תהיות וחרטות

גורי6

New member
בורות

לצערי הרב ישנם יהודים שמסתובבים ביננו ולא יודעים בכלל מה זה הלכה. הלכות מלמדות אותנו לא רק כיצד לחתוך. ההלכות בנויות כך שלא תהיה לך שאלה (על הפרט הכי קטן וטיפשי לכאורה) שלא יהיה לך מענה הלכתי ברור איך לנהוג לגביו. לגבי ברית זה כולל הגיינה, סטריליות, זמן, תנאים ועוד מאות פרטים קטנים שאנשים מעדיפים לא להתעסק איתם, בעיקר משום שלימוד הלכות זה משהו מיגע, דורש התעמקות, מיומנות, ידע מקיף ונסיון שלא כל אחד יכול ומסוגל. דרך אגב ההלכות זה לא כללי התנהגות נחמדים, אסופת מאמרים או תקנות לשעת חירום. אני מציעה (דרך אגב אני נקבה) לך לקחת כל נושא בעולם ולהתחיל לקרוא את אלפי ההלכות שנקבעו לגביו שתוכל לקבל מושג מהי הלכה.

גורי6

New member
הוראות היצרן

כאשר את הולכת לקנות מכונת כביסה את מסתכלת לפי הוראות היצרן כיצד להפעילה. את לא מתחכמת ואומרת אני אצליח לבד. (למרות שהמצ'ואיזם הגברי לעיתים עושה זאת ואז מתפכח). אני כאדם מבינה שגם אני צריכה הוראות יצרן. אם לדעתך זו דרך קלה תצטרפי למה לך חיים קשים? התורה היא ספר ההוראות בגדול , כתב אותה, כך אני מאמינה, מי שעשה את בני האדם. למה לא להשתמש בזה? יש הרבה מקום למחשבה, יצירתיות, ויכוח, הגות והשקפה. יש הרבה ויכוח כיצד, איך, האם נכון. סתירות אין סוף והתלבטויות אך הכל במסגרת התורה. מה שיפה הוא שכל אחד יכול למצוא עצמו בתוך המסגרת שמעניקה אין סוף אפשרויות בחירה לפי מי שאתה באמת. יותר קל? לא בטוח עובדה שהרבה נופלים בדרך....צריך לדעת איך לקרוא מפה ולא תמיד לוקחים מנווטים-טכנאים טובים לעניין.

שמנתולה

New member
נו, הנה יצאה לך המיסיונריות

עזבי. האנטי שלי לדת הוא גדול מכדי גישור, חבל שתתאמצי להסביר לי מה אני מפספסת לשיטתך. אבל כן, ממש קל בעיני לחיות כך, שהכל מלמעלה, שאין שיקול דעת, ראש קטן. סוג של ילדותיות אפילו, שהכל מוחלט עבורך. הוראות היצרן של בני האדם הן פשוטות: כפי שמכונת כביסה לא תפעל בלי מים וחשמל כך בני אדם צריכים לאכול ולשתות, לישון ולאהוב וכיו"ב. אני בודקת ולומדת ושואפת להתפתח, האפשרויות לכביסה שעומדות בפני רחבות יותר ומגוונות יותר, ואם מכונת הכביסה לא מספקת את צרכי אני מחליפה אותה. את מגבילה את עצמך לספר ההוראות, יש לך מספר מוגבל של אפשרויות כביסה לבחור ביניהן... את תישארי תמיד עם המכונה הישנה שלך, עם הספר הלא מפורט דיו ועם השכנוע העצמי העמוק שאין טובה ממנה... אז אם החיים נראים לך כמו מכונת כביסה, אני מאחלת לך סחיטה נעימה.

גורי6

New member
וואלה

איך לדעתך העולם מתקיים? כל כך הרבה פילוסופיה נכתבה על האדם האנושי. תיאורטיקנים כאפלטון, הגל, ג'ון לוק, הובס, אריסטו ורבים אחרים התחבטו רבות איך צריך לנהוג כמדינה, כחברה זה בכלל לא פשוט. נראה לי יומרני מדי להחליט בשביל עצמי מה טוב. כל יום אני יכולה לגלות משהו חדש ולהתפס לדת או תיאורטיקן אחר וללכת לפיו סתם כי נראה לי. החיים שלך נראים לי מאוד מסובכים. ככל הנראה רבים האנשים העושים כך, הולכים לפי מצפונם האישי ללא כל מנווט ומורה דרך כך יש הרבה גנבים (אפילו בקטנה), השתמטות, חוסר לקיחת אחריות. שלא לדבר על ערכים. לא אכפת לי שאת אנטי דת רק משום העובדה שכדי להיות אנטי למשהו אתה צריך קודם לדעת מה הוא אומר בדיוק. אפיקורוס זהו אדם שיודע תורה על בוריה ובכל זאת החליט שלא. את עושה רושם לא היית מזמן כבר בשיעור תורה....

