תהייה

תהייה

מה *באמת* נדרש כדי לאבחן אדם באישיות גבולית?
לאורך חלקים גדולים מהחיים שלי, יכולתי לענות כמעט אם לא על כל הקריטריונים הבאים:
מאמצים קיצוניים להימנע מנטישה אמיתית או מדומה.
דפוס עז ובלתי יציב במערכות יחסים בין-אישיות, הנע בין הקצוות של אידאליזציה והפחתת ערך (דבלואציה).
דימוי עצמי ותחושת עצמי בלתי יציבה.
אימפולסיביות בשני תחומים לפחות המביאים לנזק: בזבזנות, התנהגות מינית, התמכרות לחומרים ממכרים, נהיגה פרועה, אכילה מוגזמת.
התנהגות אובדנית או התנהגות של פגיעה עצמית.
חוסר יציבות רגשית ושינויים חדים במצב הרוח.
תחושת ריקנות כרונית.
כעס עז, וקושי לשלוט בו.
חשיבה פרנואידית או תסמינים דיסוציאטיביים חמורים.
מצד שני, כשחושבים על זה, אלו יכולים להיות גם מאפיינים של תסמונות פוסט טראומה ספציפיות, למשל אצל ילד שגדל בהזנחה אך לא בהכרח פיתח תסמונת אישיות גבולית או אחרת.
למה אני אומרת?
כי עם כל זה שהתאמתי לרוב הקריטריונים ברשימה, האינטנסיביות שלהם הלכה ופחתה עם השנים, לדעתי כיאה לתסמונת פוסט טראומטית לאחר עבודה/ טיפול. בניתי משפחה ויש לי הרבה יציבות בחיים והרבה הרבה יותר יציבות בקשרים בינאישיים, עם יכולת לעבוד ולנתח את הרגשות והתגובות שלי.
לדעתי יש משהו חמקמק שהוא "מרכיב האישיות" שהופך כל תסמונת אישיות, לא רק אישיות גבולית, למשהו שונה- שהוא לא בפשטות "סך כל התסמינים". עובדה שגם מעולם לא שמעתי אבחנה כזו מאיש מקצוע, ופגשתי לא מעט כאלו לאורך השנים, למרות שבאופן יבש יכולתי לענות על כל הקריטריונים כמעט.

שלום לך

יש דימיון רב בין הסימפטומים של הפרעת אישיות גבולית לבין פוסט טראומה מורכבת (טראומת ילדות שנמשכה תקופה), האם זו האבחנה שלך? הפרעות אישיות הן דבר כרוני, בהרבה מהמקרים מדובר על אנשים שחוו בעיות בגיל שבו האישיות מתעצבת ובכך האישיות שלהם התעצבה בצורה לא נורמטיבית... וזה דבר שאי אפשר לשנות או למחוק, כי יש זמן קריטי שבו מתעצבת האישיות ואח״כ כבר לא ניתן לשנות אותה... אבל למזלנו עם טיפול טוב, מתאים וממושך ניתן בחלק מהמקרים להצליח להפחית את הסימפטומים ולשפר את איכות החיים... בנוסף אומרים על הפרעת אישיות גבולית שהיא מתמתנת עם הגיל... לא יודעת באיזה גילאים זה אמור לקרות ואם זה מתמתן אצל כולם... בכל אופן - אני חושבת שמי שיוכל לתת לך את התשובות הכי מדויקות ומקצועיות הם המטפלים שלך, והייתי מציעה לך לעלות את השאלות שלך בפניהם

