תובנות ממצב אמיתי.

Boogieman

New member
תובנות ממצב אמיתי.

כרגע, אני עובד בתור רכז הוסטל לנוער בסיכון, ובמסגרת העבודה, יוצא לי להתקל ולהשתתף בלא מעט מצבים אלימים. המצבים האלה כוללים בעיקר התערבויות בקטטות בין בני נוער והתמודדות עם תקיפות שלהם עלי ועל אנשי צוות אחרים. היום הייתי צריך להתמודד עם נער אלים שאתו יש לי קשר טוב, אבל שלא יודע לשים את הגבול בין משחק לאלימות. מדובר בילד חזק מאוד בן 14, היפראקטיבי מאוד, אלרגי לריטלין ומתאמן באיגרוף תאילנדי וגו' ג'יטסו. הוא נוהג לזרוק מכות וכאפות לאנשי הצוות, בצחוק מבחינתו, ולא יודע מתי להפסיק. הוא הספיק לגרום לזעזוע מוח לאיש צוות אחד, ולשבור שתי אצבעות לאיש צוות אחר, שניהם מיומנים באמנויות לחימה, במהלך החודשים האחרונים. הדבר המעניין באירוע של היום היה שלא ממש זכרתי מה קרה. למרות שפעולותי היו מחושבות (עוד על זה בהמשך), זרמתי עם הסיטואציה ויכולתי לנתח את מה שקרה רק כשצפיתי בסרט שצולם ע"י המצלמות שמתעדות את בית הספר. במשך כ-15 דקות, הנער הטריד אותי ואת אחד המדריכים במכות וכאפות קטנות. אנחנו התעלמנו, בלמנו את המכות או דחפנו אותו מאיתנו תוך כדי ניסיונות שיכנוע במטרה להרגיע אותו ולהבהיר לו שהוא עובר את הגבול. בשלב מסויים יצאתי מאחד החדרים וראיתי שהוא חסר מנוחה ועוסק במשחקי ידיים עם המדריך. נשארתי בסביבה מתוך צפי להסלמה ובכוונה להתמודד עם האירוע בטווח המצלמות. כשביקשתי מהנער לעזוב את המדריך, הוא ניסה לתת לי כאפה, ושם החלטתי להציב את הגבול. הסטתי את המכה שלו והצמדתי אותו אל הקיר. הוא השתחרר ותקף אותי, זרמתי עם כיוון התנועה שלו והצמדתי אותו אל הקיר הנגדי בעזרת מרפק על הגרון וביקשתי ממנו להירגע ולגמור עם זה. ברגע הזה, הוא החליט שזה כבר לא מצחיק ושפגעו בכבודו. הנחתי לו להשתחרר שכן התעקשות על החזקה היתה גורמת להסלמה מהירה. כאן נכנסת הדילמה הראשונה. מתי "ללכת עד הסוף". היה ברור לי שהאירוע לא יגמר בכך שאעזוב אותו, מצד שני, היה ברור לי שהתעקשות על החזקה וריתוק תגרום לו להתחיל להשתולל, תביא להסלמה מהירה ותגרום להתערבות נערים אחרים שנזעקים תמיד "להגן" על אחד משלהם מפני אנשי הצוות. כשהוא השתחרר, הוא החליט שעכשיו זה רציני. הוא הלך הצידה, הוריד את הסווטשירט והתקדם לכיווני. אחיו ניסה להרגיע אותו, אבל הוא עקף אותו והתנפל עלי. בסרט רואים שלא התנגדתי והנחתי לו לדחוף אותי אל הקיר, השתמשתי בקיר כבנקודת משען ודחפתי אותו אל הקיר הנגדי. תפסתי לו יד אחת ואת השניה שמתי לו על הגרון כדי להקשות עליו להתקדם. בשלב זה, המדריך השני הצטרף אלי ועזר לי להחזיק אותו. לאחר מכן, אחיו, שנבהל מכך שהחזקתי את הנער