Kalla

New member
ולעומת זאת אצל הדתיים

אין אף פעם השתמטות, חוסר אחריות, גניבה, אכזריות וכו'. זה לא תלוי בדת, זה תלוי באישיות האדם.

גורי6

New member
איפה החינוך

כשאת אומרת אצל הדתיים את מן הסתם מתכוונת לאנשים חובשי כיפות או אנשים שבחיצוניותם אמורים להורות על פנימיותם. אני מאמינה שיש הרבה חילוניים שמואוד דתיים רק בלי הכיפות והשרוולים. יפה אמרת שזה תלוי באישיות האדם. איך את אמורה ללמוד כיצד האישיות שלך פועלת? איך להתנהג בצורה המקסימלית הטובה ביותר? (בהנחה שזה רצון כללי ולא גחמה פרטית שלי).

שמנתולה

New member
את בכלל לא בכיוון

אני לא צריכה את עשרת הדיברות כדי לא לרצוח, בשביל זה יש לי מוסר ומצפון ונורמות חברתיות. מי שלא רוצח רק כי בתורה כתוב שאסור ולא כי הוא באמת מבין מהי המשמעות של ליטול חיי אדם... הוא גולם.

גורי6

New member
פרויד מודה לך

"יצר לב האדם רע מנעוריו" (בראשית). "אדם לאדם זאב" (הובס) על פי פרויד הבסיס של האדם זה התקפנות. הטבע שלו הוא רע (כלומר רצח ושוד אך טבעיים לו) על פי אריקסון האדם שואף רק לטוב שבסופו הגשמה עצמית.פילוסופים, הוגי דיעות ופסיכולוגים דנים בשאלה על טבע האדם. על פי התיאוריות השונות נבנו מודלים של חברה במדינה מתוקנת (אצל אפלטון לדוגמא המחלק את העם לשכבות על פי ריבוד חברתי). כיום הטיפולים הפסיכולוגים נשענים על התיאוריות הנ"ל וכו' וכו'. את באה ואומרת שהבסיס שלך זה לא לרצוח? איפה היית עד היום? חבל שלא הגעת לפני 1000 שנה הפילוסופים הגדולים היו יכולים לעבור הלאה במקום לדון ולגבש הוראות פעולה, אמנות וחוקים אם הם רק היו יודעים כמה פשוט הדבר. לפי פרויד לדוגמא את בכלל נולדת בלי מצפון (כדאי שתאירי את עיניו בנושא ותודיעי לו שהוא ממש טועה). מי לימד אותך את הנורמות החברתיות? אם היית בשבט קניבלי הנורמות שלך היו אחרות לגמרי. עשרת הדיברות מאוד קשות ליישום. אני לא חושבת שיש מישהו (אולי כמה צדיקים נסתרים) שבכלל מקיימים אותם. (ללא תרצח למשל יש אלפי סעיפים שיוצאים ממנו כגון: לא להלבין פני חבר ברבים. כמה את מכירה שנותנים קבלה על שיעור פרטי? הנה כבר עברת על לא תגנוב בגלל נורמה חברתית. יש לך נורמות חברתיות שהן לא תמיד מוסריות. הנורמות נגזרות מערכים שכיום מפלס הערכים גם הוא ירד. כנראה שהרבה הוגים הם גלמים וכדאי שמישהו יגיד להם....

שמנתולה

New member
אוי...

