"תודעה יהודית" -

משמעות של מונח מפלסטיק

ודאי שיש למושג משמעות כיום ותהיה לה משמעות גם עבור נכדינו. זה ייחודם של מונחי פלסטיק: ממש כמו חפצי פלסטיק הם נצחיים וגם במזבלה לא יתפוררו. מושגים שיש להם ממשות יכולים להתמוסס ולאבד את משמעותם אבל מושג שנטבע ע"י פקידים כאמצעי להעברות תקציביות ישאר לעד. התודעה היהודית תישאר גם אם לא יהיה אף יהודי וגם אם יעלם הדף האחרון מהספר האחרון בארון הספרים היהודי. התודעה היהודית נצחית כמו חוק התקציב וחוק ההסדרים.

תודעה שאימה יהודיה או שנתגיירה ../images/Emo13.gif

כמו שאני מבין את זה, תודעה קולקטיבית (כמו זהות קולקטיבית) היא צירוף של ההיסטוריה והתרבות של קולקטיב מסוים ובחירה בו של כל אחד ואחת מבני הקולקטיב הזה. מבחינתי, להיות בעל תודעה יהודית פירושו לומר: ההיסטוריה היהודית היא ההיסטוריה שלי, והתרבות היהודית היא התרבות שלי (כולל החלקים בה שאני לא ממש אוהב).

מותר לך ../images/Emo20.gif

רק תמהתני למי תתני את הקרדיט
ובהזדמנות זו שאנחנו מדברים - ראיתי פעם את איבתיסאם מרעאנה בתכנית "שיחת בנות" של HOT. אשה נאה ומרשימה מאד.

התלבטתי אם לענות לשאלה

שהרי, כיוון שאינני יהודי כהחלטה שלי ואני ישראלי ממוצא יהודי, וודאי יש בי הנחה לגבי "מה זה יהודי" שאותו אני שולל כשאני מגדיר את ה"אני" לאומי-חילוני-חברתי שלי. כמי שסיים בהצטיינות [גם לי מותר להשוויץ] את החוג לפילוסופיה יהודית וקבלה [לא מחשבת ישראל
] אולי אני יכול לשרטט קווים ל"יהדות", מה גם שקראתי וגם קורא את מיטב החוקרים ואנשי הרוח בנושא הזה [נו, סוג של שריטה]. אבל, חשבתי כשם ספרו של חומסקי "לשון ורוח", שמה שמגדיר "תודעה יהודית" היא הלשון, אבל אז נזכרתי שיש גם לא יהודים שדוברים עברית, אז גם הם חלק מהתודעה היהודית? יוסי, עמיתי ענה, שתודעה יהודית היא "היות יהודי", פעולה. כך פעם לימדו אותי, שהמהות היהודית היא הפעולה, הפרקסיס, הפרהסיה. שסוגיית האמונה באמת לא צריכה להטריד יהודי פעיל וממלא מצוות, כיוון שהוא יהודי. אשר על כן, אינני יודע מה זו תודעה יהודית, אינני יודע גם מה זו תודעה ישראלית. אין מבחינה "תודעתית" לי וליהודים הרבה מן המשותף [את מבינה, למשל צרפתי בחיים לא יעז ל"פלטר" בשפתו אבל הישראלי, החילוני, היאפי מוצף הגאדג'טים, גולש ברשתות חברתיות תמיד מפלטר את בנות זוגו בפאבים הצעקניים אליהם הוא נכנס]. אז, אולי יש תודעה יהודית בסילבוס של המקצועות השונים במשרה"ח, ואת הרי מכירה את ערימת המלל הצדקני והמטופש שהמפ"מרים מוציאים תחת ידם כדי "לשכנע", אבל בחברה ה"מסורתית-חילונית" אם תבדקי מושגי בסיס ביהדות, אולי תגלי שהם יודעים מה זה אלוהים, וכאן נגמר הכל. אז יש תודעה יהודית?

masorti

New member
מה לא רציני?

המצגות מכיתה ג' או הנסיון של בנדק לטעון שאינו יהודי?

shellyland

New member
הניסיון שלך לצמצם את בחירתו של בנדק-חביב

לכדי מצגת אינפנטילית. זכותו של אדם לבחור ולהגדיר לעצמו את שיוכו הדתי.

masorti

New member
המצגת אינפנטילית...