בגרון, התנפל עלי מאחור במכות ואגרופים. אני זוכר שהחלטתי לא לנסות לבצע שום טכניקה כי היה לי ברור שכל טכניקה שאבצע תגרום לו לכאב או נזק. לכן בלמתי את התקפותיו וניסיתי לדחוף אותו ממני. כאן נכנס עניין המטרה של הקרב. הייתי יכול לפגוע בו בקלות, אבל המטרה שלי היתה להרחיק אותו ממני בלי לפגוע בו ולחזור להחזקה של אחיו, לכן ספגתי כמה מכות. בשלב מסויים, הוא תפס לי את היד. השתחררתי בקלות אבל היד שלי נכנסה לפניו של מדריך אחר שניסה לעזוור. אנשי צוות אחרים השתלטו על שני הנערים האלימים ואני התפניתי לבדוק את שלומו של המדריך שחטף בומבה לפנים. מההתנסות הזאת, ומהצפייה בסרט, הבנתי כמה דברים על התפקוד שלי. לא יישמתי אף אחת מטכניקות ההשתלטות שאני מכיר. מצד אחד, נראה שאני לא מיומן בהן מספיק בשביל לבצע אותן כמו שצריך. מצד שני, היה ברור לי שיישום טכניקה תגרום לפגיעה והאמת, לא הרגשתי מאויים והיה ברור לי שאני יכול להרשות לעצמי לספוג כמה מכות כדי לא לגרום לפגיעה או להסלמה מיותרות. כדי להשאיר את האירוע בתחום ההרגעה ולא להניח לו להפוך לקרב לכל דבר ועניין, נמנעתי בכוונה מלהיכנס לעמידת מוצא, מלעשות צעד ראשון או מלהשתמש במכות מכל סוג. לא עשיתי שום דבר חוץ מהגנה והחזקה (שלא היתה טובה במיוחד למען האמת). למרות התפקוד המביש שלי מהבחינה הטכנית, אני די גאה בעצמי שנשארתי רגוע ומשוחרר במשך כל האירוע, שהפעלתי שיקול דעת למרות שפעלתי בצורה די אוטומטית (נשמע מוזר, אבל ככה זה היה, אני זוכר את מה שעבר לי בראש אבל לא ממש זכרתי מה עשיתי עד שראיתי את הוידאו) שלא נכנסתי לסיטואציה של "כוח מול כוח" (לא התנגדתי לדחיפות שלו למשל, אלא דאגתי שבסיומן הוא יהיה עם הגב לקיר ולא אני) ושלא חטפתי ג'ננה והכנסתי מכות לנערים האלו. תובנה חשובה (גם ממספר אירועים אחרים) נוספת היא שאותם נערים, שהם בדיוק היריב הצפוי ברחוב המיתולוגי, הם אולי חזקים, אלימים וחסרי מעצורים, אבל לא ממש יודעים להפעיל את עצמם בצורה נכונה. הם קשיחים, עובדים עם המון כוח (וגם כוח מול כוח), סוגרים מרחק מהר וזורקים מהלומות לכל הכיוונים. מישהו כמוני, שיכול לספוג כמה מכות, הפנים כמה עקרונות של א"ל ולא יודע לבצע שום טכניקה כמו שצריך, יכול להתמודד אתם בקלות יחסית. השאלה שעומדת על הפרק כרגע, בשבילי, קשורה למתח בין הטמעת התרגול בצורת פעולות אוטומטיות, לבין החלטה שקולה באילו פעולות לנקוט. מצד אחד, אני נוטה להגיב בהגנה ובתמרון לעמידת מוצא כל פעם שמישהו מרים עלי יד, וזה אחלה. מצד שני, מהלך כזה מתפרש כקריאת תיגר ויכול להסלים את המצב הרבה יותר מאשר התעלמות מכוונת, התנהגות רגילה והתמודדות מילולית, גם אם זה אומר שאני אחטוף כמה כאפות.