את ממש מחכה שאראה את האור, אה? זה לא יקרה. ובואי אני אספר לך סוד קטן, זה שאני לא מאמינה לסיפורי התנ"ך לא ישר הופך אותי למאמינה בתיאוריות של פילוסוף או פסיכולוג זה או אחר. התפיסה שלך כנראה לא מאפשרת לך להבין שאפשר לחיות חיים מוסריים ומצפוניים בלי להזדקק לספר הדרכה של גורו כזה או אחר, אלוהי או ארצי... הנקודה שלי היא שאמונה אינה מדד לכלום, בתי הכלא מלאים חילונים ודתיים כאחד. נורמות נקבעות ע"פ החברה, בחברה בה אני חיה אסור לגרום נזק לתינוקות (ובכלל, לבני אדם וגם לחיות). אם מישהו יתן סטירה לתינוק בן שבוע הוא עובר על החוק. אם מישהו קוצץ זנב של גור כלבים הוא עובר על החוק. מבחינתי גם כשמישהו חותך איבר מין של תינוק הוא עובר על החוק. זה שהחברה נותנת לגיטימציה להתעללות פיזית בתינוק בן שבוע ולחיתוך רקמה בריאה מגופו זאת בעיני בעיה בחברה ואני פועלת ע"פ מצפוני לתיקון העניין. אני לא צריכה שפילוסוף או פסיכולוג או אושיה אחרת תגיד לי שלחתוך תינוקות זה פסול, כל בר דעת יודע זאת רק שמשום מה ישנם כאלה שמנסים להצדיק ולתרץ ולמצוא סובות למעשה פסול זה. כולי תקווה שעם הזמן יתמעטו חולים אלה (וסליחה אם אני פוגעת אבל מי שרוצה לחתוך תינוק - לדעתי זה מצביע על חולי נפשי מסויים) והנוהג הפסול והנפסד הזה יחלוף מן העולם, כפי שקרה לנורמות לא מוסריות אחרות שפסו מן העולם.

גורי6

New member
לא להתחמק

מאיפה את יודעת איך להתנהג? את קובעת לעצמך? נראה לך סביר שכל אחד יקבע לעצמו על פי רמת המוסריות או לא שיש לו? לעניין ברית מילה אצל חילוניים גמורים באמת זהו עניין תמוה. אך יש כל מיני אנשים עם באגים. מוותרים על הרבה דברים ופתאום נתקלים במשהו שהם לא מוותרים עליו ועקרוניים לגביו בלי יכולת להסביר בכלל למה. לכי תביני... ברור שאני שמחה שהם עושים ברית אך כנראה מכח האנרציה.... דבר נוסף הוא שכבר כתבתי בעניינו כמו שפסיכולוג לא יוכל לעזור בזמן התקף לב אלא צריך התערבות כירורגית לשם כך כך אי אפשר להסביר ברית על ידי תיאוריות רפואיות ההסבר צריך לבוא מהמקור שזוהי הברית שציווה אותנו ה'. אם הוא לא קיים אין טעם לברית ואין גם טעם להסבר רפואי כי זה ממילא לא רלוונטי.

שמנתולה

New member
אין שום דרך בה תביני מה אני אומרת

נסי להסביר לעיוור צבעים מהו אדום, זה די דומה... את שבויה בתיאוריות שלך ויש לך הסברים לכל דבר, כדי שלא תאלצי חלילה לפקפק באמונתך. אצלי זה עובד אחרת. לפי מה שאני רואה פה יכולת הביטוי שלי פשוט לא מסוגלת להבהיר לך את העניין ולכן חבל להמשיך לדוש בזה. את תישארי באמונתך, אני אשאר בחוסר אמונתי וזהו.

גורי6

New member
תיקון טעות

אני לא מבינה מה מסובך להסביר מאיפה את שואבת את הידע שלך איך להתנהג? אני את הידע שלי שואבת מספרי מוסר שנכתבו על ידי חכמים יהודים. אין לי בעיה יום אחד לא להיות מאמינה איפה שטוב לי שם אני נמצאת. לעיוור אין חוש ראיה לכן צבעים הוא לא יכול לראות. אני שואלת שאלות פשוטות ולא מקבלת עליהן מענה מה יש פה לראות?

שמנתולה

New member
את מחפשת את הפתרון הקל

(כמו ספר הוראות או ישות מסתורית שאין לך יכולת להוכיח את קיומה) כדי לנהוג על פיהם. עולם הערכים שלי רחב יותר ומבוסס על פרמטרים רבים, כל נסיון להסביר לך אותו לא יצלח משום שאין ברשותך את הכלים להבין. אני לא אומרת את זה כדי לפגוע או משהו כזה, אני באמת חושבת שהפער בינינו רחב מכדי גישור בעניין הזה. מחוסר ידע ונסיון שלך על מהות החילוניים את משלימה את החסר בדמיונך בדברים שאינם קשורים למציאות חיי. אין לי יכולת להסביר לך את גודל טעותך וממילא אני לא מוצאת תכלית בכך, אז לא נמשיך לבזבז על זה אנרגיה. את מוזמנת לחשוב מה שבא לך, ממילא לדברי אין שום השפעה על דעתך.