כי זה מה שמצאתי ברשת בחיפוש קצר. אני מניח שאילו הייתי משקיע חצי יום בחיפוש הייתי יכול למצוא סיפור מאוד-מאוד אינטיליגנטי שהיה מעביר בדיוק אותו מסר. הפואנטה אינה הרמה הטכנית של המצגת אלא שיצור שעושה מיאו הוא חתול גם אם יטען שהוא ציפור. אדם יכול להגדיר לעצמו את שיוכו הדתי, ובלבד שקבוצת ההתייחסות מאשרת זאת. אף אחד (חוץ מקבוצה מצומצמת של חילונים רדיקליים צפון-תל-אביביים) לא יראה בו "לא יהודי". היהודים רואים בו יהודי (יהודי-חילוני, אבל יהודי), והערבים רואים בו יהודי, וגוי אירופי שיישאל על כך יאמר שבנדק יהודי. מן הסתם אפילו חייזר שהיה מגיע לביקור היה מזהה את בנדק כיהודי. הנקודה היא שאי-אמונה אינה "דת אחרת". בשביל להפסיק להיות יהודי, אתה חייב לאמץ בצורה פורמלית דת אחרת (נוצרית, מוסלמית, הינדו...). אני יכול לצעוק עד מחרתיים שאני מוסלמי, אבל עד שלא אגש לאימאם ואעבור טקס מסוים- אני נשאר יהודי. הבעיה השנייה היא בטענה של בנדק שהוא "ישראלי" כתחליף ליהודי. מה לעשות שאין לאום ישראלי. "ישראלי" במובן שאנו מדברים עליו הוא תת-קבוצה של יהודים, שהם היהודים החיים בישראל. לאותם יהודים-ישראליים יש מאפיינים תרבותיים מסוימים שמבדילים אותם מיהודים בארה"ב או ברוסיה, אבל עדיין הדומה בין היהודי-ישראלי ליהודי בתפוצות גדול פי אלף מהדומה בין יהודי-ישראלי לערבי-ישראלי. מה מחבר ביני לבין אחמד טיבי חוץ ממסמך פורמלי של תעודת זהות? הרי אחמד טיבי רואה עצמו כפלשתיני ופועל במודע לקידום האינטרס של עמו, כולל בניגוד לאינטרס של מדינת ישראל. לטעון שבנדק ואחמד טיבי שייכים לאותו עם - זו פשוט טענה מגוחכת.

עברתי כבר ויכוחים "נוקשים" יותר

נדמה לי שכבר אפילו כתבתי לך שאינני אחיך הלאומי. ואני ואחמד טיבי אחים ועוד איך במסגרת הלאומיות הישראלית.

מסכים איתך ../images/Emo141.gif

וכמו שטוביה צפיר היה אומר כשהיה מחקה את בגין: זהו רגע היסטורי !

תודעה יהודית

לא יכולה לדעתי להתקיים בלי עשייה יהודית. אני לא חושבת שבתחום הזה אפשר לרכוש ידע אמיתי מנקודת מבט חיצונית, כי האמונה משפיעה על התודעה. יהדות לא לומדים בשביל לדעת, יהדות לומדים בשביל להשפיע על עצמך, על יהודים אחרים ועל אלוהים. אולי גם על אנשים שאינם יהודים. ככה, לפחות, בעיניי. בשבילי יש חשיבות לתודעה שלי כאישה יהודיה, ואני חיה במלחמה מתמידה בין תפיסת המקורות והמוסדות היהודיים אותי כאישה לבין תפיסתי את עצמי (אם זה לא היה כל כך נוגע לי לא הייתי מתארת את זה כמלחמה אלא כמשחק תופסת). עם זאת, אני לא בטוחה שברור לי בדיוק מה זה תודעה ומה ההבדל בינה לבין ידע.

צימעס

New member
בגולה

(סליחה על המילה שנשלפה היישר מהקונגרסים הציוניים לנוער, וסליחה עדי על האסוציאציה השאולה מהודעתך. להגנתי אומר שבנעורי זכיתי וגו') יש הרבה מאוד יהודים בעלי תודעה יהודית מאוד חזקה (דהיינו - הם מאוד מודעים להיותם יהודים, כל יום) ובלי טיפונת אמונה/עשייה יהודית.

מוזר, ממה שאני רואה סביבי להיפך-

רק מי שעושה מרגיש יהודי. מי שלא עושה- לא נראה שיש לו תודעה יהודית בכלל.

למעלה