"תודעה יהודית" -

shellyland

New member
"תודעה יהודית" -

מה זה בשבילכם? (אני זקוקה לתשובות שלכם עבור משהו שאני כותבת)

מוגג

New member
הולופרנס.

הכרת המקורות, לשון התורה וחכמת חז"ל, לבדוק מה התאריך העברי לדעת שערב שבת זה יום שישי ושישי בערב זה ליל שבת..

nutmeg

New member
ידיעות

שנכנסות למהלך החשיבה היום יומי ומרחפות ברקע של כל מה שאת עושה ביום יום שלך זו התודעה. לא לחינם השורש י-ד-ע מופיע בידיעות, מודעות, דעת, תודעה וכו'. בעברית אני לא מצליחה לעמוד על ההבדל בין תודעה למודעות... כאילו - למה יש שתי מילים ומתי משתמשים באחת אבל לא בשנייה... נדמה לי שכשמדובר על תודעה מדובר על משהו יותר קולקטיבי מאשר מודעות שיכול להיות גם מקרה פרטי. בכל מקרה - גם מודעות וגם תודעה הם awareness, consciousness לדברים מסויימים - במקרה דנן דברים הקשורים לתמצית ההוויה של "היות יהודי" עם לוח שנה מסויים, מנהגים וכד'

Canta Brasil

New member
אם אני מבינה אותך נכון

אז מבחינתי "תודעה" היא "היות מודעת להיותי" (יהודיה, בהקשר אותו אני מחפשת).

יוסי ר1

Active member
עבורי "תודעה יהודית" היא בראש ובראשונה

כפי שהוגדרו על ידי הרמב"ם מחד ועל ידי ר' יוסף קארו מאידך. וכפי שמובאים במקורות שקישרתי אליהם מתומצתת בידיעה האקטיבית, המכוונת לעשיה: שיש אלוה ומצוות שהוא ציווה לעשותן, ושאנו מצידינו מחוייבים להקדיש כל מרצינו לקיום אותן מצוות. מתוך רמב"ם, הלכות יסודי תורה: "יש בכללן עשר מצוות: שש מצוות עשה, וארבע מצוות לא תעשה. וזה הוא פרטן: (א) לידע שיש שם אלוה; (ב) שלא יעלה במחשבה שיש שם אלוה זולתי ה'; (ג) לייחדו; (ד) לאוהבו; (ה) ליראה ממנו; (ו) לקדש שמו; (ז) שלא לחלל את שמו; (ח) שלא לאבד דברים שנקרא שמו עליהן; (ט) לשמוע מן הנביא המדבר בשמו; (י) שלא לנסותו. וביאור כל המצוות האלו בפרקים אלו. " מתוך שולחן ערוך: "לכן צריך האדם להתגבר כארי, ומיד כשיעור משנתו (ואמר "מודה אני" וכו') – יקום בזריזות לעבודת הבורא יתברך ויתעלה, קודם שיתגבר עליו היצר הרע בטענות ותואנות לבל יקום, ויתחכם עליו להשיאו בחורף: איך תקום עתה בבוקר השכם והקור גדול? ..."

בואו נשתמש בהגדרות שלך

"תודעה יהודית" היא הידיעה האקטיבית, שיש יהודים רבים המאמינים : שיש אלוה ומצוות שהוא ציווה לעשותן, ידיעה המונחלת לי על ידי איזה גוף או עמותה, שקבלה כספים עבור עיסוקה בנושא כשאני הולך ללמוד קורסים ביהדות במקומות שונים, המילים "תודעה יהודית" אינן עולות בתודעתי

יוסי ר1

Active member
הרמב"ם לא השתמש במונחים הללו, נכון.

אבל הרמב"ם הגדיר יפה מהי מהות ותכלית האמונה מחד, והיהודי מאידך. היהודי צריך להכיר, לדעת, ולהאמין (ואצל הרמבם להאמין הוא פועל אקטיבי, אבל נעזוב כרגע). והגופים והעמותות והכספים שאתה מנסה לדחוף כל הזמן לכל חור אינם כלל ממין העניין. שלי שאלה על תודעתו של כל אחד מאיתנו, ואני השבתי על תודעתי. לא קשורים לתהליך לא עמותות ולא כספים.

אה - זו שאלה אחרת

הנושא עולה בתודעתי כל יום, בהקשרים שונים ורבים, שקשורים גם לעיסוק החובבני שלי באימגו, לספרים שאני קורא, לתרבות שאני צורך, לתורה שאני לומד, לחברותי בקהילת בית דניאל ועוד. יש לי הרגשה שאני חריג בנושא בקרב הסובבים אותי.

Canta Brasil

New member
יופי.

אודה לך אם תואיל לפרט לי מהם ההקשרים הללו ובאיזה אופן הנושא עולה בתודעתך בהקשר אליהם. אני מנסה ללמוד על ההקשרים והנושאים, לא עליך.

תודעה יהודית זה אחלה בחלה

ידיעות קשה להקנות: קודם כל צריך לדעת אותן,להבין אותם ולעניין בהם אחרים. לכן המערכת שהמציאה את "התודעה היהודית" לא אוהבת אותן. תודעה יהודית זה אחלה, מדקלמים סיסמאות, מארגנים טקסים, עושים חיים, ואפילו את זה אנשים אחרים וחייכניים מכל מיני עמותות עושים במקומך.

בשבילי "תודעה יהודית"

זה מונח תעמולתי עבש משנותיה הראשונות של המדינה שקשור לאיזה סחר מכר קואליציוני קדום שהעניק למפד"ל ככה וככה כדי שיעסקו ב"תודעה יהודית", ואף הקימו "מכון" כזה. תודעה יהודית מנוגד אצלי באסויאציות ליהדותף שהיא משהו חי, מעניין ומורכב. "תודעה יהודית" מייצג תמיד תעמולה לאחר - לי יש תודעה ולך אין - באיזה מימון ציבורי

Canta Brasil

New member
האם, לדעתך, יש למונח הזה משמעות כלשהי היום?

האם צריכה להיות לו משמעות?

למעלה