גורי6

New member
הריצפה עקומה

אינך מסוגלת לתת תשובה מהיכן קיבלת את הערכים שלך. זה לא שאלה קשה אלא אם כן אדם לא יודע את התשובה. לא ניסית בכלל להסביר איך את יודעת שאין לי כלים להבין? אין את יודעת כלל מהו נסיוני עם חילוניים ומה אני יודעת עליהם. פשוט ונח להגיד שהרצפה עקומה.

Kalla

New member
לא חייב להיות מקור חיצוני לערכים.

ערכים זה משהו שיכול להיקבע מבחוץ, כמו אצל מי שחי על פי אמונה דתית או אחרת חיצונית כלשהי, או מפנים, מתוך כך שהאדם עצמו מחליט, או ליתר דיוק אישיותו מכתיבה לו, אילו ערכים ותחומים חשובים לו בחיים ועל פי איזה עקרונות הוא חי. למי שמאמין באמת אחת אבסולוטית, בין אם זה אלוהי ישראל או ישו או קומונזים, קשה לתאר לעצמו איך אדם יכול להגיע לתובנה לגבי משמעות החיים מתוך המבנה הנפשי והצרכים הנפשיים והעולם הפנימי שלו עצמו ושאין לו צורך בהכתבות מבחוץ כדי להרגיש שהחיים שלו מלאי משמעות. אותי בכלל לא מעניין אם המשמעות שאני מייחסת לחיים שלי זהה או לא למשמעות שאנשים אחרים מייחסים לחיים שלהם ואני לא צריכה איזשהו אישור ממקור חיצוני, בין אם כביכול אובייקטיבי או סובייקטי לגבי הנכונות של המשמעות שלי. מספיק לי לגמרי שזה נכון וחשוב עבורי וטוב לי עם זה, החיים שלי מלאים מבחינה נפשית, רגשית ואינטלקטואלית ואני נאנמנה לעצמי ולמה שחשוב לי, וזה כל מה שמשנה. מי שלא מבין שדבר כזה ייתכן - באמת שאין כל טעם להסביר לו את זה, ולמען האמת, גם לא ברור מה זה ייתן.

גורי6

New member
אם אין אני לי מי לי?

אם נכון הוא מה שנכתב הרבה פסיכולוגים יכולים ללכת הביתה. מה שאת אומרת זה שאדם חי את חייו עם מערכת ערכים שהתאים לעצמו (מן הסתם למד אותה בדרך סוציולוגית- כלומר על ידי החברה). על פי התובנות שלו והמוסר שהוא רכש במשך חייו. לעניות דעתי זה לא מספיק. לא מקדם לשום מקום.מערכת ערכים כזו היא מוגבלת מיסודה. אין לה פרמטרים. שום מדד לשיפור ושכלול האישיות. לא נכנס לזה שאישיות זה דבר כל כך מורכב שאין אפשרות שאת מכירה את האישיות שלך. אינך יודעת איך תגיבי בסיטואציות מסוימות בהן כלל לא נתקלת. לחיות את חיינו בראיה כה צרה על פי מידות שקבענו לעצמנו נראה לי יומרני ושטחי.

שמנתולה

New member
אנחנו מסכימות לגבי השטחי והיומרני

רק שאני חשה כך כלפי "ספר ההוראות" שלך.

גורי6

New member
קחי אחר

אי אפשר בלי הוראות וכללים. כתבתי לך זאת בתשובה לגבי בחירת ערכים. אנשים מחפשים גבולות, כללים. אי אפשר לחיות מפוזר. כדי להצליח בחיים, להיות מאושר, להיות אדם יותר טוב יש כללים. משום שאני יהודיה אני בוחרת בספרים הקדושים כמורי דרך. אינך מאמינה בה'? קחי לך ספר אחר. את הלוויתן של הובס, אוטיפרון, אפולוגיה של אפלטון, לורן ברק- נימוסים והליכות.אמנות האהבה של אריך פרום. אי אפשר לחיות חיים שלמים כי נראה לנו נכון. יש לבחור דרך לדעת אותה גם אם לא יודעים דרכים אחרות לפחות את הדרך שלנו צריך לדעת. עליסה: באיזו דרך כדאי לי ללכת השפן: להיכן את רוצה להגיע? עליסה: זה לא משנה לי השפן: אם אינך יודעת לאן את רוצה להגיע זה לא משנה באיזו דרך תבחרי. (מתוך עליסה בארץ הפלאות - קרל לואיס. בתרגום חופשי).

למעלה