oridoron77

New member
דבר ראשון - כל הכבוד על הסבלנות

וליתר הדברים אתה צודק אתה אכן לא בסיטואציה קלה , בה אתה מתבקש רק לנטרל את הנער (וגם זה בלי גרימת נזק) ולנסות להרגיע אותו. הבעיה עם אותו בחור ונערים כאלה בכלל הוא שהם לא יודעים את גבול הטעם הטוב (והטעם הרע למען האמת) ולכן דוחפים אותך לקצה , מתוך כוונה שאתה לא יכול להזיק להם. אני ממליץ לך לעבוד יותר על בריחים ונעילות , מכיוון שאלא טכניקות הניטרול היחידות שיש לך - אינך יכול להשתמש במכות סטנדרטיות , ובטח של במכות יותר קטלניות (כמו כל מצב רחוב: ביצים , עיניים , פיקה של ברך וכ'ו..). אגב אתה מזכיר בבעיה שלך , את הבעיות שיש לשוטרים שגם להם אין חופש פעולה מספיק בשביל להגן על עצמם , ולכן לרוב הולכים על כל הבריחים , נעילות וכ'ו... רק הקטע שלהם יש אזיקים לשים על בן אדם , או אקדח לאיים עליו - לך אני בספק אם יש משהו כזה (אולי שוקר?
) בכל מקרה ידידי בהצלחה לך , שמור על עצמך ותדע לך שאנחנו מעריכים אותך על עבודתך

gafni

New member
נשמע לי שהשגת את המטרה שלשמה

אני מתאמן. נשארת רגוע והצלחת לחשוב תוך כדי הארוע. היתה לך אופציה ליישם טכניקה שלא הופעלה מתוך שיקול דעת של מניעת פגיעה. אז נכון שהבריחים לא זרמו אינטואיטיבית ,אבל זה לא העיקר ,העיקר שנשארת בשליטה. אני חושב שהמכלול מצביע גם על כך שאתה מרגיש בבית במתחם המדובר ,כלומר אתה לא מגיב בהתאם לתרחיש אקראי ומפחיד שעלול להציף את גופך בתרכובות כימיות-אורגניות שידחפו אותך כמה שלבים אחורה בסולם האבולוציוני וזו כנראה אחת מהסיבות שסיעה לך לשמור על שלמות המחשבה ולבחור את התגובה הנכונה. יופי

מטאטא

New member
בעיניי זה מרשים.

לא איבדת קור רוח תחת לחץ. ההחלטות שלך היו שקולות והיית מודע לעצמך. (יחד עם זאת) זרמת עם המצב ולא חיפשת בכוח פיתרון כזה או אחר למצב. אף אחד לא נפגע. רשימה מכובדת. כל הכבוד. בעיניי, השאלה היא האם הייתה לך אפשרות לפעול אחרת בצורה אפקטיבית יותר?

tiger claws

New member
דעה אישית

צריך להביא אליו מישהו מנוסה מאוד באומנויות לחימה שיתגרה בכוח שלו וכתוצאה מכך יתפתח קרב נגדם והילד(שתקף אותך) יחטוף מכות רצח ולא יוכל להילחם. תאמין לי שזה ירגיע את האמאמא שלו. הבעיה היא שהחוק במדינה שלנו לא דוגל בחינוך כזה שהילד לפעמים יחטוף מכות וידע מה המקום שלוכדי ללמוד את הלקח .

דעה אישית בלבד:

לדעתי האישית- טעית באופן חמור ומיותר בכך שנהגת בו בסלחנות ובאיפוק במקום לנטרל אותו מיידית ןלבעוט אותו לבית חולים. חשבת על כך, שהוא יכל די בקלות, במשך זמן הדחיפות האלו לשלוף סכין ולחורר את כל פלג הגוף העליון שלך? חוץ מזה, למה בזמן שהוא התחיל בריקוד הקוף ( הוריד את החולצה שכן כבודו נרמס...) לא ניצלת את הזמן על מנת לקרוא למדריכים האחרים ולמקם ביד שלך איזה מקל או מוט בשביל להמם אותו לקיבינימאט?

