכונה המעידה על חוסר יושר, וכאשר מתארים מישהו "פוזל" לכיוון מסויים - למשל בן זוג בוגדני - רומזים שהוא עושה זאת בגניבה ולמטרות בלתי כשרות.
לכן נראה לי שאם התכוון הכותב לציין התעניינות ולמידה "לגיטימיות", הוא היה משתמש בביטוי אחר, והניסוח המקורי מלמד (אולי באופן לא מודע) שהוא לא ראה את אותה פזילה אקדמית בעין יפה

chello20

New member
תודה, אני מסכים אתך שכנראה יש שם

עוד גוון של משמעות. אני לא בטוח מהו, אבל נדמה לי שזה לאו דווקא שלילי כאן, אלא משהו שמשלב השוואה או מעקב או תשומת לב, יחד עם 'הערצה' (אבל גוון חלש יותר של הערצה). לכן הצעתי בהתחלה 'נשיאת עיניים'. בסוף באמת שילבתי בין השניים, ורק תשובת המחבר תגיד אם אמנם זה ההקשר שהוא חשב עליו. בכל מקרה 'פזילה' נראה לי לא מתאים.
&nbsp

trilliane

Well-known member
מנהל
לאו דווקא; פזילה היא גם היכולת להעיף מבט בלי להזיז את הראש

כלומר אתה שקוע בעשייה שלך, אבל תוך כדי אתה כל הזמן בודק מה קורה סביבך. זה לא מעיד על חוסר לגיטימיות, אבל בהחלט יכול להעיד על תחרותיות עזה, בעיקר בהקשר האקדמי (וזה בסדר גמור ולגיטימי עד מאוד).

לא חושב

נבחן שפוזל למחברת של חברו, בעל שפוזל לעבר שכנתו, אמן שפוזל לדעת הקהל, פוליטיקאי שפוזל לסקרים - פזילה (במובנה המושאל) נחשבת תכונה שלילית, הן בגלל שגם התכונה המקורית איננה מציאה גדולה, והן בגלל שהיא נעשית בהסתר ולכן מעידה על חוסר יושר.
סקרנות, עירנות והתעדכנות "לגיטימיות" יתוארו בד"כ במילים אחרות...
ומה אומרים המילונים?
מילוג: הַבָּטָה בהחבא.
מילון ספיר: (בּהשאלה) פּנִייה לצדדים אגב ניסיון לרכוש חיבּה או לקבּל טובת הנאה בּלתי ישָרה: פזילתו לעבר המנהל זיכתה אותו בטובות מיוחדות

trilliane

Well-known member
מנהל
המילונים צודקים, שים לב שהם לא כתבו שזה רע בהכרח

אני מסכימה שההקשר בד"כ לא חיובי, אבל הוא לאו דווקא רק שלילי. "אגב ניסיון לרכוש חיבה" זה לא רע. גם "בהיחבא" זה לא בהכרח רע. זה רק אומר שאתה עושה את זה בלי שישימו לב. בהחלט יש מקרים שיש לך מה להסתיר, אבל יש גם מקרים שלא. והסיבה שפזילה בהקשר של מבחן אינה לגיטימית לא קשורה לפזילה אלא לעצם ההעתקה (הפזילה נועדה לנסות להעתיק מבלי להיתפס). אבל עצם העובדה שאתה מציץ בלי שישימו לב לא מחייבת שאסור לך להציץ.
&nbsp
גם בהקשר שהובא כאן בשרשור זה לא רע. בדיקה מה קורה מבחינה אקדמית אצל המתחרים היא לגיטימית מעצם טיבה. אין בעצם המעשה שום פסול, זה לא כמו להעתיק במבחן. כמו כן לא בטוח שהכותב ראה את זה לשלילה כשבחר במילה הזאת, ייתכן שהיא פשוט נשלפה לו בקלות, הוא לא בהכרח הקדיש לה את אותה כמות מחשבה וניתוח שאנחנו עושים כרגע בדיון. כותבים לא בהכרח מדייקים בבחירת המילים שלהם או מהרהרים עמוקות בכל מילה ומילה; הרי לשם כך הם נעזרים בעורכים...

ההגדרה והדוגמה של מילון ספיר הם בעיניי לא לעניין, או במילים

בוטות יותר לא נכונות.
לטעמי הגדר(ו)ת מילון רב מילים הרבה יותר טובות ותואמות את המציאות הלשונית.
הנה (משמעויות 2, 3):
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
הסבר מלא למילה פָּזַל פ' קל

1. לקה בפזילה, סבל מליקוי ראייה שבו שתי העיניים אינן יכולות לכוון את מבטן לאותו אובייקט בעת ובעונה אחת.
• היא פזלה בילדותה ונאלצה להרכיב משקפיים מיוחדים לתיקון הפזילה.

2. לכסן את מבטו לעבר מישהו או משהו, לרוב מתוך חוסר רצון או העזה להישיר מבט.
• תפסיק לפזול לכיוון שלה - יש לה חבר.

3. לטש עיניים לתפקיד, למשרה וכד' חמד אותו, תכנן את צעדיו כדי להשיג אותו, לרוב שלא בגלוי.
• נראה לי שהוא פוזל אל כיסא היושב ראש.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

חושבני - כפי שדומני עולה גם מדברי הדיוט גמור - שהמילה 'פזילה' במשפט שהובא בראש הפתיל ("הפעילות המחקרית החלה להתפתח למן שנות החמישים, והתבטאה בעיקר באיסוף חומר, תוך פזילה מתמדת לחוקרים במערב") פשוט אינה מתאימה, כמה שלא ננסה להפך במשפט זה וננסה למצוא בו כוונות נסתרות.

trilliane

Well-known member
מנהל
אני דווקא חושבת שזה גם וגם, אין פה ממש סתירה

ואיש לא טען ש"פזילה" מתאימה למשפט שהובא כאן, להפך, הרי הוא מלכתחילה ביקש הצעות להחילפה (ואף קיבל).

ציטוט ממישהי (אנ'לא יודע בדיוק מיהי, אולי את מכירה.):

"גם בהקשר שהובא כאן בשרשור זה לא רע. בדיקה מה קורה מבחינה אקדמית אצל המתחרים היא לגיטימית מעצם טיבה."

trilliane

Well-known member
מנהל
אכן, ואני עומדת מאחורי דבריי. אם יש לך משהו להגיד, פשוט תגיד

כי אין לי מושג מה ניסית לומר.

למעלה