היי

האמת שלא קיבלתי לא את האבחנה הזו ולא את זו, מקסימום דיסטמיה קלה-בינונית
וכרגע יש לי הפרעת חרדה, אני מניחה גם ברמה קלה-בינונית (לוקחת צירפלקס 15 מ"ג ליום).
&nbsp
תהיתי בגדול על סמך מה איש מקצוע עושה אבחנה מבדלת בין פוסט טראומה להפרעת אישיות (כשרק קוראים על הסימפטומים, כנראה שאנשים יכולים לאבחן את עצמם עם הרבה דברים, בשנים שיצא הספר ואח"כ הסרט "נערה בהפרעה" הייתי סגורה על זה שיש לי הפרעת אישיות גבולית
היום ברור לי, עם השנים, הגיל והניסיון, שזה לא שחור-לבן).
&nbsp
התהייה היא יותר ברמה התיאורטית- מתי ואיך ניתן להבחין בין השתיים? ואולי זו שאלה שהיא ממש בתחום המקצועי גרידא ולא בשבילנו

golan2072

New member
אחת התיאוריות גורסת כי הפרעת אישיות גבולית ופוסט-טראומה

הן אותה הבעיה. ואכן, יש חפיפה, אם כי הפרעת אישיות גבולית יכולה להופיע גם ללא טראומה בחלק מהמקרים. אצלי, למשל, יש טראומה (לא אכתוב אותה כאן, זה טריגר), אבל אני חושב שההפרעה קדמה לה. בכל אופן, כאמור, יש המון חפיפה בין ההפרעות הללו.

UniverSon

New member
הרבה אנשי מקצוע לא יגידו את האבחנה.

הם מעדיפים שלא תכנסי לסרטים ואומרים לך באופן כללי שאת סובלת מהפרעת אישיות.
גם כשהולכים לרופא הוא לא אומר לך "יש לך חיידק מסוג XYZ" הוא אומר לך יש לך חיידק וזה מסוכן ואת צריכה אנטיביוטיקה. אבל בעולם של בריאות הנפש זה אפילו בעייתי יותר לתת את האבחנה למטופל כי הוא יכול להיכנס לזה יותר רק בגלל האבחנה.
&nbsp
אני חושב שמה שהופך הפרעה להפרעה של ממש זה 2 דברים עיקריים
1.העוצמה של המאפיינים שהזכרת
2.איך החיים של אותו בן אדם נראים. בסופו של דבר התוצאה היא קובעת.
איך היום יום שלו נראה, מה המעשים שלו, מה הוא חווה באופן אוטומטי וכו'
ככה זה הופך ל"הפרעה", כי זה מפריע, פשוטו כמשמעו.
&nbsp
לדעתי אצל גבוליים המאפיין שתמיד יהיה לאורך כל החיים לדעתי זה רגשנות ו/או רגישות יתר. זה גם מתבטא ברמות שונות לאורך כל החיים. אי אפשר להתחמק מזה כי זה חלק מהמערכת העצבים הרגישה שיוצרת את כל זה.

מניסיוני בתחום בריאות הנפש

כמישהי שעבדה גם בתחום, לא יצא לי להכיר פסיכיאטר שהסתיר את האמת ממטופליו או שמנע מהם טיפול שהם זקוקים לו (ואם כן צריך להגיש נגדו תלונה ככל הנראה), כך שאני בטוחה שהאבחנה שלי היתה די מדוייקת וגם הטיפול התרופתי מתאים.
ההקבלה ל"יש לך חיידק" שזה הכללה של "יש לך חיידק מסוג X" לא מתאימה, כי הפרעת אישיות לא ניתן להסוות בשום דרך אחרת או לסווג אותה באופן אחר לגמרי.
&nbsp
כנראה שאכן, מבחן התוצאה והעוצמה הם הקובעים ולא המאפיינים על הנייר, על כן אני גם בדיעה שחייבים לראות איש מקצוע ולא ניתן לסווג מישהו רק על סמך קריטריונים

UniverSon

New member
אז לך יש ניסיון אחר.

אני לא מבין מה את מנסה להגיד עם ההודעה שלך.
הלכת רחוק בחלק מההודעה שלך,
לא אמרתי שמנעו טיפול ממישהו
לא אמרתי ש*הסתירו* ממישהו הבחנה.

רק אמרתי שלא *כל* הפסיכיאטרים אלא *חלק* מהם לא אומרים לך *אוטומטית*, *בלי שתשאלי* את האבחנה.

מה שאתה מתאר נשמע כמו טיפול חפיפניקי

בטיפול מסודר האדם יודע בדיוק מה יש לו והטיפול הוא מתמשך.

למעלה