Boogieman

New member
ותשובה לקשר האינסופי.

גם כאן, השאלה היא מה המטרה. אם הגנה עצמית היא המטרה הבלעדית, הייתי יכול לברוח או לא לעבוד שם מלכתחילה. עצם העובדה שאני בוחר להתעסק עם הילדים האלה אומרת שאני לוקח על עצמי סיכון מסויים הסיבה שלא קראתי למדריכים אחרים היא שהם כבר היו בסביבה, ושזה לקח כשתי שניות. לא ברור גם איזו סיבה יש לי לקחת מקל או מוט ולהמם אותו לקיבינימאט.

Boogieman

New member
השאלה היא מה המטרה.

בשביל לדפוק לילד מכות רצח לא צריך להביא איזה ברוס לי, את זה גם אני יכול לעשות ועוד כמה אנשי צוות. זה לא ישפיע על הגורמים להתנהגותו ולא יעזור לו לשלוט על עצמו יותר, מקסימום ילמד אותו להטפל רק לחלשים ממנו.

PhoenixLord

New member
זה גם עלול להחריף

את ההתנהגות האלימה שלו.. ואם לא בזמן השהות בהוסטיל אז בטח שמחוצה לו, אני חושב שזה בגלל אותו אפקט שגורם לרוב הילדים המוכים להפוך להורים מכים בעצמם, אבל אני לא מתיימר להבין בפסיכולוגיה. האם עבדת איתו גם לפני שהוא התחיל להתאמן? יכול להיות שהאימון דוקא תורם לו לאיזון עצמי, אבל גם ההפך אפשרי...

pzirpim

New member
שלום בוגימן,

מתאור המקרה נראה שלא רצוי שאותו ילד/נער ילמד אגרוף תאילנדי- גוגיטסו. אולי כדאי לידע המורה שהוא מעניק כלים לאדם שעלול במידה רבה לעשות בהם שימוש מסוכן. בברכה

Blade2

New member
מצד שני

זה עלול לעשות את הילד יותר מתוסכל. מה גם שאת כל האנרגיה שהוא מוציא באגרוף תיאלנדי - ג'וגיסטו, הוא עכשיו יצטרך להוציא במקום אחר... אני לא מנסה להיות איש-חינוך בגרוש, אני לא מבין כלום בזה. אני רק מנסה לומר שלא קל להסיק מסקנות. (אך יכול להיות בהחלט שלאחר בחינה מעמיקה של כל האפשרויות יתברר כי אתה אכן צודק)

Blade2

New member
מעניין

קודם כל, אני מוצא את זה מאוד מרשים ששמרת על קור רוח ונשארת מחושב במהלך כל התקרית. אכן זהו לא התסריט הקלאסי של הגנה עצמית ברחוב, אבל זו דוגמה טובה לתוקף שהוא 'במקרה' מיומן, זהו עוד חיזוק לטובת הנחת העבודה שהתוקף מיומן - אסור להניח שהתוקף יהיה לא מיומן. אני חושב שיש עוד הרבה מה לדון פה, בעיקר בזכות התיאור המפורט והסיטואציה הלא שגרתית (לרוב חשבתי על שימוש בא"ל בהקשר של הגנה עצמית ב"רחוב" שבו מותר לעשות הכל לתוקף ואינך מוגבל בפעולותיך).

אפשר לעשות הכל לתוקף?

יקירי, אנו חיים במאה העשרים ואחת. ממש אי אפשר לעשות הכל לתוקף, ע"ע השרשור שחנן פתח לפני מספר ימים. גם אם התגוננת ביד ריקה מול שלושה תוקפים גדולים ורעים, אם בסופו של היום הם נפצעו בצורה מספיק משכנעת, יש סיכוי שתשב בכלא. הסיפור המדהים ביותר בתחום הזה שאני מקיר שייך לאנסיונג באקון ("Anciong" Bacon), מייסד זרם הבאלינטאווק. באקון, בשנות השישים המאוחרות שלו, הותקף על ידי מתאגרף צעיר שקפץ עליו ממארב חשוך בעודו הולך ברחוב, ותכנן לדקור אותו ולשדוד אותו. אותו באקון קם על רגליו, ופשוט הרג אותו. עד כאן, מיתוס מכונן קלאסי של א"ל. חסר רק שבמקום המתאגרף ובאקון יהיו חיות אקזוטיות - נחש ועגור, לדוגמא. רק מה, כל הסיפור קרה בשנות השבעים של המאה הקודמת, ובגלל שאנחנו חיים בעולם האמיתי, באקון נשפט בבית משפט, ונשלח לכלא על רצח/הריגה! שם, בקומבינה אינסופית, פגש אותו המורה שלי לבאלינטאווק, בובי טאבימינה (אשר יגיע לארץ באפריל, במסגרת סמינר דברות הפלדה הבנ"ל אשר מתקיים זו השנה התשיעית - כבוד!), בנו של קולונל רם דרג במשטרה הפיליפינית, והפך להיות התלמיד היחיד שלו, כאשר הוא מבקר אותו מדי יום בכלא ודואג לכל צרכיו. אם זה לא סיפור מדהים (ואמיתי כולו!), אני לא יודע מה כן. אבל מה, מוסר השכל: העולם האמיתי הוא מוזר משמעותית ממה שאנחנו תופסים, וממש אי אפשר לעשות "הכל" לתוקף.

../images/Emo190.gifגוטמן גוטמן מה יהיה איתך../images/Emo190.gif

יש הבדל בין " לעשות הכל לתוקף " לבין להביאו בלי רחמים לידי לנטרול מוחלט על מנת להגן על עצמך וחבריך מפני סכנה ולהביא אותו לרשויות המתאימות. אנדלס, אנדלס נוט...

Boogieman

New member
כמה הערות למגיבים.

קודם כל, אני רוצה להדגיש שהאירוע הזה הוא לא ביג דיל. הוא התרחש בעצימות נמוכה יחסית (גם הילד לא הלך עד הסוף), ואירועים כאלה קורים מפעם לפעם. לא מדובר בסצינה מ"בעל זבוב". הסיבה היחידה שטרחתי להעלות את זה לכאן בהרחבה כזאת היא שהאירוע הזה צולם, ולכן היתה לי האפשרות לנתח אותו כמו שצריך. האירוע גם לא פגע במערכת היחסים הטובה שיש לי עם הילד. מן הסתם, אם הייתי מותקף ברחוב, לא הייתי בוחל באמצעים. סביר להניח שכבר בתחילת האירוע, בפעם הראשונה שהצמדתי אותו אל הקיר, הייתי דואג להמשך מגע רפפטיבי בין הקיר לראש שלו או משהו. אבל ברחוב, אני לא יודע עם מי יש לי עסק, וכאן ידעתי טוב מאוד. ברחוב המטרה היא להגן על עצמי וזהו, כאן, בנוסף, יש גם מטרה חינוכית וטיפולית. הילדים האלה פיתחו דפוסים אלימים במהלך חייהם, ואני בספק אם מישהו מאתנו היה יוצא יותר טוב אם היה במקומם. מבחינה מעשית, לשלוח אותם לבית חולים כל פעם שהם מעורבים בתקרית אלימה, לא שונה מההצעה להרוג אותם כשהם קטנים ולסגור עניין. היות שלהרוג אותם זה לא הקטע שלנו, אנחנו מתמודדים אתם בכל מני כלים בתקווה לשבור את הדפוסים האלו שלהם. זהו גם ההבדל, למי שעשה את ההשוואה, בין הסיטואציה עליה סיפרתי לסיטואציות בהם נתקלים סוהרים. מטרת הכלא היא להרחיק פושעים מהחברה, המטרה שלנו היא לדאוג שהילדים האלה יחזרו לחברה ולא יגיעו לכלא. המורה שלו לאגרוף תאילנדי הגיע מרקע דומה לשלו ועובד עם אוכלוסיה כזאת כבר הרבה זמן. החוג, אגב, הוא במסגרת בית הספר. לדעתי, זה טוב בשבילו. זה נותן הזדמנות מצויינת לדבר על שליטה עצמית, כבוד, אטיקט וחוסר האפקטיביות של שימוש באלימות להשגת כל מני מטרות.

"הזדמנות לדבר על שליטה עצמית"

האם זה נעשה במסגרת השיעורים באיגרוף תאילנדי? האם יש רושם שמאז התחיל ללמוד שם הוא שולט בעצמו יותר טוב? האם המורה לאגרוף תאילנדי מיודע על מקרים אלימים שלו, ומתייחס אליהם בשיעורים?

amir_aikido

New member
../images/Emo45.gif ../images/Emo45.gif וכל הכבוד על התגובה

אני חושב שהמפתח לסיטואציה נמצא ביכולת שלך להחליט מלכתחילה שאתה לא נמצא בסכנה. לכן, בחרת שלא להשתמש בטכניקות מלכתחילה - ובהתאם, הפסקת לחפש פתרונות טכניים. הבנת שהמטרה שלך בסיטואציה איננה הפגנה של עליונות טכנית או נצחון בכוח וכי עדיף לך לספוג כמה כאפות, ועמדת בכך. ממעט הנסיון שלי עם מתחילים (למזלי סיטואציות "אמיתיות" לא היו לי כבר המון שנים) ההתרשמות שלי דומה לשלך. מי שנכנס למוד של "ריקוד הקוף" נכנס לכך לא רק בהתנהגות הכללית, אלא גם ברמה הנפשית ובהתאם מגיב באופן כוחני ומגושם למדי. לא פעם, מתחילים שתוקפים מתנהגים באותו האופן - הרבה כוח, מעט כיוון ואפס דיוק או שליטה. אחת המטרות של האימון באמנויות-הלחימה, היא להשאיר אותנו רגועים ולתת לנו את השליטה והדיוק במצבי לחץ. זה נכון כשצריך להגיב באלימות. אך חשוב עוד יותר במצבי לחץ שבהם לא צריך להגיב לבאלימות. כל הכבוד אמיר

Tonjin

New member
שים לב שזה לא מקרה בודד -

חוץ ממה שגוטמן מספר עליו (ובצדק) באימוני הגנה עצמית יש פעמים רבות ללכת על "הכל או כלום", בעוד שבעולם האמיתי חלק גדול מהמצבים שאתה עלול להתקל בהם בפירוש מצריכים "טכניקות-מעצר" או שליטה. אני לא בטוח שיש מחקר סטיסטטי בנושא הזה (ובעיקר בטח בגלל שהמקרים ש"מצטרפים לסטטיסטיקה" הם אלא שכן נגמרים בנזקים או מעצר) אבל נראה שאחוזים לא מעטים בכלל של מצבים שמצריכים שימוש בא"ל הם כאלה כמו שבוגי מתאר (אגב, בוגי - עבודה יפה, גם בשטח וגם ב"תחקיר" והסקת המסקנות), הרגעת (חבר או מכר?) שיכור, השתלטות על מעורער/ת בנפשו, הפרדה בין ניצים בקטטה וכו'.. כל אחד מהמקרים האלו לא מצריך לדעתי שליפת סכין או נבוט, וגם לא נוק-אאוט או שבירת פרק. במידה וזה כל מה שיש לך בארסנל - אולי עדיף שלא להכנס למצב כזה בכלל...

למעלה